Komentari za tekst "Da li je opasna trombofilija u trudnoći?"

Komentara
123
Ostavite komentar
Poštovane, imam potvrđenu mutaciju Mthfr heterozigot, trenutno sam 25 nedelja, juče sam bila kod hematologa ali ne kod mog, već kod neke mlađe doktorke koja prima pacijente mog hematologa. Sada mi ništa nije jasno. Moj hematolog mi je rekao da pratim D dimer redovno, i kad pređe referentne vrednosti za opštu populaciju da se onda uvodi fraksiparin 0.3, a uz to pijem razloženu folnu kiselinu plus folnu kiselinu. Ova nova dr koja me je sada primila kaže da se D dimer gleda prema trimestrima, da su mi nalazi uredni i da ja ustvari nemam trombofiliju prema mojim nalazima. Skroz sam zbunjena i zabrinuta. Ne znam da li da odem kod još nekog hematologa po mišljenje. Inače D dimer mi je 0.98 a referentne vrednosti za drugi trimestar su 0.41-2.45.
Samo da dodam još, imala sam pobačaj u 20oj nedelji, jednojajčani blizanci, utvrđeno da je najverovatnije bilo zbog ureaplazme, patološki nalaz nije ukazivao na trombofiliju ali sam ja svakako uradila analize i ispitala trombofilije.
Da li neko ima iskustva sa smanjenim vrednostima d dimera? U petoj nedelji je bio 158 zatim 100 a sada u osmoj nedelji samo 75.. Pijem folate, folnak i vitamine nisam na terapiji mutacije PAI i MTHF... Otkucaji srca potvrdjeni u sestoj nedelji ali sam sokirana smanjenim vrednostima dimera.. Sutra imam zakazan uz ali prestala sam da se nadam pozitivnom ishodu
Meni je na pocetku bio 122 a sada u 7.nedelji je 86. Baš sam zabrinuta.
A da li možda znaš koje su referentne vrednosti D Dimer testa po nedeljama trudnoće? Hvala.
Pozz,
vidim da je tema trombofilija i d-dimeri..
Ja sam na Fraxiparinu od 7tt..
pred nekoliko dana,sada sam u 25tt, vadili su mi nalaze i rekli su da se radi o izrazitom porastu d-dimera.. u 9.mj mi je vrijednost d-dimera bila 472..a sad 3,5mj kasnije,mi je na 5395!
Fraxiparin 0.4 zamijenili su mi Clexanom 0.4..da li je to stvarno dovoljno??jako sam skepticna..
2009. oboljela sam od 4-etazne duboko venske tromboze (cijela lijeva noga do trbusne supljine)..
Bilo bi super ako netko ima iskustva,da dobim odg!🙏
Hvala puno!! 🍀
Drage dame, ja sam nosilac faktora 8 koagulacije i MTFHR i lajden 5 imam.Prethodna trudnoća mi se završila prevremenim porođajem u 26. nedelji trudnoće sa živorođenim žensjkim detetom od 500g i 29cm, naravno rekli su da je umrla posle 4 dana, a ja baš baš preživela šlog i jedva preživela i bila sa hemiplegijom potpunom paralizom leve strane tela.Još uvek vučem hemiparezu u šaci i stopalu.Od prvog muža sam se razvela posle 7,5 godina od moždanog udara.Udala sam se ponovo a sad imam već 49 godina i verovatno će mi raditi inseminaciju.E ja sad ne znam a ni oni da li će se sa novim mužem problem opet javiti jer je drugi dnk u pitanju.Ako neko zna da mi kaže kad ostanem trudna da li će mi odmah davati faksiparin svaki dan i aspirin do određenog perioda.Strah me je samo da ne prokrvarim bez potrebe i opet izgubim dete
Zdravo Biljana. Zao mi je zbog svega sto se dogodilo. Ja sam imala jedan spontani u 11 nedelji i imam terapiju sad u trudnoci. Najbolje pre trudnoce da odes do hematologa sa svim analizama koje si uradila. Sigurno ce ti uvesti cim zatrudnis ali zavisi koliko su ozbiljne mutacije pa mozda i pre trudnoce. Laiden je bas ozbiljnija mutacija. Pozdrav i srecno.
zdravo žene.. kod mene je vrijednost D dimera u 11 nedjelji 0.18, ima li iko sličnu situaciju? Dr kaže da je to ok, ali to mi je nešto nedovoljno objašnjeno.
Zdravo drage mame i one buduce mame. Citam dosta komentara vezanih za trombofiliju , kako doktori szmnjaju na nju,daju terapiju a ne znaju da li je uopste imate. Postoji test na urodjene i stecene trimbofilija,radi ga skoro svaka laboratorija i kosta oko trista evra. Samo kada vam test pokaze da je imate ,vi je imate. Bez nagadjanja. Dakle ako test pokaze da nemate onda nemate, a ne da vam doktori daju terapiju iako je test pokazao da je nemate. Testovi na treombofilije rade se iz krvi. Takodje ,u vecem riziku ste ako vam na idredjenom genu stoji da ste homozigot. Heterozigot je blaza varijanta. Terapija u slucaju trombofilije je obavezna,fraxiparin,clexane,zavisi dta vas hematolog preferira. Obavezno kontrolisanja faktora koagulacije 2x mesecno, nije dovoljno gledati samo d dimer. Postoji sansa da neke trudnice ne reaguju na fraxiparin, ukoliko koagulacija raste a terapija ne deluje , lekar,iskljucivo hematolog ce uz nalaze biohemije i faktore koagulacije promeniti terapiju . Ja sam nosilac 3 faktora , od kojih je najopasniji 4g4g,uz to homozigot na sva 3 faktora. U prvoj trudnoci je doslo do infarkta posteljice, beba je rodjena sa kilogram i provela 3 meseca u inkubatoru. Nakon te trudnoce pracene hellp sindromom otkriva se trombofilija. Ostajem trudna kada je prvo dete inalo 15 meseci. Uz terapiju koja se iz meseca u mesec povecavala rodila sam decaka u terminu. Dakle,savestan lekar ,po mogucstvu perinatolog ( specijalista za visokorizicne trudnoce) i hematolog je sve sto vam treba !
Draga Jejo,
vidim da se dosta razumeš u ovu temu, pa me zanima znaš li možda koje su referentne vrednosti D Dimer testa po nedeljama trudnoće, ili po trimestrima?
Puno hvala.
Ja sam isto 4g4g. Uz to ištitna radi smanjeno.
Već mesec i po sam na fraxiparinu 0.6 jednom dnevno..a ddimer konstantno povišen.. sad sam 25ta nedelja a ddimer mi je 660..što je 3x više kako kaže moj hematolog od onog što bi se smatralo normalnim. Bila mi je uključila i andol 75mg na svaki drugi dan ,međutim počela sam da modrim na nestima uboda tako da ga je danas isključila iz terapije. Danas sam vadila krv da se uradi anti Xa pa da vidimo šta dalje, ginekološki je sve uredu,i posteljica i beba...koliko je vama išao ddimer do kraja trudnoće? Kako ste se porodili prirodno ili? Baš sam pod stresom što je ddimer konstantno 3-4 x puta veći nego što treba iako sam pod terapijom. :-/
Kako napreduje trudnoca?Ja sam sada 25 nedelja i svaki dan sam na fraxiparinu 0,6 i d dimer je oko 620 sto je kako moj hematolog kaze sasvim ok,u ovom periodu trudnoce,ultrazvuk kaze da su svi protoci kako treba .Kako se poradjas,prirodno ili zbog toga mora na carski?Nadam se da sve tece kako treba
Drage moje, hematolog naravno na godišnjem. U 12. nedelji D dimer mi je bio 560. Sada u 16+5 350. Neka iskustva sa smanjenjem? Umirem od brige.
Meni je u sestoj d dimer bio 158 a sada u osmoj nedelji 75 takodje sam zabrinuta barem da sam uradila betu ponovo... Ja pijem samo folate i folnak nemam nikakvu drugu terapiju zato sam i u soku da se smanjuje d dimer. PAI i MTHF mutacije nigde na internetu nista ne pise za smanjenje d dimera u trudnoci
Pozdrav svima.
Ustanovljena mi je trombofilija pai 4g/4g.
Od pocetka trudnoce krenula sam sa aspirinom 100mg medjutim d dimer je rastao, uveden je fraxiparin 0.3 u 18oj nedelji, kontrola posle 7 dana d dimer idalje raste bio je 580, podignuta doza na 0.4 kontrola posle 7 dana d dimer sada je idalje povisen , sad je 656 sada sam 20ta nedelja. Od danas sam pocela dozu 0.6 . Da li se nekome desavalo da fraxiparin uopste ne pomogne?
Posto je moja dr na godisnjem ,ova koja me je primila i podigla dozu na 0.6 mi je zakazala kontrolu tek za 3 nedelje kada se moja dr vrati.(zato sto su one u svadji a jedini su hematolozi u bolnici i prepucavaju se preko pacijenata..ova me je jedva primila i ironicno se izvikala na mene zasto me moja dr uopste i zakazala na nedelju dana na kontrolu..u fazonu kao da joj namerno zakazuje svoje pacijente da bi ova imala guzvu.. tek kad sam joj rekla da d dimer raste i pored fraxiparina onda je tek uzela da pogleda nalaz) ...ja sam u 19oj ned bila privatno na uz i beba je za sada ok, 256g je bila. I sve je bilo uredu.ova dr hematolog je trazila da se uradi i ginekoloski pregled da ginekolog potvrdi da je sve kako treba. U dispanzeru gde vodim trudnocu docekana sam sa recenicom kako nema sta hematolog da se mesa, i da odredjuje kad ce gin da radi preglede... svugde sam citala da ko ima trombofiliju svakako treba da imam cesce kontrole kod ginekologa.. ne znam da li sadaponovo da odem privatno ili je dovoljno sto je pre nedelju dana dr rekla da je ok sve.
Da napomenem ovo je treca trudnoca, prve dve prirodni porodjaji, u prvoj imala dva puta krvarenje , i manjak plodove vode od 7og mes, ali beba rodjena uredu
A drga trudnoca bila uredna ali sam seporodila u 37ned i 2 dana. Sada su mi igrom slucaja otkrili da zapravo imama trombofiliju..oprostite na dugackom opisu..bas sam zabrinuta sta ce biti ako ni 0.6 ne bude dosta. ;(
Dali je neko u 26 nedelji imao dimeri 1695? Ja sam sad proverila i dr kaze da nema potrebe za terapiju.
Negde su ref. vrijednosti do 1500,negde do 1700...
Terapija je potrebná obrátite SE hemetologu
Molim vas recite mi da li je ok sto mi je d-dimer 253 a pise da je ok do 250. Trebutno sam 6nedelja i 5dana? Da li se treba terapija pod hitno povecati, dobijam vec fraksipirin 0,3. Ili mogu bez brige cekati kontrolu kod hematologa koju imam tek 22og?
Radila sam test na trombofiliju i pokazalo mi je da je samo faktor MTHFR pozitivan. Zanima me misljenje onih koji imaju iskustva da mi kazu treba li da se uvede odredjena terapija i kakva? Hvala unapred.
Naravno da treba..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »