Komentari za tekst "Ishrana u vrtićima"

Komentara
22
Ostavite komentar
Želim da pitam kome da se, kao roditelj koji brine o zdravlju deteta, obratim, u vezi jelovnika u vrtiću. Voleo bih da pitam da li je viršla, pašteta, džem, krem, puding, margarin, šećer, kolač i slično, zdrava ishrana. Šta je to u tim namirnicama što doprinosi zdravlju dece, pravilnom rastu i razvoju?
Da li poseduju dokaze da ta hrana nije štetna po zdravlje dugoročno.
Gotovo da nema dece koja nemaju neki zdravstveni problem. Gotovo da nema dce koja do sedme godine nemaju kvarne zube. Za mene je to dovoljan dokaz, iako sam se naslušao priča: "moje dete je odraslo na takvoj hrani i ništa mu ne fali". Nenormalni ljudi imaju neistinite tvrdnje. Dentalni problemi, malokrvnost, česte infekcije, slab imunitet, i sve veća incidncija od raznih ozbiljnih bolesti, govori suprotno.
U vrtiću za ručak imaju supe, čorbe, razne salate itd. Kad im se za ručak posluži grašak, gulaš itd postave pitanje :" Šta je to ? Kad dobiju odgovor na svoje pitanje, prokomentarišu: "To moja mama nikad ne kuva. " Na pitanje: Šta tvoja mama kuva ? Uglavnom odgovore: "Špagete, supu iz kesice i sl" toliko o tome.
Nažalost vrlo malo roditelja interesuje ove tema. Pa pogledajte samo po broju komentara! Moje dete je u vrtiću na Vračaru u Beogradu, najnovija promena je ukidanje prepodnevne voćne užine u uvođenje poslepodnevne u vreme kada roditelji dolaze po decu. Na taj način mnoga deca neće ni probati voće!!! To govorim iz iskustva jer jedino ja nosim svome detetu voće u park posle vrtića, a ne čips, keks, čokoladu, sok i slično, za razliku od ostalih roditelja koji jedino takvom hranom nude svoje decu u parku! Naravno da i ja svom detetu dam po neki slatkis, ali ne da se samo time hrani celo popodne. A kada god roditeljima skrenem pažnju na ishranu oni me naravno nazivaju dosadnom i slično… (verovatno sam glavna tema ismevanja čim okrenem leđa)! Ja se sa mojim detetom još uvek nekako borim, stalno pričamo o zdravoj hrani i molim je da ne uzima od druge dece kada je nude. Za sada nekako uspevamo da se nas dve dogovorimo.
Kome da se obratimo i prijavimo problem sa ishranom dece u jednoj akreditovanoj privatnoj predškolskoj ustanovi na Novom Beogradu? Naime deci se i u jaslenoj i u vrtićkoj grupi, kao i predškolcima za doručak daje margarin, pica, viršle i pašteta. Saznali smo i da od keteringa od kojeg naručuju hranu uzimaju 15 ručkova i 18 doručaka za 40-oro dece. Blago rečeno da smo šokirani. Pri tome pre upisa deteta u vrtić, vlasnica nam je objasnila kako se strogo vodi računa o zdravoj ishrani dece.
Nikako da shvatimo zbog cega placamo punu cenu vrtica (u koju su ukljuceni I obroci) za dete koje je alergicno na jaja I jede maksimum dva obroka nedeljno u vrticu jer je uglavnon sve spremljeno sa jajima (musaka sa jajima, makarone sa jajima, panirana riba sa jajima, kuvano jaje, kolac za uzinu sa jajima. Dakle, svakodnevno kuvamo rucak I nosimo u vrtic I pakujemo keks za uzinu...I dalje placamo punu cenu..???
Vama je vrtić obavezan da sprema posebno obroke za dete koje je alergično na bilo koju namirnicu. Ako želite da Vam se spremaju posebno obroci, obratite se Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu i tražite da razgovarate sa osobom koja je zadužena za ishranu.
Moja deca idu u vrtic Carolija, predskolska ustanova Dr. Sima Milosevic. Jelovnik se moze procitati na njihovom sajtu, sto je dobro. Lose je sto bolje zvuci na papiru!
Kada za dorucak pise da imaju namaz od necega i paradajz - znajte da je paradajz u stvari jedna malecka iscedjena kriscica!
Za uzine se slazem sa nekim ko je ranije napisao da su uvek nesto slatko - kolac, keks, puding... (u prethodnom vrticu se desavalo da je uzina medeno srce?!).
Ruckovi su uglavnom dobri - bar na papiru, jer nikad nemam priliku da ih vidim. Raznovrsni su, ako nista drugo.
Vocna uzina je posle rucka. Vrlo cesto na sajtu pisu razna voca tokom nedelje, a u stvari deca iz dana u dan dobijaju jabuke. Par puta sam dosla po decu u toku te uzine i nije mi bas jasno zasto se ne moze nabaviti na primer breskva veca od sljive? Vizuelno, to voce je od one vrste koju ja preskacem na pijaci... to ne mora obavezno da bude lose ali ipak...
Moj je zakljucak da je postojanje nutricioniste cista forma!
Čitajući komentare roditelja stičem utisak da u Vrtiću sestre Bukumirović na Voždovcu, pod upravom vrtića J.J. Zmaj nešto ozbiljno nije u redu.
Doručak se decu u jaslama i vrtiću servira od 08:15 pa dok svima ne bude poslužen, u principu traje do 08:40, da bi se ručak služio u 11:15, traje do 11:45 i onda deca na spavanje 12:00-14:00, pa onda užinica, koja je po principu neka voćka ili kolačić/keksić.... Inače brinu o deci od 06:00-18:00!?
Razgovarao sam sa nekoliko nutricionista, zajednički je zaključak da takav raspored obroka niko od njih ne bi odobrio, roditelji sa kojima imam kontakt su protiv toga i zahtevaju ručak posle spavanja. Nekoliko inicijativa, pa kao anonimno popunajvamo upitnik, i uvek bude onako kako odgovara vaspitačicama!?
Da se to što pre otalja kako bi deca mogla već u 15:00 biti preuzeta iz vrtića!?
Da li postoji neki propis ili pravilo na koje bi se mogli pozvati?
Da li bilo ko kući postavlja ručak u 11:15??
Postoji li način da se izborimo za normalan raspored ishrane i u ovom vrtiću, kao što je širom Srbije (svi vrtići pod upravom J.J. Zmajimaju istu tendenciju)?
Svaki put kada pokupim dete iz vrtića oko 16:20 zahteva da jede, pa često žurimo kući na još jedan ručak, pa oko 19:00 večera, što svakako nije dobro, ali nisam pametna šta uraditi, da ostavim dete da gladuje do večere!?
Dinamika i sastav obroka u vrtićima Predskolske ustanove "11-april" je sasvim korektna( moje dete je pohađalo 2 vrtića u toj PU ).Najviše mi se dopada što jelovnik svakog dana možete pogledati na sajtu preškolske ustanove, kao i to što je ručak posle spavanja.U jelovniku je naveden tačan sastav svakog obroka, a ne sano naziv jela.Voće se služi svakodnevno posle ručka i kao druga užina.Viršle, paštete i lisnato testo su uglavnom na jelovniku privatnih vrtića, koji se snabdevaju preko ketering agencija.
Ja sam vise nego zadovoljna hranom u vrticu. U pitanju je opstina Cukarica. Virsle i pastete nikad nisam videla na jelovniku. Za dorucak je uglavnom hleb sa nekim kombinovanim namazom (sir sa sunkom i sl), vocna uzina, ili sokic, rucak, pa onda opet uzina sa kloacicem. Sto se tice rucka sve je zastupljeno ravnomerno. Od povrca do mesa. Riba obavezno jednom nedeljno. Pirinac, grasak, sociva, punjene paprike, plavi patlidzan, corba od brokolija, cvekla. Gomila stvari koje ni ja ni suprug ne jedemo, a realno bi trebali.
A ti kad si bila mala i trazila nesto slatko dobijala bi jabuku umesto cokolade i bila si srecna?
Ajde da ne preterujemo mame, sa tom zdravom ishranom, bez glutena, bez secera, laktoze, ne belom brasnu itd... moje dete ima jacu krvnu sliku od mene, samim tim vidim da je u vrticu hrane savrseno. Kolac sa secerom je nece otrovati. Sve treba unositi samo ravnomerno.
nemam komentar
Ma kako moze da Vam bude u redu to sto dete jede "kolacic" za uzinu?! Secer maloj deci ne bi trebao da se daje nikada, a posebno ne u vrticu gde ih "uce" zdravim navikama.
Ni kuci ne cedim voce na dnevnom nivou, tako da ne ocekujem ga ni u vrticu. Kupujem 100% vocne sokove i to im dajem. Al ne kupujem litre dnevno, nego povremeno dobiju mali tetrapak.
Mislim da je to sasvim ok sto im daju, limunadu znam da prave, a mogu da pretpostavim samo da je isto sa narandzom.
Voćna uzina ili sokic? Sta Vi mislite, da je to cedjena pomorandža ili običan sok iz tetrapaka?! Vama je to ok?
U nasem vrticu dorucak i rucak su uglavnom ok,dok bi uzina mogla biti kvalitetnija ..puding, kolaci, oblande sa keksom i slicno.. Zato moje dete uglavnom se najede uzine a posle nece da ruca jer ko bi jeo pasulj posle kolaca... A sto se tice dece koja su alergicna, konkretno jedno dete u nasoj grupi na jaje, nema posebnu ishranu niti sme da donese nesto od kuce jednostavno preskace taj obrok koji sadzi belance sto je po meni nenormalno. Recimo ako je dorucak paprika sa jajima, uzina neki kolac znaci da ono do rucka ne jede nista.. Sve zalbe njegovor roditelja su ostale samo zalbe, nista nije uradjeno povodom toga.
Greska, htela sam plus umesto minus
Informacija da ako vrtić nema mogućnost posebnog pripremanja obroka je tačna ali isto tako takav postupak vrtića je nezakonit.
Po mišljenju Poverenice za ravnopravnost i Zaštitnika građana je svaka predškolska ustanova obavezna da deci sa alergijama i ostaloj deci koja imaju potrebu za spremanjem individualnih obroka obezbedi obroke u skladu sa njihovim potrebama.
Linkovi na mišljenja:
http://www.ravnopravnost.gov.rs/sr/druga-lična-svojstva/pritužba-v-k-protiv-predškolske-ustanove-zbog-diskriminacije-dece-na-osnovu-zdravstvenog-stanja-oblast-obrazovanje
i
http://www.ombudsman.rs/index.php/lang-sr/2012-02-07-14-03-33/3353-2014-06-18-06-37-07
Bas gledam jelovnik za ovu sedmicu.. Uzina je uglavnom nesto slatko, neki kolac i sl. Zasto kad seces, ne samo da nije potreban, vec i skodi? Zasto im nbe daju voce? Dorucak, dzem, salama i sl.. Sta ima korisno u salami?
Potpuno se slažem sa Vama, ali na žalost mi smo u manjini!!!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Testovi koji su dostupni na tržištu često su osetljivi na najmanje hormonske promene. »
Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Testovi koji su dostupni na tržištu često su osetljivi na najmanje hormonske promene. »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »