Carski rez – nužnost ili trend?

odgovora

Objavljeno

Prirodni porođaj nije prijatan, ali ni carski rez nije prijatan. U oba slučaja se stiskaju zubi. Smatram da svaka žena koja može, treba da se porodi prirodnim putem. Čudi me da neko želi da prespava najbitniji događaj u svom životu. Isto tako razumem i žene koje su imale negativna iskustva u smislu da su ih porađali satima, a onda odveli na carski rez. To je najgora moguća varijanta. Ja posle prirodnog porođaja nisam osećala nikakve bolove, a to žene koje su prošle na gore navedeni način ne mogu da shvate. Zaista mi je oporavak bio izuzetno lak.

A ono rez dole /rez gore, šta je lepše i bolje i sl. je takva glupost! Je li to smislio neki pubertetlija, srednjoškolac, totalno jadno i nezrelo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovde se baš zakuvava priča. :P

Definitivno ima različitih mišljenja i to je odlično.

Tajchi je skroz u pravu. Sve može da se iskomplikuje pa i vađenje zuba, urasla dlaka... Obična je glupost lekara koji odgovara pacijentkinju tim rečima da može da se iskomplikuje. Kod nas lekari insistiraju na prirodnom porođaju po cenu majke ili deteta. Ima bezbroj primera gde se čeka bukvalno poslednja sekunda da se žena odnese na CR jer prirodno ne ide ni posle 15-20 sati :o ili je nešto krenulo naopako!!! Sad se rutinski daje indukcija jer se lekaru završava smena pa žuri kući, a neće da ostavi nezavršen oposao. Pa to je STRAŠNO i nedopustivo! Upravo se iz tog, zaista opravdanog, straha kod žena, javlja želja za CR. Razumljivo, zar ne?

Jeste prirodno najbolje. Pa Bog je žene stvorio da se porađaju prirodno. Od vajkada je tako ali... u današnje vreme... sa retko dobrim lekarima.... i svakakvim pričama... ne znam.

Ipak, poštujem svačiju odluku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Postovane buduce mame, evo rekoh i ja da vam prenese moje iskustvo sa carskim rezom :rolleyes: Jos dok sam bila u pubertetu oftamolozi su mi rekli da cu,kad zatrudnim,morati da se poradjam na CR,jer imam dioptriju u minusu (trenutno -7,5 na oba oka).Trudnocu sam vodila kod dr.Mime Fazlagic (preporucujem je svima) i ona mi je tada rekla da moram napismeno da imam od oftamologa da MORA da se radi CR inace ga ne rade!!Porodila sam se pre tacno, na danasnji dan i evo isti sat i minut,4 meseca :rolleyes: !!!!Imam prelepog blesavog sincica :wub: Poradjala sam se u GAK narodni front a dr mi je bio Jovan Rudic koga mi je dr Fazlagic preporucila.Fenomenalan doktor!Sto se carskog reza tice svima bih ga preporucila bez razmisljanja!!!Jeste da je prirodni porodjaj bolji i za bebu i za mamu ali ipak je bolja varijanta CR!!Samnom u sobi posle CR-a su bile zene koje su krenule da se poradjaju prirodnim putem pa su ih posle nekoliko sati provedenih u ocajnim bolovima poradjali na CR i sve do jedne su govorile da vise ni u ludilu ne idu prirodnim putem!!!! :P Istina je da boli kad anestezija popusta,da su bolovi neopisivi kad vas dizu prvi put na noge,ali verujte oporavak je brz i cim vas prebace u sobu da budete sa svojom bebom vise vas nista ne boli,ja sam imala utisak da bih mogla da poletim!! :rolleyes: Inace ja san zelela da dobijem epidural pa da me poradjaju na CR ali imala sam jako niske trombocite pa anesteziolog nije hteo da rizikuje vec je odmah rekao da idemo u totalnu anesteziju.Malog andjela su mi doneli posle sat vremena-nesto najlepse i najdivnije sto zena moze da vidi i dozivi!!!! Preporucujem svima CR !!!! ;)

i ja imam visoku dioptriju ali ipak je doktorka odlucila da me porodi prirodnim putem. mnogo sam se plasila i zelela sam po svaku cenu CR. Ubedila je mene doktorka da mogu vrlo lako prirodnim putem da se porodim i ne mogu da kazem da nije bilo strashno i ja sam dok sam bila u bolnici pricala kako nikad vise necu prirodnim putem da se porodim, ali sada mislim drugacije. Carski rez te lisava tog neverovatnog iskustva donosenja bebe na svet prirodnim putem. To je nesto posebno i izuzetno i neverovatno! A carski je rez je operacija. Pa zar da prespavam taj najlepsi dogadjaj u zivotu!U oba slucajeva je najbitnije da i mama i beba budu dobro ali ako zena ne mora da se porodi CR ne treba da insistira. Opet bih se poradjala prirodnim putem ako je moguce uz epidural.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa zar da prespavam taj najlepsi dogadjaj u zivotu!

Ne moraš da prespavaš! Ja sam iz tog razloga imala CR u spinalu.

Znači odmah sam čula svoju princezu kako plače i odmah su mi je pokazali i posle još jednom kad su je sredili.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne moraš da prespavaš! Ja sam iz tog razloga imala CR u spinalu.

Znači odmah sam čula svoju princezu kako plače i odmah su mi je pokazali i posle još jednom kad su je sredili.

Znamo da ne mora da se prespava, ali ima onih koje se plaše porođaja i baš žele da budu pod opštom anestezijom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

SVIM BUDUCIM MAMAMA OD SRCA JEDAN SAVET

Poradjajte se prirodno,i mislite o tome samo kako cete se prirodno poroditi,a carski rez ostavite kao neku alternativu koja ce doci u obzir samo ako ce prirodni porodjaj ugroziti zdravlje deteta.Nikako nemojte vi insistirati na carskom rezu jer to nije uopste toliko najivna stvar....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

SVIM BUDUCIM MAMAMA OD SRCA JEDAN SAVET

Poradjajte se prirodno,i mislite o tome samo kako cete se prirodno poroditi,a carski rez ostavite kao neku alternativu koja ce doci u obzir samo ako ce prirodni porodjaj ugroziti zdravlje deteta.Nikako nemojte vi insistirati na carskom rezu jer to nije uopste toliko najivna stvar....

Sa ovim se slazem! Treba se psihicki pripremiti za sve, a ne od starta dici ruke i kukati ako mi to ne mozemo. Pre neku noc sam gledala "One borne every minute" i zaista sam se prepala na ceo prizor carskog. Noge su mi se odsekle, nisam mogla da zaspim sat vremena i samo sam stezala mm-a uz sebe... Al to sam ja i nismo sve iste...

A na to da je lepo da vam bebu "pokazu" kad se rodi, a dobijete je na drzanje koliko- sat, par sati ksnije- koliko je onda lepo da je rodite i odmah vam je jos sa pupcanikom dodaju na grudi, a vi sami (ili partner) presecete taj pupcanik i beba odmah pocne da ustascima trazi dojku i sisa. E tako meni izgleda nejlepsi i za sve najbolji porodjaj koji najvise povezuje majku i dete ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se porodila prirodnim putem, na srecu ili na zalost ne znam ni sama. Celu trudnocu sam se ppripremala za carski rez jer je beba bila okrenuta karlicno-okrenula se krajem osmog meseca, a i zbog toga sto je moj suprug poprilicno krupan (190cm i oko 120kg) a ja susta suprotnost (164cm i tada 52kg), tako da je moj lekar smatrao da je bolje za mene da se porodim carskim rezom. Po njemu i po mnogim drugim lekarima, na moju kostituciju sam ja prirodnim putem mogla da rodim bebicu do 3kg a svaki gram preko bi za oboje bio veliko mucenje. Meni je termin bio 27.maja ali je moja beba bas 12.maja resila da izadje napolje :rolleyes:

Porodila sam se u Narodnog fronta, gde radi i moj lekar. Sve je tog dana nekako krenulo naopako, zavrsilo se na kraju lepo ali uz veliko mucenje! Ujutru na prijemu moj lekar je odmah izlozio moj slucaj nacelnici porodilista i rekao da bi trebalo da mi se radi carski rez, zbog prethodno navedenih razloga a i zbog toga sto sam dan ranije krvarila. Medjutim nacelnica je bas tada zurila na neko predavanje i rekla da me ostave na posmatranju, a ona ce doci do 13h da me ponovo pregleda i odluci sta ce sa mnom. Zaboravila sam na jednu sitnicu, meni su bolovi trajali od 23h prethodnog dana, ali sam se ja celu noc vrtela po krevetu ne bi li sacekala smenu mog lekara jer je mene uhvatio onaj prelazni period kada vas lekar nije mogao da dodje u kontra smenu da vas poradja a jos uvek nije moglo da se plati za izabranog lekara (inace da je moglo verujem da bi se sve lakse zavrsilo). I tako, ja od 7h ujutru hocu dusu da ispustim zbog bolova, rade mi ctg na svakih pola sata, babice me sazaljevaju kada vide kakve kontrakcije imam, moj lekar me na svakih sat vremena pregleda kako bi video da li sam ista otvorena, a necelnice nigde! I na kraju negde oko 13:30h evo nje, pregleda me brzinski i kaze ona se otvorila jedan prst, vodite je u porodjajnu salu, moze ona prirodno, okrenu se ka mom lekaru i kaze mu da je njegova smena gotova i osta ja sama :o

Doduse, moj lekar je dezurnom lekaru rekao neku lepu rec, da me pripaze, ali dzaba!

Celu noc i celi dan traju kontrakcije, ja se uopste nisam otvarala , tek sam u sedam uvece bila 5 prstiju otvorena. Dezurni lekar jos jednom od nacelnika govori da se vec predugo mucimo i da je najbolje da se uradi carski rez, medjutim i ovaj odbija tu mogucnost. Kao da sacekamo jos malo. Jos malo?!!!

I ondja dodje pola 8 ja sedam prstiju otvorena i pocinje drama, babica me odjednom okrece te na bok te na ledja, odjednom 10 lekara oko mene i saopstavaju mi da su izgubili bebine tonove i da sad od mene sve zavisi. Cuj od mene, od mene koja od umora jedva oci drzim otvorene. I tako sam ja pola sata pokusavala malisu da izvadim napolje, dva doktora su mi skakala po stomaku i u 20:05h rodio se moj malisa. Naravno da nije plakao, pa je tu bilo jos malo drame, ali kad je zaplakao doktor je samo rekao ovako sitna zenica a ovako glavata beba (3400gr, 54cm i obim glave 37cm). Naravno, u meni nije bilo meta koje nije puklo, da nije bilo epidurala ne znam uz pomoc cega bi me skrpili.

I eto zavrsi se moj porodaj, posle 13h mucenja i mene i bebca. I posledica svega je povreda ramena bebe oni su proglasili parezom brahijalnoh nerva, ali hvala Bogu bebi se rukica povratila samo je kao posledica ostalo da mu je desna strana malo slabija i zbog toga smo isli u sokobanjsku na vezbice. Sada je to sve u redu, ali je stvarnoo moglo biti gadno.

Cvrsto sam odlucila da cu za sledeci put trazititj insistirati na carskom rezu. Meni je ovaj prvi put bio jako traumatican. Ne zelim da tako bude i drugi put. Kad mogu ove pevacice da se opredele vec na pocetku svoje trudnoce da ce se poroditi carskim rezom, ne vidim zasto bi nama obicnim smrtnicama bilo uskraceno to pravo. Svesna sam rizika koji i on nosi, ali posle ovako divnog prvog prirodoh porodjaja spremna sam na njega!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Carski rez se obavlja u slucaju nuzde jer ginekolog u slucaju komplikacije, tezeg poroda ili zamucenja plodove vode (a ne moze da krene porodjaj indukcijom ) nema potrebe da rizikuje.

Mnogima je carski rez spasio zivot. Poslije prvog carskog reza 95 % se i drugi porodjaj obavlja carskim rezom , pogotovo kod starijih trudnica.

Zasto rizikovati zivote kad nema potrebe.

Oporavak je tezi i sporiji nego kod prirodnog porodjaja. Terapija narednih 5 dana naporna ali sve to prodje i bitno je da je sve u redu. Nemas strah da li ces se namuciti niti strah da li ce sa bebom biti sve OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Potpuno se slažem sa zlatom samo ja nisam imala nikakvu terapiju nakon CR osim dva dana infuzije i mirovanja. Dobro primala sam Heparin ali to nije ništa. Kao što rekoh u nekom od predhodnih postova, treći dan sam šetala i ponašala se najnormalnije. Malo pazila kad ležem, sedam i ustajem i to je sve. Na to paze i žene koje su imale epiziotomiju. Sve u svemu, extra brz oporavak. Dobro, sve žene su različite i različito se oporavljaju. :)

Micilici, žao mi je što ti se sve to izdogađalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

<_<

Pre mesec dana sam imala CR zbog karlične prezentacije ploda.

Odrađen je u spinalu. Fantastičan osećaj.

Od samog početka trudnoće sam se plašila porođaja tako da mi je sve došlo kao olakšanje.

Oporavila sam se neverovatno brzo. Treći dan sam šetala i ponašala se kao da nisam ni operisana. Boluckalo je ali vrlo diskretno. Imam mali, bikini rez koji se sada već slabo primećuje. Odmah sam podizala i dojila svoju princezu. Mislim da sam se pre oporavila nego neke žene nakon prirodnog porođaja sa epiziotomijom.

Ne vidim zašto se podigla tolika "hajka" protiv CR?!

Ja sam lekar i potpuno sam svesna rizika CR kao operacije ali uradila bih to još 100 puta bez i malo straha i kajanja. I to opet u spinalu, naravno.

Meni je taj način porođaja konforniji i mislim da bi žena imala pravo da to bira. Ne mislim da žena treba da trpi bolove prilikom porođaja u 21. veku kada medicina toliko napreduje. To je totalni primitivizam! I ne mislim da je trpljenjem bolova žena, posle, bolja majka kako neko to shvata.

Dete je najlakše roditi, biti majka je nešto totalno drugo!

Dakle, da zaključim, podržavam CR!

pa da se i ja nadovezem prije nepune dvije god.sam rodila svoju kcerkicu na carski karlicne prezentacije bebe sa spinalnom taakodzer i drugi dan sam ustala normalno ssama i poslije tusiranja sam bila kao da se nisam ni poradzala i do dana danasnjeg.sad cekam drugu bebu i iskreno se nadam da cu moci prirodno da se porodim bez CR.....i ako je sve najbolje proslo moje misljenje je da se svaka majka treba potruditi ako je moguce PRIRODNO da se poradza sto bi moji sugradzani norvezani rekli priroda je majka i podrzavam prirodan porod.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Micilici, žao mi je što ti se sve to izdogađalo.

Draga to je bio post od Mime, nakon mog...

I meni je zao da citam ovako tesko iskustvo... :( Sreca da je sa vama dvoma sve u redu Mima...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga to je bio post od Mime, nakon mog...

O, da. Izvinjavam se. Mima, draga, šaljem ti zagrljaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Carski rez je postao trend žena koje misle da je to lakše... Porodila sam se na carski rez pre mesec i po dana, zbog karlične prezentacije bebe, posle buđenja iz anestezije sam mislila da mesec dana neću stati na noge, ili nikada, ali sam četvrti dan od porođaja puštena kući. Užasno je bolno i divila sam se ženi iz susedne sobe koja je rodila bebu prirodnim putem i koja je posle jednog dana špartala hodnikom a ja od bolova nisam mogla da kašljucnem jer sam mislila da ću se raspasti...

Sve vreme sam želela prirodan porođaj, ali nisam imala mnogo izbora. Rana mi je brzo zarasla al sam zato muke imala sa dojenjem, dečak se rodio krupan a ja i dalje imam mrvu mleka da ga dojim, a nema toga što nisam pojela i popila... Stalno sam u uverenju da sam se porodila prirodnim putem ne bih dohranjivala bebu.

A što se tiče trenda da žene idu na carski rez, to ne podržavam - žene boleće vas i jedno i drugoo!!!

Ne podržavam želju da se žene porađaju na lakši način, jer je porođaj svakako bolan i ni jedno ni drugo nije lako, a svakako je istina da se sve BRZO zaboravi kad mališane imate u svojim rukama i kad se topite od činjenice da vam je on nešto najlepše na svetu što vam se dogodilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se porodila prirodnim putem, na srecu ili na zalost ne znam ni sama. Celu trudnocu sam se ppripremala za carski rez jer je beba bila okrenuta karlicno-okrenula se krajem osmog meseca, a i zbog toga sto je moj suprug poprilicno krupan (190cm i oko 120kg) a ja susta suprotnost (164cm i tada 52kg), tako da je moj lekar smatrao da je bolje za mene da se porodim carskim rezom. Po njemu i po mnogim drugim lekarima, na moju kostituciju sam ja prirodnim putem mogla da rodim bebicu do 3kg a svaki gram preko bi za oboje bio veliko mucenje. Meni je termin bio 27.maja ali je moja beba bas 12.maja resila da izadje napolje :rolleyes:

Po

. Naravno da nije plakao, pa je tu bilo jos malo drame, ali kad je zaplakao doktor je samo rekao ovako sitna zenica a ovako glavata beba (3400gr, 54cm i obim glave 37cm).Naravno, u meni nije bilo meta koje nije puklo, da nije bilo epidurala ne znam uz pomoc cega bi me skrpili.

Znam sitnije žene koje su rodile bebe te veličine prirodnim putem bez problema. Jedna moja rođaka tvoje konstitucije je rodila bebu od 4350 gr bez ikakvih problema. Žene od 150 cm visine i ispod 50 kg rađaju bebe prirodnim putem, nije to presudno već su valjda presudne karlične mere, a oni te sigurno izmere pre porođaja i vide da li možeš da se porodiš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E, sve sam zeznula malopre, ne može da se provali šta piše i na šta se osnosi šta i šta su moje reči, a šta citat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sad ja da se nadovezem na tvoj post :) Na zapadu je epidural besplatan, znaci dobija ga svaka zena, a ovde su i od toga napravili biznis i nasli nacina da i tu uzmu pare. Znaci, znam gomilu zena koje ga ne uzimaju samo iz tog razloga. Jednostavno nemaju para da plate. A i ja sam pristalica epidurala, da me ne shvatis pogresno, samo mislim ce proci dosta vremena dok u zemlji Srbiji on ne bude besplatan.

Sto se carskog reza tice, skroz sam protiv. Oba puta sam se poradjala prirodno, i u porodilistu gledala zene koje su rodile carskim. Ja sam ustala dva sata posle porodjaja, a one posle dva dana. Jedino ako ima indikacija, i ako bi prirodan porodjaj ugrozio majku i bebu, tada opravdavam.

Ja sam se porodila u bolnici Dr Dragisa Misovic. Kod njih je epiduralna anestezija STANDARDNA usluga i NE PLACA se!!!

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Stalno sam u uverenju da sam se porodila prirodnim putem ne bih dohranjivala bebu.

Ivančice, ovo ne mora da znači. Nemoj da kriviš sebe ni najmanje. Može zbog bolova mleko da krene malo kasnije nego nakon prirodnog porođaja ali se to sve vrlo brzo normalizuje. To je totalno pogrešno raširena priča u narodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se porodila u bolnici Dr Dragisa Misovic. Kod njih je epiduralna anestezija STANDARDNA usluga i NE PLACA se!!!

Pozdrav!

Mozda sada, pre cetiri godine, Misovic nije ni radio, a u ostalima su "lupali po usima"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

SVIM BUDUCIM MAMAMA OD SRCA JEDAN SAVET

Poradjajte se prirodno,i mislite o tome samo kako cete se prirodno poroditi,a carski rez ostavite kao neku alternativu koja ce doci u obzir samo ako ce prirodni porodjaj ugroziti zdravlje deteta.Nikako nemojte vi insistirati na carskom rezu jer to nije uopste toliko najivna stvar....

Potpisano! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mima,iskreno mi je zao sto si se tako namucila.Ali,najvaznije je da je na kraju sve ispalo kako treba.Ne mogu da verujem da su lekari ako neodgovorni.Tvoj slucaj nije jedini za koji sam cula.A sve negativno sto znam je upravo iz tog porodilista.Da me ostali ne shvate pogresno,verujem da je tamo bilo i dobrih situacija,ali izgleda da sam ja cula samo za lose.Ono sto mene deprimira je nacin na koji lekari postupaju.Znam da su oni strucni i da najbolje znaju sta je dobro za porodilju,ali mi je strasno da ostave nekog da se muci toliko sati samo da ne ide na carski rez.Moj porodjaj je trebalo da krene prirodno sa epiduralom.U salu sam usla oko 17h,sa porodjajnim kontrakcijama.Posto nisam bila dovoljno otvorena,dali su mi indukciju.Kontrakcije su sve vreme bile jake,ali mene nista nije bolelo.A nisam se i dalje otvarala.Posle 6 sati,negde oko 23h doktorka mi je rekla da setam okolo.Tako sam ja pola sata setala,ne bi li se nesto dogodilo,ali nista...ja sam i dalje bila otvorena samo 3 prsta.I sta je trebalo da odluci lekar?Da me ostavi tako do ujutru?Da se i beba i ja maltretiramo?Negde oko 23:30 su me uveli u operacionu salu.I vrlo brzo zavrsili zahvat.3 minuta posle ponoci sam se porodila.Zaboravila sam da napomenem da sam se porodila u Dragisi Misovic.Sve pohvale za tu bolnicu i osoblje.Vrlo sam im zahvalna sto se to tako zavrsilo.Nijednog trenutka nisam imala strah od operacije,samo sam zelela da se to sto pre zavrsi.A sto se bola tice,pa boli,naravno.Ali,isto tako verujem da boli i kad te ostave da se mucis 100 sati.Pa jos ako nakon svog tog mucenja ipak odluce da treba carski,e onda je to stvarno totalno bezveze.Nisam ja bezala od porodjaja prirodnim putem,vec od toga sto sam se,na zalost,naslusala svega i svacega,a sve to su bila iskustva zena koje su se poradjale prirodnim putem.Bilo je i izuzetaka,ali svaka zena je drugacija i nijedan porodjaj ne moze biti isti.Posle nekoliko sati su mi doneli malisu.To isto jutro sam ustala.Super sam se oporavila.4 dan su mi skinuli konce i pustili kuci.Nisam imala problema sa ranom.A vec sedmi dan sam bila skroz u pokretu.Bebu sam podizala sve vreme najnormalnije.Mozda je oporavak od prirodnog porodjaja brzi,ali,definitivno carski rez nije uopste strasan.Strasnije je to da se lekari nemarno ponasaju i ostave zenu 15-20 sati na stolu.Nema gore stvari od toga...E zato ja podrzavam carski rez.Ako ne krene kako treba,zasto se muciti.

Da mene neko pita kako bih ja zelela da se porodim,sigurno bih izabrala ovu opciju.Naravno,misljenja su razlicita i to postujem,ali svakako je misljenje lekara najvaznije.Steta je sto misljenja lekara mogu da naprave velike probleme...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sa ovim se slazem! Treba se psihicki pripremiti za sve, a ne od starta dici ruke i kukati ako mi to ne mozemo. Pre neku noc sam gledala "One borne every minute" i zaista sam se prepala na ceo prizor carskog. Noge su mi se odsekle, nisam mogla da zaspim sat vremena i samo sam stezala mm-a uz sebe... Al to sam ja i nismo sve iste...

A na to da je lepo da vam bebu "pokazu" kad se rodi, a dobijete je na drzanje koliko- sat, par sati ksnije- koliko je onda lepo da je rodite i odmah vam je jos sa pupcanikom dodaju na grudi, a vi sami (ili partner) presecete taj pupcanik i beba odmah pocne da ustascima trazi dojku i sisa. E tako meni izgleda nejlepsi i za sve najbolji porodjaj koji najvise povezuje majku i dete ;)

[/quote

Molim za odgovor,gde si to gledala na kom programu?Pohvale za divno opisan prirodni porodjaj! Barem bi trebalo tako da protekne prirodni porodjaj!Kod mene je sve bilo ok,porodila sam se prirodno,stavili mi bebu na grudi,sto je bozanstven osecaj.Par minuta kasnije je osecaj zadovoljstva potisnut informacijom da je doslo do male komplikacije da se beba nagutala plodove vode koja je bila zelena,sto mi je upropastilo ceo utisak.K ao Prvorotka kojoj ne daju informacije,naravno da sam se jako uplasila.Ceo ovaj dogadjaj je u mene uneo jednu dozu straha,i neizvesnosti od sledeceg porodjaja:)Ali do kraja se cela situacija brzo normalizovala i moj bebac je ubrzo bio dobro.            

Postovane dame,mislim da treba da budemo zahvalne i da budemo srecne ma kako se poradjale,ukoliko nakon istog mozemo da uzivamo sa nasim bebama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se porodila prirodnim putem, na srecu ili na zalost ne znam ni sama. Celu trudnocu sam se ppripremala za carski rez jer je beba bila okrenuta karlicno-okrenula se krajem osmog meseca, a i zbog toga sto je moj suprug poprilicno krupan (190cm i oko 120kg) a ja susta suprotnost (164cm i tada 52kg), tako da je moj lekar smatrao da je bolje za mene da se porodim carskim rezom. Po njemu i po mnogim drugim lekarima, na moju kostituciju sam ja prirodnim putem mogla da rodim bebicu do 3kg a svaki gram preko bi za oboje bio veliko mucenje. Meni je termin bio 27.maja ali je moja beba bas 12.maja resila da izadje napolje :rolleyes:

Porodila sam se u Narodnog fronta, gde radi i moj lekar. Sve je tog dana nekako krenulo naopako, zavrsilo se na kraju lepo ali uz veliko mucenje! Ujutru na prijemu moj lekar je odmah izlozio moj slucaj nacelnici porodilista i rekao da bi trebalo da mi se radi carski rez, zbog prethodno navedenih razloga a i zbog toga sto sam dan ranije krvarila. Medjutim nacelnica je bas tada zurila na neko predavanje i rekla da me ostave na posmatranju, a ona ce doci do 13h da me ponovo pregleda i odluci sta ce sa mnom. Zaboravila sam na jednu sitnicu, meni su bolovi trajali od 23h prethodnog dana, ali sam se ja celu noc vrtela po krevetu ne bi li sacekala smenu mog lekara jer je mene uhvatio onaj prelazni period kada vas lekar nije mogao da dodje u kontra smenu da vas poradja a jos uvek nije moglo da se plati za izabranog lekara (inace da je moglo verujem da bi se sve lakse zavrsilo). I tako, ja od 7h ujutru hocu dusu da ispustim zbog bolova, rade mi ctg na svakih pola sata, babice me sazaljevaju kada vide kakve kontrakcije imam, moj lekar me na svakih sat vremena pregleda kako bi video da li sam ista otvorena, a necelnice nigde! I na kraju negde oko 13:30h evo nje, pregleda me brzinski i kaze ona se otvorila jedan prst, vodite je u porodjajnu salu, moze ona prirodno, okrenu se ka mom lekaru i kaze mu da je njegova smena gotova i osta ja sama :o

Doduse, moj lekar je dezurnom lekaru rekao neku lepu rec, da me pripaze, ali dzaba!

Celu noc i celi dan traju kontrakcije, ja se uopste nisam otvarala , tek sam u sedam uvece bila 5 prstiju otvorena. Dezurni lekar jos jednom od nacelnika govori da se vec predugo mucimo i da je najbolje da se uradi carski rez, medjutim i ovaj odbija tu mogucnost. Kao da sacekamo jos malo. Jos malo?!!!

I ondja dodje pola 8 ja sedam prstiju otvorena i pocinje drama, babica me odjednom okrece te na bok te na ledja, odjednom 10 lekara oko mene i saopstavaju mi da su izgubili bebine tonove i da sad od mene sve zavisi. Cuj od mene, od mene koja od umora jedva oci drzim otvorene. I tako sam ja pola sata pokusavala malisu da izvadim napolje, dva doktora su mi skakala po stomaku i u 20:05h rodio se moj malisa. Naravno da nije plakao, pa je tu bilo jos malo drame, ali kad je zaplakao doktor je samo rekao ovako sitna zenica a ovako glavata beba (3400gr, 54cm i obim glave 37cm). Naravno, u meni nije bilo meta koje nije puklo, da nije bilo epidurala ne znam uz pomoc cega bi me skrpili.

I eto zavrsi se moj porodaj, posle 13h mucenja i mene i bebca. I posledica svega je povreda ramena bebe oni su proglasili parezom brahijalnoh nerva, ali hvala Bogu bebi se rukica povratila samo je kao posledica ostalo da mu je desna strana malo slabija i zbog toga smo isli u sokobanjsku na vezbice. Sada je to sve u redu, ali je stvarnoo moglo biti gadno.

Cvrsto sam odlucila da cu za sledeci put trazititj insistirati na carskom rezu. Meni je ovaj prvi put bio jako traumatican. Ne zelim da tako bude i drugi put. Kad mogu ove pevacice da se opredele vec na pocetku svoje trudnoce da ce se poroditi carskim rezom, ne vidim zasto bi nama obicnim smrtnicama bilo uskraceno to pravo. Svesna sam rizika koji i on nosi, ali posle ovako divnog prvog prirodoh porodjaja spremna sam na njega!

Pa,draga Mimi,u potpunosti razumem zasto sledeci put zelis da se porodis cr.Ovaj tvoj porodjaj zvuci vrlo "dinamicno":)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Postovane dame,mislim da treba da budemo zahvalne i da budemo srecne ma kako se poradjale,ukoliko nakon istog mozemo da uzivamo sa nasim bebama.

Bravo!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Veliki broj žena se sve više odlučuje za carski rez iako nemaju zdravstvenih razloga. Da li je to znači da je carski rez postao više trend nego potreba?

Priključite se na forum i napišite nam iz kog razloga ste se odlučili ili planirate da se odlučite za ili protiv carskog reza. Da li je to strah od prirodnog porođaja ili ste osećale veću sigurnost da će sve biti pod kontrolom. Koliko ste se informisale pre nego što ste doneli tu odluku? Ko je na vas imao najveći uticaj?

Kakva su vaša iskustva sa lekarima i kakvi su njihovi stavovi. Da li su vas odgovarali od carskog reza ili su vam ga češće predlagali kao opciju.

Koliko mediji i popularne ličnosti utiču na odabir načina na koji ćete se poroditi?

ZA SVE VAS KOJE PLACATE ZA CUVENI CARSKI REZ ZBOG STRAHA ILI CEGA VEC,JA MOJU JEDNOGODISNJU CERKU I DALJE VODIM U BOLNICU U SOKOBANJSKOJ UL U BG JER JOJ JE ANESTEZIJA KOJA JE DOPRLA DO NJE POREMETILA MOTORIKU.A PORODJENA SAM TAKO JER SAM MORALA ZBOG KARL.PREZENTACIJE. ALI AKO NE MORATE DA LI JE VREDNO RIZIKOVATI TOLIKO....? ZAMISLI PORODJAJ BOLI...PA BOLI I POSTOP.TOK POSLE CR JER JE TO OPERACIJA I NE USTAJES NA NOGE ODMAH KAO VECINA ZENA NAKON PRIR.PORODJAJA CIJU TEZINU NE ZELIM DA UMANJIM,SAMO ISTICEM DA NI CR NIJE TAKO LAK KAO STO NEKE MISLE.PLATIS 5OOE SPAVAS I POSLE DOBIJES BEBU. A-HA.ALI NAJBITNIJE JE TO DA LI CE SE I KAKO SAMA OPERACIJA ODRAZITI NA BEBU JER SE SVASTA DESAVA KAO I KOD BILO KOJE OPERACIJE,RIZIK UVEK POSTOJI.ZATO RAZMISLITE DOBRO AKO VAM JE JEDINA INDIKACIJA STRAH OD PRIR.PORODJAJA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.