Obavezni pregledi u trudnoći

odgovora

Objavljeno

Idem jednom mesecno,rezultati krv,urin i UZ.Po potrebi vaginalni pregled.U 14-oj nedelji 4D i toliko.

Smatram da nije potrebno ici na svakih mesec dana,ali eto idem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svima, vidim da ste vrlo upućene u ove testove koji se trebaju raditi i šta je najbolje :) pa da pitam, da li slučajno neko od vas zna da mi protumači nalaze; danas sam uradila krvnu sliku i urin, kako ja vidim da je otprilike ok, ali me interesuje šta da radim sa vrijednostima van referentnih grupa, npr.

RBC = 4,16 - ref.vrijednost (4,2-6,3)

HGB = 127 - ref.vrijednost (120-180)

Glucose = 3,5 - ref.vrijednost (3,6-6,1)

Urea = 1,6 - ref.vrijednost (2,5-7,1)

Nalazi urina pokazuju malo bakterija i nekakve epitelne stanice 4-6, leukociti 1-2...

Šta bih trebala raditi da malo popravim krvnu sliku? Malo me brine ova urea...to ima neke veze sa bubrezima?

Svaka sugestija/pomoć je dobrodošla...ja nekako vjerujem da se ishranom sve može popraviti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svima, vidim da ste vrlo upućene u ove testove koji se trebaju raditi i šta je najbolje :) pa da pitam, da li slučajno neko od vas zna da mi protumači nalaze; danas sam uradila krvnu sliku i urin, kako ja vidim da je otprilike ok, ali me interesuje šta da radim sa vrijednostima van referentnih grupa, npr.

RBC = 4,16 - ref.vrijednost (4,2-6,3)

HGB = 127 - ref.vrijednost (120-180)

Glucose = 3,5 - ref.vrijednost (3,6-6,1)

Urea = 1,6 - ref.vrijednost (2,5-7,1)

Nalazi urina pokazuju malo bakterija i nekakve epitelne stanice 4-6, leukociti 1-2...

Šta bih trebala raditi da malo popravim krvnu sliku? Malo me brine ova urea...to ima neke veze sa bubrezima?

Svaka sugestija/pomoć je dobrodošla...ja nekako vjerujem da se ishranom sve može popraviti...

Najbolje bi bilo da ti doktor kaze sta da radis, a za sada ja ti preporucujem da malo jedes cveklu, konjsko meso(najbolje je ali mozes bilo koje crveno meso), spanac, blitvu.....malo da popravis krvnu sliku. Eritrociti i hemoglobin su ti na granici, to je u trudnoci cesta pojava ali ce ti verovatno dati nesto da malo popravis...ne znam koliko ti je gvozdje? Uglavnom, posavetuj se sa doktorom a do tada malo uvedi ono sto sam ti preporucila u ishrani. Secer ti je ok. Sto se tice mokrace - verovatno ce ti dati neke vaginalete zbog bakterija...a za ureu - bitno da nije povecana, koliko se ja razumem!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Najbolje bi bilo da ti doktor kaze sta da radis, a za sada ja ti preporucujem da malo jedes cveklu, konjsko meso(najbolje je ali mozes bilo koje crveno meso), spanac, blitvu.....malo da popravis krvnu sliku. Eritrociti i hemoglobin su ti na granici, to je u trudnoci cesta pojava ali ce ti verovatno dati nesto da malo popravis...ne znam koliko ti je gvozdje? Uglavnom, posavetuj se sa doktorom a do tada malo uvedi ono sto sam ti preporucila u ishrani. Secer ti je ok. Sto se tice mokrace - verovatno ce ti dati neke vaginalete zbog bakterija...a za ureu - bitno da nije povecana, koliko se ja razumem!

Hvala puno na tumačenjima :)) Željezo mi je OK, iznad normale, negdje na sredini :)

Najviše me ova urea zabrinula, sletilo je pravo, kako sam ja čitala to je zbog insuficijencije jetre, ako je snižena.

U svakom slučaju, sad u nedjelju idem doktoru, pa da vidimo šta kaže.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Lela tebi je odlicna krvna slika s obzirom da si trudnica to je vise nego super.

Ovo sto ti je olja preporucila + seme koprive(iam u zdravoj hrani) uvedi u ishranu zelenis(blitvu,spanac itd.),teletina naravno.Zatim u casu mleka razmutis kasicicu meda i punu kasiku kakaoa i to svaki dan uzimaj,zitarice,integralno brasno itd,kupinovo vino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala puno na tumačenjima :)) Željezo mi je OK, iznad normale, negdje na sredini :)

Najviše me ova urea zabrinula, sletilo je pravo, kako sam ja čitala to je zbog insuficijencije jetre, ako je snižena.

U svakom slučaju, sad u nedjelju idem doktoru, pa da vidimo šta kaže.

lela bez brige, u trudnoci je normalno da urea bude snizena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

lela bez brige, u trudnoci je normalno da urea bude snizena.

Hvala vam puno što mi makar na ovakav način pomažete, vidim da je dosta stvari normalno i da nisam sama u ovome.

Prva mi je trudnoća, pa mi je sve čudno i novo.

Bila sam u nedjelju kod ginekologa...bijelo pranje...katastrofa, tako sam se prepala kad sam vidjela...Sva sam zadrhtala i odmah mislim je li beba dobro...

Dobila sam vaginalete i kontrola za 7 dana...

Sad mi samo u glavi odzvanja glas ginekologa kad kaže ''Ovo se rijetko viđa ovoliko''...

Tako sam se prepala...kad sam se vratila sa pregleda...ma meni ništa od ruke ne polazi...nisam ni ručak napravila kako treba, sve mi je propalo...Dan mi je bio katastrofa...još poslije mama me zove i kaže ''Znaš li da ti je brat imao saobraćajnu nesreću''...Grozan dan... :( :( :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala vam puno što mi makar na ovakav način pomažete, vidim da je dosta stvari normalno i da nisam sama u ovome.

Prva mi je trudnoća, pa mi je sve čudno i novo.

Bila sam u nedjelju kod ginekologa...bijelo pranje...katastrofa, tako sam se prepala kad sam vidjela...Sva sam zadrhtala i odmah mislim je li beba dobro...

Dobila sam vaginalete i kontrola za 7 dana...

Sad mi samo u glavi odzvanja glas ginekologa kad kaže ''Ovo se rijetko viđa ovoliko''...

Tako sam se prepala...kad sam se vratila sa pregleda...ma meni ništa od ruke ne polazi...nisam ni ručak napravila kako treba, sve mi je propalo...Dan mi je bio katastrofa...još poslije mama me zove i kaže ''Znaš li da ti je brat imao saobraćajnu nesreću''...Grozan dan... :( :( :(

Lelo, bice sve dobro, nemoj da se opterecujes! Za sve sto ti je sumnjivo se obrati lekaru ali nemoj da se nerviras i oko nepotrebnih stvari! I meni je prva trudnoca i znam kako ti je, mazi stomak i uzivaj u trudnoci! :)

Nadam se da ti je brat OK!? :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li neko zna u kojoj nedelji se radi drugi ekspertni? Ja sam mislila u 24-oj a zakazali me za 30.11. tek, nesto mi to daleko, ali znaju oni valjda.... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li neko zna u kojoj nedelji se radi drugi ekspertni? Ja sam mislila u 24-oj a zakazali me za 30.11. tek, nesto mi to daleko, ali znaju oni valjda.... :blink:

Meni drugi expertni nije ni radjen,,samo obicni UZ svakog meseca..Sledeci mi je zakazan tek za skoro 6 nedelja ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni drugi expertni nije ni radjen,,samo obicni UZ svakog meseca..Sledeci mi je zakazan tek za skoro 6 nedelja ;)

Pa, meni je prvi radila Novakovka u 12-oj nedelji i rekla mi ako je sve ok vidimo se u 24-oj nedelji! Ja sam se vodila time da kao treba ipak da uradim...a mozda i nisam morala, idem redovno na preglede a ovo sam uspela da se ubacim u Betaniju da mi urade, pa k'o velim kad sam se vec ugurala neka me pogledaju! :) Taman da vidim bebironicu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Lelo, bice sve dobro, nemoj da se opterecujes! Za sve sto ti je sumnjivo se obrati lekaru ali nemoj da se nerviras i oko nepotrebnih stvari! I meni je prva trudnoca i znam kako ti je, mazi stomak i uzivaj u trudnoci! :)

Nadam se da ti je brat OK!? :mellow:

Hvala Bogu brat je dobro, nije niko nastradao.

Trudim se da ne paničim, da uživam, al eto tako naleti ružan dan.

Biće sve dobro ako Bog da :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li neko zna u kojoj nedelji se radi drugi ekspertni? Ja sam mislila u 24-oj a zakazali me za 30.11. tek, nesto mi to daleko, ali znaju oni valjda.... :blink:

Meni je moj ginekolog rekao da je najbolje raditi između 18. i 23. nedjelje, a bila sam na kontroli u 16. nedjelji, kaže da nema potrebe ranije da dolazim, nego eto za mjesec, mjesec i pol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li neko zna u kojoj nedelji se radi drugi ekspertni? Ja sam mislila u 24-oj a zakazali me za 30.11. tek, nesto mi to daleko, ali znaju oni valjda.... :blink:

Nama je isti termin porodjaja, ali ja sam bila na expertni UZ jos 4. 11. Tamo je dosta velika guzva, dosta ranije mora da se zakaze, tako da mozda nisu imali termin da ti zakazu ranije...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li neko zna u kojoj nedelji se radi drugi ekspertni? Ja sam mislila u 24-oj a zakazali me za 30.11. tek, nesto mi to daleko, ali znaju oni valjda.... :blink:

Ja sam radila drugi EUZ sa punih 24 nedelje, tako da ti je to taman 30.11.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala vam na odgovorima! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo mene sa malo vise staza 28 nedelja :rolleyes:

mozda pomognem nekoj mami :P

Obavezan prvi ginekoloski pregled,papa test,cervikalni i vaginalni bris,krvna slika,urin i UZ potvrda trudnoce.To se odnosi na period kad ste tek otkrile da ste trudne.Posle toga obavezne kontrole kod svog ginekologa.

E sad,neko je pitao zasto krvna slika i urin u svakom tromesecju?NE u svakom,nego obavezno na mesec dana.Na taj nacin se moze videti prisustvo virusa,infekcija,bakterija i ko zna cega u organizmu majke!Ako je mama zdrava,zdrava je i beba :)

Brisevi bi trebalo da se rade na ulasku u svako tromesecje.

Prvi ekspertni oko 12nedelje (izmedju 11 i 14),to zavisi od velicine bebe.Ja bila u 11 nedelji ali me vratili da dodjem nedelju dana kasnije zato sto se parametri koji se mere moraju da budu odredjenih velicina,a svaka beba se razvija drugacije.Ali i to,ako vam se tako nesto desi da ne panicite.

Drugi izmedju 20 i 24.Da li ce te da radite jos neki uz izmedju,to zavisi od vas,mada taj drugi je bitan zbog morfologije ploda.

Svaki UZ posle toga se radi radi procene razvoja i rasta bebe,izgled posteljice itd.

Ako planirate 4D na svoju inicijativu,bolje vidite sa Dr kad je najbolje da se uradi,jer kad vec dajete pare da se taj UZ uradi u trenutku kad moze da da najvise informacija o stanju bebe.Moje misljenje je da je nebitno na kom UZ vas pregledaju nego sam lekar koji to radi!

Takodje mislim da bi trebala svaka trudnica na pocetku trudnoce da uradi TORCH test!Ja nisam znala za to na pocetku pa nisam ni radila ali posto vec postoji mogucnost da tako nesto uradite sa uputom iz DZ zasto da ne,posebno ako niste sigurne sta ste ili niste prelezale u detinjstvu!

Tu sam ako mogu jos nekako da vam pomognem!Pozdrav :*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovo je za slucaj da drugi lekar odbija da preuzme tudjeg pacijenta. E onda je deviza - ceracemo se jos, prigovr na prigovor o prigovoru :)[/quote

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uh, kad citam ove vase postove, dodje mi da odem u ovaj nas DZ i izljubim moju dr kao i mog dr-a u bolnici (koji ce da me porodi).

Kod nas nema dana za trudnice, svi su nam na raspolaganju. Kad odem na pregled ili za doznake, odmah zakazujem pregled za sledeci mesec i to kad meni odgovara. Desavalo mi se i da zaboravim da zakazem i samo se pojavim, sacekam 5 min. i ulazim. Inace, moja dr je "na glasu" i ima najvecu guzvu. Jeste me jedno vreme nervirala ali je posle bila ok.

Kod dr-a u bolnici idem jednom mesecno, i sve je idealno. On mi je uvek dostupan jer mogu da ga pozovem kad god mi nesto treba. Njegov komentar je bio "Bolje me pozovi pa makar i to bila neka glupost zbog koje me zoves, nego da mislis da nije nista pa da napravimo stetu i ti i ja".

Skoro kad sam bila na pregledu dao mi je da uradim gomilu analiza koje trebam za mesec dana da mu odnesem. Mislim da me sprema za porodjaj :unsure:

Hahahahaa...Zaista kada citam kako neke trudnice prolaze u pravu si!Slatko sam se nasmejala.Mislim da nam je u bolnici isti doktor vodio trudnocu......Ja sam prezadovoljna.Boljeg doktora ne mogu ni da zamislim!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Na drugom lekarskom,receno mi je da sam 13 nedelja,odnela rezultate krvi i urina.Pitala za radjene ekspertnog ult jer znam da sam u prvoj trudnoci radila,vodila sam tad trudnocu kod privatnika.A ovde u dz sam nacula da ne rade,eventualno u slucaju ako posumnjaju na nesto.Kao odgovor na to sam dobila da ukoliko sumnjam i zelim biti sigurna da dodjem za 4 dana pa ce mi odraditi kao markere.To nisam nikad radila i iskreno ne znam tacno ni sta je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam bila kod dr. u 8/9 nedjelji i rekla mi za tri sedmice da se vratim, kako bi mi otvorila trudnicki karton. Medjutim, ja zovem da se zakazem za pregled a zena otisla na zimovanje i narucila me sestra 26.januara a tada cu biti 13 nedjelja i 6 dana!

Da li je to kasno za prvi ekspertni UZ i te osnovne testove? Ja sam krvnu sliku, urin radila, super su nalazi ali sad me brine ovo..Ne znam ni ja sta da radim a tek sam promijenila ginekologa i bila prezadovoljna pregledom i razgovorom.... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam bila kod dr. u 8/9 nedjelji i rekla mi za tri sedmice da se vratim, kako bi mi otvorila trudnicki karton. Medjutim, ja zovem da se zakazem za pregled a zena otisla na zimovanje i narucila me sestra 26.januara a tada cu biti 13 nedjelja i 6 dana!

Da li je to kasno za prvi ekspertni UZ i te osnovne testove? Ja sam krvnu sliku, urin radila, super su nalazi ali sad me brine ovo..Ne znam ni ja sta da radim a tek sam promijenila ginekologa i bila prezadovoljna pregledom i razgovorom.... :blink:

Dabl test se radi u 12-oj nedelji, tako da to ne bi trebala propustiti, jer ako to ne radis postoji mogucnost da ides kasnije na triple sto je gore. Vidi ako mozes da to uradis bar kod privatnika, jer se dabl test placa i u bolnici sa uputom negde oko 2200 din. Mislim da se samo u porodilistima ne placa u Beogradu tj. Visegradska, Narodni front i D.Misovic, ja sam u Gradskoj bolnici platila. A u manjim mestima se u 90% slucajeva placa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A taj dabl test jel to mozda to sam ja radila?ultrazvuk i isla privatno u medlab,na papiru je pisalo otkrivanje rizika u trudnoci i neke skracenice je ispisala?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A taj dabl test jel to mozda to sam ja radila?ultrazvuk i isla privatno u medlab,na papiru je pisalo otkrivanje rizika u trudnoci i neke skracenice je ispisala?

Jeste, ako si radila Uz i vadili ti krv. Dabl test se radi da bi se utvrdilo da li beba nema simptome Daunovog sindroma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hVALA NA ODGOVORU,MISLILA SAM DA JE PITANJE POMALO GLUPO.jER JA SAM DOKTORICU PITALA ZA EKSPERTNI ULTRAZVUK,A KAO ODGOVOR DOBILA PONUDU DA ODRADIM OVO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.



  • Postovi

    • VTO - procesi
      Započeo/la Malecka85 · Objavljeno
      Cao devojke treba mi jedna informacija, suprug i ja ulazim u proces za vto u NF i pripremamo dokumenta ,zakazana nam je komisija 17.06 i sad me zanima koliko se ceka na odgovor komisije i dok sam citala videla sam da spominjete drugostepenu komisiju pa bi bila zahvalna kad bi me uputili malo
    • Test za utvrđivanje trudnoće
      Započeo/la DraganaGaga123 · Objavljeno
      Zdravo drage žene, nova sam na forumu.  Imam problem i želim da čujem Vaše mišljenje.  Poslednju menstruaciju sam imala 3.4.2021. a ciklus mi varira tako da dobijam na 25, 26, 27 dan, svakog meseca drugačije.  Danas mi je 27. dan ciklusa a jutros je test bio negativan. Da li sam ga ranije uradila?    Simptomi su već nekoliko dana bol nisko u leđima, ponekada neko muljanje u stomaku i mislim da mi se pojavila nova Montgomerijeva žlezdica na areoli. Imala sam i ranije ali mislim da postoji nova.  Mnogo sam se rastužila zbog negativnog testa. Ima li ko slično iskustvo?    Izvinjavam se zbog dugačke objave. Hvala unapred svima na odgovorima!
    • VTO - procesi
      Započeo/la Gagagagagaga · Objavljeno
      Testic,evo ja krecem uskoro valjda tj.prosli komisiju,cekamo pismo. A viii?
    • Beba odbija da sisa
      Započeo/la Iko · Objavljeno
      E ovako, moja prica je poprilicno dugacka, ali moram sve detalje. Drugo je dete u pitanju, pa me jos vise nervira stvar, zato sto prvi put nikakvih problema nisam imala. Pocelo je odmah posle porodjaja, nije znala da mi uhvati bradavicu, ama bas nikako. Stavljali smo i ja i sestre i patronazna, ma kakvi. Sa vestackom je sve lepo krenulo. Nismo imali nikakvih problema neko krace vreme, pa je onda odlucila da nece da vuce, pa sam joj uzela silikonsku i valjda je bilo lakse i opet se popravilo. Sledece sto je bilo je da nije htela uopste da vuce, ja sam joj pokretala mleko, tako je nekako htela, ali u vecini slucajeva odmah pocela da vristi cim sam prinela dojku. Trenutno, nekada prihvati, nekada ne. Ima kada ujutru 2-3 puta lepo sisa, i onda se desi nesto, i kod sledeceg jela ne zeli ni da se priblizi. Tako da sam morala da pocnem da se izmuzem pa flasica. Forsiram ja svaki put ako prihvati da sisa, ali kada pocne da vristi, nema sanse da sisa posle. E sad posle svega ovoga, najbitniji deo, moje pitanje. Ako prihvati da sisa, sve je dobro dok je na jednoj dojci. Cim zelim da je prebacim na drugu pocne da place i ne prestaje pa se tu i zavresava jelo. Sta da radim? Kako da resim stvar? Ne zelim da prestanem da dojim nikako, ali ovo izludjuje i mene i muza i stariju cerkicu. Hvala onome ko procita, i pokusa koji savet da napise. Pozdrav
  • Teme

  • Ko je online? (See full list)

    There are no registered users currently online