Priča jedne mlade mamice


Sve ove strahove sam imala posle poroda, budući da sam u 22. godini rodila i da sam ostala na milost i nemilost ovom svetu zajedno sa svojim takođe mladim mužem. 
 

Pročitajte još priča koje učestvuju u konkursu:
Naš trenutak >>>
Ljubav je jača od bola >>>
Dojenje i nova trudnoća >>>

Dojenje - Moj najveći uspeh >>>
Dojenje - prva NAŠA priča >>>
Moja priča o dojenju >>>
Nešto najdivnije na svetu >>>
Zadovoljne smo i beba i ja >>>
Dojila sam prva tri meseca >>>
Nema mleka >>>
Imala sam veliku želju da dojim bebu >>>
Neprocenjiva bliskost >>>
Borba sa sobom i okolinom o dojenju >>>
Dojenje sa kolena na koleno >>>
Majčino mleko je belo zlato >>>
Priča o Vuku, Maši i dojenju >>>
Težak zadatak, ali divan osećaj >>>
Priča o dojenju: Moj princ i ja >>>
Bila sam odlučna da ću dojiti svoje ćerke >>>
Dojenje je najbolji početak za bebu >>>
Dojenje je najlepša stvar na svetu >>>

Naoružajte se dobrom voljom i strpljenjem! >>>

Teško jeste, ali ne odustajte >>>

Budite strpljive i uporne >>>

Povezanost majke i bebe je najvažnija >>>


Porođajna depresija me je toliko uzdrmala, a prvorotka sam koja prvih pet dana sigurno nije imala mleka u porodilištu, te sam svaki put bebcu tražila dohranu... Žene kao i sve žene, mada bila sam im trn u oku... odavno se zaboravilo da vreme za rađanje je bilo mnogo ranije od čuvenih 30 i nešto, koje su nazovi, zadnji voz... ali ako mene pitate svako doba je za dete.

Predivno je! No trn u oku jer sam mlada, razmažena, neću da dojim svoje dete... Iako to nije istina, niko me nije razumeo da ja mleka nemam! Kada smo došli kući posle 4 dana provedenih u porodilištu...jedini izlaz i sreća su mi bili muž i beba, i naravno kući me je sačekala HRANA za razliku od porodilišta.

Mleko je naišlo u ogromnim količinama... I naravno odmah smo prekinuli sa adaptiranom mlečnom formulom jer je postala nepotreban trošak.. U strahu da mu to nije dovoljno oko 3. meseca sam opet počela da mu dajem dohranu jer sam se bojala da gubim mleko... što je bila ozbiljna greška!

Nikako ne dajte dohranu, beba samoj sebi obezbedi koliko mu treba! Dojke su smanjile količinu mleka, a leva dojka se skoro skroz ugasila bila sam očajna... 

Ali uporna da poslušam samo svoj razum, da izbacim i taj put mlečnu formulu.. Forsirala sam grudi dojenjem i ručnim izmlazanjem (jako je neprijatno dugo se štipati za bradavice, ali deluje za razliku od pumpice). Uspostavila sam veću laktaciju u roku od nedelju dana! 

Danas je napunio 4. mesec i samo sisa bez dohrane, planiram da nastavim tako i dalje i nikako da ispustam ritam. Verujte adaptirana mlečna formula i tuđi saveti se uvek obiju o glavu! Moj Bebac danas sisa puno i dugo, mame koliko god vas neko savetovao uvek ćete znati same šta da radite.

Ne zaboravite da ste vi mame svoje dece! I naravno iako imam 22 godine, želim svima da vam toplo preporučim da se uzdate u sebe i u prirodu, jer je samo majčino mleko ono koje zaista vredi vašem detetu dati. A da ne pominjem blagodeti za mladi stomačić, nema grčeva nema tvrde stolice... 

Svakoj od vas želim puno sreće i upornosti kao i savesti da je dojenje samo jednom u periodu vašeg deteta i zato učinite sve da vaše detence dobije svu neophodnu hranu i brigu! Pozdrav! 

Kaća

Ova priča je deo konkursa Moja priča o dojenju. 
Saznajte više o konkursu i nagradama >>>

Napomena: Rubrika MOJA PRIČA predstavlja mesto za iznošenje ličnih iskustava roditelja i nijednog trenutka ne predstavlja zvaničan stav Bebac.com portala.
Objavi ovaj tekst na 
Ostavite komentar


Kako je evolucija oblikovala proces porođaja, čineći ga izazovnijim nego kod drugih primata »
Prema propisima i zakonima, odgovor na ovo pitanje je sledeći... »
Kontroverze jelovnika u srpskim vrtićima - da li su ove namirnice zdrave za našu decu? »
Šta sve možete uraditi da se rešite zatvora kod vaše bebice »