Komentari za tekst "Da li imam dovoljno mleka?"

Komentara
42
Ostavite komentar
zasto me pecka dojka dok beba
doji
Potrebna mi je pomoc iskusnijih dojilja. Naime, imala sam problem sa uspostavljanjem laktacije nakon porodjaja, zapusili su mi se kanali i nagomilalo se mleko a beba nije mogla da se zakaci za dojku jer je bila tvrda. Sada posle 15 dana dojenja meni se grudi pune nevidjenom brzinom (izmuzavam se pumpicom) jer beba ne moze sve da izvuce. Aktivan je prvih 5 min na dojci i onda se uspava i cim pocnem da ga budim on nastavi sa sisanjem ali ne aktivno. Uspava se na dojci vrlo cesto i onda problem nastaje kada treba da ga podignem da bljucne. Tada postaje nervozan razdrazljiv i jedva pusti dojku. Desava se nekada da sisa bas aktivno i da nakon podoja ispovraca veliku kolicinu mleka. Deluje mi da je dosta halapljiv i da uzima vise nego sto treba sto rezultira cestim povracanjem. U toku dana jedva da mogu da ga odvojim od dojke. Stalno place kada pokusam da ga odvojim od dojke. Imam dovoljno mleka cak i vise nego sto bebi treba (verovatno jer sam se stalno izmuzavala) i sada sam zabrinuta jer ne znam koliko ovo moze da traje i koliko je zapravo beba sita. Ima mokrih pelena i stolice u toku dana, to je sve ok. Ali me brine ovo cesto bljuckanje i neodvajanje od dojke.
Porodila sam se 7 dana nakom termina - carski. Laktacija uspostavljena u bolnici, iako sam bila skepticna zbog vrlo malih grudi (ispostavilo se da velicina nije bitna :)). Medjutim nakon 7 dana bebi je poceo da curi nosic i povedem ga na oregled da bi ga doktorka zadrzala na odjeljenju jer je po njenom misljenju malo napredovao (110grama za nedjelju dana). Otpustili su ga nakon 24h,jer je sve bilo ok, uz napomenu da mu dam dohranu. Po savjetu druge doktorke davala sam mu i dalje da doji, forsirala da je na sisi sto duze i tek nakon toga mu nudila dohranu... Pomoglo je i to sto sam koristila Aventovu flasicu za kombinovano hranjenje... Poslije dvije sedmice sam je poceo da odbija glasicu nakon dojenja, ali sam ja isparanoisana zbog ostavljanja u bolnici nastavila da forsiram i dohranu, dok nije doslovno 3 puta povratio i ja shvatila da se prejeda. Sad ima 2 mjeseca i samo doji. Jedino me brine sto preko dana sisa i po pola sata (po 15min svaku) na svaka 3 sata, a uvece prespava i po 5 sati i kad se probudi nakon 5 minuta sisanja zaspi, ne pomaze ni presvlacenje, paljenje svjetla, glasno pricanje...
Ako napreduje dobro sada, onda se ne mora buditi, ali ako ne, onda obavezno budjenje nocu. I mozete probati preko dama na 2,5 sata dojiti pa ce dobiti vise mleka i samim tim bolje napredovati. Moj sin se budio ma 3 sata nocu, a cerka se ne budi 5 sati. Svaka beba se razlikuje. Pozdrav
Drage mame,ja nisam pametna...
Ovako beba rodjena 13.01 na 15 Dan vodila Sam je na kontrolu kod naseg pedijatra...beba je dobila samo 250 g za tih 15dana,sad rodjena je sa 3080g izasla iz bolnice sa 3kg...Dali je to malo?Dr kaze da cekamo sledeci kontrolu pa da vidimo.Ona inace napuni pelenicu,budi se na 2h nekad I na 3...moze neki saver?
Zdravo Dragana, potpuno isti problem imamo. Moja beba rodjena sa 3090kg izasla sa 3040h za nepun9h 20dana na kontroli dodala samo 300gr. Inace cvrsta zivahna u tom pogledu napredna, jedino sto je lijena i uspavana pa kuburimo sa kilazom. Cekamo kontrolu za jos nedjelju dana pa da vidimo rezultate..Kakva vam je beba bila u drugom mjesecu?
Draga Dragana!
Moj ti je savet da nastaviš da bebu dojiš na zahtev. U prvih mesec dana beba treba da siki oko 10 puta.
Neke bebe napreduju brze, neke sporije. Ne brinite i uzivajte u dojenju.
Pozdravi, Danijela!
moja beba je rodjena sa 4.300 sad ima 2 meseca i ima pet ipo kg sto bi bilo 600 g mesecno moja pretpostavka je da je malo ali svakako je zdrava i vesela beba nasa doktorka kaze da je to na nekoj granici i da ne brinem jer lepo izgleda i nema nikakvih znakova da beba ne napreduje kako treba i raste lepo!i poprilicno je cvrsta.hvala unapred
Drage mame, kod mene se javlja potpuno drugaciji problem. Moja beba koja inace ima mesec i po dana je sisala do pre par dana sasvim normalno , da bi pre par dana pocela da sisa po 5 min normalno i onda krene da vristi i place ponekad se odgurne od sike a ponekad place i sa sikom u ustima. Nigde nisam naisla na opis ovakvog problema, pa bih molila za savet. Napominjen da mleka u grudima imam a probala sam i da joj strcnem mleka direktno u usta da ga oseti, ali ne vredi !
Meni se to desavalo. Beba je plakala jer imam jak i nagli otpust mleka i mleko mu je previse strcalo u usta. Pokusavala sam da ga dojim tako sto lezim na ledjima ili sto vise zavaljena u nazad. Kod nas to nije palilo, plakao je i dalje i otimao se. Ponekad sam ga dojila stojecki dok sam ga ljuljuskala ili se setala po stanu. Pogledaj na netu sta se preporucuje u takvim slucajevima, mozda je i kod vas takav slucaj. Kod nas se smirilo kad je beba porasla i kad je mogao vise mleka da proguta. Sad ima 9.meseci, jos uvek sisa i ne place vise i ne otima se. Sad se nasisa za 2-3minuta.
Samo da napisem da TEST SA IZMUZAVANJEM nije tacan. Dojim bebu vec 9 meseci, od 5.5 smo uveli i kasice. Do 5.5 meseci je samo sisao i na tezini dobio 2.5 puta od porodjajne tezine. Ja dan danas ne mogu da se izmuzem. Htela sam u kasice stavljati svoje mleko, medjutim ne mogu izmusti vise od 10ml. Ocigledno su mi grudi takve ili ja ne mogu da se opustim dok se izmuzavam. Tako da, drage mame, NE VERUJTE u ovaj test i pratite bebine mokre pelene i napredovanje bebe. Takodje, grudi su mi vec posle 3 nedelje bile meke, tako da i prica o "nadolasku mleka" nije tacna. Srecno!
Dobar dan svima! Imam bebicu koja ce za par dana napuniti 4 meseca, u protekla 2 meseca je napredovala 1kg,tj 500g mesecno. Ona jede na svaka 3h, i uvek je nasmejana, desilo se 2x da ne kaki po 23 dana. Ja osecam da imam manje mleka nego pre 2 meseca i nisam se brinula nista dok nisam videla na kontroli da je manje napredovala, nego u prva 2 meseca, rodjena je sa 3,200 g sada ima 5.670g. Da li treba da probam sa dohranom ili mozda imate neki bolji savet?
Normalno je da beba u pocetku dosta dobije na tezini, a da se onda to smanji, kad bi bebci dobijali po kilo svakog meseca, sa 5 godina bi imali po 60 kila :)) sve je OK
Nisam strucnjak, ali mislim na nema potrebe za brigom, bebac treba da sa 6 meseci makar udvostruci kilazu sa rodjenja, a vi ste skoro tu sa 4 :) ako vas brine kolicina mleka, stavljajte bebu da sisa obe dojke na svakom podoju, ili se izmlazajte posle podoja, to ce povecati kolicinu. Pozdrav!
Hvala puno 😀
I ja bih da podelim svoju pricu, mozda nekome bude korisna. Posto sam 5 dana bila u bolnici kad je beba imala 2 meseca, drasticno mi se smanjila kolicina mleka. Pokusala sam da praznim grudi posle svakog podoja ali su rezultati bili slabi, pa mi je pedijatar preporucio da pijem Hippov caj za dojilje i da uzimam Fitolat tablete. Sad, znam da se ne slazu svi da namirnice imaju uticaja na laktaciju, ali ja sam resila da problem napadnem sa svih strana, uvela sam ovsene pahuljice, bademe, banane, bezalkoholno pivo i evo, mesec ipo kasnije izbacili smo flasicu potpuno :)) ne znam sta je tacno delovalo, ali ne menjam dobitnu kombinaciju do daljnjeg. Pozdrav svim mamama! :-*
Evo mog iskustva. Cerka izasla iz porodilista sa 2.400. Bio je carski i davali su joj dohranu u porodilistu. Nastavila sam sa dohranom jos 3 nedelje(ponudim na svaka 3 sata POSLE PODOJA) i za to vreme se trudila da je sto vise drzim na dojci. Isla sam gola po kuci,majicu oblacila samo kad neko dodje,mazala JOD (po preporuci profesora Radunovica spasio me je muka, samo operem bradavicu blago vodom pre podoja). Bilo je par dana kada mi je bila na dojci 23 sata dnevno.Rucno izmuzavanje mleka me ubijalo u pojam jer nisam mogla da izvucem ni 20ml, ali sam uveravala sebe da ce sve biti ok na merenju i gle cuda 1250gr napredovala. Ovaj pakao je trajao mesec dana ali zato su posle usledili meseci uzivanja i srece. Mame, uspostavljanje dojenja nije lako, ali beba na maminoj dojci je vrhunac utehe, zdravlja i ljubavi za bebu.
Ps. Dojite samo ako to bas bas zelite i mozete, jer ako je mama zadovoljna i beba ce biti. Ako vas dojenje cini nervoznom-dajte flasicu, kao ja mojoj prvoj cerki i ljubite je bice sve ok.
Jako ti je glup komentar, ja sam se porodila u 8. Mesecu i jedva smo beba i ja ostale zive zbog preeklamsije. Beba je rodjena sa 1900g carskim rezom, tek posle tri dana mleko mi je krenulo. Izmuzavala sam se i rucno i elektricnom pumpicom ali nisam imala dovoljno mleka. Puna 4 meseca sam dojila i dohranjivala svoju bebu. (Sto je retkost jer bebe koje se hrane na flasicu obicno ni ne prihvate dojku). Kada sam videla da je nervozna i da place dok sisa prestala sam sa dojenjem i sa mucenjem i sebe i nje. Tako da nema potrebe za takvim komentarima, bitno je detetu pruziti paznju i ljubav i zadovoljiti potrebe bebe. Posvetite detetu paznju kroz negu, igru i ljubav i napredovace fenomenalno djili vi dete ili dohranjivali. Inace, mene i sestru je majka dojila po 3. Meseca (pedijatrijska sestra Borka sa Betanije mi je rekla da i to ima veze sto moja majka takodje nije imala dovoljno mleka) obe smo fakultetski obrazovane i zdrave. Pozdrav!
Veliki pozdrav! Ja sam se porodila 2 dana nakon termina, zdrava beba, nakon izlaska iz porodilišta dojila bebu školski, budila je na svakih dva i po sata, da bih posle manje od dva dana završili u bolnici, dete vrišti bez prestanka. U bolnici mi rekli da nemam dovoljno mleka i da su bebi jedva izvukli dve kapi urina za analizu. Od tada sam uvela dohranu, uz dojenje. I svaki put kad pročitam da sve majke mogu da doje, nikako davati dohranu i slično, poludim. Važno je da je dete zdravo i da napreduje, sve ostalo nije toliko bitno. Puna podrška svim mamama koje se trude i stop stigmatizaciji! Sve najbolje
Zao mi je sto ste imali takvo iskustvo. Evo ja sam se porodila u 7.mesecu. Beba 1240gr,mesec ipo dana je bila u inkubatoru. Ali sam uspela da odrzim laktaciju za to vreme. Kad je dosla kuci sa 2400gr jako je lose sisala,jer je bila mala,a meni dojke prepunjene,jer sam izmlazanjem napravila hiperlaktaciju. Izmlazala sam se i dalje i davala joj svoje na flasicu i po malo je sisala. Cak sam pokusavala i sa formulom,jer je pila malo kolicinski,ali nije bilo neke razlike. Ali je tih prvih meseci napredovala po 900gr. 🙂 Do njenog 6.meseca sam se redovno izmlazala dan,noc,kuci,u gostima,na putu...Onda je pocela sve bolje da sisa i sve cesce. Do 10.punih meseci sam nastavila da se izmlazam ,sve redje i redje,jer je ona aktivnije sisala. I tada smo konacno izbacile flasicu i nastavile samo sa dojenjem. Sada ima skoro 2god i jos po 1-2 podoja.
Ovim putem zelim da podrzim majke koje zele da doje i da im kazem da je jako bitna zelja,upornost ali i edukacija. Mleko ne nestaje samo od sebe. Kao sto pise u tekstu-Moze da trenutno stane zbog stresa,ali ono je tu u dojkama,ne moze da ispari ili sta vec.Sa opustanjem i stimulacijom ce krenuti ponovo.Sto vise beba sisa ili se izmlazate,vise ce se i stvarati. Ako beba nekvalitetno sisa ili dodajete formulu,mleko ce se smanjivati. Tako je priroda uredila. Verujte u sebe! ❤
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »