Uvođenje čvrste hrane

odgovora

Objavljeno

Kada ste i na koji naccin pocele da spremate detetu testenine?

Ja se spremam ovih dana, pa sam mislila da ih samo obicno skuvam i skuvam neko povrce i sve u belnder. Ne znam da li ce se testenina lepo usitniti?

Da li koristite neku posebnu testeninu?

Inace danas smo jeli ribu prvi put (11 nam je meseci), fileti oslica. Na tiganju sam ispekla ribu, a pre toga napravila kasicu od krompira, kukuruza i spanaca. Pa kada sam sjedinila, prste da polizes :)

Cudno mi je da nije ni reagovao na ribu, kao da je nije ni osetio, a to je nemoguce jer znate vec kaka miris ima riba :)

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

evo i ja da se prijavim...imam bebca od 11meseci...htela sam samo da dodam...za dorucak ili veceru popara ili griz kuvan na vodi, ja jos uvek ne kuvam nista na kravljrm mleku, i dodam plazmu da bude ukusnije...eto toliko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

moj sin, koji ima 9 meseci, uvek pravi problem oko hrane. slane kasice uvek mesam sa jogurtom ili pavlakom. nece da zvace, nece sam da rucka, nema sanse, redovno se zagrcne ukoliko to nije maximalno propasirano tj izblanedirano. palentu nece, valjda mu je gusto :) nesmem da se usudim da mu dam plazmu, kao sto to rade mnoge mame koje imaju bebce istog uzrasta, jer bi on to bacio ili pregrizao na pola. tako sam mu dala koricu hleba i kad se nije ugusio, pregrizao na pola... mnogo sam tuzna zbog toga. :( imam osecaj da nikad nece poceti da jede malo krupniju hranu, jer ne zna tj nece da zvace, a verovali ili ne ima vec 8 zubica. a on samo guta. molim vas za savet kako da ga naucim da zvace, kako da mu dam malo krupniju hranu bez bojazni da ce da se ugusi... kad pocinju decasama da ruckaju prsticima?unapred hvala... puno vas ljubim sve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

i da,dodacu, nas dnevni raspored izgleda ovako

ujutru rano, kad se probudi, a to je oko 5-6h (i dalje imamo to jedno budjenje, nikako da ga iskorenimo,ako imate savet-recite) popije mleko (kravicu AD 3.2mm)

oko 9-10h vocna kasica

oko 11h vocni sok,pa spavanje

oko 13-14h povrce s mesom/zumancetom, pavlaka

oko 16h mleko, pa spavanje

oko 19h plazma/cokolino/zitarice (nekad mesam sva tri, nekad kombinujem,nekad odvojeno)

oko 22h mleko,pa spavanje

tokom noci, kao sto rekoh mleko

izbegavam da mu dajem voce uvece, zbog stomacica.

zitarice i plazmu dajem uvece, jer kazu da duze drze dete sitim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vuk je sa 6m imao 5 obroka, otprilike ovako:

oko 6h ujutro je imao mleko 210-240ml

oko 10h je jeo voćnu užinu, kašicu

oko 2h je imao slani obrok, povrće

oko 18h je opet imao mleko

oko 22h mleko i spavanje

Sokić sam mu davala između, jer je on jeo na skoro 4h, pa sam mu na nekih 2h od jela nudila sokić!

hvala puno na odgovoru. dunja za sada jede samo krompir ili sargarepicu za rucak oko 15 h i ne znam da li ispravno radim jer su me savetovali da joj 5-6 dana dajem samo jednu namirnicu da vidim njene reakcije i da se ne pojavi alergija, a onda da uvodim drugu. kada cu onda da joj uvedem meso? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nas malisa ne pravi problem oko hrane. Slano, slatko, kiselo...Praktikujem da mu kuvam sto raznovrsnije ali primereno njegovom uzrastu. Ujutru jede palentu, kiflicu i jogur, pavlakicu, vocnu kasicu, poparu sa sirom....Rucak, meso/zumance sa povrcem. Sve kuvam zajedno jer mislim da je tako i ukusnije i zdravije. Predvece dobije slatku kasicu, zitarice, keksic, griz...I pre spavanja jos uvek Aptamil.

Trudim se da mu dajem sto vise vode. Sokice pije ali ih ne obozava. Kupujem hipp sokice pa mu dam nekad da lizne :rolleyes: Izmedju obroka dobije po koju svezu vocku, kesic...

Danas smi probali ribu prvi put. Jeo je lososa sa krompiricem i super je ruckao.

@Ivanja...eto jos jednog koji se nije bunio na miris ribe;)

Kravlje mleko jos nije pio, samo sam mu par puta kuvala kasice sa njim. Belacne jos nije probao, cekamo 1 rodjus....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo uveli meso sa 7m, do tad je imao povrće za ručak. Ja se nisam tako slepo pridržavala pravila da se tri dana daje ista namirnica. Npr, jedan dan sam mu dala par kašičica šargarepe, sutra malo više, pa sam onda sledeći dan kombinovala krompir i šargarepicu. Krompir nikad nisam dala sam ra ručak. Onda sam jedan dan probala samo karfiol, pa onda ubacim sa krompirom i šargarepom. Mislim da drugo povrće nisam ni isprobavala, već odmah dodavala u kombinaciju, manju količinu.

Ne brini ništa, stići će ona sve da proba! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala puno..pokusacu sa barenom bundevom prvo...a licno nisma pristalica secera i soli u ishrani,tako da necemo sladiti..nadam se da ce hteti...pozdrav

Ja sam u Kuvaru za bebe procitala da bundeca moze da se kuva u vodi, na pari ili pece... Oni predlazu ili na pari ili pecenje, jer jako puno hranljivih sastojaka izgubi kuvanjem u vodi... Moj malac nije hteo ni da primirise kasicu sa bundevom kad sam mu prvih puta davala (dajem novu namirnicu 3 dana), ali sam mu skoro ponovo ponudila (posle nekoliko meseci :) ), stavila sam je u slanu kasicu i smazao je kao pravi :) inace, ja pecem bundevu bar 1h, kazu da je slatkasta (meni je grooozzznaaa), pa mozda i nece biti potrebe da je dodatno seceris :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moze li mi neko reci koliko beba od 2.5-3 meseca treba da posisa ili popije adaptiranog mleka u ml?

moja beba slabo napreduje poslednja 2 meseca. Prvi mesec je dobila 1 kg, a posle toga oko 400-500gr mesecno. Merimo se u savetovalistu na nedelju dana bas zbog toga, prosle nedelje je dobila samo 100gr, proscno dobije oko 130-150gr. Inace, probala sam i da joj uvedem adaptirano ( doktorka je mislila da je gladna pa je rekla da probamo vise vrsta vestackog mleka), ali dete nece da jede!!!

Bilo da je moje mleko ili adaptirano ona popije 50 ml uvrh glave i to je to. Sita, raspolozena, nasmejana. Vise ne merim koliko pije, ne nudim joj mlecnu formulu, dajem joj da sisa na 2 h, nekad nece da jede posle 2h, vec tek posle 3h.

Uvece posle kupanja popije 50 ml i odspava po 5-6 sati i ne mozes je probuditi u medjuvremenu da sisa!

Mnogo se nerviram i ne znam sta da radim... Da li je neko imao ovakav problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Inace, ja sam mojom bebi pocela sa nemlecnom ishranom sa punih 5 meseci... iako je bio na adaptiranom, pedijatar nam je, sa 4 meseca, savetovala da ne pocinjemo tad uvodjenje cvrste hrane, jer lepo napreduje i od mlekca... ali , sam posle toga ja videla da mu je mleko malo, da hoce sve vise i sve cesce da jede (iako je sa 2 meseca vec bio uobrocen), tako da sam mu ja, uz konsultaciju sa pedijatrom, pocela da dajem prvo sargarepicu, pa zitarice, pa krompiric, pa jabucicu, krusku... nismo imali nekih problema sa time, sem dok nije naucio da mu hrana vise ne tece kao iz flasice ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni su savetovali u savetovalistu da dam bebi kasicu od rize,ali ne znam koju,on sada ima 3.5 meseca...Da li da mu dam?I koju?

Imas Milupinu kasicu od rize. Ona je za bebe od cetiri meseca. Imas one koje vec sadrze mleko u sebi i spremas ih sa vodom a postoji i ona koja se sprema sa mlekom. Ja sam svojoj bebi pocela da je dajem tek sa skoro 5 ipo meseci. Sto su ti savetovali da vec pocnes sa davanjem kasica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

pre velike vremenske razlike pravis izedu obroka.... premalo mlecnih obroka..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

pre velike vremenske razlike pravis izedu obroka.... premalo mlecnih obroka..

kome je ovo upuceno? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam mu danas spremila pirincanu kasicu sa 100 ml vode i skoro sve je pojeo, ali je trazio i da sisa ali ne mnogo. Kakvo su vasa iskustva? Da li su i vase bebe trazile da sisaju posle prvih kasica?

Moj mali nije sisao :( , ali svejedno je u pocetku pio mleko posle prvih kasica... to mleko posle je prestao kad je poceo da jede meso, dakle sa 7 meseci... uveli smo mu kasice sa 5 meseci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sve mi izgleda vrtimo isto ;) ...Przenice,griz (sto psenicni sto pirincani),palenta,jaja sa pavlakom,hleb udrobljen u jogurt,popara,hleba i margarina,pekmeza,sve vrste sireva,vocni jogurt,a kad nestane ideja,uvek je ti stari dobri Cokolino ili Plazma...Virsle i ostalo suhomesnato isto izbegavam,mada vidim da voli to ...Otprilike je to to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Svaka majka je zabrinuta koliko joj i da li joj beba jede i napreduje,ali mislim da i sebi i bebi pravite medvedju uslugu tako sto se izmuzavate i dajete bebi flasicu.

Beba se navikne na flasicu,olenji i nece hteti vise da sisa .Pedijatar je tu da oceni koliko beba napreduje.To sto bebe imaju potrebu da stavljaju rucice u usta to im je refleks sisanja ,nisu uvek gladne :)

Da slazem se sa tobom, ja u pocetnom prvommesecu nisam imala bas mljeka,pa sam mu pocela davti i vestaka, on je toliko bio pohlepljiv da nije mogao ni da savlada sisu.sve se to savladalo sad kad je napunio 3meseca.Dajem mu iskljucivo sisu, ponekad vestaka kad je bas nervozna mada tada nece ni to vec samo kao utehu stavi u usta. Ja moram da se imlazvam jer mi grudi tako nateknu nocu. On se nocu bodi jednom i malo posisa i to je to a meni grudi pune.Inace sam energicna osoba i trudim e da se neiznerviram mnogo jer bas zbog te moje energije da mogu sve dolazi nervoza i onada ponestaje mleka, a veruj mi da uzivam dok dojim bebu )))) Kolko god da je naporno u prva dva meseca u trecem se sve isplati ))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala na odgovorima ;)

i jos ovo pitanje(za danas) da li sve te namirnice izmiksujete zajedno ili svaku posebno stavite na tanjiric da dete proba svaki ukus?

slusala sam nutricionistu pre neki dan na tv i ona kaze da bi trebalo servirati pred dete svaku povrcku posebno da dete oseti strukturu i ukus.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovde se savetuje:

- ne dohranu do 6 meseci

- kravlje tek nakon godinu dana i to punomasno, sto masnije do 2god, tek nakon toga delimicno obrano se moze uvesti, obrano nikada za decu

- riba od 7 meseci- savrsena je za razvoj mozga koji se bas u toku prve godine utrostruci

Mi smo dojili 14 meseci i do tad nismo uveli kravlje. Otad kombinujemo punomasno kravlje i adaptirano koje nosimo samo kad izlazimo.

Dohranu smo uveli sa nesto preko 5 meseci jer je pokazivala znake spremnosti i gladi- sedela sama, pratila nas pogledom i negodivala dok mi jedemo i jos par ostalih. Poceli smo sa pirincem pa onda uveli povrce tipa sargarepa, slatki krompir, obican krompir, paskanat... pa onda i kombinacije sa vocem i samo voce. Ribu smo uveli sa 7 meseci. Sokove nikada nismo davali i i danas ih ne nudimo zbog zubica. Slatkise isto- dobije jednom dnevno posle obroka kao cascenje i to je to. Dajem joj uglavnom domace koje spremam bez secera (zasladjene sargarepom, ananasom...). Voce tamani puno- i sveze i suvo i to je njoj poslastica! Kupljene kasice nikada nismo davali, sve spremam domace od organskog voca i povrca. Nikada nismo imali problema sa prihvatanjem novih ukusa i sad se cak i na one jace i zrelije oblizuje i vice njam-njam! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moj bebac ima 4 meseca i par dana, nekoliko dana unazad mu je zelena stolica, ali po njemu ne mogu da kazem da mu nesto fali, raspolozen je kao i obicno. Juce smo ga odveli kod doktorke i ona je rekla da je najverovatnije gladan, sto znaci da moramo da uvedemo dohranu (inace, dojim ga). E sad, u jednoj knjizici o bebinoj ishrani sam procitala da je beba spremna za cvrstu hranu kada ima odredjene simptome koje ima moja beba (da ne nabrajam sad). Ne znam da li je njemu potrebna cvrsta hrana i da li da pocnem sa uvodjenjem neceg cvrstog ili samo da mu ukljucim dohranu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moze li mi neko reci koliko beba od 2.5-3 meseca treba da posisa ili popije adaptiranog mleka u ml?

moja beba slabo napreduje poslednja 2 meseca. Prvi mesec je dobila 1 kg, a posle toga oko 400-500gr mesecno. Merimo se u savetovalistu na nedelju dana bas zbog toga, prosle nedelje je dobila samo 100gr, proscno dobije oko 130-150gr. Inace, probala sam i da joj uvedem adaptirano ( doktorka je mislila da je gladna pa je rekla da probamo vise vrsta vestackog mleka), ali dete nece da jede!!!

Bilo da je moje mleko ili adaptirano ona popije 50 ml uvrh glave i to je to. Sita, raspolozena, nasmejana. Vise ne merim koliko pije, ne nudim joj mlecnu formulu, dajem joj da sisa na 2 h, nekad nece da jede posle 2h, vec tek posle 3h.

Uvece posle kupanja popije 50 ml i odspava po 5-6 sati i ne mozes je probuditi u medjuvremenu da sisa!

Mnogo se nerviram i ne znam sta da radim... Da li je neko imao ovakav problem?

Kao prvo, nemoj bezpotrebno da se nerviras, jer to utice i na kvalitet i kvantitet mleka..

Ako se dobro secam u nekoj knjizi sam procitala da bebe pojedu ustvari popiju 1/6 njihove telesne tezine za 1 dan. Posto nisi napisala kolika ti je beba, ti izracunaj sama. Njenu telesnu tezinu podelis sa 6 i sa brojem podoja koliko ima za jedan dan, pa ces otprilike dobiti koliko ml. bi trebala za jedan obrok da posiki. E sad, to je sve samo otprilike.

Pises da ti je beba, sretna, nasmejana, da dobro spava.. to su sve znaci da je zadovoljna, da nije gladna. To sto ne dobije po 1 kg svakog meseca i nije problem, pa nisu nase bebe pekinske patke , pa da ih gojimo za Bozic :lol:;).. Neka deca brze dobiju na kilazi, neka sporije. U principu beba bi trebala prvih 6 meseci da duplira svoju kilazu sa rodjenja, dok do 1 godine da utrostruci. Meni su u bolnici rekli da ako dete dobije 150gr nedeljno to je sasvim dovoljno. A bolnica spada u 5 najboljih u francuskoj. ;)

Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Pisi ako te jos nesto interesuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

jako su ti dobri recepti svaka čast,a reci mi kada si počela da mu daješ pšenicu tj. hleb ,kifle ,griz,keks isl.?

Gluten je probao sa 8. mjeseci.

Kada ste i na koji naccin pocele da spremate detetu testenine?

Ja se spremam ovih dana, pa sam mislila da ih samo obicno skuvam i skuvam neko povrce i sve u belnder. Ne znam da li ce se testenina lepo usitniti?

Da li koristite neku posebnu testeninu?

Inace danas smo jeli ribu prvi put (11 nam je meseci), fileti oslica. Na tiganju sam ispekla ribu, a pre toga napravila kasicu od krompira, kukuruza i spanaca. Pa kada sam sjedinila, prste da polizes :)

Cudno mi je da nije ni reagovao na ribu, kao da je nije ni osetio, a to je nemoguce jer znate vec kaka miris ima riba :)

Pozdrav!

Tjestenine uzmi neke male, i bez jaja. Nema potrebe da ih miksas. Ja sam mu u startu uzimala one bariline malene masnice i slicno, isjeckam...Najvise ih voli sa sirom i pavlakom. Sosove sa povrcem i mesom sam mu kasnije pocela praviti, oko 11,12 mjeseci...

moj sin, koji ima 9 meseci, uvek pravi problem oko hrane. slane kasice uvek mesam sa jogurtom ili pavlakom. nece da zvace, nece sam da rucka, nema sanse, redovno se zagrcne ukoliko to nije maximalno propasirano tj izblanedirano. palentu nece, valjda mu je gusto :) nesmem da se usudim da mu dam plazmu, kao sto to rade mnoge mame koje imaju bebce istog uzrasta, jer bi on to bacio ili pregrizao na pola. tako sam mu dala koricu hleba i kad se nije ugusio, pregrizao na pola... mnogo sam tuzna zbog toga. :( imam osecaj da nikad nece poceti da jede malo krupniju hranu, jer ne zna tj nece da zvace, a verovali ili ne ima vec 8 zubica. a on samo guta. molim vas za savet kako da ga naucim da zvace, kako da mu dam malo krupniju hranu bez bojazni da ce da se ugusi... kad pocinju decasama da ruckaju prsticima?unapred hvala... puno vas ljubim sve

Samo polako, nemoj da se nerviras. Nisu sva djeca ista, na tebi je da pokusavas, da ga nudis, a on ce vremenom nauciti. nemoj zbog straha da mu ne dajes nista da grize i zvace jer tako nikada nece nauciti...malo po malo!

Stto se tice palente, moj sin je nije volio u pocetku upravo zato jer sam mu pravila gusto, pocela sam malo redje da je rpavim, i jos prelijem jogurtom i odusevio se. I dan danas mu je to jedno od najmilijih vecera....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja još uvek nisam, ali planiram da mom sinu od 10 meseci uvedem ribu... Mislim da ću prvo oslić file, skuvati sa krompirićem i blitvom...

Uvela sam mu doručak, ručak i večeru, mleko pije kad se probudi i pre spavanja... Nemamo užinu i volela bih da mi oni koji to imaju kažu šta i kada daju bebama za užinu...

Između obroka ne pije mleko... Do nekog 8.meseca je posle kašica pio mleko, ali, kad sam mu uvela meso (sa 7 punih meseci) nisam mu viče davala mleko posle kašice (jer se onda ne apsorbuje gvožđe iz mesa ili nešto slično, svakako ne valja, kažu mi)...

Ali, moj mali nije sisao, pa moguće da je i zato brzo ozbacio to dnevno mleko... Već sa 8,5 meseci je počeo da pije sam opre i posle spavanja...

Od samog pocetka sam davala voce za uzinu...Tako je idanas...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi imamo 21 mesec i za doručak vrtimo u krug:

- palenta (sa orasima, malteksom, kakaom, taanom, bademima, lesnicima itd..)

- proso (sa svim ovim iznad.)

- heljda (isto)

- kuvana jaja

- sendvičić sa guščijom mašću i narendanom svežom paprikom

Večera:

Uglavnom neka kombinacija od ručka. Gledam da ako je za ručak jeo povrće sa mesom, za večeru mu dam povrće samo ili sa jajima. Rezanci sa nečim (uglavno isto sa povrćem), nekad mu dam i pite sa višnjama ili jabukama.

Ne jedemo nikakve viršle, paštete, suhomesnato, konzervisano ni mleko ni mlečne proizvode.

MMM, Phoenix, ovo zvucci vrlo ukusno

Bi li podelila neki recept za tu palentu sa taanom ili bilo ccim drugim. Probala sam par puta da napravim obiccnu palentu ali je bila mnogo bljak.

Ni ja ne dajem sinu virssle i ostale preradjvine, ali priliccno dosta mleccnih proizvoda u nedostatku inspiracije.

Hvala unapred,

Ivana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

kome je ovo upuceno? :)

I ja se pitam....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kao prvo, nemoj bezpotrebno da se nerviras, jer to utice i na kvalitet i kvantitet mleka..

Ako se dobro secam u nekoj knjizi sam procitala da bebe pojedu ustvari popiju 1/6 njihove telesne tezine za 1 dan. Posto nisi napisala kolika ti je beba, ti izracunaj sama. Njenu telesnu tezinu podelis sa 6 i sa brojem podoja koliko ima za jedan dan, pa ces otprilike dobiti koliko ml. bi trebala za jedan obrok da posiki. E sad, to je sve samo otprilike.

Pises da ti je beba, sretna, nasmejana, da dobro spava.. to su sve znaci da je zadovoljna, da nije gladna. To sto ne dobije po 1 kg svakog meseca i nije problem, pa nisu nase bebe pekinske patke , pa da ih gojimo za Bozic :lol:;).. Neka deca brze dobiju na kilazi, neka sporije. U principu beba bi trebala prvih 6 meseci da duplira svoju kilazu sa rodjenja, dok do 1 godine da utrostruci. Meni su u bolnici rekli da ako dete dobije 150gr nedeljno to je sasvim dovoljno. A bolnica spada u 5 najboljih u francuskoj. ;)

Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Pisi ako te jos nesto interesuje

U pravu si ,hvala ti, to bi moglo biti to. Rodjena sa 3560gr, kad podelim sa 6 i sa brojem podoja ispadne 60gr. Ona maksimalno popije 50-60gr.

Mene je u stvari njena doktorka naplasila pricom kako je ona na donjoj granici napredovanja po kilazi, konstantno je insistirala da je dohranjujem, da sigurno nemam dovoljno mleka i sl...., a moje dete nece nista sem da siki i sasvim je zadovoljna posle dojenja. Ipak je dr bila uporna da joj uvedem i dohranu. Umalo slusajuci nju da izgubim mleko, jer je malena pocela da pije samo formulu i da joj to bude dovoljno, da sisu posle ne zeli, a meni grudi oticu od mleka. Kad sam shvatila da ona kolicinski malo jede, bilo to dohrana ili moje mleko ( izmlazala sam se i davala joj na flasicu da vidim koliko ce popiti), izbacila sam bilo kakvu vestacku prehranu. Ona pije 50-60ml mleka i nista vise od toga, a ja izvucem izmlazanjem 120ml. Znaci imam dovoljno.

Dusa me boli pri pomisli da sam mogla da izgubim mleko. Dva meseca se nerviram jer mi je doktorka ulila strah i nervozu da ne napreduje dovoljno....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.