Komentari za tekst "Kada je vreme za odvikavanje od pelena?"

Komentara
97
Ostavite komentar
Teorija različitih ima malu milijardu. Naše generacije su lakše prihvatale nošu jer smo bili non stop mokri u tetra pelenama. Danas su deca suva, što je svakako prednost, ali eto, ima i svojih mana. Ja mislim da sve zavisi od deteta. Svaka majka najbolje poznaje svoje dete i pristup svakom detetu treba da bude individualan. Čisto sumnjam da majke “zanemaruju” svoju decu kao što mnoge od vas govore. Na kraju krajeva, pelene su i skupe i svima je u interesu da ih se što pre rešimo. Moj dečak je pelene skinuo sa 18m, išao na nošu od 12m, vrlo brzo ukapirao čemu služi ali nije nikad tražio. Tek kada sam mu skinula pelene na 5 dana i kada je zapišao već celu kuću (namer ga nisam nutkala nošom, jer je cilj bio upravo da sam traži) i kad sam zamalo odustala, počeo je da traži nošu. Moja drugarica postupala je identično sa svojim detetom, ali nije upalilo pre 3. rodjendana. Svako dete je različito, neki nisu spremni da se odviknu “komfora” nošenja pelena i prekidanja igre radi noše tek tako... inače deca koja se prerano naviknu na nošu umeju kasnije u detinjstvu da piške u krevet od traume i pritisaka iz detinjstva. Toliko od mene. Ne osudjute nikog i radite najbolje kako mislite za svoje dete. Pozdrav
Jeste,jeste,traume ti ostanu jer znaš čemu noša služi od malih nogu. Ostaje sigurno ako dete siliš,ali ako detetu to normalno pokažeš u ako je njegov izbor da koristi istu zaista ne vidim problem.
Idealno je ne naviknuti bebu na pelene,pogotovo ne jednokratne jer nisu nimalo zdrave, kao sto nije zdravo ni da beba visetruko puni pelenu. plasim se da mame koje bebama stavljaju jednokratne pelene presvlace bebe na par sati, a u peleni povisena temperatura i idealno mesto za razmnožavanje bakterija. bebe pokazuju znake za malu i veliku nuzdu od rodjenjae , ali ne mora se poceti od rodjenja. Bitno je bebu presvlaciti cim se upiski,a k ad vec sedi nuditi nosu pri tranzicijama i kad beba pokazuje znake da obavlja nuzdu. Evo moja beba od deset meseci,puzi do nose kad mora da ide, piski po 15puta na dan u nosu i kaki dva, tri. Desi se da se nekad upiski ako se ja oglusim o znake koje daje kad bi vrsio nuzdu (on puzi ka meni, ka nosi, odjednom viče mamama ili se uznemiri).Bebe su svesne svega, samo ih treba pratiti,kao sto ih ucimo da jedu i higijeni tako ih treba uciti i gde se obavlja nuzda. Bebe koje piske na nosu bolje spavaju, a moja beba bude suva celu noc iako sisa dosta i preko dana piski preko 15puta 1-2dl. To moze svaka beba i mama, samo je potrebno verovati. Ja normalno obavljam sve aktivnostito, i cesto smo napolju u setnjama, na bajku u voznjama..pelene platnene bambusice nosi za svaki slucaj napolju da ne bi nazebao ako se upiski jer je i dalje hladno, ali u 90%slucajeva bebac saceka nosu☺ mame verujte svojim bebama, meni se desavalo da bebac piski i za deset min puzi ka nosi opet, a ja je sklonim samo misleci da se igra samo, medjutim odmah zatim vidim da on opet piski. Naravno da nije nezavisan jer ne hoda i negvori recima, ali svakako zna sta mu se desava i vidi se da je srecna nasmejana bebica. Ja sam bila vodjena time sto ga svakakoje presvlacim na svakih pola sata sat i resila da gali isto tako stavljam na nosu i eto isplati sese jer je on suv i cist a nas odnos poseban. Postoji i literatura o prirodnoj higijeni beba. Pozdrav!
Ja sam jedna od tih mama sto koriste pampers i presvalce dijete svakih par sati... imam ih dvoje, jedno je davno prestalo sa pampersom a drugo odvikavam. Ja svojoj dijeci nikad nisam stavljala taj tzv visoki povez. Moji su poceli da sjede u bumbo stolici sa 3,5 mjeseca a u babybjörn stolici su bili vec od mjesec dana. Poceli puzati oko 6-tog mjeseca i dosta vremena su provodili na podu, deka i igracke.. sa 10 mjeseci prohodali obadvoje uz namjestaj a oko godine i bez oslonca.. starije dijete odbacilo pelenu za 5 dana, i nocnu i danjsku. Ovo mladje pocelo juce, trka do kupatila pa sam donijela tutu u primacu.
Ne mazemo se kremicama nego samo panetol i to posle kake (kad peremo guzu) i uvece pred spavanje (isto kad operemo guzu).. ovo mladje jede i rakove od svoje druge godine.. po mom - vi pteterujete sa tim presvlacenjem na svakih pola sata ali i po vasem vjerovatno ja pretjerujem. Cinjenica je i da su moja djeca zdrava i srecna i svaki dan napolju (bez obzira na vrijeme)... stoga, dosta te srece i tih navika sami stvaramo ali eto ja se ne plasim mama koje perkaju svoje dijete svakih 30 min i to zvono zovu prirodnom higijenom beba... to je jedina a i velika razlika izmedju nas...
Mali ima 2.5 god.i sad preko ljeta uspijeli smo biti suhi i pitao me kad mu se puski i kaka..s tim da smo odlazili na wc..ima svoju dasku i sve 5
Nazad mj dana neznam sta se desilo jednostavno se popiskio i ne trazi ni pita..neznam di je greska i kako ga opet vratiti u gacice...
Morali smo staviti pampers jer malo malo pa mu ode
.a i nismo bas na nekom jestu i u mogucnosti da mu stavim gacice..
stariji sin skinuo pelenicu sa godinu dana,nakon mesec dana se budio nocu da piski,nije hteo u pelenicu,mladji ima 9 meseci,nismo jos poceli na nosu,jer on ne pokazuje nameru da bi piskio na nosu...stariji je odmah posle isao na wc solju,sa adapterom naravno,mladji je sasvim drugaciji i najverovatnije cemo d acekamo 18 meseci i prolece d apocnemo sa skidanjem pelenice...ali ovo da deca skidaju pelene sa 3 ili 4 godine,po meni je nenormalno i cista glupost!
Moj sincic ima 21 mesec I ja vec tri nedelje pokusavam da mu skinem pelene I nikako.On uredno meni kaze mams kaki ili mama piki ali kad ga stavim na nosu nema sanse. Bude suv po 4 sata, nosi gacice I trenerkicu I ne upiski se puna 4 sata al cim mu stavim pampers on se odmah popiski. Probala sam kad je imao godinu, pa kad je imao I godinu ipo ali on je svaki put vristao I plakao kad ga stavljam na nosu. Sad ne place I sedi po 10 15 minuta I nista ne uradi. Mim vas neki savet
Savjet ti je da prestanes da ga silis. Eto. On nije spreman i ne tjeraj ga. To ce doci vremenom. Cekaj.
Moja cerkica puni godinu dana 23avgusta i ne planiram da je stavljam na nosu do 2 god... Kada resim da joj skinem pelene, bice bez pelena. A ne da probam pa da vracam i nista nisam uradila. A uzasavaju me ove gluposti sto pisu neke mame da stavljaju dete sa 6 meseci. To je beba, kako neko moze tamo malu da stavi... Razumem da je svakome lepo kada beba nesto uradi ili napreduje brze od drugih beba. Ali za neke komentare nemam reci. Da nece mozda neka mama da upise dete u prvi razred sa godinu dana
Sa 6 mjeseci, sa 3 mjeseca. Kakav uzas! Kako nekome uopste to padne na pamet! 🤣🤣🤣🤦‍♀️
Hahahhaha odličan komentar. Imam dečaka, u septembru ce 2 godine, poceli smo polako sa odvikavanjem, ali vidim da nije nesto zainteresovan za nošu i ne smeta mu kad se upiški u gaće. Pri tom, još nije progovorio i ne zna da mi kaže "mama, piški mi se" ili "kaki mi se", iako sve razume i kapira, tako da ga neću siliti da ne bi stvorio odbojnost prema noši, samo opušteno, idemo lagano. Ali fascinantno mi je da žene stavljaju decu od 6 meseci na nošu i svašta još. Ne znam s kime se takmiče. Tačno će takve da ih upišu u prvi razred s godinu dana, a sa dve već na fakultet. Užas.
Sa 6 meseci ne zna da kaže ni "gladan sam" pa ga ipak nahranite. Kako ste primitivne.
zivo me interesuje da li ove majke koje planiraju dijete cim pocne sjediti stavljati na tutu,imaju jos djece?i da li im je uspjelo dijete od 7-8 mjeseci nauciti na tutu?
i koja je poenta poceti uciti dijete na tutu sa 7-8 mjeseci,a uspjeti tek sa 2 godine? zar to nije mucenje i sebe i djeteta?
ne lupetam onako,imam dvoje djece.
Draga mama, zao mi je sto oseca nevericu i sto to znaci da pre svega neverujete svom detetu. Bebu stavljam od osmog meseca, sa nepunih deset smo bez pelena, piski po 15puta na nosu, kaki dva tri puta u toku dana isto na nosi,celu noc prespava suv, puzi do nose kad treba ici ili me trazi. Po meni je mucenje deteta drzanje satima u plasticnoj peleni.
Imam četvoro dece i svi su naučili na WC šolju čim smo izašli iz porodilišta. Sami otpuzaju, obave šta imaju, puste vodu i operu ruke! Pročitajte malo razvojnu psihologiju, pa ćemo diskutovati.
🤣🤣🤣 dobra si,slatko si me nasmejala🤣🤣🤣
Prvorotka Sam mog Sina Sam stavila na nosu SA 5 meseci kada he vec naucio da sedi bez moje pomoci.Uvek Sam ga stavljala na nosu cim SE probudi I desetak minuta nakon obroka.i Tako jr steko naviku I sad ima 11 meseci Pampers koristim samo nocu I obicno SE ujutru probudi suv PA ga stavim na nosu I tad piski.pampers mu smeta PA vuce u pokusaju da ga skine. savet da ga stavim na nosu mi jr Dala Moja mama.ona jr Nas troje dece cak od 4 meseca stavljala na nosu I do 1 godine bili smo cisti bez pelena. Ako dete NE nauci na nosu do 1 god.onda Ono stvara naviku na pelene I zna da CES ga oprati I ocistiti Tako da SE ne buni I obicno Taj process odvikavanja od pelena Traje do 3 god KOD neke dece I vise. Pozdrav
Pomislila sam da se rešenje zagonetke krije u VELIKIM SLOVIMA :)
PSSS SA SSE itd. :)
Moj mlađi sin ima 3 godine i 3 mjeseca, skinuli smo pelenu ali ga isključivo mi nudimo za nošu, ne traži sam. Najviše voli da šmugne u neki ćošak stana i tamo kaki u gaće. Uporni smo ali ovo traje preko godinu dana... Slabo priča, idemo kod logopeda i kaže da je samo lenj... Malko sam umorna od ukakanih stvari...sta kažete...?
Ja vec 5 dana pokusavam bez ikakvog uspeha da odvikne cerkicu od pelena... ima 2 god. i 3 meseca. Nisam ocekivala da ce se odvici za dva dana ali se nadam da hoce za dve-tri nedelje, ona hoce da sedi na nosi i sedi i po pola sata i ne uradi nista, onda ustane i igra se dva minuta i upiski se ... objasnjavam joj da treba u nosu dala sam joj i nagradu tri puta kad je uspela ali jos ne hna kako to funkcionise... jer ima neko neki savet?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »