Baka servis - da ili ne?

odgovora

Objavljeno

Ja pocinjem da radim za par dana,gotovo je porodiljsko tako da ce morati baba da je cuva (moja svekrva),ali posto zivimo zajedno sa njima nece biti problem.Njih dve se lepo slazu jedino me brine to sto kod babe sve sme da radi pa se bojim da ce se oteti kontroli i postati jako razmazena.

Mislim da je to najveci i glavni problem svima-to sto je kod baba sve dozvoljeno,pa su deca razmazena,cinjenica je,nazalost svih nas roditelja koji se toliko mucimo da ih ne razmazimo bas toliko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

i ja kao Milar bi volela da imam neku baku bar po nekad tu da malo pomogle makar da nahrani,presvuce ili okupa jedno,ali nema nista od toga!Mama mi zivi u Srbiji pa ne mogu da je cimam stalno ima i ona zena svoju kucu i svoj zivot,a pomogla mi je jako u prvih 40 dana,a svekrva mi je uzasno neodgovorna i nesposobna oko dece(ili to tako predstavlja kako ne bi trazili od nje pomoc) pa je ni ne zovem :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ziveo baka-servis! Istina, kod bake se sve sme-ali i kod moje se bake sve smelo i obozavala sam sto je to tako! I necu se buniti ako moje dete ima iste takve privilegije kod svoje bake! (naravno-sve u normal.granicama) Citala sam da deca dobru razliku prave, i da stvari koje rade sa bakom-znaju da ne mogu kod roditelja... ja imam malu bebute nemam iskustvo dato potvrdim ili poreknem ali tako pisu... Verovatno bi mi smetalo da svekrva radi i vaspitava moje dete na svoju ruku. Medjutim, iako bogata iskustvom-sledi nasa pravila i to mi mnogo znaci.

A meni odgovara sto Teodoru mogu da prepustim sigurnim rukama i odmorim mirne glave i bez briga. Napunis baterije i onda je sve mnogo lakse.

A sto se tice vrtica, cekamo septembar pa da krene. Baka ne moze da zameni druzenje sa vrsnjacima. Ne bih je ostavljala dugo, ali tek onoliko da stvara lagano naviku i prihvati vrtic. Jer kazu da sto kasnije krene-to teze prihvata to sto mora da se odvaja od roditelja... Ali baka i bakine kucne carolije imaju posebno mesto u decijem zivotu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ni slucajno vise! Moja majka je po pitanju njega izubila moje poverenje. Mozda majka mog muza, mada, i ona je tvrdoglava kao moj otac, znam da ni tu moja pravila ne bi imala velikog znacaja. Muz i ja smo se dogovorili da gde mi idemo, ide i bebac. Bili smo u agenciji za zaposljavanje sa njim, bili smo da se tata upise na neki kurs, svaki dan neku obavezu odkacinjemo i bebac ide sa nama. Ako nemoze bebac, ili neko od nas ostane sa njim dok drugo obavi ili jednostavno ne idemo tamo, dok dete ne poraste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

SAMO ako je baka normalna, ako ste sa njom u dobrim odnosima ili ako VI smatrate da je ona najpogodnija da čuva vaše dete veći deo dana. Postoje svekrve kao što je moja (katastrofa - ostala je zatočena u srednjem veku), ti kažeš jedno, ona radi drugo, ona uvek zna bolje od tebe, i ja joj NEdam da mi čuva dete. Upisala sam je u vrtić sa godinu i po i nisam zažalila. Bilo je teško u početku - ali nisam odustajala. Nisam želela da mi baba pravi debila od deteta svojim glupavim razmišljanjem i svojim manipulacijama da mi kvari dete. Bilo je: ili moje vaspitanje i vrtić ili baba i oaza razmaženosti. Morala sam tako da odlučim i sada je dete super. Ima 4 god i lepo joj je u vrtiću. Svašta lepo uče i ima puno drugara.

Znači - sve zavisi od situacije. Kod svakog je drugačije. IZVAGAJ ŠTA JE BOLJE ZA DETE!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Verujem bakama i moj mali rado ide i kod jednih i kod drugih u goste. Ostane3, 4 dana, on malo promeni, a mi odmorimo. E sad, da su baba i deda neodgovorni i da kad ostavim dete kod njih moram da razmisljam- ne bih ga ni slala.

A sto se tice boravka kod bake i deke svaki dan, mislim da bi ga jako razmazili. Ide u vrtic, uziva sa drugarima, a kod baka i deka ide kad se zazeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ajde dok ne odgovoriš da napišem moje:

Ja saosećam sa tm. Ista sam takva, a i mm - nemam poverenja, plus mi je još uvek nezamislivo da ostavim dete da prenoći negde van kuće.

Do sada je ostajao kod moje mame preko dana 3.5h maksimalno, a i onda budem kao na iglama i zovem bar dva puta da pitam šta radi.

Mislim da nije nenormalno što tm tako oseća.

Sigurna sam da neću biti spremna da ga ostavim kod mame da prespava pre nego što napuni bar 4-5 godina.

Ista prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih jako volela da mogu da koristim baka i deka servis :( Moja braca, sestra i ja smo maltene odrasli sa bakom i dedom, i to je bilo tako divno, da ko to nije proziveo, ne moze ni da zamisli. Naravno, nije nam falilo paznje ni s mamine i tatine strane, ma to je sve funkcionisalo savrseno! Nazalost, moji su daleko, a u njih imam potpuno poverenje da bi sve radili kako ja kazem (sto je i bilo tako svaki put kad smo kod njih isli). Svekrvi sam puno puta htela da ostavim cerku dok smo kod nje ziveli, iako znam koliko je tvrdoglava i da mora sve da bude po njenom, ali ona toga nikako nije htela da se prihvati, pa sam odustala (jednom ju je cuvala, i preselo mi je posle koliko je laprdala). Mm nema poverenja u svog oca, ali desilo se jednom da je par dana bas on morao da cuva Lunu, jer sam ja imala nekog neodloznog posla u inostranstvu, a mm je radio, pa je svekar bio po ceo dan s Lunom, i odlicno se snasao! Eto, sigurna sam da bi to sve bilo lepo samo da su ovde i da mogu da je cuvaju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Volela bih da cuvam unuke kad budem baba...i mnogo bih volela da je moja mama u penziji pa da deca ne moraju u vrtic...i ona bi to volela....ali i ovako provodi sa njima mnogo kvalitetnog vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da ne budem pogresno shvacena....i moji i mm-ovi obozavaju da de druze sa unucima i nista im nije tesko, moja mama im toliko udovoljava i sto se tice klope, i igre, ma svega...da se ja cudim odakle joj toliko volje i strpljenja. Zivimo relativno blizu i ako se ne vide dva dana, "kriziraju" i oni i deca. Oni se ljute ako ih ne pozovem kad moram sama da ih vodim negde svo troje, ili ako imam puno obaveza, a sama sam sa klincima... plase se da im se nihovo dete ne muci. :D

Kad kazem baka-servis, mislim na one bake koje imaju "radno vreme", od 8 do 18h svaki dan, gde moraju i da kuvaju, igraju se, hrane, setaju, uspavljuju malo dete)...

Lilith i mna mama volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih volela da su mi bili blize tj u mestu gde zivim pa bi mi mnoge organizacije bile lakse,mnogo puta ne bi ostajali sami i sl.Nisam ni ja za svakodnevno cuvanje sa radnim vremenom,ali za pomoc glasam veliko Da.

Meni su uskakali kad su bolesni da ne uzimam bolovanje i tako kad nemaju obaveze deca na po neki dan da provedu kod bake i deke.Kombinacija od tri je samo nuznost npr kao kod nas letos kad smo radili kupatilo imali majstore pa su bili 10 dana.

I ja bih volela miran zivot u starosti i zato huskam decu da idu i zive po drugim kontinentima :D :D

Ali verovatno cu biti na raspolaganju,kao moja majka koja uvek kaze Nije mi tesko-meni je to zadovoljstvo! :wub:

mna mama voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jao ljudi, ja bukvalno sanjam da moja mama može da čuva mog prasca. Kad bi to bilo moguće ja bih bila jako srećna i ne bih se brinula ni 2 minuta kako mi je dete, da li će biti dobro vaspitano, negovano, zbrinuto....išla bih na posao potpuno spokojna.

Ali.... Mama još uvek radi i ima još par godina do penzije, a i ne živi u mom mestu, tako da ne znam kako bih to organizovala. I ona bi jako volela da čuva svog unuka, pa čak smišljamo neke kombinacije da joj mi plaćamo poreze i doprinose, a da ona i tata žive od tatine plate.

Ja zaista ne znam šta ću za par meseci kad počnem da radim. Meni bi i svekrva ušla u opticaj, pre nego neko nepoznat, pošto je u penziji i rekla je da bi rado čuvala, ali ona se toliko ne snalazi sa bebom da ne bih bila mirna da ostavim njih dvoje same. Do sad ga je vodila 3 puta u šetnju, i uvek su se vratili nakon pola sata, jer je mali počeo da plače a ona nije znala da ga smiri, i kad dođe kod nas čim mali zakenjka odmah mi ga daje da ga ja smirim....pomisao da 8 sati treba ona da ga čuva mi je zbog toga nesimpatična, već vidim sliku kako sedim na poslu i ona me zove da dođem da ga umirim/uspavam/slično.... i stvarno ne znam šta ću.... :(

Hoću moju MAMU!!!! :(

Neka i Beki7 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo sveki je cijelu proslu sedmicu cuvala M i nijednom me nije nazvala da pita nesto ili da dodjem, ali je zato pola toga radila pogresno i njuska mi po stanu.. Inace da za baka servis, kad je baka normalna.. Meni je samo tu jer mi zao da beba ovako mala ide u vrtic..

nekidan kad sam dosla s posla rekla mi je da je boli mozak od podstanice od grijanja koja zuji cijeli dan i od M koja je kmezila cijeli dan jer zubi nikako da izbiju.. <_<

Svaki dan se bojim zato sto ostavljam dijete s njom jer je stara i nemocna i eto ne zeli da nazove kad joj je problem.. Ali sta cu, ne isplati mi se da je vodim svojoj mami, a tamo bi joj bilo najbolje..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.