Poremecaji psiholoskog razvoja, senzorni problemi

odgovora

Objavljeno

Bravo za Foxica i bravo za tebe, ti si u pravom smislu te reci zena zmaj! :wub:

Ti spadas u one heroje o kojima se ne pise, o kojima se ne prave reportaze,a trebalo bi. Bilo bi super da imas svoj neki blog i napises svoja iskustva, verujem da bi mnogima znacilo...

Fox, broccoli i majat volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala vam svima, Voljena ti si mi dala slagvort na pitanje od broccoli, ja se prosto pitam, pa ko bi to citao :lol: Ehi hvala!

Cak i ovde kada pisem, nekako se pitam, pa sta sad, samo napisem izvestaj i to je to, nekako sam u fazonu sta sad da smaram narod :rolleyes:

volela bih da pocnem da pisem, ali nemam ni dovoljno vremena a ni dovoljno volje u smislu da su moje metode mozda nekonvencionalne, da sam donosila nekada prilicno cudne odluke, da sam se vodila vise intuicijom nego savetima lekara zbog cega sam i otpisala vise od 80% saveta i zbog cega nemam saradnju ni sa jednim strucnim licem (osim pregled kod njegovog doktora jednom u par meseci kad dobije termin),  nezaposlena sam i ceo dan sam sa detetom (i nemam nameru da se zaposlim dok sve ne isteram na cistac sa njim) a mnoge majke koje imaju problem moraju i da rade i onda nekako mislim da bi bilo nezahvalno da majka koja se samo bavi detetom soli pamet majkama koje trce na sve strane (daleko od toga da ne trcim na sve strane, ja brinem o celoj kuci, o celoj nabavci, o sredjivanju, o majci u osmoj deceniji, o imovinsko pravnim i svim problemima koji iskrsnu i apsolutno je sve na meni i stub sam ne samo klincu vec i majci i muzu)...sta znam, trebam valjda sve to da srocim u glavi i da taj blog vise izgleda kao moja prica umesto kao deljenje saveta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

;) Kako ko bi čitao, vidiš da smo ovde k'o zapete puške :) Šalu na stranu, sve ti to stvarno lepo izlazes. Ne bih ja to zvala soljenjem pameti, prosto iznosis svoje lično iskustvo. Ko hoće, može da isprati priču, ko može, pokušaće ponešto i da primeni. Svi smo mi različiti, ali niko ne zna kada može dobro da mu dođe tuđe iskustvo, što parcijalno što u celini.

Ehinacea, Fox i broccoli volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Slazem se sa Voljenom:)

Mislim da je svako iskustvo roditelja dragocenije od saveta strucnjaka.

A posebno vasa prica sa ovako divnim epilogom, mnogima mi bila vetar u ledja;)

 

Cipelic, majat, Voljena i 3 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo mene :)

Uh sta da kazem. Uklapa se a ne uklapa se, ne vidi se da ima problem a opet odskace. Ne znam hoce li to biti lose ili dobro, naredne godine krece u predskolsko pa cemo videti. 

U sustini tvrdoglav, odlicno pamti, ima zivaca da istera svoje pa sam zbog toga srecna, a ovo ostalo sta mi je to mi je- ako se uklopi ok, ako se ne uklopi furace svoj put i sta ja sad da radim.

Dvojezican je, dobila sam ribanje od defektologa (pisala sam vec) jer je progovorio na engleskom. Iskreno meni to ne smeta, on sada engleski tecno govori, srpski i dalje malo ima problem sa nekim recima. Defektologa vise ne posecujem, ne slazem se sa njom, ja sam na svoje dete ponosna sto je progovorilo tek sa 3 godine a sad sa 4.5 bez ikakve skole i pomoci govori dva jezika. Tako da defektolog dovidjenja! Smatram da je kad vec ima talenat ovako bolje i za razvoj mozga. Tacno je da je to zbog crtaca, tako je poceo da uci i za to me bas briga sta struka kaze.

Moje je bilo da od njega napravim decaka kome razvojni problemi nece praviti problem u samostalnosti i funkcionisanju, a ako ga svet prihvati ok, ako ga ne prihvati ko jbe svet da izvinete. Pricam o ovome jer su deca surova cim je neko malo razlicit a to nema nikakve veze sa razvojnim problemima. 

Imam srece sto on ne mari mnogo za zajebavanja. Vidi kakvi su mu zubi, pa pokazu prstom. Njega to ne potresa uopste, ima cirkularni karijes, dvojke i kecevi gore su crni ko ugalj, ima samo jednu kljovu, keca-taj je malo duzi pa izgleda kao polu vampir. Ja sam mu objasnila zasto je to tako i do kada ce to biti tako i vidim da se ne obazire na zajebancije. Eto to mi se dopada, sto gleda svoja posla i sto se ne przi na provokacije. Cudan je, ne znam ni ja sama, nije kao dete, ozbiljniji je, ne mogu ni da procenim. Ja sam to prosla kroz nize razrede osnovne skole, bila sam ista kao moj sin-ali zatvorena i nesigurna dok je on otvoren i veoma siguran u sebe, prosla sam tesko vrsnjacko nasilje i pribojavam se situacija ali mislim da bi bolje odgovorio od mene na takve situacije. 

Pisem sve ovo jer vidim da se tesko uklapa...da ne ulazi u kalup...

O blaci se kako on zeli, ne da nam da ga sisamo, kosa do pola ledja, a ja ipak ne zelim na to da uticem. Isto tako sto se druzenja tice ne mesam mu se, ako hoce u park vodim ga, ako ne onda idemo u setnju. Sa decom u parku se druzi koliko on zeli, vidim da ne stvara nikakve prisnije odnose, niti prisnije odnose neko stvara sa njim, ako je klinac srecan i ja sam...mislim da tu ne vredi mnogo mog mesanja. 

Moje je sad da mu objasnim da treba da ga boli uvo za bilo kakve provokacije (imas dugu kosu, imas trule zube itd), da ga naucim da radi ono sto voli i zeli  bez obzira na to dal su na tu stranu svi Turci krenuli a ne i mali Mujo (sto se ne osiss, sto nosis sesir, sto ovo sto ono, tako niko ne radi sto ti radis).

Iskreno mislim da ce problema biti kad bude krenuo u grupu, ali ja da mu menjam prirodu, da mu lomim volju, da ga teram da se prilagodi samo radi prilagodjavanja i "sta ce selo reci" ne pada mi na pamet pa sta mi bog da...

Eto tako...u prevodu razvojne probleme sm orazbucali, ostala je odredjena specificnost (senzorika koja ce ostati deo njega kroz ceo zivot i jos nesto sto ne znam kako da nazovem a sumnjam da to ima neku sifru) 

dakle razvojne razbucasmo a sad mi je zadatak da objasnim detetu da se ne potresa mnogo oko ostatka sveta da ne juri da se uklopi u masu, da voli sebe takav kakav je, da ne juri tudji standard (da, bitno je od malena objasniti a ne kao meni sto niko nije objasnio na vreme pa se i  sada kao matora kobila trudim da se izvinjavam za sve nespecificno ili drugacije  u sebi) ...i tako...eto...nemam ni ja vise pojma. Vise bih volela da nije ovako al to smo sto smo i to je sto je :)

Vise je ovaj post tu jer ja brinem, jer mogu da naslutim sta ce mozda biti, a ne zato sto nas neko dira...

 

Ragdoll85, majat, Puslica i 4 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vidi sto napisah roman, kuku :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Fox,pa on je individualac,i verujem da će naći društvo po svojim kriterijumima.:rolleyes:

Najbitnije ste pregurali,što kažeš,razbucali,ostalo će sve doći na svoje.Pusti vreme,i uživajte sada.

Fox voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A jes, opterecena sam, al eto kazem taki smo kaki smo i to je sto je...malo mi bude zao kad vidim da nece da se igraju sa njim, al njemu nije mnogo zao pa onda ni meni ne bude bas tolko zao <_<

majat voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pronaći će on svog drugara koji mu odgovara,u to ne sumnjaj.Uzmi u obzir da ne ide u vrtićku grupu to je potpuno druga priča.Da je moj sin samo u parku,ili ispred zgrade taj se ne bi ni na koga ni osvrtao.Vrtić je drugo,pa čim udje u kolektiv naći će drugara ili drugaricu svog senzibiliteta.

 

majat voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.