Kako vaspitavati blizance

Kako vaspitavati blizance   7 votes

  1. 1. Da li ste u ovoj temi našli korisne savete???

    • da
      7
    • ne
      0

Molimo vas da se prijavite ili regstrujete da biste glasali.

odgovora

Objavljeno

Roditeljstvo-vaspitavanje blizanacaGajenje blizanaca nije uopšte toliko teško koliko se misli. Roditelji dvojki ponekad su u panici da li će uspeti da se istovremeno dovoljno posvete i jednom i drugom mališanu. Hoće li za jednog imati više razumevanja nego za onog drugog ili kako da oboma udovolje istovremeno. Psiholozi, međutim, kažu da je vaspitanje blizanaca ponekad mnogo lakše nego vaspitanje dece koja su različitog uzrasta.

- Teže je usaglasiti potrebe dece koja nisu istog uzrasta. Ono što je dobro kod blizanaca je to što vrlo brzo shvate da ne mogu istovremeno da dobiju uslugu i pažnju. Vrlo brzo se naviknu da čekaju, a strpljivost i tolerancija će im kasnije biti od velike koristi - smatra Eleonora Vlahović, psiholog i majka dečaka blizanaca, i dodaje da roditelji ne treba da se osećaju loše ako jedno dete čeka da bude usluženo, to jednostavno tako mora.

RAVNOTEŽA

Ali, treba napraviti ravnotežu, savetuje dalje ona. Ako je u pitanju kupanje, danas se prvi kupa stariji, a sutra mlađi i obrnuto. Čak se može desiti vremenom da čuvanje dva deteta u drugoj, trećoj ili četvrtoj godini ne bude nimalo teže od čuvanja jednog. U početku, kao i sve bebe, blizanci su upućeni na mamu, a kasnije ih može čuvati neka osoba od poverenja. Vremenom blizanci nalaze sve više zajedničkih aktivnosti i tada nastupa period kada treba da dođu do izražaja vaši vaspitni postupci.

- To je period kada deca postaju svesnija i posebno tada je važno kako ih gajite, kakve im poruke dajete i šta od njih očekujete. Ono što je najlepše u gajenju blizanaca je mogućnost da posmatrate koliko je bogata interakcija između njih. Da gledate kakve poglede i dodire razmenjuju i kasnije kada progovore šta govore jedno drugom - kaže Vlahovićeva.

Prema njenim rečima, gajenje treba da bude transparentno, demokratsko i dosledno.

- Kad kažem transparentno mislim da mora da se zna šta se sme, a šta ne i zašto mora baš tako. Deci mora da bude dovoljno jasan vaspitni učinak. Ako je jedno dete nešto slagalo, treba mu jasno staviti do znanja da se u vašoj porodici ne laže i da to ne sme da se radi. Objasnite mu zbog čega ne sme da laže. Sve te poruke moraju jasno i glasno da se kažu. Na taj način učite ih sistemu vrednosti. Kada se to stabilizuje sve ćete dalje lakše - ističe nasa sagovornica.

DOGOVOR I SLOGA

Najveći problem roditeljima predstavlja kada izbije sukob između blizanaca. On može na različite načine da se razreši, ali je ipak najbolje da svoju decu pustite da se sami dogovore. Nikako ne treba da roditelj presuđuje, priklanja se jednom ili drugom. Na primer, ako ne mogu da se usaglase koji ce crtani da gledaju, najbolje je da kažete: "ako se ne dogovarite koji ćete gledati danas, a koji sutra, nećete ništa ni gledati", i da se držite svoje odluke. Na taj način odgovornost prebacujete na njih i učite ih da donose odluke. Kada je u pitanju neki nestašluk i kada ih pitate ko je to uradio, istog trena ce reći "on/ona!" Istraživati ko je i sta napravio nekada nije moguće, a nekada nije ni potrebno. Najčešće su oni partneri u tome. Jedan je podstrekivao, drugi je napravio nestašluk. Za roditelja je svejedno ko je to uradio ako je šteta napravljena. Suština je reći im: "To se u našoj kući ne radi."

RAZLIČITOSTI

Između blizanaca treba podsticati dogovaranje i pregovaranje, a deca će sama osetiti da će najbolje proći ako se dogovaraju. Ako deca ne mogu da se dogovore oko toga ko će prvi nešto da radi, na primer da se kupa, mi uvek treba da imamo spremne ceduljice na kojima piše jedan i dva, pa ko šta izvuče. Kod dece treba podsticati i razvijati saradnju, a ne rivalitet. Da bi to uspelo potrebno je da se poštuju individualne razlike između blizanaca, da roditelj bude potpuno svestan i da jasno i glasno ističe dobre osobine pojedinačno. Nikako ne treba jedno dete kritikovati zato što nešto ne zna kao ono drugo. Jedno dete, recimo, može da bude uspešno u crtanju i pisanju, a drugo u finim manuelnim radnjama. Oni i jesu različite lišnosti i to treba i negovati. I vrlo je važno da se ne dopusti da imaju prazan hod i da ne znaju šta će od dosade. Treba im organizovati svaki trenutak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mame blizanaca da li ste pročitale ove savete, da li mogu da se realizuju u praksi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.