Školica za trudnice u vašem gradu

odgovora

Objavljeno

Draga, smorićeš se...veruj mi jednom nedeljno ti je uvrh kape dovoljno. To ti izgleda otprilike ovako...Imaš jednu priču i vežbe disanja koje ti ispričaju prvi put, i to ti se vrti isto svaki put do kraja, da bi zapamtile sve devojke.

Tako znaci.......e breeeee :( A ja se bas razmisljam da li da batalim jogu za trudnice posto ne mogu da stignem na oba mesta da idem! Ta predavanja u d.z. pocinju od ponedeljka, pa cu probati nedelju dana......pa da vidim kako je.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage trudnice iz Mirijeva,

Od srca preporucujem novootvorenu skolu za trudnice u Mirijevu. U pitanju su naravno psiho-fizicke pripreme za trudnice u D.Z. Mirijevo ( novi dom z.)

Vezbice vode dve gospodje Sneze, koje su divni edukatori, sve pohvale za njih!

Ogroman pozdrav:)! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim mamama...Nova sam i malo zbunjena. ovo mi je prva trudnoca i kao i mnoge nemam pojma ni ocemu ;)! Da li neko zna neku privatnu skolu za trudnice? Hvala puno u napred..!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim mamama.. ja sam u 32 nedelji i prva mi je trudnoca ;) ... po malo zbunjena kao i sve pa me zanima zna li neka od vas neku privatnu skolicu za pripremu za porodjaj!? Unapred hvala!!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim mamama.. ja sam u 32 nedelji i prva mi je trudnoca ;) ... po malo zbunjena kao i sve pa me zanima zna li neka od vas neku privatnu skolicu za pripremu za porodjaj!? Unapred hvala!!! :D

U kom gradu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo svim buducim mamama, zanima me dali se beba UVEK umiri pred porodjaj ili se moze desiti da dok se bebac prevrce po stomaku pukne vodenjak i krene porodjaj?

Jel neko imao takvo iskustvo?

Meni je prva trudnoca, 34.ned., pa skupljam i proveravam informacije... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo svim buducim mamama, zanima me dali se beba UVEK umiri pred porodjaj ili se moze desiti da dok se bebac prevrce po stomaku pukne vodenjak i krene porodjaj?

Jel neko imao takvo iskustvo?

Meni je prva trudnoca, 34.ned., pa skupljam i proveravam informacije... :)

Nisam cula uopste da se beba umiri pred porodjaj, a ako je tako onda je moj sin bio izuzetak jer se okretao celo vreme dok nije izasao napolje :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Svim trudnicama bih preporucila da idu u skolice, tj na te psihofizicke pripreme. Lakse je kad znamo sta moze da nas ocekuje sve.

Ja sam krenula na Nbg, u DZ u Nehruovoj i bas sam zadovoljna. Zena tako lepo prica i objasnjava, vec imam manju frku od porodjaja posle samo jednog casa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Prva i jako bitna napomena,

priroda se pobrinula da u 95 posto slučajeva žena može da rodi bebu sama, potpuno prirodno, bez pomoći lekara. Zbog onih 5 posto, eventualnih komplikacija, sve idemo u porodilište.

Kod nas se rade prvo blage kondicione vežbe, najbitnije što ovako pismeno mogu da opišem, a da me neko shvati, su Kegelove vežbe i vežbe disanja, ostale su lagane vežbe koje liče na one sa pilatesa ili aerobika.

Kegelove vežbe

1, 2 i 3 (1 je najduže) radi se polako, 10X

1 stiskanje mišića dna karlice, to su oni mišići kojima sprečavamo da se ne upiškimo i ne ukakimo. Stisnemo i zadržimo, što duže.

2 opuštanje tih mišića

3 blago napinjanje ovih mišica, kao da hoćemo istovremeno i da piškimo i kakimo. (Ko ima problem sa hemoroidima ne treba da radi ovo pod 3).

Vežbe za disanje

Jako su bitna jaka pluća, kad treba gurati bebu, cilj je da ona izađe što pre, u što manje napona.

Duuuuubok udah na nos, merite vreme, ne ispuštate vazduh, dok možete da izdržite, (idealno 60 sekundi). Izdisanje ne sme da budu naglo, nego kontrolisano, sporo, sa šištanjem kroz zube. Ovo je vežba, nije tip disanja u porođaju.

1. tip disanja

Duuuuubok udah na nos, kratko zadržavanje, postepeno, sporo izdisanje na usta, kroz poluzatvorene zube (kao probušen balon). Bitno je da se na kraju izdaha još malo pritisne stomakom, da se sav vazduh izbaci.

2. tip disanja

se koristi kod snažnijih kontrakcija, uostalom, videće svaka od nas sama, ako joj ovo prija. Izgleda ovako:

Udah i izdah na usta, snažno ali plitko. Kao kad ste zadihane, tempo je kao na pumpi za bicikl, ne preterano brzo, koliko traje udah, toliko i izdah. Izdah je zvučan kroz zube.

3. tip disanja

Kad krene 1. napon, obično treba da se suzbija. U savlađivanju napona pomaže ovaj tip.

Kad osetimo napon, treba da izdahnemo uz pritisak dijafragmom, sav kiseonik. Bez predhodnog udaha. To je forsirano izdisanje kojim praznimo pluća i pravimo prostor za bebu, ne smemo da je guramo, jer možemo da povredimo nedovoljno raširen grlić. Radimo uz to Kegelovu vežbu, stiskanje.

Disanje je kao štektanje, srčemo vazduh i vraćamo vrlo plitko 5,6 puta, pa onda lagani izdah, (podseća na to kao kad opečete jezik, uzimaju se manje količine vazduha, brzo se izbacuju). Ovako se štedi prostor za bebu. Da je puna pluća ne pritisnu.

disanje i napinjane

U toku napona, napinjemo se mišićima donjeg stomaka i mišićima kojima kakimo i piškimo. Ovo je komplikovano, jer ne treba stiskati zadnjcu i grudne ili vratne mišice. Napinjemo se samo dole.

Rukama hvatamo oslonac, udišemo duboko, uz napon i mi guramo, zadržavamo vazduh. Bitno je kad ostanemo bez kiseonika, kako izdišemo i uvlačimo vazduh, jer ako naglo udahnemo, povućićemo bebu nazad. Treba udahnuti polako uz nepromenjen pritisak ovih mišića.

(Ovo ću da dopunim, kad probam lično vežbu, samo sam je gledala, jer još nemam odobrenje gin. da smem da je radim, to tek od 36, 37 nedelja). Inače dok se ovo samo simulira napinje se SAMO stomak, a preventivno se ne napinje mišićima dna karlice. Oni se samo stisnu, da ne opteretimo grlić.

Disanje i faze porođaja

Najava porođaja

(ispadanje čepa sa sukrvicom, kontrakcije, pucanje vodenjaka)

može da se desi sva tri, ili samo jedan

Odlazak u bolnicu

1. pucanje vodenjaka

(kreće se odmah ili posle 30 min, zavisno od boje pl. vode)

2. kontrakcije

(kreće se kad su pauze između kontrakcija manje od 10 minuta, a učestalost kontrakcija 20 u nizu) ovo svi pričaju drugačije...bitno da se ne ide odmah

Ako je vodenjak pukao, i boja plodove vode je providna ili mlečno bela 30 minuta imamo da se pripremimo ili opustimo do polaska u bolnicu. Ako je boja žućkasta, zelenkasta ili tamno braon, to je znak da beba nema kiseonika, i tada se odmah kreće. U obe situacije nikako ne sedeti, jer možemo da sednemo na pupčanik, koji retko, ali može da krene napolje kod potpunog pucanja vodenjaka. Ako je tamna plodova voda, diše se duboko, sa izdisanjem na usta, to sam gore opisala, 1. tip disanja.

Kod bolnih kontrakcija (ima i onih koje su bezbolne, gde se samo stvrdne stomak, jako se zategne), voljno ne treba grčiti mišiće, iako jako bole. Kad se zgrčimo, stvara se mlečna kiselina u mišićima, i kiseonik se troši na njeno razgrađivanje, i tako ga ima manje za mišiće materice i bebu. Probamo da opustimo telo.

Diletacija

Na pregledu u bolnici po prijemu, pored UZ, CTG, meri se koliko je grlić otvoren

3 do 5 cm je željena diletacija (ako je više, tim bolje). Ako nije prošao termin, i ceo vodenjak, a manja diletacija, često se žene vraćaju kuci. Treba da dođu na ponovni pregled posle 12 sati najkasnije, bez obzira da li su se kontrakcije pojačale ili smirile.

Ako je diletacija 3 do 5cm, slede: merenje karlice, brijanje, klistiranje, tuširanje, presvlačenje u bolničku spavaćicu. Otvara se karton, istorija porođaja, još jednom dr pregleda bebu, ako je potrebno. Kada je ovolika diletacija daje se epidural.

Jače kontrakcije i vihor kontrakcija

Ako vodenjak nije pukao, prokinuće ga doktor na 5cm diletacije. To je bezbolno. Kad nema plodove vode, beba glavom diletira grlić. Slede jače kontrakcije, manje pauze između, a duže kontrakcije. Kad su kontrakcije česte, maltene bez pauze, to se zove vihor kontrakcija. To obično bude na 6, 7cm diletacije. Koja ima sreće i na većoj diletaciji, jer je ovo najteža, najbolnija faza, pogotovo uz indukciju. Dišemo 1. ili 2. tip, kako nam prija. Ako ctg meri opadanje srčanih otkucaje bebe, u pauzama kontrakcija sve vreme dišemo tip 1.

Naponi

Prvi napon se nadovezuje na kontrakciju. Tada diletacija najčešće nije potpuna, i prvi napon (naponi) moraju da se suzbijaju. Ne smemo da guramo. Radimo treći tip disanja i Kegelovu vežbu. Jako stiskamo, kao da se ne ukakimo, ne damo bebi da krene. Zovemo, ako osoblje nije tu, jer bez provere otvorenosti grlića, ne smemo da se napinjemo. Željena diletacija za prolazak bebe, kada treba da se napinjemo je 10cm. Naponi i bolne kontrakcije se mešaju. To je znak da je kraj blizu.

Faza mešanja

Naporna vrlo ako se suzbijaju naponi, i bolna, jer su kontrakcije najjače. Traje od 10 do 60 minuta. Mere se srčani tonovi bebe, da li ima dovoljno kiseonika, jer su njoj naporni kontrakcije i naponi. Pred poslednje napone, i diletaciju od 10cm kontrakcije staju, postoji mali predah od 30 sec. do par minuta. Beba je spuštena u porođajni kanal.

Prolazak bebe kroz porođajni kanak

se dešava uz napone, što manje to bolje. Beba prolazi grlić, koštani deo (našu karlicu) i mišice karličnog dna, koji se u 99% slučajeva seku uz lok. anesteziju (epiziotomija). Posle bebe izlazi i posteljica u sledećem naponu. Ovaj deo ne boli, boli nekad ušivanje ako je veliki krvni sud prekinut, ne čeka se da anestezija deluje, ali to je ređe.

Uh, ovo je u kratkim crtama!

Sve zajedno, od dolaska u bolnicu do kraja, kod normalnog prođaja kod prvorotki sve traje od 8 do 12h. Uz epidural, nekad i kraće. Postoje i produženi porođaji, koji traju od 12 do 24h kad je grlić krut. To se dešava često zbog sindroma strah-spazam-bol, jer ako se plašimo, često je i bol jači i otvaranje grlića ide teško.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim trudnicama,

nova sam na forumu pa se ne snalazim bas najbolje, zanima me da li se psihofizicke pripreme mogu raditi samo u dz, posto trudnocu od pocetka vodim u privatnoj klinici, i u kojoj nedelji se pocinje sa njima? Unapred hvala! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pozdrav svim trudnicama,

nova sam na forumu pa se ne snalazim bas najbolje, zanima me da li se psihofizicke pripreme mogu raditi samo u dz, posto trudnocu od pocetka vodim u privatnoj klinici, i u kojoj nedelji se pocinje sa njima? Unapred hvala! :)

Pa nema veze gde vodis trudnocu, imas sigurno karton i u nekom domu zdravlja..

I samo ti treba potvrda od lekara da mozes da radis vezbice (da nisi rizicna trudnica, koja mora da miruje recimo) i raspitas se gde se odrzavaju vezbice u tvojoj blizini.

MIslim da ne moras cak ni pripadati tom domu zdravlja gde ides na vezbe.

Ja sam posla od 30-te nedelje, a inace po nekom pravilu se krece od 28-me nedelje trudnoce..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ok, meni je dom zdravlja bas daleko posto sam morala da prebacujem karton, ali valjda cu se snaci negde blize da idem :) Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.