Proširene vene na nogama

odgovora

Objavljeno (Izmenjeno)

Da li je neka od vas išla na operaciju vena, bilo klasičnom metodom ili ovom novom laserskom metodom?

Interesuju me iskustva vezano za operaciju, kao i bilo koji savet koji može malo odložiti operaciju.

Pre trudnoće sam imala proširene vene u dosta lošem stanju, ali su mi dr rekli da mogu da prolongiram operaciju još par godina dok ne iznesem drugu trudnoću. Sad posle druge trudnoće, tačnije posle samog porođaja, stanje se katastrofalno pogoršalo, čak sam bila dobila i upalu vena na desnoj nozi. Sad se to malo smirilo, ali izgleda užasno, cela noga mi je u grozdovima, kapilari su popucali, i bolucka me i žari noga na ove toplote i promene vremena. 

Danas idem kod dr i već znam šta će mi reći i jako me je strah zbog toga, ne ide mi se na operaciju jer ne znam o njoj ama baš ništa. 

Takođe, pošto sam čitala da se operacije ne preporučuju leti, zanimaju me i iskustva sa elastičnim čarapama i kremama, gelovima i sl.

Izmenjeno od strane Kolibri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

išla moja prijateljica,prvo dok je mogla sanirati kvržice ubrizgavanje pjene koja ih je razgrađivala,pomagalo je dosta....veli da strašno peče,ali učinkovito je,samo se mora ponavljati kroz neki period....

nakon treće trudnoće imala je baš jako proširene,kako kažeš,u grozdovima,i na kraju je išla na operaciju....imala par malih rezića,kratko trajalo,oporavak u bolnici 3 dana,pomalo šetkati čim je mogla da se uspostavi cirkulacija....kod kuće povijanje zavojima,nosila steznu čarapu,odmaranje,što manje naprezanja,trebalo joj je minimalno mjesec dana da se pošteno oporavi....

išla je u jesen kad je zahladilo....nakon operacije joj je stanje dobro,samo joj se na drugom mjestu opet pojavilo malo proširenje,ali to je inače ajmo reći rizik takve operacije radi preusmjerenja krvotoka....

ja opet imam sad od trudnoće proširenu venu na natkoljenici,malo me boli,kao pritisak pred promjenu vremena,i trebala bih na pregled....još nije kritično,ali bolje spriječiti ako se može...

što se gelova,krema,čarapa samih tiče,sve je to pomoć kratkog roka,olakšanje trenutnog stanja...dugoročno mislim da baš i nema koristi osim troška na obnovu zaliha mackalica :D

 

Izmenjeno od strane iraela
Kikiriki voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kao što sam i mislila, dr preporučuje operaciju, za sada još uvek mogu na lasersku, ali ako se stanje pogorša moraću na klasičnu. 

Cena je "tričavih" 1000e po nozi. :)

I tako, dok se ne odlučim na operaciju, dobila sam da pijem aspirin svaki dan, da mažem avarikon gel i da pijem phlebodiu, i naravno čarapa.

Rešila sam da pokušam da odložim malo operaciju, pridržavaću se ovih saveta i lekova, pa ću videti, ako se stanje bude rapidno pogoršavalo moraću da odem,a ako ne odugovlačiću koliko god mogu.

Ipak, činjenica je što kaže iraela, a što mi je i dr potvrdio, da posle operacije stradaju druge vene koje preuzimaju krvotok, a mene moje vene treba da služe još bar 40-50 godina. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Na ovu temu sam pričala sa dr. i upravo to mi je rekla, da krv će se preusmeriti na druge vene još gore ako napravi pritisak u dubokim venama jer će one biti opterećene tako da meni a
ko šta iskocći neću da diram.

Kolibri voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Moram da demantujem jer nazalost  to je zastarelo misljenje da se nista ne dira, jeste da se krv preusmerava ali u zdrave protoke. Varikozne vene mogu da naprave velike probleme u cirkulaciji, stvaranju trombova, moze doci do embolije, tako da sto su manji varikoziteti lakse ih je odstraniti i uspostaviti funkciju gde je moguce. I ne vracaju se uvek prosirenja, npr. vena safena je sklona tim vidljivim prosirenjima,i vecinom od nje krece i kad se ona odstrani moguce je da nikad vise ne dodje do problema. E sad sve metode imaju i prednosti i mane,a najvaznija je strucnost  dr. koji odradjuje postupak i redovne kontrole posle. Kod sklerozacije traje malo duze razgradjivanje vene jos ako je bilo veliko prosirenje pa  oko godinu dana sigurno. Tako da sto pre to bolje.

Izmenjeno od strane Venera
Yanna voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Delimično se slažem sa tobom, ali ako je genetika faktor nastanka proširenih vena onda je priča možda malo drugačija. Ovo zaključujem logički. Moj otac ima proširene vene, ja sam imala proširene vene i pre obe trudnoće, u trudnoćama su se samo pogoršale, nisu nastale zbog trudnoća. Ako sad operišem, genetika će opet uraditi svoje i popustiće vene koje tada budu opterećene. Imam jednu koleginicu koja je dva puta operisala vene, posle prve operacije su joj se pojavile nove proširene vene, a i sada posle druge opet ima nove proširene vene i kune se da je znala da će tako biti da ne bi tako žurila sa operacijama. Ispravite me ako grešim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uglavnom su varikoziteti genetski i jos plus otezavajuci faktori kao sedeci poslovi, trudnoca, tezina i sl. nekad se  i kod dece desava.Odstranjivanjem se rasterecuje sam protok jer za zdrave kanale je opeterecenje kad krv stoji u prosirenim venama, i jos time se ostecuje lokalno tkivo pa moze doci do upale kao sto si i pominjala, u najgorem slucaju vecinom kod starijih i do otvorene rane. E sad dugorocne prognoze nisu predvidive, nekom se vraca nekome ne,  uglavnom se savetuje odstranjivanje, mozda negde mora svakih par godina, ipak je to zdravstveni problem zato su potrebne redovne kontrole i posle.  I kao sto sam pisala manja prosirenja je lakse odstraniti, uglavnom ljudi dolaze kad su vec vene jako prosirene, ali to je  opet drugi problem jer nigde u svetu zdravstvo ne placa odstranjenje laserom ili sklerozaciju, samo klasicnu sto je strasno. Kompresijske carape pomazu tako sto poteraju ustajalu krv i dolazi do boljeg protoka  ali to je samo prva pomoc npr. u trudnoci da ne dodje do pogorsanja, jer u tom stanju se svakako svaki postupak odgadja. Gelovi i kreme isto samo trenutno olaksavaju. Nadam se da sam ti mogla malo pojasniti.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Dosta se govori o esteskom aspektu operacije vena sto jeste bitno svim zenama a nisam videla da se pise o uklanjanju trombova negde drugde osim ovde. Kod trudnica se javljaju cesce koliko zakljucujem ? Mogu nabrojati nekoliko osoba za koje znam da su trombove razbile kod dr Dragića na klinici u Beogradu a da o tome nigde nema ni reci ? Ovakve teme treba popularisati jer sa trombovima se nije saliti. Laicki mi je logicno da laser razbija tromb nemam nikakve dileme oko toga dok neke druge tehnike zapusavaju vene. Cudno je kako ta sonda udje bezbolno u venu pa one onda pricaju sa doktorom za vreme postupka. Ustvari postoji lokalna anestezija koliko sam cula.

Izmenjeno od strane Yanna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.