Komentari za tekst "Koje procedure vas očekuju u porodilištu?"

Komentara
237
Ostavite komentar
prvi put sam se porodila pre 3godine ..moj sin je imao 4400g,a dugacak 60cm,okrenut karlicno,lekari su smatrali da to nije dovoljan razlog za carski rez..karlicni porodjaji ne smeju da se indukuju,ceka se da priroda odradi svoje,prvo mi je ispao krvavo sluzavi cep oko 22h, otisla sam u porodiliste,posto nisam bila otvorena smestaju me na ginekologiju, oko 2h mi je pukao vodenjak, u pola 3 pocinju kontrakcije i to odmah na 5min, od 7h mislim da nisam ni imala pauzu izmedju kontrakcija, pregledalo me je jedno 4 razlicitih lekara i nijedan se nije pojavio ponovo,oko 11h pocinju naponi, babica ne moze da pronadje lekara koji hoce da dodje da me porodi, propustam jedno 6,7 napona, na kraju dolazi lekar,a sa njim i 15 babica svi su tu oko mene iako prethodnih 9 sati nikog nije bilo da mi bar da malo vode..iz treceg napona sam rodila mog dzina,dobio je ocenu 9, imala sam ogromnu epiziotomiju,usivanje je trajalo pola h, pa i pored svega toga za mesec dan dobicemo jos jednu bebu...meni porodjaj nije ostao u toliko losem secanju (iako su babice posle komentarisale da sm imala ludu srecu)koliko oporavak od epiziotomije...
meni je ovo prva trudnoca i moj prg boli je jaaako nizak ja kad idem vaditi krv okrenem glavu jer ne mogut da gledam a nekad mi bude i pozlije,na odjelu me vec zovu- PAHULJICA tako da me toliki strah ajme u 30-toj sam sedmici i moja opcija je epiduralna
evo da i ja kazem svoje misljenje...ja sam na ulasku u deveti mjesec..jos malo pa gotovo :) ovo mi je treca trudnoca...sto se tice porodjaja ja sam takodje za prirodan porodjaj bez epiduralne...moja dva prethodna porodjaja su bila potpuno prirodna i ne kazem da ne boli..naravno da boli al se sve da izdrzati...tako i to prodje da se ja sada ne sjecam dosta detalja od prethodnih porodjaja i ovo mi sad kao da cu prvi put da se porodim :) ali nadam se da ce opet biti sve ok...a tako zelim i svima vama :)) pa srecno :)
Pročitala sam sve komentare i samo bih nešto da konstatujem pošto vidim da je dosta majki zbunjeno komentarima za i protiv epidurala. Koliko ja vidim NIKO ko se predhodno porodio sa epiduralom nije loše prošao i imao negativno iskustvo, a porođaji bez epidurala su prolazili kako kome. Da ja ne razmišljam u kojoj ću grupi biti onoj koja se porodila lakše ili teže bez epidurala odlučujem se ipak za epidural.
jaoj bas me strah..sa koliko prsta bude trudnica otvorena pa moraju da je rezu?
Ne vredi vam da se plasite unapred razmisljajuci o tome.. Rezanje ne zavisi od otvorenosti, vec od elasticnosti tkiva medjice i velicine bebe.. Mene su recnuli i to dobro, dr mi je rekla da je to zato sto je beba velika, a moji misici cvrsti i da bih se pocepala svakaki, a lakse je usiti njihov rez nego prsnuce tkiva.. E sad, oporavak zavisi od velicine reza i od same osobe. Meni je trebalo mesec dana da zaraste i prestane da boli, a zenici iz moje sobe je vec posle 5 dana bilo sve ok.. Ali prodje sve, pa i to.. Isto vam se hvata, mislili vi o tome ili ne, a moj vam je predlog da se ne brinete unapred. Verujte, rez ne traje ni sekund i ne osetite taj bol, a pre usivanja dobijete lokalnu anesteziju, pa i to ne osetite..
Bicu kratka. Porodjaj sa epiduralom je PRIRODAN porodjaj. Neverovatno je da se uporedjuje sa carskim rezom sto je, zna se, operacija, i neverovatno je sto nas ovakvi komentari unazadjuju. Nije tacno da je epidural sve redje u upotrebi, e to je totalna glupost. Jos samo kada bi nam govorili i da ne upotrebljavamo anesteziju kod zubara, jer, pobogu, to MALO boli, i kako su nekada vadili zube bez anestezije? Kada su mogle nase babe mozemo i mi!!?!?!? Strasno. I ovakve komentare pisu verovatno oni koji NE ZNAJU sta je epidural i kako deluje. Epidural se koristi i kod drugih operacija koje nemaju veze sa porodjajem, pa da li da ih ukinemo?? Za takve pacijente ne govore da su razmazeni i ko zna sta jos, vec je to normalno. A samo jadne glupe trudnice treba da radjaju decu u teskim mukama. Opet strasno.
Ponavljam, KO HOCE DA GA BOLI ima to pravo, ali, pricati onima koje NE ZELE da ih boli, kako je epidural DEMONSKo ZLO, je totalno van pameti. Zao mi je ako sam nekog uvredila, ali i meni ovde vredjaju inteligenciju, tako da - bas me briga.
Pozdrav za sve majke koje zive U OVOM VREMENU!
Bravo za komentar!
Bicu kratka. Porodila sam se 2007. i 2010. u Gradskoj bolnici u Bg-u, na Zvezdari.
Oba puta prirodno, bez epidurala, seckanja, pucanja, sivenja, dva normalna prirodna porodjaja u trajanju od oko 8 sati od dolaska u porodiliste. ODmah po povratku iz sale sam ustala, setala, najnormalnije se kretala, dojila bebu svega par sati nakon porodjaja.

Bola se bojim strasno, kod zubara ne sedam bez anestezije, ALI epidural je glupost. U svetu je sve redje u upotrebi.

Nasuprot epiduralu sve cesce se preporucuju prirodni porodjaji, u kucnim uslovima uz prisustvo akusera, u kadi, na lopti, na specijalno diyajniranoj stolici... SVE osim medikamenata.
Razmislite dobro ZASTO je to tako? Jasno nam je da farmaceutska industrija ima cilj (i finansijska sredstva koja moze da koristi za motivaciju akusera i gineologa) da promovise koriscenje npr. epidurala. ZASTO se onda sve cesce i sve vise praktikuju prirodni porodjaji? ZATO sto su najbolji, najbrzi, najbezbedniji za majku i za BEBU.

Boli? Pa porodicete se 2 puta u zivotu, malo bola su trpele i vase majke dok su vas donosile na svet pa im nista nije bilo.

Jasno je da ima slucajeva u kojima postoje indikacije za prisustvo lekara, pa i upucivanje na carski ali definitivno PRIRODAN PORODJAJ je najbolji, najsigurniji i najlaksi.
Hm, bez veze je da komentarises nesto o cemu blage veze nemas. A za tvoju informaciju i porodjaj sa epiduralom je prirodan porodjaj, i gde god da pitaju nacin porodjaj niko te nece pitati da li si koristila epidural. E sad sto zene vole da se dokazuju u tome koja je izdrzala veci bol i da misle da ce time biti vece i bolje majke od ovih drugih, e to je vec patologija naseg podneblja.
Ja sam se porodila sa epiduralom, ponekad pomislim da ga nisam dobila onesvestila bih se od uuuužasnih bolova. Bila sam spremna na to da kontrakcije bole, ali nisam mogla da zamislim koji je to intenzitet bolova. Znači, užasno boli.
Mastam o danu kada cu postati mama, mada je to velika odgovornost. Ali cula sam da su na porodjaju pakleni bolovi, pa molim mlade mame da mi kazu jel stvarno tako strasno kao sto kazu, i osoblje i sve to? Unapred zahvaljujem i uzivajte u svojim bebama!
OVO JE LEPO URADJENO, HVALA NA OBJASNJENJIMA.MADA CULA SAM DA SU LEKARI MALO BEZOBRAZNI PREMA PORODILJAMA.
Porodila sam se 24.04.2009.prirodnim putem bez epidurala.Vise od 24h sam bila rigidna kako kazu lekari,tj.slabo sam se otvarala.Nazalos to vreme sam provela u bolnici jer lekar nije hteo da me pusti kuci zbog prenetog termina iako sam zelela da idem na svoj potpis.Naslusala sam se svakakvih prica taj jedan dan na patologiji trudnoce.Eto mene u sali ujutro 24.04.sa 3cm otvorenosti u 9h.Posto sam lose reagovala na indukciju tj.povracala sam otpala je varijanta epidurala pa sam porogaj izgurala potpuno na prirodne snage i uz pomoc supruga koji je bio uz mene.Porodila sam se u 18h a prave muke su trajale negde od 17h jer me je snasla faza mesanja tj.kontrakcije i naponi zajedno.Tada je bitno ne napinjati jer grlic nije skroz otvoren a cini vam se samo da gurnem i kraj je svemu.Na epizijotomiju je vise protestvovao muzic nego ja.Sece se u naponima i nista ne boli.Ja sm iskoristila napone i rodila posteljicu tako da sam izbegla famoznu reviziju materice.Usivanje ne boli jer se daje lokalna anestezija bar tako postupaju u Zvezdari.Za drugi porodjaj znam sigurno da cu cekati kuci sto duze mogu,a najvise da bih izbegla gomilu svih onih pregleda.Kako koji lekar stigne tako uhvati da pregleda sto nimalo nije konforno.Mislim da znam kako izgledaju prsti svakog lekra iz Zvezdare.Smesno ali tako.Svim mamama mogu da kazem da je porodjaj potpuno prirodna stvar a da se u bolnicu ide cisto da ako nesto krene po zlu budete u rukama struke.P.S.Sta kazete na varijantu porodjaja u kucnim uslovima?Ima toga po Evropi nesto sam citala na netu o tome.
Epidural je nesto najbolje na svetu:-)Porodih se uz osmeh.
Moje iskustvo je vrlo slicno Jeleninom. Na ginekologiju sam dosla jer sam prekoracila termin 3 dana (i jako sam se uplasila.) Inace, pozvala sam poznanicu koja je ginekolog akuser i koja radi u porodilistu da me porodi. Lezala sam na ginekologiji 2 dana i iz razloga sto se nisam otvarala,doktorka je resila da mi stavi gel za otvaranje. Prvog aprila mi je stavila gel u 9 ujutru i rekla da ako ne reaguje, stavicemo sutradan opet. (inace sam pre gela bila otvorena 1 prst) u 11h mi je proverila stanje grlica, i bila sam otvorena 2 prsta. u 13h su mi proverili CTG i kontrakcije su na skali do 120 bile citavih 12!!!! Umrla sam od smeha!! Nigde bolova, ma, nista! Prosto mi je doslo da placem od muke, bas sam htela da se porodim, vise nisam mogla da cekam! U15h me je ponovo pregledala i videla da sam se otvorila 3 prsta (bez bolova, i ona nije mogla da veruje)e, sad nastupa onaj deo kada bi trebalo da me spuste na porodiliste (jer sam otvorena 3 prsta)ali, znajuci da cu da lezim na stolu jos par sati, ona mene savetuje da setam po ginekologiji jos par sati, i da cu najverovatnije da se porodim u toku noci..I tako ja setala, setala , pricala sa trudnicama kad ono..Oko 16h (vreme posete, dosli moj muz, mama i svekrva)meni se prikakilo. Nikakvi bolovi u stomaku, ma nista.Ja trk u wc - opet nista. Samo jaki nagoni za KAKENJEM! Gledaju me ovi moji kao da sam poludela, ja se na 3 minuta savijam do zemlje i vicem KAKIM KAKIM...hahah e kada su otisli, znaci 17h ja vec u fazonu, ljudi, sestre, ja se ukaki, gotovo, pocepa zadnjicu od napona - opet CTG, kontrakcije 50 (ni to nisu porodjajne) Kazu meni sestre - Neces ti jos, idi setaj pa ce doktor da te kasnije pregleda. Nisam izdrzala ni pola sata, sat, kad me je doktor pregledao misleci da nije nista - opa, otvorena veliki dlan, hitno spustanje u porodiliste, sestre zaprepascene, on zaprepascen jer ja vicem kakim kakim - gotovo, porodi se u liftu!!! Kakva crna epiduralna, kakva indukcija, nista, (jedino gel)ja se porodi za 5 minuta! Cak nisam verovala da se poradjam , cekam onu cuvenu bol "od koje ti se koske pomeraju, puca karlica i oci ispadaju" i umesto bola vidim ljubicasto roze cudo koje vice iz sveg glasa i doktora koji kaze"sta reci, desetka". Beba iz dva napona. Rumena Visnja. Ja za dva dana - iz porodilista, kuci. (O porodilistu necu da govorim, kod nas baby frendly nije to sto bi trebalo da bude, ali, o tome drugi put.)

Zato, zene, savetujem vam samo da se ne plasite i da sve gledate sa pozitivne strane, jer, sve je moguce. I da se kao i ja, prvorotka inace, porodite za sve ukupno 3, 4 sata!!!Ako se bojite previse, naravno da treba sa epiduralom, bitno je samo da verujete u sebe i da mislite pozitivno! Inace, ako nekog zanima, porodila sam se u Kragujevcu!!
Podrav!!
Koji si ti car od žene, nasmeja me.🤣
Moja mama se poradjala četiri puta i svaki put prošla isto kao ti. Kad god je neko pitao kakav je porodjaj, da li boli..ona je uvek odgovarala: "Boli ali je važno da
Ja sam se uvek sprdala da nju zapravo ne treba pitati za mišljenje jer nije baš kao "druge žene".😁
Ja sam se porodila 29.12. prirodnim putem bez epidurala. Imala sam dogovor sa doktorkom da trpim koliko mogu ali kad prigusti da mi se uključi epidural. Podsvesno bila sam rešena da trpim ohoho samo da me ne bodu u kičmu. Moja rođena sestra se porodila uz epidural, bio je to klasičan indukovani porođaj na kojem nije dovoljno osećala napone pa su tražili da potpiše da je porađaju carski ali da je ne uvode u opštu anesteziju već uz postojeći epidural, tj. da bude budna. Na njeno insistriranje a uz pomoć strpljive babice uspela je da se porodi prirodno. "Poučena" tim iskustvom malo sam zazirala od epidurala. Sad kad razmišljam o svemu moj porođaj mi nekako dođe ko školski primer prvog porođaja.
Termin 28.12. na pregledu grlić skroz zatvoren. U 22h počinju mi prve kontrakcije i noć provodim (uz sve te poprilično velike bolove) raspravljajući sa mužem jesu li lažne ili ne. Smešno ali istinito. U 10h odlazim u bolnicu gde mi dr kaže kako sam otvorena 4,5 prsta a kontrakcije su mi sve manje i manje bolne. Kao idem da se porađam a mene boli milion puta manje nego prethodnu noć. U 11h sam već bila u porođajnoj sali na ctg i dalje boli ali ništa strašno. U 11 30h mi buše vodenjak i šalju me u šetkanje ispred porođajne sale. Tačno se sećam da sam doktorku pitala "Koliko još otprilike do porođaja?" . Na šta je ona rekla: "Još par sati". Pola sata sam se i nekako šetkala, babice su bile extra ljubazne i pričljive pa u nekoj priči sa njima sam pomalo i zaboravljala na bol sve dok nisam osetila da se raspadam. Imala sam utisak da mi se leđa odvajaju i da ću tog trenutka da padnem na pod i da umrem. Strašno. Bilo je takve tri kontrakcije kada sam već shvatila da ja to ne mogu da trpim "još par sati" i tražila da zovu dr kako bi mi uključili epidural. Dr je brzo stigla stavila me na sto i rekla "kakav crni epidural ti se porađaš otvorena 9,5." Tada su mi uključili indukciju zabolelo me još par puta onako pošteno i posle su počeli samo naponi bez ikakve boli. Kako su mi objasnili da počnem da guram na vrhuncu napona tako sam i uradila, jednom, dvaput, tri puta i gotovo. Porodila sam se u 12 40h i dobila mog malog Aleksu.
Eto, moje iskustvo je, bar po meni, bilo sasvim dobro. Provela sam maksimalno vremena kući (što sam i želela) trpeći bolove jer opet je kući nekako lakše a u bolnici nisam se nekako pošteno ni navikla na misao da se porađam a već sam se porodila.
prvo ni ja nisam bila za epidural,jer kazu ima posledice.ja sam se na kraju ipak odlucila za epidural jer mi je porodjaj trajao 12 sati,bila sam pod indukcijom i nista se nije desavalo sem sto sam imala nesnosne bolove.nisam ni osetila ubod igle,znam samo da mi je svanulo posle toga,bola vise nije bilo!svima preporucujem epidural,bez ikakve dileme!meni je stvarno pomogao a nisam imala nikakve posledice!!
Ja nisam za epidural nikako! Imala sam pre godinu dana prirodan porodjaj i zaista sam prosla odlicno. Inace prebacila sam termin citavih 15 dana. Bolove sam dobila kuci u 15 h a u bolnicu sam krenula tek u 20h kada su mi kontrakcije bile na 10 min. Od ulaska u bolnicu uz indukovani porodjaj porodila sam se za 2 sata. Zaista sam imala srece pa je sve proslo u najboljem redu. inace prag bola mi je zaista mali i celu trudnocu sam razmisljala o porodjaju ali ni u jednom trenutku nisam kao resenje uzela u obzir epidural. Jednostavno me je vise strah tog uboda u kicmu nego bilo cega drugog. I sutra kad ostanem trudna opet cu otici na prirodan porodjaj. Porodila sam se u KBC-u Podgorica i zaista sam zadovoljna doktorima i babicama! Veliki podrav svim buducim mamama! Samo hrabro i pozitivno! :-)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Duboko smo zaronili u tajanstveni svet porođaja sa prof. dr Svetlanom Vrzić Petronijević »
Ako mama ima braon, a tata zelenu boju očiju, postoji čak i šansa da beba ima plave »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Odaberite neko od lepih imena grčkih boginja za vašu mezimicu »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »