Komentari za tekst "Šta kad je dete ljubomorno na batu ili seku"

Komentara
13
Ostavite komentar
moja cerka je ljubomorna i ako se relja nije jos rodio relja treba da se rodi 2 maja a ona place i vristi i piski u gacice
Stariji sin ima 26 meseci a cerkica tek mesec dana. U trudnoci sam mu pricala o bebi da je kod mame u stomaku i davala mu da mi mazi stomak. Objasnjavala sam mu da ce mama uskoro da rodi bebu a on da dobije seku ali nisam bila sigurna da me je razumeo. Zato sam ga cesto vodila kod drugarica koje su skoro dobile bebe i onda mu pokazivala kako bebe izgledaju. Trudila sam se uprkos napornoj trudnoci da mu nikada ne kazem da ne mogu nesto da uradim jer sam trudna. Takodje sam i ostalima (tati, babama, dedama, tetkama) skrenula paznju da nikada ne koriste izraze kao sto su : ne moze mama to ona je trudna, ili ne sme mama to ona nosi bebu, ili pazi da ne udaris sestru u stomaku, kako se ne bi cak i pre rodjenja desilo da on pomisli da je beba neko ko ce ga sprecavati da se sa mamom igra i uziva. Pricali smo mu kako ce igra da bude jos zabavnija jer ce moci i seka sa nama da se igra kad poraste. On je svaki put kad prodje pored mene zastajao da poljubi i pomazi stomak.
Kad sam se porodila i dovela bebu kuci on je bio znatizeljan i samo je posmatrao. Mi smo mu kupili i kamion guralicu koji je dugo zeleo i dali mu ga sa objasnjenjem da mu je to kupila seka jer ga mnogo voli.
Kad god beba spava ja se samo njemu posvetim, sve drugo (rucak, sudovi, telefon...) ostavim i druzim se sa njim. Istu taktiku primenjujem kao u trudnoci, nikada mu ne govorim nemoj to i to zbog seke, nego npr. ne vici znas da ces da probudis komsinicinu macu i onda ce ona celu noc da vice mjau mjau. Tata je podjednako angazovan oko dece kad je kod kuce pa se uvek neko bavi bebom a neko igra sa njim. Trudimo se da mu svaki dan bude zabavan jer deci prvenstveno iz dosade a ne ljubomore gluposti padaju na pamet i tada pokusavaju da privuku paznju na sebe.
Jako je tesko, rucak se kuva nocu, ves se prostire nocu ...dok on spava. Sreca nasa je sto nam povremeno pomaze baba pa ga odvede u setnju i ode sa njim u kupovinu pa nam malo olaksa.
Odmora nema ali za sada je sve mnogo bolje nego sto smo ocekivali. Donosi joj svoje igrackice kad place da je umiri, kad udje u kucu prvo ide nju da poljubi. Sigurna sam da ce naredni period biti izazovan za sve nas, ali resavacemo svaku situaciju kako naidje.
Podrzavam svaku vasu rec,i verujem!Mama sam dva decaka od 5god.i drugi 16meseci....Bukvalno svaku rec prepisujem sebi,samo treba puno vremena za decu,ja sam cak i otkaz dala,da bi provela kvalitetno vreme s njima,mnogi ce me osuditi,ali mnogi i reci u pravu si...Suprug radi i dovoljno nam je da zivimo kao prosecna porodica!Kad sam dobila drugo dete i kad sam videla njihov prvi susret bila sam srecna i ispunjena u svemu,mislila sam da me postoji nista lepse,postoji,njihove igre,njihova galama,kako jedan drugog cuvaju,kako stariji sta god kupio on obavezno kupi i mladjem....Nikada nije bio ljubomoran,trudim se da sta god kazem ili uradim ili napravim,kupim delim na dva,vreme i ljubav sve delim podjednako,ako jednog kupam,sledeci je odma nakon njega,ako pricam pricice obojica su pored mene,ako jedan jede,i drugi,ako jednom kupimo patike i drugi dobija,ako ih ostavljam ponekad kod bake,onda zajedno,nikako odvojeno,osim ako su bolesni....Mnogo je lakse dok je jedno bebica,kad malo odraste tu su igracke,bojice,slagalice,sve se mora podeliti,zasad nam ide dobro...Ali najbitnije je uvod u trudnoci bas koji ste opisali,meni su stvari od starijeg male stajale u jednom delu ormarica i svaki dan bi mu ih pokazivala kako ce to obuci njegov brat,pa zveckice su mu bile uvek tu,govorila bih kako ce se bata igrati s njim,i on je bio sav srecan kad je dosla beba trckarao sa onim zveckicama...I tako,sve najbolje samo bez odvajanja i kod mene funkcionise!
Ja imam djevojcicu od 5 godina i sina od 2 godine!Djevojcica je bila divna do momenta rodjenja brata.Toliko je bila ljubomorna da je pocela svakog dana da se zali na bol u stomaku.Radili smo ultrazvuk,vadili krv i bili kod gastroenterologa.Zdrava je kao drijen i jako ljubomorna.Skretala je paznju na sebe na taj nacin(dr.nam je objasnio da ona zaista osjeca taj bol,koji je anorganski).Savjetovao mi je da ne obracam previse paznju kada se pozali i da je naravno nikada be pitam dal je boli stomak.Pola gidine je trajalo pa je onda pocela ne cuje tj. sve sto joj se kaze pitala bi :sta,nisam cula?I to smo ignorisali i prestalo je.Trudimo se da joj osvetimo sto vise paznje ali tesko je s njom :)
Moja devojcica je pocela da kaki u gacice dva meseca posle rodjenja brata. Ne znam vise sta da radim zbog njen ljubomore. Ako neko ima neki predlig rado bi ga poslusala,primenila...
I ja imam taj problem, počela da piski i kaki u gacice i neće da traži nosu, pričam joj objasnjavam, sve se dogovorimo i na kraju opet se upiski...
ja nikada nisam bio ljubomoran ali bio sam na moju sestru
Meni je ovo peta trudnoća (blizanačka) i moja starija deca to jedva čekaju.Moj prvi sin i poslenjega moja ćerka se nisu podnosili.Između njih bilo je samo godinu dana razlike i to im je omogućavalo da ravnaju snage,ali sve je prestalo kad su krenuli u skolu.Sada se svaki novi član porodice dočekuje sa osmehom,pa čak i devojčica koju smo usvojili kao svoje dete. :) pozdrav svim mamicama.
Boga mi nama su muke krenule kada je mladje seka pocela sa prohodavanjem pa automatski moras vise oko nje da trcis,razlika u godinama je 4,5,voli ona nju,mazi je igra se,ali je pocela recimo da se budi nocu,cesto da piski i preko dana,nece da ide na balet "jer hoce da sedi sa sekom i nama",cesto je ne poslusna,sto je i nase okruzenje primetilo a blla je malo reci divna devojcica.Lepo smo je pripremali za dolazak prinove,pomagala mi bez opterecivanja oko bebe ma sve kako pise u tekstu,pa eto nekako je moralo da se ispolji ili smo mi negde pogresili...neznam,volela bih da mi neko da dobar savet jer smo svasta pokusali,ona sada ima 5g i 7mes a mala 14mes...pozdrav
Jao,kako sve to lepo i lako zvuci kad procitam!Osecam se kao nesposobna majka kada svakodnevno od 7 ujutro do 22 h uvece izigravam arbitraznu komisiju u kuci!Da,ja imam dve curice - jedna ima 30 meseci, a druga 15 i u kuci je ratno stanje vec mesecima.Starija cerka je nakonrodjenja mladje postala zavisnik od laze (cucle) i jednog plisanog psa od kog se ne odvaja.Od kada je mladja prohodala nastao je pravi haos-otimanje oko igracaka (starija nece bas nista da deli),guranje,udaranje,vriska,plac,inat,kaprici razni...Ja ne znam kako da resim tu situaciju.Shvatam njenu ljubomoru,ali nijedan nacin da joj objanim da i njena sestrica ima pravo na igracke i nasu ljubav nije urodio plodom.Pre par dana jej gurnula mladju sestru u otimanju oko igracke i ova je povredila oko (srecom nije strasno koliko je izgledalo) ... Plasim s ei za bezbednost mladje jer ne mogu da dezuram non-stop,a ne bih ni da povredim striju...
Hmmm tesko da se detetu od 20 meseci objasni da dobijamo novog clana porodice, kad kazemo mama ima bebu u stomaku, ona automatski trci kod taje i tapka ga po stomaku i kaze beba, ona misli da ako mama ima bebu da svi imaju bebu... I ljubomora je neizbezna, ona misli da smo mi samo njeni i niciji vise... Tako da od pricanja sa tako malim detetom nema nista, jer ono prosto ne kapira sta se desava.
"Zadužite ga bude vaš mali pomoćnik, da vam dodaje pelenu, kremu, i tako će se osetiti važno i ponosno i lakše će prihvatiti mlađeg batu ili seku."

Lepo zvuči u teoriji.
A ako odbije i sedne na pod i plače?
Imam decaka od 7 godina i devojcicu od 16 meseci.Pripremu , nazovimo je tako , za dolazak mladjeg clana poceli smo jos i kad smo planirali drugo dete. Ali ne pretenciozno , vec u odnosu na konkretne situacije npr. u drugim porodicama , u parkicu i kad god se ukazala prilika za to. Dok je bila beba u stomaku mazili smo je , pricali , pevali tako da kad se rodila stalno ga podsecam na to vrema i kazem da ona upravo zato voli muziku jer joj je bata pevao jos u stomaku. Elem , od kada se rodila bilo je raznih epizoda i scena , mada nista strasno , ali to je normalni deo odrastanja i do god se beba ne rodi za starije dete je sve to malo apstraktno , te zato ne pritiskajte mnogo sa pripremom vec polako, strpljivo kad se dete rodi , situaciju po situaciju i sigurno ce biti sve ok.Samo opusteno , a ono sto sam ja primetila je upravo to , da je moje strije dete opusteno jer je malo pao tz. teret ocekivanja i opterecivanja nas roditelja u odnosu na njega i mislim da je postao mnogo bolji i ispunjeniji i kompelitniji kao licnost od kada ima sestru. Sta ce biti dalje - bice. Necemo se sada opterecivati - situacija po situaciju , a zivot je pred nama. Pozdravljam sve mame !!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »