Komentari za tekst "Ako ste ovim Zakonom hteli da podstaknete rađanje, ja vas svojim primerom demantujem!"

Komentara
37
Ostavite komentar
Na odrzavanju trudnoce sam od 01.03.2019. prethodno sam radila 18meseci, kod tri poslodavca. poslednji poslodavac me prijavio isti dan kada sam pocela da radim. radila sam 5meseci kod njega i otvorila trudnicko.prvi mesec koji je trebao da mi isplati rekao mi je da ne moze da mi isplati jer mu nisam odradila nijedan dan u martu. Nema veze, cekacu drzavu. Papire sam uredno predavala sve do sad
u socijalnom su mi predati samo papiri za april, receno da mi je odradjeno i da treba da legne uplata do 11 jula. posto se uplacuje na namenski racun kod poslodavca ja nemam uvid da li mi je plata legla a na pitanje da li je bila isplata poslodavac mi je rekao NE ZNAM.Posle nije mogao da se javi pa je otputovao na more tako da ja ne znam idalje imam li tu platu ili ne. U principu, jos malo pa pinih 5meseci kako nisam primila ni dinara a od 9.08 mi se otvara porodiljsko.Kome da se obratim?!
Ma ko je vama kriv sto nosite kutije? Drzava ili zene koje su se skolovale i izborile za svoj posao u kancelariji??? Dajte, molim vas, ne budite tako zlobni... Mozda mi ne vucemo tesko, ali psihicki tezak i odgovoran posao moze biti isti okidac za ne daj boze pobacaj. Kada ste odgovorni za ogromne kolicine novca, radnike i jos milion stvari, nista vam lakse nije... Nekada mi je cini mi se bilo lakse da radim posao koji je fizicki tezi samo da iskljucim mozak. Moj posao je zahtevao i po nekoliko sati da provedem u kolima i obilazim sve poslovnice. U 6-om mesecu sam morala da vozim do grada koji je udaljem oko 100 km u jednom smeru da bih otisla na sastanak koji traje samo 1h... Zene, frustracije, nezadovoljstvo ispoljavajte na nekom drugom mestu i zalite se onima koji su vas doveli u tu situaciju. Svako se za sebe bori i grebe najbolje sto moze. I vi bi ste da imate mogucnost. Sve najbolje vama i vasim bebcima...
Upravo tako. Radim kao lekar, svaki dan imam bar jednu stresnu situaciju i kad vidim čistačicu kako mlati krpom pomislim e blago tebi, nit’ mozga nit’ briga.
Ja ne mogu da verujem koliko ima isfrustriranih zenturaca.Znate koliko me briga za poslodavce?Ni 0.00001%!O cemu Vi pricate?!Umesto da zena bude uz zenu ova napade zene!7 godina na ugovoru u drzavnoj firmi ,sve se treses hoces li ostati ili ne od raznoraznih vezica,partija i lezilebovica da bi jedna ZENA napisala da joj je zao poslodavaca!E kamo srece da sam desetorke rodila po starom zakonu!Sram Vas bilo "gospodjo"!
Ja smatram da je minimum od 18 meseci sjajan. Svako ko zaposljava zenu treba da ima poverenja da nece za 2 meseca ponovo morati da trazi nekoga za istu poziciju, pa onda ponovo i ponovo. I zene bi trebalo malo ozbiljnije da shvataju svoje poslove. Mora drzava da zastiti i sebe a i poslodavce. Problem je sto bi zene zelele da rode dete a da ih neko drugi obezbedi. Radite, zaradite, ne radjajte decu ako nemate da ih izdrzavate. Drzava vam nije nista duzna, imamo vise nego u drugim drzama sto se tice odsustva i naknada. Ako je problem sto niste prijavljene dajte otkaz i nadjite drugi posao, a poslodavca prijavite.
Dosta mi je vise majki koje se zaposle na 15 minuta pa ostvare sve moguce benifite, trudnicko, porodiljsko, upisu decu u drzavni vrtic i jos kukakju kako im nije dobro ili nabiju na nos kako su pametne. Zbog takvih, ja koja radim u istoj firmi vec 8 godina i ne mogu dete da upisem u vrtic, zbog takvih uvek imam problem na razgovoru za drugi posao...
A ti si werowatno neki Priwatni preduzetnik cim te to toliko pogađa, a uz to werowatno nemaš ni ženu a ni dete wec te samo zanima wlastiti dzep
dajte "gospodji" dva sendvica zasluzila je :0
Od teme zakona ti si došla na temu svojih ličnih frustracija i problema...
Svaka čast na komentaru.
Ovo bi sve bilo u redu kada bi država stala na put radu na crno. Kad se još desilo da je neki poslodavac kažnjen zbog neprijavljenih radnika!? Takođe dati otkazi i naći drugi posao u Srbiji nije ni malo lako. A da ne pominjemo one žene koje su prijavljene na minimalac, pa se poslodavac “smiluje” i prijavi ih na punu platu pred trudnicko/porodiljsko. Dakle Zakon ne prati realnost, kažnjava radnice, a nagrađuje nepoštene poslodavce.
Da ne pominjem žene koje rade u kontinuitetu i napreduju na poslu i dobiju veću platu , pa im se to napredovanje anulira kad zatrudne.
radila sam 3.5 godine u igrаonici za decu i kaficu, na crno naravno. zatrudnela, i poslodavac me prijavio, jedva, kad sam vec usla u 2.mesec trudnoce, posle 4 meseca, otisla sam na trudnicko, jer gajbe sa picem vise nisam mogla da nosim, a i da se zastitim od virusa koji deca donose. naravno, poslodavac nije dao platu koja me zakonski sleduje za prvih mesec dana, cekala sam da pocne da me placa drzava.. ali gle cuda, i drzava kasni, jer moj poslodavac nije izmirio doprinose... i tako ostadoh jos 3 meseca bez primanja, onda odem na porodjaj, beba ima vec 2 meseca, a meni jos nije isplaceno trudbicko, a o porodiljskom bolje i da ne razmisljam, posto ce mi ovaj zakon doneti sigurni gubitak.. pa me mnogo zanima gde je bila drzava za to vreme, gde je ta inspekcija rada bila za 3.5 godine
Ja sam radila 9 meseci ne prijavljena i 1.oktobra me je prijavila a 2.oktobra sam saznala da sam trudna,radim malo tezi posao i ne znam sta da radim? Kako dalje?
pa nista... Na bolovanje... 18 meseci pre otvaranja trudnickog ti se racuna ,
i to pod uslovom da si bila kod istog poslodavca u radnom odnosu 18 meseci vezanog radnog staza...
Po novom zakonu nemas pravo na naknadu 😔
Strasno, zaista! U junu sam dobila prvo dete, ne radim, apsolvent sam, te stoga sam sama sebi uplacivala doprinose. Uzimajuci u obzir sve uslove novog zakona, prevashodno uslov od 18 meseci, tesko da cu se odluciti za drugo dete. Smatram da se deca ne radjaju zbog bilo kakve nadoknade, ali, realnost je drugacija, placamo kiriju, samo suprug radi, deciji dodatak nemamo jer prihodi prevazilaze normu za par dinara. Te tako, da odprilike nadjem posao za dve godine(dok dete napuni godinu, i jos godinu dok se zaposlim i dok se smiluju da me prijave), i plus 18 meseci u kontinuitetu da budem prijavljena, to dodje tek 2022, ako i tada. 😑 Uzas, zaista, a planirali smo jedno za drugim da nebi bila velika razlika. Ali nam je novi zakon kao PODSTICAJ RADJANJA sada kamen spoticanja. U medijima samo plasiraju sume koje su uvecane po novom zakonu, a niko ne pominje uslov koji je najmarkantniji u celoj prici! Beda, treba pozvati na strajk!
Ovaj zakon je sramota.Prosle godine sam 28.08. otisla na trudnicko,jer nije bilo sanse da ostajem da radim posto je fabrika u pitanju,gde je prazna kutija 3kg,a mozete zamisliti kad je puna gume i to mi muz pomagao,jer predpostavljali smo da sam trudna,a radimo u istoj firmi.Primanja automatski manja,jer nema tri smene,rada vikendom.Onda u 9tom rodim mrtvu devojcicu,greskom lekara,jer nisu reagovali na vreme.Ostane ubrzo opet trudna,da bi me drzava kaznila sa jos manjim primanjima novim zakonom.A onda se pitaju sto im ljudi odlaze iz zemlje?
Ja sam radila na crno 3 godine. Poslodavac nije hteo da me osigura a posao mi je bio neophodan da bi zavrsila fakultet. Cim sam ostala trudna, dala sam otkaz jer taj isti poslodavac opet nije hteo da mi izadje u susret kako bih primala naknadu kasnije. Nema veze, platila sam drugom poslodavcu i dobijala trudnicko i porodiljsko. Sad sam opet trudna, i sta sad? Dvoje dece i bez primanja. "Da bi unistio drzavu, pocni prvo od porodice" to im je izgleda i jedini cilj.
Pre neku godinu je kolega prijavio suprugu u firmi pored koje ona prosla nije, kao da je radila tamo sest meseci i tako je ostvarila pravo na nadoknadu u toku porodiljskog i trudnickog odsustva. Jos je on to bezobrazno zvao "ulaganje". Kakvo je to ulaganje da koristis nesto sto nisi zaradio? No, eto, dok je moglo "ulagalo se", pa sad vise ne moze.
Glup Vam je komentar skroz. Žena je plaćala doprinose a samim tim za nešto se izborila. I šta vi imate protiv toga? Svako se bori za sebe najbolje što ume.
Ja imam jedno dete od 2 gid. ,posto sam se porodila na carski,planirala sam da nakon 2 god od porodjaja i drugo dete,medjutim posmatrajuci sada situaciju i ovaj extra zakon...ne pada mi na pamet drugo dete,osim u drugoj drzavi,posto suprug ceka na pisao u inotranstvu ,onda da....ali tada nadam se necemo imati veze sa Srbijom i da drugo dete nece biti drzavljanin ove uveliko potonuce drzave
“Umesto da ohrabri buduće roditelje ovaj zakon im šalje poruku da otvaranje trudničkog bolovanja odlože što je moguće više. “ E pa u tome i jeste problem. Pozitivan test, pa bolovanje. Zna se šta znači bolovanje, a ovde se trudnoća smatra za bolest, pa 90% žena ide na bolovanje pored uredne i normalne trudnoće. Takav luksuz ne plaćaju ni bogate države, a ne Srbija. Šta smo tražili, to smo i dobili, ali sad stradaju i normalne žene.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »