Sve o vantelesnoj oplodnji

odgovora

Objavljeno

Mari, držim fige da sad uspe. Pa da nas obraduješ sa blizancima ili .......... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage moje, zao mi je sto vidim koliko nas ima ovaj problem! Mi smo isli na insiminaciju dva puta, ali bez uspeha. Sada nam savetuju vestacku... Htela sam da malo od svega ovoga, lekara, analiza, iscekivanja odmorim i telo i glavu, pa tek onda da se prijavimo. Ne znam ni koju bih kliniku odabrala... Imate li savet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Budite uporne,nemojte da odustajete i gubite nadu!Nije bitno koliko kosta vec taj maleni osmeh koji je neprocenljive vrednosti!Nadam se da cete nam uskoro reci lepe vesti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

zao mi je sto ranije nisam videla tvoje pitanje. Ja sam 2008 radila vto iako nismo bili vencani. I to u betaniji onaj besplatni pokusaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo i mene da se prijavim. Vise od godinu dana pokusavamo da zatrudnim ali nam ne ide pa smo krenuli u male pretrage. Ispostavilo se da moj muz ima losiji spermogram sto mi je potvrdio i moj privatni ginekolog i predlozio mi da idemo na VTO. Pocela sam da se raspitujem, izabrala drzavnog ginekologa ali mi je on jedini rekao da spermogram i nije tako los tj. da je granicni?! (10 mil. i 40% pokretnih-Inace po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji referentna vrednost urednog spermograma je 20 mil. i 50% pokretnih pa na vise). Iskukala sam nekako upute za analize pa smo sad poceli sa prikupljanjem papira pa cemo na komisiju. Nadam se da cemo nesto uspeti da uradimo, ako ne, bar cemo se detaljno ispitati o trosku drzave ;)

Mari86

Jesi pocela da skupljas papire i da radis analize i preglede. Ja sam iz N. Sada pa mi je dobrodosla svaka informacija.

Pozdrav za sve i nadam se da ce nam se svima ispuniti zelja da uskoro postanemo majke :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ZA sve devojke koje zele ili moraju na VTO mali savet kako da brze dodju do programa. Moje licno iskustvo.Posto zivim u N SAdu raspitala sam se koji lekari rade taj program u mom gradu. Dosla do njihovih imena a onda se raspitala ko od nlih radi u privatnim ordinacijama kad ono svi . Odlucim se za najboljeg i odem kod nje privatno bio je novembar. U decemru sam vec pocela sa kontraceptivima a u martu transfer. Sve je ona odradila nisam morala ni na kakvu komisiju.Cak nisam imala ni osnovne pretage sto se kasnije ispostavilo kao greska . Poenta price Za sta god se opredelile budite uporne i dobro se raspitajte ima jako mnogo sarlatana kad su ovakve stvari u pitanju nazalost ali tako je .CItajte po netu iskustva drugih i mnogo cete nauciti a istovremeno ce vas i ohrabriti i dati vam nadu. Zavrsetak mog iskustva je sledeci; razocarana neuspehom odustanem od svega kazem suprugu sta nam bog da ja vise neidem nigde . Dve godine od svega tj pre mesec dana ja sasvim prirodno OSTANEM TRUDNA. Odem kod svoje doktorke u dom zdavlja i ona mi kaze da nas je sve vise koje posle vto ostanu prirodno u drugom stanju.Devojka koja je bila samnom i to joj je bila druga vto ostala je trudna tri meseca posle programa.Dakle drage moje NE GUBITE NADU NIKAD sve u svoje vreme, i za sta god se odlucile samo opusteno i bez straha i napetosti i bice sve ok.Od sveg srca vam zelim ovu radost koju ja sada osecam .Sretno :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

* Šta je to bračna neplodnost?

* Koje su indikacije za vantelesnu oplodnju?

* Šta spada u sterilitet žene?

* Šta spada u sterilitet muškarca?

* Šta treba znati o vantelesnoj oplodnji?

* Šta podrazumeva vantelesna oplodnja?

* Koliko su važne godine za uspeh vantelesne oplodnje?

* Ko sve čini tim za vantelesnu oplodnju?

* Da li je program vantelesne oplodnje naporan za ženu?

Šta je to bračna neplodnost?

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća.

Procenat bračne neplodnosti je danas u razvijenom svetu vrlo visok što je i ozbiljan problem današnjeg društva! Jedna od metoda rešavanja bračne neplodnosti je i VANTELESNA OPLODNJA (VTO).

Koje su indikacije za vantelesnu oplodnju?

Indikacije za vantelesnu oplodnju mogu biti i sterilitet žene i sterilitet muškarca.

Šta spada u sterilitet žene?

Uzroci nemogućnosti ostajanja u drugom stanju mogu biti različiti:

I Sterilitet organskog, genitalnog porekla što obuhvata:

1. Oštećenja jajovoda (30%)

2. Razvojne anomalije materice i Ashermanov sindrom - priraslice unutar materice (8-10%)

3.Oštećenja grlića (2%)

4. Endometriozu (26%)

II Hormonsko funkcionalne uzroke (25%), koji podrazumevaju poremećaj ovulacije i menstruacije. U ovu grupu spada i sindrom policističnih jajnika.

III Sterilitet ekstragenitalnog porekla (2-3%), koji predstavlja poremećaj rada drugih endokrinih žlezda kao što su tireoidna, nadbubrežna, hipotalamus, hipofiza i bubrezi.

IV Imunološki uzroci steriliteta (3-5%)

V Neobjašnjen uzrok steriliteta (5%)

Šta spada u sterilitet muškarca?

Jedno od prvih ispitivanja kod problema steriliteta je ispitivanje spermograma muškarca. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji spermogram se klasifikuje na više grupa:

Normospermija je normalan nalaz, predstavlja spermogram gde je broj spermatozoida veći od 20 miliona/ml, pokretljivost veća od 50% i broj normalnih oblika veći od 50%.

Problemi koji mogu da dovedu do steriliteta muškarca su:

Oligospermija - smanjen broj spermatozoida,

Astenospermija – smanjena pokretljivost pokretljivost spermatozoida,

Teratospermija - poremećena morfologija spermatozoida i

Azospermija - nedostatak spermatozoida u semenoj tečnosti.

Šta treba znati o vantelesnoj oplodnji?

Od 1978. godine, kada je rođena Lujza Braun, prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ova metoda omogućila je rađanje preko 3,5 miliona dece širom sveta. Ova metoda lečenja bračne neplodnosti se nikad ne radi prva, nego se predlaže kada druge metode nisu dale rezultate.

Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna oplodnja pokazuje visok stepen uspešnosti, koji se kreće od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju. Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, od kada je 1992. godine u proceduru ušla metoda mikrofertilizacije (intraćelijske injekcije spermatozoida – ICSI), danas je definitivno razrešen i problem steriliteta muškarca.

Mogućnost da se putem ove metode uradi skrining nekih bolesti ploda pre nego što se implantira u matericu, u budućnosti daje rešenje onim bračnim parovima kod kojih ne postoji problem neplodnosti, nego postojanje opterećujućih porodičnih genetskih faktora jednog ili oba roditelja i time odgovori na njihovo pitanje da li će moći imati zdravo dete.

Šta podrazumeva vantelesna oplodnja?

VTO podrazumeva stimulaciju jajnika da proizvede više jajnih ćelija koje se u određenom danu ciklusa, pod kontrolom ultrazvuka izvade zajedno sa folikularnom tečnosti i oplode u spoljnim uslovima (odatle i naziv «in vitro fertilizacija»), te potom u obliku oplođene jajne ćelije ili embriona vraćaju u matericu. Za ovaj proces je potrebno imati zdravu matericu normalnog izgleda, kao i normalne jajnike koji će reagovati na datu stimulaciju. Jajovodi nisu potrebni u ovom procesu, što je vrlo važno kod pacijentkinja koje ih nemaju zbog prethodnih operacija.

Koliko su važne godine za uspeh vantelesne oplodnje?

Godine starosti imaju velikog uticaja na uspeh ove metode!

Stopa trudnoća kod žena mlađih od 30 godina je 30% i više, a kod žena starijih od 40 godina je manja od 5%!!!

Ko sve čini tim za vantelesnu oplodnju?

U timu su ginekolozi, biolog, psiholog, urolog, internista, anesteziolog i medicinske sestre!

Da li je program vantelesne oplodnje naporan za ženu?

Nije, jer vi to želite i nadate se uspehu! Verom u taj uspeh, upornošću, kao Vašim i našim zajedničkim angažovanjem, program je vrlo prihvatljiva metoda lečenja!

Izvor Bebac.com

Palčica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobar dan svima,

ja sam trenutno u procesu IVF/VTO.Juce mi je uradjen transfer 2 embriona i sada zeljno iscekujem rezultate koji ce biti 04.02.2011.

Inace VTO nisam radila u Srbiji nego u Becu,Austriji,tako da je moje iskustvo mozda malo drugacije od onih koje su VTO radile u Srbiji (bar sto se lekova i inekcija koje sam uzimala i uzimam tice)

Sto se mog dosadasnjeg iskustva tice i nije bas najsjajnije,ali nije krivica ni u doktorima sa klinike ni u meni.Ja uvek upadnem u onaj mali procenat zena kojima se dogode razne nezgode.

Kada su mi uradjene laparoskopija i histeroskopija,doslo je do komplikacija posle nedelju dana i dobila sam Ileus i morali su da urade jos jednu operaciju da bi mi spasili zivot.

Uzimanjem inekcija za pripremu jajnika i organizma za uzimanje jajnih celija su me predozirali,tako da trenutno uz Utrogestan vaginalete,moram da primam inekcije i pijem lekove koji sprecavaju Trombozu i moram redovno da kontrolisem krvnu sliku.

Kada su probali da urade IVF bio je neuspesan,tako da su morali da primene RICSI metodu i tako su uspeli da stvore 2 embriona.

Kao razlog mog neuspeha da ostanem u drugom stanju sve ove godine (6 godina),su naveli potpunu neprohodnost mojih jajovoda,ali pre IVF nisu znali da moje jejne celije imaju veoma jaku opnu i da je nemoguce da dodje do oplodnje prirodnim putem ili insemenacijom ili uz pomoc klasicne IVF metode.

Inace ovo mi je prvi put da radim VTO i nadam se uspehu.

Mojim iskustvom ne zelim nikoga da odgovorim od VTO metode i samo zelim da vam pokazem da i zene koje imaju velikih problema ne odustaju i idu do kraja zato ne odustajte,a ako mi ovaj prvi pokusaj ne uspe,ja cu nastaviti da pokusavam sto savetujem i svima vama.

Ako ikako mogu da vam pomognem,slobodno me kontaktirajte.

Veliki pozdrav i puno srece svima vama koji ste u procesu VTO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dacho, dobro nam došla i od srca ti želim da uskoro vidiš i čuješ dva otkucaja srca na UZ :wub: Javi nam se sa rezultatima a do tada ćaskaj sa nama ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dacho, dobro nam došla i od srca ti želim da uskoro vidiš i čuješ dva otkucaja srca na UZ :wub: Javi nam se sa rezultatima a do tada ćaskaj sa nama ;)

Hvala puno draga Ana na lepim zeljama i dobrodoslici :)

Mislim da bi mene i samo jedan otkucaj srca na UZ ucinio najsrecnijom zenom na svetu :D

Obavezno cu vam se javiti kada saznam rezultate.

Veliki pozdrav i do sledeceg caskanja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobro dosla,drzimo ti palceve!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svima

ja sam nova ovde i nadam se lepom druzenju,

ocajna sam i molim vas da mi neko kaze sta zna o AMH hormonu?

Pripremam se za VTO i taj hormon mi je bas visok 8.1,a nigde ne pise sta znaci kad je visok???

HELP,HELP,HELP :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svima

ja sam nova ovde i nadam se lepom druzenju,

ocajna sam i molim vas da mi neko kaze sta zna o AMH hormonu?

Pripremam se za VTO i taj hormon mi je bas visok 8.1,a nigde ne pise sta znaci kad je visok???

HELP,HELP,HELP :o

Mali veseljak evo ti granica:

Optimalni 28,6 pmol/L - 48,5 pmol/L

Zadovoljavajući 15,7 pmol/L - 28,6 pmol/L

Nizak 2,2 pmol/L - 5,7 pmol/L

Veoma nizak 0,0 pmol/L - 2,2 pmol/L

Veoma visok > 48,5pmol/L

tako da prema ovoj tabeli AMH ti nije visok.

Ako ti je vrednost blago povecana to je ok jer to moze da znači da je doslo do porasta broja folikula koje sazrevaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mali veseljak evo ti granica:

Optimalni 28,6 pmol/L - 48,5 pmol/L

Zadovoljavajući 15,7 pmol/L - 28,6 pmol/L

Nizak 2,2 pmol/L - 5,7 pmol/L

Veoma nizak 0,0 pmol/L - 2,2 pmol/L

Veoma visok > 48,5pmol/L

tako da prema ovoj tabeli AMH ti nije visok.

Ako ti je vrednost blago povecana to je ok jer to moze da znači da je doslo do porasta broja folikula koje sazrevaju.

Hvala AnaNikolic :) ,to sam i ja pronasla na netu,ali moje vrednosti se ne mere sa pmol/L

vec sa ng/ml,a po njima sam pronasla da je to veoma visoko jer je dozvoljena vrednost od 0.3ng/ml do 5ng/ml,i bas mi je frka jer sam 2007god. radila laporaskopiju endometrioza je bila u pitanju,pa neke ciste i punkcije i vise nemam zivaca za lose vesti :angry: .Hvala ti na odgovoru :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala AnaNikolic :) ,to sam i ja pronasla na netu,ali moje vrednosti se ne mere sa pmol/L

vec sa ng/ml,a po njima sam pronasla da je to veoma visoko jer je dozvoljena vrednost od 0.3ng/ml do 5ng/ml,i bas mi je frka jer sam 2007god. radila laporaskopiju endometrioza je bila u pitanju,pa neke ciste i punkcije i vise nemam zivaca za lose vesti :angry: .Hvala ti na odgovoru :D

Znam za to da ako ti je baš povećan da .... daleko bilo.... Nadam se da ćeš imati dobre vesti, javi se kad budeš išla na kontrolu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Znam za to da ako ti je baš povećan da .... daleko bilo.... Nadam se da ćeš imati dobre vesti, javi se kad budeš išla na kontrolu.

[/quo

Javljam obavezno sva desavanja,u cetvrtak imam zakazan ultrazvuk dojke,a u petak kod ginekologa pa cemo videti sta ce on reci i daj Boze da konacno odem na VTO...

Jos uvek sam optimista B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Znam za to da ako ti je baš povećan da .... daleko bilo.... Nadam se da ćeš imati dobre vesti, javi se kad budeš išla na kontrolu.

Evo mene sa kontrolnog pregleda :D

Doktor kaze idi kuci i j... se,zivi zivot i nemoj da brigas :P

Sve ce kaze to da se sredi kad budem pocela da primam hormone za pripremu za VTO!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo mene sa kontrolnog pregleda :D

Doktor kaze idi kuci i j... se,zivi zivot i nemoj da brigas :P

Sve ce kaze to da se sredi kad budem pocela da primam hormone za pripremu za VTO!!!

c011.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo i mene . Cula sam za forum od prijateljice i evo me . Hvala maliveseljace . Forum je super . Spremam se za VTO . Nadam se cudu, tako da mozda i ne odem. :D :D :D :D :D

Suprug ima problem, ima oligospermiju. Moji rezultati su za sada uredu, sve je u granicama normale. Sa smanjenim brojem spermatozoida borimo se 5 god. i nista.Ako neko ima neki recept za povecanje broja spermatozoida i za bolju pokretljivost volela bi da cujem .Pa,mozda nam VTO stvarno nece biti potrebna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo i mene . Cula sam za forum od prijateljice i evo me . Hvala maliveseljace . Forum je super . Spremam se za VTO . Nadam se cudu, tako da mozda i ne odem. :D :D :D :D :D

Suprug ima problem, ima oligospermiju. Moji rezultati su za sada uredu, sve je u granicama normale. Sa smanjenim brojem spermatozoida borimo se 5 god. i nista.Ako neko ima neki recept za povecanje broja spermatozoida i za bolju pokretljivost volela bi da cujem .Pa,mozda nam VTO stvarno nece biti potrebna.

malisa...dobro nam dosla t4614.gif...molim i drugi put..nadam se da ces biti aktivna zene su ovde super...a naravno i BEBAC je super :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Malisa, mcj-welcom.gif

i tebi kao i Malom veseljaku zelim da se sto krace zadrzite na ovim stranicama i da predjete u prvi trimest :wub:

Mali veseljak, kako teku pripreme? Jel uskoro pocinjes sa hormonima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mali veseljak, kako teku pripreme? Jel uskoro pocinjes sa hormonima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mali veseljak, kako teku pripreme? Jel uskoro pocinjes sa hormonima?

Anci danas idem na poslednji UZ i trebaju mi uzeti jos jednom bris jer sam imala kandidut1929.gif dosadnu i odvratnu koju sam lecila,pa da vidimo da li sam je izlecila...nadam se sledece nedelje da cu predati papire (ako nemam kandidu) :(

Pu pu kandido beži od malog veseljaka...sad sam je oterala...biće sve u redu veruj mi...sad će da deluje moja ukrajinska magija :D

Držimo ti palčeve, da se uskoro nastani neki mališa ili više mališa kod tebe u stomačiću :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pu pu kandido beži od malog veseljaka...sad sam je oterala...biće sve u redu veruj mi...sad će da deluje moja ukrajinska magija :D

Držimo ti palčeve, da se uskoro nastani neki mališa ili više mališa kod tebe u stomačiću :D :D :D

Malopre sam dala bris i u ponedeljak cemo da vidimo da li je tvoja magija uspela :D :D :D

ponekad stvarno pomislim da su kod mene u pitanju uroci <_<

is...is...is..kandido glupa :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.