Kad je najbolje vreme početi bebu navikavati na nošu?

odgovora

Objavljeno

E pa drage mame, prvo bih volela da napomenem da zaista mislim da je svako dete priča za sebe. Kao što neko prohoda  sa 9 meseci, a neko sa 18, tako mislim da je upotreba noše individualna. Mi smo pre par dana završili u bolnici zbog eserihije. Imamo 9 msc. Iako sam se trudila da pelene menjam na svaka dva sata i iako se nikada nije desilo da smo ukakani duže od minut, desilo se sta se desilo. Sada sam rešena da je naviknem na nošu, iako sam svesna da je prerano, ali bolje da počnem sada, nego sa dve godine. I bez ovog problema, smatram da nije bas najbolje da dete sa 3 godine ne prepoznaje svoje fiziološke potrebe. Mi smo prešli na pamucne pelene, jer je dr infekciju direktno povezala sa korišćenjem pampersa, ali i objasnila je da se deca koja nose pampers jako teško odviknu jer nemaju osećaj vlažnosti... Ja se nadam da ćemo kroz ovu avanturu uspešno proći...

Emma46 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Zdravo Cirix! Javice se neko sigurno od iskusnijih mama, ja mogu da kazem samo da sam procitala da postoji psihicka i fizicka spremnost deteta za privikavanje na nosu. Navodno je fizicka do nekih 13-18 meseci kada dete moze samo da kontrolise kada ce da piski, tj. kada moze da ima kontrolu nad svojim telom tj. sfinkerima... Tako da, mozes se truditi ti ali ako dete nije spremno, mislim da nema nista od toga... Hocu reci, ja sam to shvatila kao-da nije dovoljno da roditelj odluci kada ce odvici dete, vec da prati dete, od njega na kraju zavisi... Prepustam dalje mamama iskusnim, ja sam pocetnik. Drzim fige za platnene, mi smo se skroz navikli na njih, krositmo ih od nekog 4. meseca njegovog, nije to nista komplikovano, ne mogu da razmisljam o stetnosti pelena i bla bla, ovo mi je jednostavnije. Mi (11mes) se nismo jos upustili u avanturu zvanu nosa, nesto instinktivno to odlazem. Mislim da nema jos nista od toga... Tako da... pricekace malcice... 

Izmenjeno od strane zeklica
Tackicca i Venera volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

moji su sa godinu i po skinuli pelene, ali sa drugim je to bilo i mnogo ranije, jer sam sa njim probala bespelenastvo i obavljao je svoje potrebe svesno u dosluhu sa mnom...procitaj nesto na tu temu. U svakom slucaju bolje je da bude u pamucnim pelenama ili cak i gacicama, sada je leto i zasto da ne. Za eserihiju mozes da dajes caj od persuna umesto vode, to je pomoglo mojoj devojcici a bila je jos i mladja. 

Ono sto mogu da porucim jeste da se ne frustriras i ne brines, da budes spremna na mokracu i kaku i da cete sve to nervirati...ali, nema potrebe za tim :) Pre ili kasnije pelene ce skinuti, a eserihija ce biti iza vas :)

Voljena voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vaskrsija, kako je to funkcionilsalo kod vas? Jesi pratila kada obicno kaki pa ga tada stavljala na nosu ili? Kako odobrovoljiti dete da sedi na nosi i ne ustaje... i da ne dira sadrzaj iz nose...ako ga bude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo trenutno u procesu ostavljana pelena, 2 godine imamo i skoro smo poceli. Kako sam  dosta na tu temu citala , pa i ovde trazila misljenje mama, naisla sam na jedan tekst gde stoji 'ostavljanje pelena je korak sazrevanja a ne rezultat odgoja i treninga', izmedju ostalog stoji da tek oko 24 meseca deca mogu svesno misicima mokracne besike upravljati jer je doslo do sazrevanja, a i moze da shvati o cemu se radi, i priroda je to tako sve lepo uredila , samo pratiti i u skladu reagovati. Eto rekoh skoro poceli i super ide.

Procita i par postova sa pocetka, i ne mogu da verujem da se bebe stavljaju na nose:(

Margaritta, snowhite i Tackicca volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni V ima 6 meseci ali od rodjenja kaki uvek ubisto vreme i to kad ja raspovijem pelenu ,kazem ajde sad polako i on se iskaki. Platnene koristimo. Ne verujem da ima uticaja na to doduse. Kad pomenuste bespelenastvo procitah,pa mogla bih da probam da ga odnesem do wc da prba tamo direktno da kaki. I slazem se da zasigurno nije svako detr na kalup i kada samo oseti odnosnono izrazi potrebu treba mu pomoci. Kapiram da oko druge godine treba detetu pokazati nosu i objasniti mu kada je sposobno da razume cemu nosa sluzi, pokazati mu da mama i tata ne nose pelene..prosto mu otvoriti oci za nove mogucnosti i dati temu za razmisljanje ... Nemam iskustva sa time ali to je moje vidjenje stvari. Moj brat je sa 3,5god izasao iz pelena. Baba je po sat vremena i dva ga terala da sedi na nosi,on nista,cim mu stavi pelenu ukaki se. I ja sam protivnik takvih stvari. Znam i zenu koja je sinu od godinu i po dana skidala pelene i ostavljala gabu gacicama da se upiski ne bi li ga navikavala na nosu. A on stoji piski i umire od smeha :D curi na sve strane i njemu zabavno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vaskrsija, kako je to funkcionilsalo kod vas? Jesi pratila kada obicno kaki pa ga tada stavljala na nosu ili? Kako odobrovoljiti dete da sedi na nosi i ne ustaje... i da ne dira sadrzaj iz nose...ako ga bude.

Pa to je kod nas islo jos od samog pocetka, po faci bih uvek znala sta hoce da radi i proizvodila bih zvuke...nisam odmah trcala na wc solju ili lavabo, nekada bih samo dete raspovila i pustila da to uradi u pelenu...kasnije kada je mogao da sedne postavljala bih ga u sedeci polozaj iznad wc solje, tako mi je bilo najlakse, a kasnije i iznad nose....moja deca su se inace opirala dosta nosama. Ojka mi je neko vreme u lavor piskila :D, a mnogo cesce napolju, na travi...nosa je dosla kasnije. A Milutin mi se mnogo bze navikao na wc solju.

Mislim ne treba forsirati to ne ustajanje, treba se praviti malo glup i naivan, taktika neprisiljavanja je najbolja i nudjenja alternativa, eto to je neko moje iksustvo. Ali pre svega zivce izostriti i spremiti se na avanturu. Svako prati svoj minuli rad, ono sto je ostavo iza sebe, to je normalno, retko ko ce stvarno i da buta po sadrzaju D

zeklica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

a to kako je dete svesno od ovoga ili onoga doba je za mene licno glupost, mislim, treba ipak da priznamo sebi da je nama lakse da koristimo jednokratne pelene..prosto konfornije je i to nas ne vezuje za jedno mesto, jos ako dete sisa, onda dodjes u situaciju da budes non stop u kuci sto je frustrirajuce. Treba biti opusten, deca nisu bas debili da se radjaju i da tako tu levitiraju do 24 meseca i onda puf kao odjednom su svesni svog tela. Mucak! Verujte u svoju decu, pratite ih, bez nerviranja, bez pritisaka sa strane, ostanite gluvi na ono moje dete ostavilo pelene sa 6 meseci, moje sa 9, moje sa godinu i po...svako dete za sebe, ali i svaka majka za sebe (mislim da je ovo drugo presudnije).

Tackicca, lulu., mama maza i 1 ostali volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moj D je sa dvije i po sam skinuo pelenu za dan (mislim ja sam je fizički skinula i rekla mu da kad mu se piski ili kaki sjedne na tutu, jednom se ili dva puta toga dana upiškio stojeći, nakon toga pravac tuta, i možda u tom nekom prvom periodu imao svega par incidenata u snu). Mi nismo pokušavali uopšte da ih skidamo sa godinu i po  jer nije reagovao na donesi mi papuče, a o govoru tek nije bilo ni riječi, tako da ako nije razumio osnovno, nisam htjela ni da se upuštam u tu priču. Narednog ljeta je imao dvije i po, skidanje pelene prije ljeta mi nije bilo ni u planu jer je bio non stop bolestan, pod temperaturom, a poslije smo ga pripremali za operaciju trećeg krajnika i ugradnju cjevčica, pa mi ni tada to nije bilo na listi prioriteta (jednom kratko pred operaciju sam kao nešto probala, ali sam brzo odustala). Nedjelju dana nakon operacije sam mu skinula pelenu i dnevnu i noćnu, sve je ukapirao sam i bukvalno incidente mogu da izbrojim na svojih 10 prstiju. 

Frka mi je kako ce sa cerkicom to funkcionisati, pošto ja zapravo sa skidanjem pelena iskustva nemam, jer je D sve to obavio sam. E već sijeda na tutu, ali ako je bez pelene, ona ode negdje u neki ćoškić i pokaki se na podu. Par puta je u tuti obavila nuždu. ne znam ni sama da li da u avgustu probamo. u oktobru puni dvije.

Čitala sam i da skidanje pelena kod nespremnog djeteta može izazvati probleme sa opstipacijom i kasnije u životu. Da li je to tačno ne znam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo skinuli pelene ove godine u junu...znaci imao je dve godine i devet meseci... probala sam sa godinu dana,godinu i po i dve i tri meseca i nije islo. Nije bilo sanse...

sada u junu krenuli i gotovo za tri nedelje. Prvi dan se upisao 5,6puta. Drugi dan jednom...onda je piskio svaki put kada bih mu ponudila pa je krenuo da trazi...onda je jednon trazio da kaki i od tada sve lwpo trazio. Za 3 nedelje smo resili. Jos imamo nocnu ali to me ne brine toliko...skinucemo i to. Ja sam probala ali kako nije islo nisam maltretirala ni sebe ni njega. Nije bio spreman a ni ja... nisam znala sta kako. A sada se sve samk od sebe resilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

 
Evo nasla sam ovaj tekst o kojem sam govorila....
 
To je jedan vrlo,vrlo,važan period i važna faza u životu svakog deteta. Jako je važno da to postignete bez stresa,traume,plača,teranja na silu. Dete će skinuti pelene kada bude bilo sposobno za to i kada bude to želelo da uradi majci za ljubav. Vaša uloga,kao roditelja bi bila da mu s vremena na vreme govorite o tome kako je veliki dečak,kako je on sigurno sposoban da piški kao tata u WC šolju....Ne insistirate. pričate ponekad o tome kada je zgodno. Samo pričate. nošu držite tu negde da je dete vidi. Da zna da je tu. Objasnite mu čemu služi noša,adapter. da na njega /nju sedne on,jer to je mesto gde će on piškiti,pa ćete to zajedno prosuti u šolju i pustiti vodu. Onda ćete oprati ruke...I tako dalje...Priča. Priča i samo priča. Mnogo strpljivih razgovora,objašnjnja. Možda ćete tako pričati dan,dva,možda mesecima. Zavisi od umeća i od toga kakav odnos imate sa detetom.
 
Postoji fizička i psihička spremnost za nošu.
 
Fizička spremnost podrazumeva spremnost organa da kontrolišu proces mokrenja i defekacije,izbacivanja stolice. Procesi mijelinizacije,da ne davim,procesi u mozgu moraju biti završeni da bi dete moglo da bude svesno da mokri. Ti procesi se završavaju od 13 do 26 meseca. U tom periodu,dok to nije organski gotovo,nema šanse da dete može kontrolisati mokrenje. Organi nisu spremni za to. Kod nkog deteta se mijelinizacija završi sa 13 kod nekog sa 26 meseci. to ne znamo. Sledeće je zadržavanje urina. Sfinkteri,mišići moraju biti spremn da zadrže urin. To ćete znati tako što se dete često budi ujutru sa suvom pelnom. Bez suve pelene ujutru nema ni govora o skidanju pelena. To je fizička spremnost na koju niko ne može da utiče. Baz nje nema dalje.
 
Psihička spremnost na koju možem da utičemo nastupa posle fizičke spremnosti. A to je da dete želi da kontroliše urin. Da bude svesno da može i da želi da zadrži i odloži uriniranje. Da ponekad signalizira da će piškiti...stiskanjem nogica,ili zastane u igri,ili počen da plače ili se drži rukom u predelu pelena...različite su reakcije. kada to primetite,budite smireni,ne dramite,ne vičite,ne +žurite. Donesite nošu ili odnesite dete do wc,a ili ga jednostavno skinite neka se i upiški,ali da vidi šta radi. Jako je važno da dete bude golo i da vidi akt morkenja i defekacije. Zbog toga je bolje kada se poklopi da bude leto,ali nemojte molim Vas insistirati zato što je leto....Ako se dete opire,vrišti,grči,bori,ne želi da sedne na nošu...nema ništa od toga. Ne insistirajte. Nikako. Pravite psihopatologiju u detetu. Zaista.
 
Kada je dete spremno da ostavi pelene,ono ih ostavi za dva dana. Insistirali Vi ili ne,on će pelene ostviti kada bude njegovo vreme za to. Sumanuto je odvikavati dete od pelena mesecima.....To je proces koji traje dva tri dana kada je pravo vreme. Stvarate kntra efekat insistiranjem . U tom uzrastu oni protivureče svemu. Čim insistirate,oni će suprotno. Ako ne ide...pa nije kraj sveta... Vratite mu pampers bez osudjvanja. Bez svadje i drame. Odložite sve . Pogotovo ako je bilo velikh promena u vašim životima tipa rodjenja brata sestre,polazak u vrtić.....samo mirno razgovarajte sa detetom i čekajte. Sam će vam pokazai kada bude spremna.
 
Činjenica je da danas deca kasine ostavljaju pelene nego pre 20 tak godina. Razlog je jdnokratna pelena.U njoj su suvi i ne smeta im što su upiškili pelenu. Ranije nam je mokra pamučna tetra pelena smetala pa smo je ranije odbacivali. Razmišljajte o modrenim platnenim pelenama za svoje bebe.
KruelaDeviL i Margaritta volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moje dete ne piski noci u pelenu. Nikada i nije. Obucem ga u 21h i u 5 ujutru kad se budi da sisa, pelena je suva. Od kad se rodio. Kakio je za ovih 7 meseci mozda 20x u pelenu. Svaki put moramo da ga skinemo da bi kakio. Sad ja njega treba da cekam do 2god da mu skinem pelene. Vristi kad mu se oblaci pelena, samo je cupa i pokusava da skine. Ne moze on ostaviti pelene tako mali, ali moje misljenje je da on vec pokazuje zelju da mu se skine plastika sa guze. Jer mu to nije prirodno ni prijatno. I kaki na nosi. Ne piski, to obavi cim ga skinem. Ali se na njemu vidi jasno i kad hoce da kaki i kad hoce da piski. Da li ja previse analiziram moje dete ili je on specifican ne znam, ali je jako jasno kad zeli u vc.

A sad su se doktori i proizvodjaci pelena slozili da dete treba da nosi pelene 2god jer nije psihicki spremno za to pre(gore su znaci koje dete od 2god pokazuje kada je spremno za odvikavanje od pelena, koje sam ja licno videla na mnogo beba, ne samo na mom detetu, ali pedijatar je rekao mami ne jos ). Ali zato svi upisuju decu na strani jezik sa 2-3god. Za to su spremni, ali za osnovnu, urodjenu fiziolosku potrebu nisu. 

Ne zelim da forsiram neke stvari, ali cista logika mi je da nije zdravo za kozu ni za samo razvijanje osecaja i kontrole nuzde dugo nosenje pelena. Kako ce da razviju osecaj za to ranije kad ih mi teramo da budu upisani i ucimo da je to ok. Ispada da deca prvo nauce bukvalno sve drugo sto mogu pre nego sto krenu u skolu a sto nije urodjena ljudska potreba, ali da piske sami to najteze savladaju.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.