Insulinska rezistencija (IR)


odgovora

Objavljeno

Sanja - streber bila, streber ostala... :D

Marija, ja sam vrlo radikalno pristupila celoj prici jer nam je ovo poslednja sansa za prirodnu trudnocu pre VTO a po rezultatima nista sem IR nije problem. Sela i popricala sa sobom: "Stomak voli spagete, lazanje, pice, kiflice, krofnice, cokolade i sladoled? Voliiiiiii. Ali glava zna da to nije pametno i da ne samo da rizikujes da ostanes bez dece i ti i covek koga volis nego i da se razbolis od diabetesa za koju godinu? Znaaaaaa... Sta je jace: stomak ili glava?" Kad sam tako postavila stvari onda me je bilo blam pred samom sobom da ne budem dosledna - inace, veruj mi da sanjam sve gore nabrojano... ali sad znam da nije u pitanju fizicka potreba nego cist hedonizam i onda povucem rucnu. 

Inace i ja imam problema sa nadutoscu ali ja mislim da je kod mene to posledica povecane konzumacije 'trava'... mada sad kad ti to rece (napisa), kontam da moze da bude i od lekova... valjda cu da splasnem kad se organizam malo navikne. 

Vrlo zanimljiv clanak sam procitala koji objasnjava da postoji veza izmedju insulinske rezistencije i depresije (evo ga OVDE). I to mi potpuno ima smisla, cak i na mom slucaju jer mi se prva ozbiljnija depresivna epizoda poklapa sa pocetkom problema sa kilazom i pokusavanjem da napravimo bebu. 

 

Kate Kapetanica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Seno, odlično što si presložila kockice u svojoj glavi i primenila radikalne promene! I želim ti od sveg srca da izbegnete vto i da vas u skoroj budućnosti obraduju dve crtice pa zatim najlepši zvuk kucanja srculenca na uz-u :)

E sad, da već nemam jedno dete vrv bih i moja glava pobedila tu bitku. Prosto me mrzi da spremam dva doručka, dva ručka uz sve obaveze oko dvogodišnjaka :) a iskrena da budem i želja za bebom mi je nekako opala kad se pronašlo sjaset problema. Drmne me želja opasno kad vidim trudnicu ili malu bebu al nekako splasne. Ranije je to bilo svakodnevno.

Ja sam povezala nadutost sa neredovnom stolicom. Iako sam pre lekova jela više i neredovnije imala sam redovnu stolicu.

Problem sa depresijom hvala Bogu nemam iako genetika može da umeša prste ali za sad je ok. Bla sam blago anksiozna dok sam bila trudna i jedno godinu i po posle porođaja, sad je i to ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pitala sam na jos par mjesta (plivuzdravlje, cybermed) i svi kazu da sada nema potrebe opet pocinjati sa sioforom. 

Tako se bojim!!! 

Ne mislim da ce siofor prouzrociti problem a opet se bojim poceti opet pogotovo jer sama moram dijeliti tablete na 4 dijela 

a opet bojim se da ne izgubim bebu sad bas jer ne uzimam siofor

kada se to gubi beba zbog ir? 

Mozda sam ja prosla najgori period 

neka me neko utjesi!!! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jedangram,pa ako pitas na sto strana,dobices i sto misljenja. Kome najvise verujes?!

On me moze da skodi. Evo ja pijem,ni dana prestala nisam.2x850. I sve super.da ga ne pijem,iskreno,premrla bih od brige. I kazem,svi piju bar do 12te nedelje.

Mama u avgustu voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jedangram, ako ti nije jako daleko otidji sto pre kod dr Kopitovic u ordinaciju Genezis u NS na konsultacije, mislim da su jos uvek 2500din, to je dakle samo razgovor uz pregled svih tvojih nalaza. Ja sam unosila 1500mg metformina (u obliku gluformina) celu trudnocu, skoro do samog porodjaja, a koliko sam cula, neke zenice su uzimale samo 12. nedelja trudnoce.

Sve zenice koje poznajem, a imaju IR , morale su u trudnoci da unose metformin, bar do 12. nedelje (gluformin, siofor, glukofaz...)

Svi smo individualni, kolicine zavise od nasih nalaza, ali s obzirom da ti se dr ne mogu usaglasiti, ja bih otisla kod, po mom misljenju, najboljeg lekara i najveci autoritet za ovu dijagnozu-Dr Kopitovic.

Srecno!

*Sanja* voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jedangram ne zivi u zemlji Srb ;)

Odluci sama. Ali ako mi svi pijemo,ne znam kako bi tebi moglo da skodi?! I da,meni doza ista kao i pre trudnoce. I prvi i drugi put. Nema korekcija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ima tema pitajte ginekologa,ali ne znam jel mozes ti da vidis taj deo foruma. enav odgovara tamo,pa posalji pp clanu.

