Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata na porodiljskom?"

Komentara
184
Ostavite komentar
Ako ima neko ko zna, bila bih zahvalna na odgovoru. Naime, trudna sam 3.put. Zaposlila sam se, tj. poslodavac me je prijavio 17.12. nakon isteka onih 6 meseci na birou, radi poreskih olakšica, gde sam primala novčanu naknadu jer je moja prethodna firma proglasila stečaj. Dakle, imam vezani staž u toj prethodnoj firmi 2.5 godine, pa 6 meseci na birou kao tehnološki višak, pa prekid od 11 dana, pa sad zaposlenje. Da li ja imam pravo na platu? Msm, znam da ce mi ono što sam primala sa biroa znatno smanjiti platu, ali sam negde čula da se vazi isključivo vezanih 18 meseci, odnosno, ako je žena radila 6 meseci pa pauza od 3,pa radila opet npr. 9 meseci da se uzima u obzir samo ovih 9 meseci jer u njima nema prekida i deli se na 18 meseci. Da li je to tačno? Hvala unapred
i mene to isto zanima
Jel moze neka mama da potvrdi dal je stvarno iznos plate koji dobija mesecno za porodiljsko, bruto plata koja je navedena na resenju poseljena sa 1.5? Unapred hvala
Supruga ima vezanih 14 meseci do datuma kada je otvorila trudničko.
Plata na računu svakog meseca iznosi 26000rsd.
Kontaktirali smo službu koja radi rešenja, gotovo je rešenje i treba da ga dostave poštom.
Dobili smo informaciju da je porodiljsko 17000rsd.
Kažu da se plata podeli sa 1,5 i dobije se iznos. A koliko vidim po kalkulatoru koji se nalazi ovde to izgleda ovako : 26000 *14 =36400 ÷18= 20000rsd
Dokle više da nas kradu? Pobriniću se da se drugo dete rodi u inostranstvu.
Nek ovde decu prave sns glasači.
A sta da se radi kada ti gazda uplacujes minimalac a ostatak na ruke, znaci npr radim 5 meseci a minimalac 25 000 to je 125 000 i kada se podeli sa 18 dobijem 6 945 znaci ja nemam pravo na naknadu, jeli tako?
u porodiljsko ulazi samo ono na sta je placan porez i doprinos,dakle ako si primala 25 hiljada onda se to racuna u prosek a ovo sve "na ruke" je na crno i nije po zakonu...nazalost dosta nas je primalo deo na crno iakk smo istog momenta imale pravo da prijavimo inspekciji firmu,ali javna tajna je da to svi poslodavci rade...dakle zbog toga sad ces primati manje porodiljsko 18 meseci unazad saberes plate(ako si radila 18mesci) i podelis sa 18 i to je porodiljsko...nidam bas skontala da li si ironicna ali evo da ti odgovorim sta ja znam:-) nazalost svi smo zakinuti novim zakonom na ovaj ili onaj nacin,a cini mi se da se nista nece ni promeniti i pored svih napora bebca,protest i sl....
Da li neko zna da li u obracun ulaze prethodno trudnicko i porodiljsko za prethodnu trudnocu jer sam nadovezala novo trudnicko na porodiljsko za prethodnu?! imam 18 meseci radnog staža PRE OTVARANJA NOVOG TRUDNICKOG ( ali u tih 18 je trudnicko i porodiljsko za prethodnu)?! Ako me neko razumeo nek napise :)
Pitanje za Jovanu, pošto vidim da je Vaš odgovor od decembra, kakve su Vam uplate sada na ovom porodiljskom? Jel mnogo zakidaju za to drugo trudničko, ili to nema nikakvog uticaja,odnosno primate normalno? Hvala Vam.
one zene koje su vzale dve trudnoce u prosek za porodiljsko ne ulazi samo trudnicko za drugu trudnocu,dakle pre otvaranja trudnickog 18 meseci se racuna prosek
Raspitivsla sam se jer me isto pitanje zanima, i receno mi je da se racuna samo period koji sam radila pre prve trudnoce, porodiljsko odsustvo, i period koji sam radila pre druge trudnoce. Tacnije samo se ne racuna odrzavanje trudnoce.
isti slucaj sam kao i ti,cekam isplatu porodiljskog i resenje krajem decmbra pa cu odgovoriti,koliko sam se ja raspitala sve sto je oporezovano id u prosek osim sadasnjeg trudnickog za ovu trudnocu ako si ga imala, trebalo bi u teoriji da je tako e sad za praksu videcemo:-)
Pozdrav mame, i svima srećno sa ovim obračunima... Ja sam zaposlena već 8godina i povezan mi je radni staž u dve firme. Poslednja je državna i imam negu deteta odobreni već godinu ipo dana. To je neka vrsta bolovanja. Dobijala sam 90% od regularne plate,i uplaćivani su mi svi doprinosi. Da li se meni onda obračunava isto kao da sam radila ili ne?
zdravo. Moje ime je Nevena Ilic Dimitrijevic. Imam jedno pitanje za vas. Posto primam minimalac od porodiljskog kome trebam da se obratim za to. Posto pre nego sto sam zatrudnela radila sam i to preko omladinske u dts i primala sam platu od 12.000 a kada sam ostala trudna zaposlila sam se u jednoj drzavnoj auto skoli i plata mi je od 12.500 din. Onda imam jedno pitanja kolika mi je zaista porodiljska plata ako sam tri meseca radila u dts preko omladinske i tri meseca radila u toj auto skoli?











Pozdrav, evo ja cu da podelim svoje iskustvo sa vama kao preduzetnica. Porodila sam se 14.8. a resenje sam dobila u oktobru 4200 dinara, od kojih mi leze na racun nekih 3500.. odmah sam ulozila zalbu na koju jos nisam dobila odgovor. E sad mene jako zanima kako je neko dobio taj iznos s obzirom da sam uplacivala platu sebi od januara ove godine u iznosu od 30000 mesecno tj 54000 sa doprinosima. Za proslu godinu dobit kada se podeli na 12 meseci izadje oko 32000 dinara. Kao preduzetnik nemam ni dana bolovanja ni trudnickog pa ne znam gde su mi zakinuli veci deo plate a kqo sto rekoh odgovor nisam dobila iako je danas vec decembar. Takodje da napomenem da bi po starom zakonu dobijala oko 54000 mesecno a po ovom novom "poboljsanom" dobijam 12000 + 3500, znaci celih 15500.
Ja dobijam 1500 manje ne znam kome da se zalim,bilo bi idealno da poniste ovaj zakon,videla bi njih kako izdrzavaju dete sa 2500din mesečno.
Ja sam u nedoumici, pa ako moze neko da mi pojasni. Zaposlila sam se u julu 2016 radila mesec dana i bila na trudnickom i porodiljskom. U Martu ove godine se vratila na posao i ponovo u julu otvorila trudnicko. Sta mi mame koje imamo vezane trudnoce. Kako kod nas ide ovaj novi zakon? Hvala!
Poštovani,zanima me za mame preduzetnike da li su i dalji isti propisi za porodiljsko?
Pre dve godine da bi firma nastavila sa radom morala sam da imam poslovodju u firmi, ali i pored toga u RFZO od cifre koje sam dobijala recimo 40.000 dobila sam rešenje od njih da mi tu cifru smanjuju na 50% jer je firma nastavila sa radom i ostvaruje prihode. Tako da sam dobijala 20.000 i uplacivali su doprinose. Jedino sam mogla da ostvarim 100% ako zatvorim firmu onda bi mi uplacivali 40.000. Sada me zanima da li i dalje tako obračunavaju za vlasnice firmi? Da li cu i dalje dobijati 50%od onoga što mi pripada i po novom zakonu i od toga sama uplacivali doprinose? Hvala na odgovoru
Pozdrav,

Na privremenom resenju za tri meseca, porodiljsko bolovanje iskazan iznos je bruto. Da li se isplata vrsi u neto iznosu ili bruto?
Da li na resenju za negu deteta, narednih devet meseci u pitanju bude isti iznos?
Hvala
Pozdrav... uzimajući u obzir da ću svojim porođajem zakačiti "novi zakon" molim žene koje već jesu na porodiljskom da napišu da li su i kako redovno dobijale isplate porodiljskog sa obzirom da ide isključivo preko Države a ne preko poslodavca. Kao i da li Bonusi ulaze u prosek ukoliko su na njih plaćeni porezi i dopirnosi ... ? Unapred hvala. :)
Draga Andrijana,
Ja sam na porodiljsko od 20.07., dakle kači me novi zakon. Za prvu isplatu sam čekala do 20.09., a tada su platili deo iz jula i avgust. U obračunavanje ulaze sve uplate poslodavca, što znači bonusi, regres i sve na šta se plaća porez. Meni je zbog bonusa prosek bio ogroman, pa primam 3 prosečne plate, do sada je to bilo 148-149.000. Međutim, ne znam iz kog razloga, ovog meseca sam primila za trećinu manje, tako da ovoj državi čovek ne može da veruje...
Nadam se da sam ti pomogla.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »