Hormoni, trombofilije i putokazi

odgovora

Objavljeno (Izmenjeno)

Našla sam sajt Folic Plus, hvala vam. Da li ste naručivale online, ili kupovale u apoteci? Koji još proizvođači postoje, šta mi preporučujete? 

Takođe, ako znate neke dobre strane ili domaće stručne sajtove koji se bave ovom problematikom, značila bi mi preporuka. Guglam, čitam, informišem se, da skratim vreme do sledećeg pregleda. 

Nisam narucivala online jer je u vreme moje trudnoce Femibion imao ovaj oblik folata a sve to sto sam nasla na americkim sajtovima zahtevalo je konsultaciju sa nekim od dr(mada vecina tih dr su neki dr prirodne med, ili vev nesto sl) Citala sam da treba poceti sa odredjenim dozama, pa uzimati jos neke suplemente, raditi jos poprilican br stvari, uz masu nezrljenih efekata, te odustadoh.

Ozbiljni strucni sajtovi, kad je ova problematiks u pitanju, ne postoje. Uglavnom su kontroverzni, ili su blogovi, ili su alternativni. Jos uvek nema cvrstih dokaza, eksperimentalnih. Empirijski, izgleda kao da ima veze ali ce se znati u nar par god. Vise ima clanaka i Mthr-u a za Pai Ne znam. Probaj mthfr.net

 

Izmenjeno od strane leni
Margaritta voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Folicplus ima u vecim apotekama da se kupi, i u drzavnim takodje. Skuplji je, oko 700 dinara 20 kapsula. Ja sam pila strane folate pre trudnoce, u trudnoci presla na folicplus, tako da folnu kiselinu kao takvu nisam uopste uzimala. Doduse, kad sam pocela da pijem elevit u njemu ima i folne kiseline.

Inace, u apoteci sam se bas skoro raspricala sa farm. koja tamo radi i ona me je bas pitala od kad pijem folic plus, da to jeste aktivni oblik i slicno i rece mi kako je jedna trudnica kupovala folan dok je jedan stariji covek cekao u redu i on joj je kazao kako zivi u Kanadi i kako se tamo ne upotrebljava vise folna kiselina u trudnoci nego samo metilfolati.

To sto Leni kaze, nema jos ozbiljnijih eksperimentalnih studija narocito sto se tice pai mutacije, za mthfr se vec zna da ima veze sa sintezom folata i slicno. Ja sam citala bas svasta, najvise americke sajtove.

leni i Margaritta volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Kupiću Folicplus. Nije toliko skup, ja sam samo vitamin E i vitamin C platila oko 3000. 

Bila sam danas kod endokrinološkinje, povećala mi je dozu glukofaža na 1500 jer ga odlično podnosim, a možda može da pomogne. Njen stav je - nema veze što ti hematolog nije dao terapiju, hajde mi da rešimo problem što ti ne zatrudnjuješ (prošlo je godinu dana između prvog i drugog spontanog), pa ćemo kad zatrudniš da ganjamo terapiju ako D dimer pokaže da treba. 

Odmah nakon toga sam bila kod moje ginekološkinje - ona je istog mišljenja, s tim što želi da uradim već sada D dimer i da kako znam i umem ujurim Miljića da bih čula i njegovo mišljenje. Ostalo mi je da proverim kompletnu ks, krv iz uha i taj D dimer, da pijem vitamine, i radimo na bebi, pa kad zatrudnim da vidimo šta ćemo. Kada sam je pitala za aspirin, rekla je da mogu da pijem svaki drugi dan po 75mg. 

Ja sam, uprkos tome što sam praktično na početku, ipak nekako smirenija. Uradila sam sve što je do mene. Sad želim da se opustim, pokušam da terapijom i promenom stila života popravim stanje, i nadam se da ću zatrudneti i da ću, kada zatrudnim, saznati na vreme da odreagujem i predupredim spontani. Ništa lakše. -_-

Izmenjeno od strane Margaritta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Marg,vidim da si sve pokrila i ozbiljno se uhvatila u kostac sa problemom.Ono sto bih ja dodala i sto je meni logicno,jeste da i tm proveri spermogram.Spontani imaju sboj uzrok,pronasla si ga,ali i neostajanje(a u nasim godinama je za mene sve preko 6 meseci neostajanje) u drugom stanju,poted tvoje Ir,moze imati uzrok i poticati i od muskarca.Kada si vec tolike analize uradila,uradite jos i to,makar da iskljucis muski faktor ako je sa njim sve u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Proverili smo, sve je ok sa spermogramom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Izvini,nisam ispratila...Kod nas se to pokazao kao veliki problem pa ja sad svima savetujem da provere i to,za svaki slucaj...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako ima neko vremena da protumaci moje rezultate, bila bih zahvalna  :) Rezultati su radjeni 3. dan ciklusa
Estradiol 415,8 ( 71,6 - 529,2)
LH 4,38 ( 1,90 - 12,5)
FSH 6,38 (2,5 - 10,2)
Prolaktin 221,1 ( 59,0-619,0 ; postmenopauza 38,0 - 430,0 ; trudnice 206,0 - 4420,0)
Progesteron 2,89 (<4,45)
Testosteron 1,88 (0,5-2,6)

Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sve je u granicama referentnih vrednosti, rekla bih da je ok, i vise nego ok. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako ima neko vremena da protumaci moje rezultate, bila bih zahvalna  :) Rezultati su radjeni 3. dan ciklusa
Estradiol 415,8 ( 71,6 - 529,2)
LH 4,38 ( 1,90 - 12,5)
FSH 6,38 (2,5 - 10,2)
Prolaktin 221,1 ( 59,0-619,0 ; postmenopauza 38,0 - 430,0 ; trudnice 206,0 - 4420,0)
Progesteron 2,89 (<4,45)
Testosteron 1,88 (0,5-2,6)

Hvala unapred

Odnos Fsh i Lh je ok ali mislim da je Estradiol visok za ovu fazu. Pitaj dr. 

Progesteron radi 21. dana, njegova vredost 3. dana nije relevantna. 

Srecno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene koje ste pile ili pijete Aspirin Protect,do koje nedelje ste ga pile?Juce mi hematolog kaze do ulaska u sedmi mesec,posle nije dobar za bebu,ali da vidim sa ginekologom...Pa pracenje,ako je sve o.k. nista od terapije,ako nije,uvesce mi Fraxi do kraja trudnoce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene koje ste pile ili pijete Aspirin Protect,do koje nedelje ste ga pile?Juce mi hematolog kaze do ulaska u sedmi mesec,posle nije dobar za bebu,ali da vidim sa ginekologom...Pa pracenje,ako je sve o.k. nista od terapije,ako nije,uvesce mi Fraxi do kraja trudnoce...

Ja ga nisam pila ali sam cula da se pije najdalje do 35. nedelje. 

I ako ti uvedu Fraxi, to nije dugo, za cas ce proci :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne strahujem od Fraxija nego sam se zabrinula jer mi je hematolog rekla da Aapirin posle 7. meseca nije dobar za bebu,navodno se nesto talozi u neuralnojcevi...Ja u to vreme i idem kod ginekologa pa cu je pitati za misljenj,ali ipak prvo da se konsultujem sa vama :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Haha, bebactolog prvo :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uradila sam ks, sve ok, ali mi je mpv blago povišen (11,2, a ref. vrednost je do 11). Guglah sad, to je veličina trombocita valjda.

Vreme krvarenja iz uha - 175 (manje od 180 je ref.), vreme koagulacije 420 (od 600) i D dimer 50 (od 250).

To je sve ok, zar ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Haha, bebactolog prvo :) 

Pa naravski!

Marg,ja bih rekla da je to sve u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Ja nadjoh vezu na hematologiji u klinickom centru da mi urade trombofilije, cekala sam skoro mesec dana rezultate da bi videla da su uradili samo ovo: (na uputu je pisalo "trombofilije")

Antithrombin Liquid 104% (75-123)

APCR V without APC 2.49 TR (2.0 - 3.5)

Free Protein S  67.7% (63.0-135.0)

Protein C Chrom. 100% (69-134)

dRVVT Confirm 1.02 TR (0.0-1.20)

Ocekivala sam da bar jos nesto urade. Sad cu da idem privatno da uradim urodjene... a ovo gore kako vam se cini, jel mi uopste znace nesto ove šture analize?