Kate Kapetanica je dr pa pitaj i nju. Ljubinka nije dr ali je vise od toga,veruj.

Mama u avgustu voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

meni se endokrinolog iz sa javila opet sinoc kasno i objasnila da moram barem do 12.sedmice a posto imam prekomjernu tezinu i neke granicne glikemije da trebam uzimati do kraja trudnoce

ona zeli da u 28.sedmici obavezno napravim ogtt test (sto je ovdje otprilike kao da trazim nuklearnu bombu da mi naprave) i da joj posaljem nalaz

ja sam sinoc pocela uzimati opet siofor i sada sam mirna

 

ovako manja doza je vjerovatno jer sam prekinula uzimati pa da ne bude preveliki sok pitat cu je opet u 12 sedmici da li da povecam dozu

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Seno, ova tema nam je trebala :)

Pa da prebacim ja svoju muku iz plusica vamo...

Moji rezultati oggt-a:

Glikemija: 0'-4,8; 30'-7,00; 60'-8,1; 90'-7,70; 120'-6,9

Insulinemija: 0'-4,22; 30'-36.6; 60'-27,53; 90'-32,12; 120'-50,43 i 180'-27,01

Ne znam zasto ali fali rezultat glikemije za 180ti minut. Na otpusnoj listi pise da se sumnja na Diabetes mellitus :( mada mi nije jasno zasto kad su mi sto se glikemije tice mnogo bolji rezultati nego prosli put a u 120tom minutu je vrednost ispod 7,8 koja je inace kriticna vrednost za IR a kamoli za dijabetes. I jos nisam cula da neko ima dijabetes a da mu je vrednost glukoze na prvo vadjenje ispod 5. Dr kaze da mi je insulin dobar a meni se bas on ne svidja, cini mi se da je visok, ne pisu referentne vrednosti ali na proslogodisnjem ogtt-u je insulin isao najvise do 10 a sad ide gore-dole i to do 50. Zbunjena sam ali idem kod endokrinologa sa ovim rezultatima pa cemo da vidimo. Sad ni sama ne znam da li je imalo ikakvog uticaja na rezultat to sto dan pre ogtt-a nisam bas nista jela (pila sam samo neke cajeve ali bez secera i meda) i sto sam ceo test prespavala, budila sam se samo dok su mi vadili krv ai to su me izmucili jer nisu mogli da mi nadju vene pa su me izbusili na najnemogucijim mestima i bilo je prilicno bolno :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne bih bas da uspostavljam dijagnoze preko Wikipedije ali nije mi jasno.... Evo sa Wikipedije o Diabetes mellitus tip 2:

Šećerna bolest tipa 2, ranije od insulina nezavisni dijabetes (IND) ili adultni dijabetes, je poremećaj metabolizma koji karakteriše povišeni nivo glukoze u krviu kontekstu insulinske rezistencije i relativnog deficita insulina.

Deficit insulina nemam, to je ocigledno a i nivo glukoze spada u normalne po sledecoj tabeli sa iste stranice:

Dijagnostički kriteriji dijabetesa[24][25]  edit
Stanje2 sata glukozaglukoza pošćenjaHbA1c
 mmol/l(mg/dl)mmol/l(mg/dl)%
Normalno<7.8 (<140)<6.1 (<110)<6.0
Pre-dijabetes<7.8 (<140)≥ 6.1(≥110) & <7.0(<126)6.0–6.4
Poremećena glukozna tolerancija≥7.8 (≥140)<7.0 (<126)6.0–6.4
Šećerna bolest≥11.1 (≥200)≥7.0 (≥126)≥6.5

 

Zakljucak: glukoza poscenja (tj. nulta, pre pijenja glukoze) je 4,8 sto je manje od 6,1 i posle 2 sata je 6,9 sto je dosta manje od 7,8. Po ovome nisam ni u kategoriji pre-dijabetes a kamoli da imam dijabetes. Po ovome nemam ni IR. 

Bas me smorise danas a ja mislila sad cu da razvalim test :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sad kad sam malo ohladila glavu vidim da postoji bitna razlika izmedju rezultata od pre godinu dana, koji su bili dosta losiji i pre su oni ukazivali na dijabetes (120ti minut rezultat preko 8 a insulin veoma nizak, najvise je isao oko 10) i tad je dijagnoza bila IR. Sve se nadam da su se ovi na Institutu nesto presli jer su mi sad normalniji i bolji rezultati. Jedva cekam da odem do endokrinologa ali u drzavnoj bolnici ko zna kad cu da zakazem, u proseku se ceka po 3 meseca <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svima!

Pratim forum vec neko vreme a sad konacno imam neke konkretnije rezultate pa htedoh da priupitam za savet :huh: naime, na endokrinologiji sam dobila terapiju Bromokriptin 2.5 (pola tablete uvece) zbog "lakog povecanja prolaktina", 700 na 1.merenju i 460 na 2.posle 2h; i Siofor 500mg (1 uz rucak) zbog "granicnog povecanja insulina", 9.57 na 1.merenju i 26.12 na 2.merenju 2h posle 75gr glukoze-OGTT. Sudeci po iskustvima vas sa foruma, cini mi se da mi rezultati nisu toliko losi da bih morala da pijem ove lekove! Medjutim, to nije sve, treba da pijem i dovicin zbog pripreme za HSG i to duplu dozu, i prilicno sam sludjena, ne znam sta prvo da pijem!!! A ne bih sve odjednom, previse je to lekova za mene i moj zeludac :o Imate li neki savet, misljenje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

IR posle porodjaja,sta dalje?

Glukofaz ne pijem trenutno,prestala pred sam porodjaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sanjci jel si radila sad ogtt? Jedino sto mi pada na pamet je dijeta. Jel dr nece da ti uvodi glukofaz ponovo ili ti neces?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

sanja ja posle porodjaja nisam pila. Ni u toku dojenja. Rekla mi dr da ne treba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kod gise cu na kontrolu za dve nedelje,pa cu cuti njeno misljenje.ali mislim da je nekad rekla da treba ponoviti ogtt test.

Pred cr,kad sam bila kod interniste po misljenje,upadnem bas kod endokrinologa. Njeno misljenje je da mesec dana posle porodjaja dva sata posle dorucka uradim secer i insulin i da dodjem na kontrolu.

Ja sam imala bas zescu ir,ne bih to da zanemarim.

Mislim da se za vreme dojenja ne pije lek,ali i tu su misljenja podeljena.

 

Pa koga poslusati,pitanje je sad..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jel imas nekog endokrinologa kome verujes pa da se raspitas? Ja bih odradila ogtt pa da vidis na cemu si i sa tim nalazima kod dr. Javi bas sta ti je gisa reko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Verovatno cu uraditi i jedno i drugo. Pa cu bas da cujem oba misljenja i zakljucka. Javljam naravno sve.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage devojke zelim da zatrudnim vec oko 2 godine, otisla sam kod svog ginekologa da odradim analize, i da se posavetujem, dr mi je dala da radim glukozu i oggt, kao i TSH, FT4 i progesteron. 

TSH je 3.74 ( 0.270-4.200) 
FT4 je 17.4 ( 12.0-22.0) 
Progesteron je 0.43 on je manji nego sto treba, jer se on vadi 21. dan ciklusa a tad treba da bude 1.7-27.00 
To znaci da nije bilo ovulacije. 
Inace cim imam neki stres meni izostane mestruacija. 

GLUKOZA MI JE: 
0 min. 6.1 
60 min. 8.4 
120 min. 9.2 

INSULIN: 
0 min. 43.9 
60 min. 156.5 
120 min. 151.8 
180 min. 222.1 

Sve mi je povecano, i imam visak kilograma, sad su mi prvi put dali da radim ove analize, bog zna od kada je meni ovo povecano a da nisam znala. Poslala me je u Visegradsku na odeljenje ginekolosko-endokrinolosko. Cekam svoj zakazan termin. 
JEL MOZETE DA MI PROKOMENTARISETE STA VI MISLITE O OVOME, I STA CE DA MI KAZU? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage devojke zelim da zatrudnim vec oko 2 godine, otisla sam kod svog ginekologa da odradim analize, i da se posavetujem, dr mi je dala da radim glukozu i oggt, kao i TSH, FT4 i progesteron. 

TSH je 3.74 ( 0.270-4.200) 
FT4 je 17.4 ( 12.0-22.0) 
Progesteron je 0.43 on je manji nego sto treba, jer se on vadi 21. dan ciklusa a tad treba da bude 1.7-27.00 
To znaci da nije bilo ovulacije. 
Inace cim imam neki stres meni izostane mestruacija. 

GLUKOZA MI JE: 
0 min. 6.1 
60 min. 8.4 
120 min. 9.2 

INSULIN: 
0 min. 43.9 
60 min. 156.5 
120 min. 151.8 
180 min. 222.1 

Sve mi je povecano, i imam visak kilograma, sad su mi prvi put dali da radim ove analize, bog zna od kada je meni ovo povecano a da nisam znala. Poslala me je u Visegradsku na odeljenje ginekolosko-endokrinolosko. Cekam svoj zakazan termin. 
JEL MOZETE DA MI PROKOMENTARISETE STA VI MISLITE O OVOME, I STA CE DA MI KAZU? 

bogami poveca insulinska rezistencija ali da se resiti koriguj ishranu i uzmi terapiju...srecno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage moje,evo i meni je propisana terapija gluformin 2x500mg. Policisticni jajnici,totalno neredovni ciklusi..Na zadnjoj kontroli dr kaze da predjem na gluformin 2x750mg.Da li ima da se kupi bas lek od 750mg?ima neko iskustva sa tim? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage moje,evo i meni je propisana terapija gluformin 2x500mg. Policisticni jajnici,totalno neredovni ciklusi..Na zadnjoj kontroli dr kaze da predjem na gluformin 2x750mg.Da li ima da se kupi bas lek od 750mg?ima neko iskustva sa tim? :)

Zdravo Daco, 

Ja nemam iskustva sa Gluforminom, pijem Siofor ali znam da Gluformin imas u varijantama 500mg, 750mg i 1000mg. Drzim palceve! Nemoj zaboraviti promenu ishrane i vezbanje - te dve stavke su podjednako vazne kao i sam lek. 

Margaritta, Dacaaaa i ivannnica volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo Daco, 
Ja nemam iskustva sa Gluforminom, pijem Siofor ali znam da Gluformin imas u varijantama 500mg, 750mg i 1000mg. Drzim palceve! Nemoj zaboraviti promenu ishrane i vezbanje - te dve stavke su podjednako vazne kao i sam lek. 

Hvala draga :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao drage,nova sam ovde pa me zanima nesto.Imam veliki IR simotomi su mi malaksalost,umor,gojaznost kao i policisticni jajnici. Jos uvek nisam bila kod endojrinologa cekam zakazan termin pa me zanima da li je moguce doci do trudnoce pored IR. I koliko je potrebno da se koristi terapina za IR da bi doslo do poboljsanja tj. trudnoce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.



  • Postovi

    • Novi članovi Bebac foruma
      Započeo/la Aida87 · Objavljeno
      Zdravo, moja beba ima 40 dana i danas je prvi put zaspala na stomaku.Koliko dugo smije spavati u tom polozaju,cini mi se da mu godi jer juce nije spavao cijeli dan (malo ga grcevi muce).!? Hvala unaprijed na odgovoru
    • Porodilište - Sombor
      Započeo/la JovanicaC · Objavljeno
      Bralac, mnogo nam znači tvoja pomoć.  Uglavnom sam i spakovala sve to što si pomenula. Samo eto me je bunila ta odeća za bebu pošto mi je par mama reklo da ponesem odeću (zeke i benkice) a par vas da ne treba ništa.    Termin mi je 15. 06. 
    • Treći trimestar
      Započeo/la wonderwoman · Objavljeno
      Auu sta je sa ovim forumom, nigde nikog nema 32 nedelja, termin je 25.7. I ocekujem devojcicu, pocinje da me bolucka donji stomak, u prvoj trudnoci to nisam imala a nosila sam decaka jako nisko. Pozdrav svima! 
    • Porodilište - Požarevac
      Započeo/la wonderwoman · Objavljeno
      Pozdrav mame i buduće mame  ima li koja da se skoro poradjala u poxarevackom porodilistu? Nisam od 2013e,malo sam u zaostatku sa informacijama, sve je dobrodoslo! Hvala! 
    • Porodilište - Čačak
      Započeo/la Sarita10 · Objavljeno
      Moje iskustvo sa kraja 2019 godine je odlično! Sto se tice porodilistu u Cacku jedinu primedbu imam na sestre sa neonatologije. Donose bebe na podoj, odu, nema ih po sat vremena. Obavezno je dojenje lezeci, i kako legnes sa bebom da doji nema okretanja na drugu dojku dok ne dodju, a njih nema, bebe plaču. Ne mozes da ustanes iz tog položaja zbog rane. I zene ne dobijaju savete i pomoc oko dojenja. Nije ni čudo što danas retko ko doji. Sve ostalo u porodilistu ocena 5! Babice su predivne, čistoca je na zavidnom nivou, sve je renovirano, novo, svaki čas dobijamo nove spavacice koje nisu pocepane kao sto su ranije bile. Moj porodjaj je bio prirodan. Dali su mi nesto za ublažavanje bolova kad sam došla u salu, nisam trazila nista, a to mi je mnogo pomoglo.  Da napomenem da nisam imala nikog poznatog u porodilistu, ni jednog doktora, ni sestru, a prema meni su svi bili divni.  Ovo pišem jer znam da ima puno negativnih komentara, ali nije sve baš tako. Moj stav je da je čačansko poridiliste veoma dobro, u nekim stvarima bolje i od Narodnog Fronta i drugih vecih bolnica.  Sve pohvale! 
  • Teme

  • Ko je online? (See full list)

    There are no registered users currently online