Komentari za tekst "Vakcinacija - pitanja i odgovori"

Komentara
177
Ostavite komentar
bravo, Ivanka!
potpisujem!
mame... razmislite, čitajte, informišite se. bar u današnje vreme je to moguće, kad postoji internet.
posledice ne moraju da se pojave danas ili sutra. ali to ne znači da ih neće biti za mesec, dva ili godinu. nijedan doktor vam to neće reći, kao ni to da se smatra da se najveći broj autoimunih bolesti (ako ne i sve) pojavio upravo zahvaljujući vakcinama. i, ovo je samo jedan detalj...
ubrizgavanje životinjskog DNK bebama čiji imuni sistem tek treba da se razvije?! a da ne pominjem ostale sastojke vakcina.
...mislite o tome.
ja sam protiv vakcinacije i svim snagama ću se i boriti protiv nje.
Sto se tice pedijatara, na zalost ne moze im se verovati, ali to ne znaci da ne moze samo kad preporucuju Pentaxim, vec i kad preporucuju i domacu vakcinu. Svi su oni pre svega ljudi i kao svi mi i oni imaju svoje subjektivno misljenje koje ne mora biti ispravno, ali na zalost cesto je to misljenje vodjeno nekim licnim interesima jer farmaceutska industrija vrsi veliki pritisak na njih tako da vi nikad ne mozete biti sigurni da li vam neku vakcinu preporucuju zato sto misle da je dobra ili ih je neko dobro stimulisao za to. Inace sam po struci dipl.farmaceut i znam o cemu govorim, asto se tice nase vakcine, zasto ste tako sigurni da je ona dobra i da je ista kao one koje smo mi nekad primali. To niko ne moze da vam garantuje. Da li se neko seca slucaja sa serumom protiv tetanusa koji je sadrzao samo vodu? Znaci izbor je na nama i ostaje samo da se nadamo da smo dobro izabrali. Ja sami se ipak odlucila za Pentaxim.
Nasa beba je pre 2 meseca trebalo da primi mmr ili pentaxim. Na pitanje koja je vakcina bolja i sta nam savetuje, doktorka je samo odmahnula glavom u stilu "ne znam sta da vam kazem" a zatim dodala da ne moramo da zurimo, mozemo to i kasnije. To kasnije je doslo, naime, sutra idemo da je primimo i jos uvek ne znamo sta cemo uraditi. I da, nasa beba sada ima punih 5 meseci. Neka logika mi govori da je stara vakcina proverena, da ne valja do sada bi bila povucena iz upotrebe. Nova jos nije ispitana do kraja, tacnije jos nije proslo dovoljno godina da se utvrdi da li je i koliko stetna. Uostalom, koristili smo i AD kapi i kleli se u njih a sada su zabranjene kao stetne i bebama se daje umesto njih Vigantol. Mislim da na taj nacin treba razmisljati.
Posle toliko godina, ne mogu da ostanem imuna na ovakve price. Mmr ili pentaksim? Sva razlicita pojma i razlicite vakcine koje stitw od razlicitij stvari. A tek ova glupost za vigantol. Pa ad kapi se daju bebama na majcinom mleku, a vogantol bebama na vestackoj ishrani.
Jako dobri savjeti, zaista odlično!
drage mame, pročitajte nešto o vakcinama pre nego što donesete bilo kakvu konačnu odluku. edukujte se i proučite njihov sastav, dejstvo i posledice, saznajte o užasnim bolestima koje mogu da izazovu... pročačkajte malo po internetu.
nadam se da će se narod na ovoj planeti osvestiti pre nego što od nas naprave nešto o čemu ni ne sanjamo!
dokazano je da vakcinisana deca češće obolevaju od raznih bolesti, a da su nevakcinisana deca sasvim zdrava i prava i bez vakcina... da ne navodim dalje.
svako želi najbolje svom detetu, to je jasno... zato ja znam da ću se na sve načine boriti protiv vakcinacije!
a ako ste se već odlučili za vakcinaciju, razmislite o Pentaximu... šta je ikada dobro došlo sa zapada?! ok, manje boli i deca manje pate... ali, koje su kasnije posledice - one koje se ne vide danas ili sutra?
Da se mame edukuju na internetu? Ajde mame da uzmu strucnu literaturu u ruke ili da pitaju lekare,a da se manu guglanja. Na internetu cete naci korisne savete,ali i dosta dezinformacija. Znate postoje majke koje su rodile nazalost bolesnu decu,pa zbog toga krive lekare,vakcine,Boga...tesko je pogledati istini u oci kada su nam deca u pitanju. Zao mi je svakoga ko dozivi takvu tragediju,ali volela bih da prestanu da krive drustvo zbog toga. Vakcinisite decu,da budu zdrava i da se druga deca ne razboljevaju.
Moja beba je pre 3 dana primila pentaksim vakcinu. Posle toga je bila nervozna, a uvece je dobila temperaturu. Dala sam mu febrcet sirup ali je temperatura i dalje rasla do 38 sa 6. Bili smo ocajni i nismo znali sta da radimo.Sreca pa imamo medicinsku sestru u komsiluku koja je dosla sa febricet cepicem koji mu je stavila u guzu. Posle toga je temperatura pocela da pada. Tako da znate da se i od pentaksima dobija temperatura iako su nam u domu zdravlja rekli da nemoze da je dobije od te vakcine.
Moje prvo dete koje sad ima 13 godina je primilo polio dtp kao i sva deca u tom periodu jer pentaxim nije ni postojala. Bilo mi je teško i žalosno kada sam gledala koliko je bolela ruka, imala je temperaturu posle prve dve vakcine. Posle druge vakcine se jednom rukom igrala a drugu držala spuštenu pored tela i to je trajalo dva dana. Plač je bio najgori posle prve vakcine, nije mogla da spava od bola.
Radim na pedijatriji u domu zdravlja, nabavila sam pentaxim za svoju bebu i dobiće je iduće nedelje. Pentaxim su sve moje drugarice dale svojoj deci i ni jedna nije imala nikakve probleme. Osim toga, u datoj vakcini imate i imunizaciju protiv hib-a, bakterije koja često inficira grlo i srednje uho kod bebe, čest izazivač meningitisa, nije za zanemarivanje.
Mislite da treba da čekamo da prodje 30 god. od davanja pentaksima da bi videli da li ostavlja posledice? Zar nije dovoljno ovoliko koliko je prošlo od kada je davana prvi put pentaxim vakcina, vidimo da su deca dobro. Čak je bolje da se za dečiju paralizu dobije inaktivisan virus nego živi koji se popije kašikom. Mislite da moja sestra u Kanadi vakciniše decu vakcinama koje daju reakcije? Ne, godinama prolaze ovakav vid vakcinacije bez reakcija.
Priče koje su navodno potekle izmedju sestre i doktorke, priče koju ste načuli nema velikog smisla. I kod mene na odeljenju neke sestre misle da je stara polio di-te-per proverena i navijaju za nju iz večinom finansijskih razloga i straha da nas večito neko truje. Kod nas pedijatar savetuje deci sa rizikom, nedonoščićima i sl. da kupe pentaxim jer je smatraju bezbednijom! Takodje, ukoliko u porodici bebe koja treba da se vakciniše postoji osoba sa malignom bolešću ili oslabljenim imunitetom nakon operacije ili bolesti, savetuje se da ne primi živu polio vakcinu, već inaktivisanu, mrtvu, vakcinom....
Imate pravo da sumnjate, da se bojite, ali nije u redu da se šire priče o tome kako pedijatri izbegavaju pentaxim pod izgovorom da je sumnjiva. Torlak stoji iza svakog kontigenta koji uvezemo a volela bih da čujem pedijatra koji je video bilo kakvu ozbiljnu posledicu od davanja pentaxima obzirom da se daje već nekoliko godina....
Draga Nadja. Citam vas komentar. Imam sina 11 mjeseci.Moje dijete je primilo 3 dozu pentaxina u januar mjesec i sada 9og maja ponovo greskom ljekara. Istu su ponovili. Trebali smo tamo sa godinu ipo dana. Sta mislite da li je to problem?
Pozdrav dragi majki!
mojot sin ima 3 meseci. redovno gi primime vakcinite, no tolku mnogu go bolat sto vo momentot koga go bockat ostanuva bez zdiv, a isto taka posle 5-6 saati od reakciite na vakcinata neuteslivo place :(,upotrebuvam paracetamol i acidi borici za mestoto na vakcinata no bolkata si go pravi svoeto.....
moj sin 31.05. puni 2 meseca.Kada bi mogli na drugu kontrolu,da li moramo tacno na dan,ili se moze sacekati par dana,koliko najduze?Unapred zahvalna mama
Ne znam zasto sve vise roditelja uziva da svom detetu priusti privremenu udobnost, ne mareci za kasnije posledice!? Nije mi ni jasno zasto svi misle da reakcija na vakcinu mora da se desi odmah kad moze i u narednih 10 godina. Vakcina kojom bebe bodemo dva puta, tj.domace smo primili i mi kad smo bili mali, pre 25-30 godina i nije nam nista, jel da? A Pentaxim? Ne verujem da je neko primio od nas...nije je bilo tad a i danas je ispitivanje u toku...niko ne garantuje da nema nus pojava ! Mojoj bebi sam dala, kako rece jedna "savremena" mama partizansku vakcinu, i bilo mi je zao svakog uboda, nebitno da li to jednom ili dva puta...reakcija je prosla, odspavala je dobro taj dan i isto bila raspolozena i nasmejana kao i svakog dana! Inace radim u zdravstvu i znam odlicno kako se tretiraju domace vakcine a kako uvozne,....i uostalom ako nam iz inostranstva salju nezdravu hranu, zasto ne bi poslali i vakcine ?!
Moja beba je primila sve tri doze Pentaxima,i nijednom nije imala nikakve reakcije,niti je plakala pri vakcinaciji.Pentaxim se kontrolise na Torlaku bas kao i sve vakcine koje se regularno daju u Domovina zdravlja,tako da price o sumnjivom kvalitetu apsolutno nemaju veze sa realnoscu.Komentare koje je doticna osoba ovde cula izmedju sestre i lekara mozda su se odnosile na tu konkretnu dozu Pentaxima,a evo i zasto..ako sami kupujete vakcinu,u ovom slucaju Pentaxim,bitno je da je adekvatno cuvate,tj. u frizideru a kada stignete u dispanzer,pozeljno je da je odmah date sestrama dok vasa beba ne dodje na red.A druga stvar,obavezno vas pitaju gde je vakcina i kad kupljena...dkle mozda je je u ovom slucaju bilo sumnje oko ovih podataka,pa kako g-dja kaze "nisu znali sta daju".... Pentaxim je apsolutno bezbedna i vrlo "fina" vakcina koju preporucujem svakom ko ima uslova da je kupi,dok Ministarstvo i samo ne odvoji sredstva da je i samo uvrsti na svoju listu. Pozdrav svima
I ja sam cula da PENTAXIM vakcine nisu dobre,to mi je licno rekla moja doktorka,ona mi je preporucila da beba prima njihove vakcine... I mislim ako je Dara ispricala svoju pricu,ne znaci da je glupa i da nikoga ne treba vredjati gospodjo Ivana,svako ima pravo da veruje ili ne...
da i ja sam čula za pentaxim vakcine ..al kod nas ni pod razno neće da ih daju jer daju smao ono što je propisalo ministarstvo zdravlja, jer su navodno samo te vakcine prošle pravu zdravstvenu kontrolu, tako da stvarno bi bilo dobro da se povede računa o sastavu i kontroli tih vakcina, svašta danas postoji. Tako da ja htjela ili ne..beban prima vakcinu po listi vakcinacija u domu zdravlja. Iskreno ja sam stravljena i sva sam u grču od njih , al eto što se mora nije teško!
Pentaxim je proveren i ODLICAN! znam licno ljude cija su deca ZAGLAVILA U BOLNICI od obicnih partizanskih vakcina.slazem se s nekima-OVO JESTE 21.VEK! ne treba sve da boli kao sto nas uce sto godina!
Moj bebac je vec dva puta primio vakcine u domu zdravlj (dva uboda i jednu popio) i sve je proslo odlicno, bez ikakvih propratnih simptoma. Paracetamol nemojte davati preventivno jer tako dete gradi imunitet.. a ako slucajno primetite crvenilo na mestu uboda stavite list svezeg kupusa i za cas ce nestati.
Želela bih da se obartim gospođi Dari, koja je nalupetalča svakakve gluposti. Draga Daro, mi živimo u 21. veku, napredovala je medicina i ZAR nije bolje da se naša deca manje muče. Zar je bolje da dete bodete u istom trenutku 2 puta, da guta odvratni Polio, nego da kao sav civilizovani sve dobije SAMO JEDNU, napominjem Daro bodu Vam dete SAMO JEDNOM, vakciju Pentaxim. Moja devojčica je primila 3 doze Pentaxima. Nije bilo nikakvih nus pojava. Ništa je nije bolelo, lepo je spavala, sisala, itd. Pentaxim košta, ali vredi svaku paru. A Vi Daro. ako volite, neka Vam muče dete. Ali nemojte širiti gluposti, i druge roditelje dovoditi u zabludu. Te Vaše priče kao vi nešto čuli, pa neko nešto rekao, ma dajte molim Vas, nadam se da imate 2 razreda osnovne škole.
@Ivana "Zasto da guta odvratni polio?" kazete. Jeste li pitali svog lekara zasto se odvratni Polio guta (recimo na kockici secera)? Evo zasto, zato sto je najbolji moguci put imunizacije kada se imitira prirodni tok infekcije, a Polio virus ulazi preko gastrointenstinalnog trakta. Bolje da dete istrpi sto je odvratno i da bude bolje imunizovano nego da se pati od decije paralize. Potrebno je samo malo zainteresovanosti da bi se doslo do tacnih informacija.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »