Muzikalnost

odgovora

Objavljeno

U kom dobu dete najranije moze da ispolji muzikalnost, da moze da ponovi melodiju..kako to izgleda, znate li neke primere i tako to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa može, verujem, vrlo rano. Bar se kod nas interesovanje za muziku javilo baš baš rano. E sad da dete ponovi melodiju "tačno", odn. bez falširanja - to ne znam. To ide kasnije. Sa bar 3-4-5 godina. To je onako moj neki lični osećaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Svi koji misle da im deca imaju dara za muziku i interesuje ih to, preporucujem muzicko zabaviste muzicke skole Isidor Bajic u Novom Sadu. Krece se sa 4 godine i upisuje svake ponovo. Od prvog razreda je besplatno, a do tad se placa 2000 mesecno. Nije malo, ali su jako dobri. Upis je krajem maja.

Tangerine i Anonymous volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

моја је интересовање показала баш рано, ал мене интересује ово да може да понови мелодију :) значи са 3-4 године

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

S pune dve godine, dete moze da stekne osecaj za intervale i njihov smer, ali na nivou veci-manji interval i navise-nanize, uglavnom ne precizno. Ako se u isto vreme kod deteta napravi veza izmedju toga sto cuje i razlikuje intervale i reproduktivnog aparata (u tom uzrastu to je glas), ono bi moglo da reprodukuje melodiju. Melodija ne bi pocinjala od "pravog" tona i ne bi se kretala tacno kao u originalu, ali bi roditelj sa sluhom mogao da je bez greske prepozna. Interval nanize, recimo, uglavnom ne bi bilo tacan razmak izmedju tonova, ali bi bio priblizan i iskljucivo bi to bio pokret nanize.

Deca koja nemaju sluha vec od najranijih pokusaja pevanja pevaju pogresan smer intervala i to bi bio najbolji pokazatelj da, po svemu sudeci, nece biti muzikalna.

Preciznost intervala posle se kristalise, vremenom.

E sad, jedina ograda od svega napisanog je to sto pojedina deca savrseno cuju i itekako su muzikalna, ali nemaju sposobnost uposljavanja glasa pri reprodukciji muzike. To nije precesta pojava, ali ipak ima dosta slucajeva. Ti ljudi moraju dosta da vezbaju pevanje, ali znam za slucajeve da su dolazili i na akademiju bez dobro kontrole glasa. Ispadalo je da su losi u solfedju, ali su kidali svoje instrumente ili sta su vec primarno studirali. Na instrumentu su mogli svaku vezbu iz solfedja odmah da reprodukuju, ili da je odzvizde, bilo je tu bas briljantnih umova, ali pevanje im nije islo.

Kako to prepoznati kod deteta? Ako dete cupka u ritmu, imenuje sve njemu poznate melodije bez greske, ako s tri godine ume da reprodukuje melodiju na klavijaturi (tu je, prostorno, najlakse odrediti sta je navise a sta nanize i sl.), a ne otpeva lepo neku melodiju, onda ima sanse da ima spomenuti problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

е баш сма чекала ти д ами одговориш...онда добро ова моја је музикална, разликује то о ћему причаш и врло често погодим шта је оно што покушава да пева...волела бих да се определи за неки инструмент...за сада је највише интересује бубањ, њега је свирала са 14 месеци и сад углавном тражи нешто у шта ће да лупа и да пева у исто време...у кући имамо хиљаду и један инструмент..ваљда ће нешто да изабере

Smey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.