Dodatni vitamini u trudnoći

odgovora

Objavljeno

Ja sam ipak za dodatne vitamine,jer koliko se god mi zdravo i pravilno hranili u nasem zemljistu jednostavno uopste nema nekih minerala ili ih ima jako malo,pa ih samim tim nema ni u vocu i povrcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ja pijem samo centrum maternu i nekako sam mirnija jer znam da unosim sve potrebne vitamine,pa se ne opterecujem sta sam sve pojela u toku dana i jesam li unela sve sto treba...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam ipak za dodatne vitamine,jer koliko se god mi zdravo i pravilno hranili u nasem zemljistu jednostavno uopste nema nekih minerala ili ih ima jako malo,pa ih samim tim nema ni u vocu i povrcu.

Slazem se sa tobom!

Krvna slika mi je oduvek bila odlicna! Poslusala sam dr-a i pila Mamavit i Folnak od pocetka trudnoce. Folnak ne pijem od pre mesec dana a Mamavit cu piti do kraja a i kasnije zbog dojenja. Nije na odmet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Što se tiče Folne kiseline, nju je jako važno uzimati i pre trudnoće, otprilike 3 meseca ranije svakodnevno po jednu tableticu.

Naravno, to važi za one koje planiraju trudnoću pa se pripremaju ... :lol:

***************************************

Vitamin C je veoma važan za podizanje opšteg imuniteta organizma. Pomaže u stvaranju kolagena u vezivnom tkivu, a samim tim je neophodan pri zarastanju rana, čini ćelije snažnijim, pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe, kalcijum i folnu kiselinu. Ima ga dovoljno u svežem voću i povrću. Pravi mali izvori vitamina C su narandže, limun, grejpfrut, paprika, jagode, kupus, paradajz, brokoli, krompir i borovnice. Preporučena dnevna doza tokom trudnoće je 70 mg. Ne savetuje se uzimanje preko toga, jer može da ima negativne efekte.

Vitamin D

Ovaj vitamin je dobro poznat kao osnovna komponenta neophodna za dobru apsorpciju kalcijuma, a naročito je važan za razvoj zuba i kostiju fetusa. Preporučena dnevna doza iznosi 400 I.U. Lako se unosi pravilnom ishranom bogatom mlečnim proizvodima. Nalazi se i u zelenoj salati, žumancetu, ribljem ulju, puteru, džigerici, sardinama… Organizam može i sam da proizvede vitamin D ako je koža dovoljno izložena suncu, međutim tokom sunčanja valja biti ekstra oprezan.

Vitamin A

Tokom trudnoće neophodno je povećati unos vitamina A, pošto je potreban za normalan rast i razvoj fetusa. U ishrani vitamin A se nalazi u dva oblika: sa retinolom i beta-karotinom. Retinola najviše ima u hrani životinjskog porekla - džigerici i ribljem ulju. Beta-karotin je zaslužan za narandžastu i žutu boju u povrću i voću tako da je jasno gde se nalazi. Preporučena dnevna doza za trudnice iznosi 2700 I.U. Neumereno uzimanje vitamina A u formi retinola, veće od 10 000 I.U. ima negativne efekte i može prouzrokovati anomalije kod bebe. Pravilnom ishranom, bogatom voćem i povrćem može se lako postići pravilan unos ovog vitamina, ako se izbegava čest unos proizvoda sa retinolom, npr. džigerice.

Vitamin B12

Ovaj vitamin, kao i folati, neophodan je za rast ćelija i razvoj nervnog sistema. Takođe, B12 je važna komponenta u sprečavanju anemije trudnice. Nedostatak ovog vitamina se javlja retko, pošto ga ima dosta u namirnicama koje unosimo u regularnoj ishrani. Nedostatak se može javiti samo kod trudnica koje se hrane isključivo vegetarijanskom hranom. Preporučena dnevna doza iznosi 2,2 mcg.

Vitamin B6

Ovaj vitamin je neophodan za obradu karbohidrata, lipida i masti. Vitamin B6 čini DNK. Nalazimo ga u mesu, džigerici, bananama, žumancu i mahunarkama.

Folna kiselina

Ovaj vitamin je poseban – potrebno ga je uzimati još pre nego što dođe do začeća i to u dozi od 0,4 mg dnevno (obično se nalazi u tabletama od 4 ili 5 mg, koje je najbolje preoploviti). Ukoliko ga niste uzimali od pre začeća, obavezno počnite od momenta od kada ste saznali za to. Folna kiselina treba da se pije tokom cele trudnoće u istoj dozi ali je obavezna do kraja dvanaeste nedelje trudnoće, jer smanjuje mogućnost razvijanja defekata kičme. Žene koje boluju od epilepsije ili redovno koriste antileptike kao i one koje su u prethodnoj trudnoći imale bebeu sa defektom kičme ili lobanje, pre začeća treba da uzimaju folnu kiselinu u dozi od 4 mg. Koje minerale treba da uzimam? Minerali su pasivne supstance u našoj ishrani. Neophodni su za rast i razvoj organizma: za rast ćelija, razvoj skeleta, proizvodnju energije. Tokom trudnoće i dojenja, potrebno je da povećate unos minerala.

Kalcijum

Kalcijum je mineral koji u organizmu ima višestruku ulogu: potreban je za normalno formiranje kostiju i zuba bebe kao i proizvodnju mleka. Za apsorpciju i regulaciju kalcijuma neophodan je Vitamin D. Preporučena dnevna doza tokom trudnoće i dojenja iznosi 1,2 mg. Dovoljnu količinu kalcijuma u organizam možete uneti tako što ćete jesti ili piti četiri puta dnevno nešto iz mlečne grupe proizvoda. Najviše ga ima u mleku i mlečnim proizvodima, lososu, ribi sa kostima koje mogu da se jedu (sardinama), hlebu, koštunjavom voću i zelenom povrću, brokoli, karfiolu, soku od pomorandže obogaćenom kalcijumom, tofu siru. Kalcijum stabilizuje nervne i psihičke funkcije: smanjuje razdražljivost i pomaže pri nesanici, što je čest problem kod trudnica. Usled nedovoljnog unošenja kalcijuma, može doći i do prolazne (reverzibilne) osteoporoze. Izbegavajte uzimanje tableta gvožđa i kalcijuma u isto vreme, pošto se mnogo bolje apsorbuju u organizmu kada se uzimaju odvojeno.

Magnezijum

Magnezijuma ima dovoljno u grašku, pasulju, sočivu, soji, orasima i kakau. Omogućava normalan rad srca i krvnih sudova, povećava otpornost prema infekcijama i pomaže u odbrani od stresa. Neophodan je za funkcionisanje nerava i misića. Dnevna doza je oko 450 mg. Bolje je uzeti ga sa vitaminom C, A i kalcijumom pošto se onda najbolje iskoristi, a izbegavati uzimanje tokom jela jer vezuje želudačnu kiselinu i ometa varenje. Treba izbegavati duže konzumiranje magnezijuma u tabletama, pogotovo trudnice sa srčanim i bubrežnim problemima.

Gvožđe

Da bi se omogućio rast tkiva tokom trudnoće, mora se povećati broj crvenih krvnih zrnaca koja hrane ta tkiva. Trudnice proizvode 45% više krvi koja se upumpava preko placente do embriona. Krv nosi hranljive materije i kiseonik do vaše bebe, a gvožđe raznosi kiseonik kroz krv. Od zaliha vašeg gvožđa, jedna trećina će biti preneta na vašu bebu, da bi joj se formirala krv i akumulirale zalihe gvožđa koje će koristiti u prvom periodu života.

Sačekajte sa uzimanjem gvožđa do drugog trimestra, pošto u prvom trimestru potrebe za gvožđem nisu tako velike, a on može da pojača jutarnje mučnine. U drugom i trećem trimestru, biće vam porebna duplo veća doza gvožđa nego pre trudnoće. U hrani, gvožđa ima u zelenom, lisnatom povrću (spanaću), crvenom mesu, sušenom voću i orasima, što nažalost, ne obezbeđuje neophodne količine gvožđa u trudnoći. Da bi pomogli svom organizmu, smanjite unos kafe i čaja (umanjuju sposobnost organizma da koristi gvožđe), izbegavajte prevelike doze vitamina A i tokom obroka bogatim gvožđem, pijte sok od narandže , zbog vitamina C koji potpomaže organizmu da bolje apsorbuje gvožđe.

U trudnoći i dojenju potrebna dnevna doza je od 3 do 3,5 mg, a uzima se samo ukoliko je to savetovao lekar, inače može da ima negativne efekte – smetnje sa varenjem, mučninu i opstipaciju. Nakon dve nedelje uzimanje terapije neophodno je napraviti pauzu od dve nedelje da bi enzim – transferin i dalje imao zaštitnu imunološku i antibakterijsku ulogu. Zbog mučnine, izbegavajte da ga pijete pred spavanje. Nedostatak gvožđa u trudnoći izaziva sideropedičnu anemiju, koja se ustanovljava laboratorijskim analizama broja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i nivoa gvožđa u krvi. Umor je jedini znak blage anemije. Anemija u težem obliku daje sledeće simptome: umor, slabost, sklonost ka infekcijama, bledoća, lupanje srca, nesvestica.

Cink

Cink pomaže pri sintezi proteina, DNK i RNK. U hrani, cinka ima u većim količinama u mesu, džigerici, jajima, morskim plodovima, ostrigama, pšeničnim klicama i žitaricama. Preporučena dnevna doza iznosi 15 mg.

Bakar

Bakar pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe i pospešuje rad metabolizma.

Natrijum

Natrijum je elektrolit - jedan od nekoliko minerala koji su neophodni za regulaciju tečnosti u organizmu. Natrijum ima i značajnu ulogu u održavanju kiselo-baznog balansa u krvi, a bez njega hranljive materije ne bi mogle da prodru kroz membranu ćelije. Tokom trudnoće i perioda dojenja potreba za natrijumom je povećana, ali tu potrebu možete zadovoljiti i sa normalnom ishranom. Preporučena dnevna doza natrijuma je oko 2,4 mg. Natrijum se u hrani nalazi u vrlo malim količinama. So, kao začin, je najveći izvor natrijuma. Jedna kašičica soli u sebi ima 2,4 mg natrijuma.

Da biste kontrolisali unos natrijuma u organizam uvek pročitajte sadržaj na nalepnici proizvoda, ukupna količina natrijuma u proizvodu je izražena u miligramima. Ako previše solite hranu, smanjićete unos natrijuma, a time i promeniti način ishrane u slučaju da jedete proizvode koji imaju manje od 400 mg natrijuma po obroku. Većini žena prijatelji i porodica savetuju da smanje unos soli da bi umanjile nadutost i oticanje zglobova. Ovo nije medicinska preporuka. Smanjen unos natrijuma nije uvek preporučljiv, jer njegov nedostatak u trudnoći može dovesti do poremećaja delikatnog odnosa tečnosti kod majke i bebe.

Otoci ili edemi, su česta pojava u trudnoći i javljaju se zbog povećane proizvodnje estrogena. Estrogen povećava mogućnost tkiva da apsorbuje vodu u vezivno tkivo, a samim tim i da je duže zadržava te se stvaraju otoci. U isto vreme, progesteron povećava nivo natrijuma u mokraći, te se u trudnoći gubi više natrijuma nego obično. Tako da, uprkos prisustvu otoka, trudnice ipak imaju veću potrebu za natrijumom. Ukoliko se ne javlja visok pritisak ili belančevine u mokraći, otoci nisu opasni niti škodljivi, ali ukoliko se ovi poremećaji jave, postoji mogućnost da vas lekar stavi na dijetu sa malim unosom natrijuma.

***********************************

.... ovaj text imam od ranije sačuvan ali zaista ne mogu da se setim koji je izvor u pitanju... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Na pocetku trudnoce do prva tri meseca samo folna kiselina

od 3 meseca do 8 meseca MamaVita

od 3 meseca do 7 meseca tablete sa gvozdjem ali se ne secam kako su se zvale

....

sto se tice ishrane, trudila sam se samo da jedem voce u sto vecim kolicinama i da sto pravilnije kombinujem namernice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja prestala da pijem sve heheh..predjoh na voce i povrce :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja prestala da pijem sve heheh..predjoh na voce i povrce :lol:

m1218.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Odlicno Claro... Jos posebno sto je sada sezona ama bas svakog voca. A i tako lako mozes da utolis zelju za slatkisima :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Odlicno Claro... Jos posebno sto je sada sezona ama bas svakog voca. A i tako lako mozes da utolis zelju za slatkisima :D

Da znas..samo kad pomislim na lubenice :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam odmah dobila da pijem folnu kiselinu i mamavit.

Da li i vi koristite neke dodatne vitamine u trudnoći i koje?

Prenatal vitamine,Ferum sirup za zeljezo,vitamin C i vitamin E sam pila,ali tek od 7-og mjeseca,do tada nista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Samo folna! Dr. mi je rekao da mi je krvna slika kao kod sportiste! :D A ja mrcina teshka heehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Koristila sam prva tri meseca Folnak i gvozdje,nakon toga Mamavit i Omega 3. Imala sam dosta stresova i ishrana mi nije bila najbolja i bila sam sigurnija kada znam da sam unela potrebne vitamine.

U potpunosti podrzavam one koje tablete nisu koristile,ali sa krvnom slikom koja nije najbolja nije greska nesto uzeti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam 2-3 godine pre trudnoće pila folnu kiselinu i vitamin E, i kad sam ostala u drugom stanju uz to DR mi je dala da pijem vitamin C. A od 5 meseca Mamavit.

Tokom cele trudnoće sam bila anemična pa sam pila Tothemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja sam nekiih mesec dana pred trudnocu pila gvozdje i cini mi se neka na pocetku trudnoce neka 2,5 meseca..Nisam pila ni vitamine, verovatno bi mi dr preporucila da je trebalo.. Jedem dosta voca, pa valjda unosim sta je potrebno :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pila sam mamavit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

bas citam ovu temu i malo sam zabrinuta :o

ja nisam pila folnu kiselinu jer sam tek u trecem mesecu saznala za bebca..i bas se brinem posto vidim da je svi pijete u pocetku..cak i posle treceg meseca doktor mi nije nista reko za mamavit i folnu :huh:

jedino sto sam ga pitala za kalcijum je reko jedna dnevno...ali naglasio je sto vise povrca i voca..i sad se bas brinem :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

bas citam ovu temu i malo sam zabrinuta :o

ja nisam pila folnu kiselinu jer sam tek u trecem mesecu saznala za bebca..i bas se brinem posto vidim da je svi pijete u pocetku..cak i posle treceg meseca doktor mi nije nista reko za mamavit i folnu :huh:

jedino sto sam ga pitala za kalcijum je reko jedna dnevno...ali naglasio je sto vise povrca i voca..i sad se bas brinem :o

Marina, opušteno, ma ni naše mame nisu znale za folnu kiselinu pa nam ništa ne fali ;) Možeš slobodno i sad, u ostatku trudnoće, da uzmeš da je konzumiraš i Folani i Mamavitu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Marina, opušteno, ma ni naše mame nisu znale za folnu kiselinu pa nam ništa ne fali ;) Možeš slobodno i sad, u ostatku trudnoće, da uzmeš da je konzumiraš i Folani i Mamavitu ;)

pa upravu si ana kad malo razmislim..unazad kad pogledas nicega nijie bilo i sve je dobro prolazilo :rolleyes:

hvala ti puno...sad sam opustenija B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam pre trudnoce pila Oligovit,tacnije,pijem ga poslednjih 10-ak godina...

U prvoj trudnoci sam pila Mamavit i Folan i sve je bilo ok,medjutim u drugoj trudnoci sam pokusala isto i desilo se sledece.....Povracala sam posle svake Mamavit tablete....Imala sam takvu gorusicu cim popijem tabletu da je to bilo strasno!Pokusala sam na sve nacine,da pijem pre jela,posle jela,u toku jela....Ma nista nije vredelo!Ne znam zasto (a nije ni doktorka znala :o )ali ja sam povracala posle svake tabletice!E onda sam se uz konsultaciju sa doktorkom vratila na Oligovit i uz njega pila folan i sve je bilo ok!!!

Slazem se sa tim da nase mame,a pogotovo bake nisu imale pojma za folnu kiselinu i ostale hemije koje se danas nama preporucuju,nego su,kako bi rekla moja doktorka,pasle travu t.j. jele dosta zelenisa,i imale fantasticnu krvnu sliku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam pre trudnoce pila Oligovit,tacnije,pijem ga poslednjih 10-ak godina...

U prvoj trudnoci sam pila Mamavit i Folan i sve je bilo ok,medjutim u drugoj trudnoci sam pokusala isto i desilo se sledece.....Povracala sam posle svake Mamavit tablete....Imala sam takvu gorusicu cim popijem tabletu da je to bilo strasno!Pokusala sam na sve nacine,da pijem pre jela,posle jela,u toku jela....Ma nista nije vredelo!Ne znam zasto (a nije ni doktorka znala :o )ali ja sam povracala posle svake tabletice!E onda sam se uz konsultaciju sa doktorkom vratila na Oligovit i uz njega pila folan i sve je bilo ok!!!

Slazem se sa tim da nase mame,a pogotovo bake nisu imale pojma za folnu kiselinu i ostale hemije koje se danas nama preporucuju,nego su,kako bi rekla moja doktorka,pasle travu t.j. jele dosta zelenisa,i imale fantasticnu krvnu sliku :)

i to je istina..danasnja hrana je po meni suvise vestacka..na kvadrat :o

pocev od mesa pa cak do voca i povrca..kad probas nema ukusa :(

ali i tablete su danas nesugurne kao i svaki lek..ko zna sta ima u njima...mislim ne svake ali znaju samo da im stave isto pakovanje :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pila sam u prvom mesecu folnak, pa sam po predlogu doktorke presla na Pregna Vitality od Hemofarma. Da li ima neko iskustva sa ovim suplementom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pila sam u prvom mesecu folnak, pa sam po predlogu doktorke presla na Pregna Vitality od Hemofarma. Da li ima neko iskustva sa ovim suplementom?

Ja ga pijem i receno mi je da je sve, apsolutno sve u redu sa bebcom, i kad sam doktoru u Belgiji pokazala sta pijem, lik mi je rekao samo napred. Mislim da ces biti prezadovoljna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

koja je razlika izmedju pregnavitality i mamavit, posto je ovaj prvi skuplji, a mamavit zastupljeniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

koja je razlika izmedju pregnavitality i mamavit, posto je ovaj prvi skuplji, a mamavit zastupljeniji.

Mama vit ima roze tablete sa vitaminima, mineralima i sl. A pregna ima isto to, plus kapsule sa 3 omega kompleksa. Samo riblje ulje ti je oko 1000 i nesto, tako da ti je jeftinije da kupis pregna nego da na mama vit dodas riblje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.