Reumatoidni Artritis I Ostala Upalna Reumatska Oboljenja

odgovora

Objavljeno

Pošto pretraživajući forum nisam naišla na ovakvu temu odlučih da je pokrenem.

Naime, prije nekoliko mjeseci, otišla sam da rutinski prekontrolišem krvnu sliku bez nekih većih tegoba, jedino su me malo koljena boljela ali to sam bila ubjeđena da je zbog viška kg... kad ono nalazi katastrofa. SE visoka, RF devet puta veći od normale i dr. me naravno uputi specijalisti i poslije tri i po mjeseca ispitivanja postaviše mi dijagnozu početni evolutivni reumatoidni artritis.

Evo mu i definicije:

Reumatoidni artritis je sistemska bolest vezivnog tkiva u kojoj se, kod vecine bolesnika, klinicke manifestacije ispoljavaju uglavnom ili skoro iskljucivo na perifernim zglobovima. Reumatoidni artritis karakteriše simetricni poliartritis,najcešce malih zglobova šaka i stopala. Kao posljedica perzistirajucegsinovitisa postepeno nastaje destrukcija hrskavice i kosti, a kao posljedica

deformacije zglobova, u terminalnoj fazi nastaje fibrozna ili rjede koštana ankiloza.

Naravno, ono što je uslijedilo je terapija citostaticima na kojima sam od juna mjeseca. E sad upotreba imunosupresivnih lijekova je jako opasna a naročito je kontradiktorna sa trudnoćom.

Jako me je pogodilo sve to, naročito jer sam htjela bar još jednu bebu a sad je pitanje i da li ću moći i kako će ovi lijekovi uticati na moj organizam.

Zanima me ima li neko sa sličnim problemom i kako se nosite sa tim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

kod mene u porodici je psorijazni artritis nasledan. imaju ga izmedju ostalih i keva i brat.

jedini lek koji njima pomaze je metotreksat. i naravno more...

isto je frka za brata hoce li to uticati na to da li ce moci da ima decu pod tim lekovima.

ne znam sta da ti kazem... raspitaj se kod lekara o svemu, trazi banje i neke tretmane koji mogu sve to da ti olaksaju.

i ako nista imas barem jednu bebu... neki nemaju ni to... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja pijem metotreksat 10 mg jednom sedmično od jula. Do sada nisam primjetila neko poboljšanje. Išli smo na more u avgustu i jeste prijalo mi je iako sam mislila da ću se sva pokočiti od hladnjikave vode ali eto nisam i super sam se osjećala. Jedino što ja pored svega imam i alergiju na sunce pa me to uvijek smara na moru.

Moja majka takođe boluje od RA ali njoj je otkriven tek u 50-oj godini života tj. u menopauzi je dobila tegobe.

Ja sam neki dan prelistavala stare nalaze krvi i do 2006. su mi uvijek bili idealni i tek od 2007. kreće blago povišena sedimentacija a kasnije pošto su ispitavali od čega nađu i povišen RF tada se kretao oko 55.

Poslije porođaja SE mi je 55 a RF 116,4 i naravno onda ispitivanje svega i svačega. Problem je što ja živim u gradu koji nema reumatologa. Naš fond zdravstvenog osiguranja ima sklopljen ugovor sa jednim reumatologom sa Instituta za reumatologiju iz Beograda i ta doktorka dolazi jednom mjesečno ili jednom u dva mjeseca kako njoj odgovara u jednu privatnu kliniku u našem gradu i eto ona mi je postavila dijagnozu.

Prvi put je bio samo razgovor i pregled pipanja zglobova i rekla je da nema znakova RA i da to nije to. Međutim zbog moje upornosti i insistiranja rekla je da ćemo odraditi UZ šaka i stopala radi definitivnog isključenja te bolesti. Nakon odrađenog UZ pregleda ostala je zabezeknuta i rekla da postoje već erozivne promjene na zglobovima šaka. I od tada naravno terapija metotreksat od kojeg su mi odmah skočile i masnoće u krvi a ni KKS ni urin nisu baš najsjajniji.

Doktorka dolazi ove sedmice ponovo i idem na kontrolu pa ćemo vidjeti šta će reći.

Kod mene je izgleda porođaj bio okidač da to sve bukne.

A tvoj brat Mila, koliko on ima godina? Dr mi kaže da se u principu može planirati potomstvo i sa ovim bolestima. Potrebno je prekinuti uzimanje lijekova i treba da prođe 6 mjeseci da se organizam očisti i onda raditi na tome.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

moj brat je '88 i ima ga od srednje skole. uzas na sta to lici kad po kozi i glavi izadje. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.