Izmenjeno od strane Ana87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja nadjoh vezu na hematologiji u klinickom centru da mi urade trombofilije, cekala sam skoro mesec dana rezultate da bi videla da su uradili samo ovo: (na uputu je pisalo "trombofilije")

Antithrombin Liquid 104% (75-123)

APCR V without APC 2.49 TR (2.0 - 3.5)

Free Protein S  67.7% (63.0-135.0)

Protein C Chrom. 100% (69-134)

dRVVT Confirm 1.02 TR (0.0-1.20)

Ocekivala sam da bar jos nesto urade. Sad cu da idem privatno da uradim urodjene... a ovo gore kako vam se cini, jel mi uopste znace nesto ove šture analize?

nisu ti mnogo uradili jer nije pisalo na uputu :( Tako je meni napisao gin pa su ovi na imunologiji odlepili. Ali zahvaljujuci njihovoj ljubaznosti uradila sam svasta, ispisali su mi celu listu i naknadno im donela novi uput. Probaj tako. Protein S malo snizen, znam da to sa necim ima veze al' ne znam sa cim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene koje ste pile ili pijete Aspirin Protect,do koje nedelje ste ga pile?Juce mi hematolog kaze do ulaska u sedmi mesec,posle nije dobar za bebu,ali da vidim sa ginekologom...Pa pracenje,ako je sve o.k. nista od terapije,ako nije,uvesce mi Fraxi do kraja trudnoce...

Ja pijem Aspirin od 100mg, pretpostavljam da je to to isto, meni je receno do tri nedelje pred porodjaj. Sutra imam zakazano kod hematologa, pa cu ga ponovo pitati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uradila sam ks, sve ok, ali mi je mpv blago povišen (11,2, a ref. vrednost je do 11). Guglah sad, to je veličina trombocita valjda.

Vreme krvarenja iz uha - 175 (manje od 180 je ref.), vreme koagulacije 420 (od 600) i D dimer 50 (od 250).

To je sve ok, zar ne?

sve ok :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne strahujem od Fraxija nego sam se zabrinula jer mi je hematolog rekla da Aapirin posle 7. meseca nije dobar za bebu,navodno se nesto talozi u neuralnojcevi...Ja u to vreme i idem kod ginekologa pa cu je pitati za misljenj,ali ipak prvo da se konsultujem sa vama :)

Ja sad prvi put cuje za to. Meni je doduse endokrinolog uvela aspirin, ali nista mi nije rekla dokle da pijem. Pitacu je na kontroli za mesec dana, a pitacu i mog ginekologa. Ja sam shvatila da se on pije do 36. nedelje.

Vuciguraj voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja se bas ufrkisala kad mi je rekla,za dve nedelje idem na dopler pa cu tada pitati doktorku ginekologa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja se bas ufrkisala kad mi je rekla,za dve nedelje idem na dopler pa cu tada pitati doktorku ginekologa.

Ma znam, nemoj nista da mi pricas. S jedne strane frka da ne naudim bebi, sa druge strane frka ako prestanem sa terapijom, da se nesto ne iskomplikuje.

Ako nista drugo, iscitala sam sve zivo o aspirinu u trudnoci na stranim sajtovima i zaista nisam nasla nijedan jedini podatak o bilo kakvom negativnom uticaju na bebu (svakako mislim na ove male doze aspirina), i znam da ga zene piju do 36. nedelje i onda se ukida, tako da me sada bas iznenadilo to sto ti je rekla hematolog.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao svima ja sam uradila stecene trombofilije pre 8 godina zbog ponavljanih pobacaja sa bivsim muzem i sve je bilo ok sem APC-R je pokazao granicnu vrednost dr.je rekao da granicne vrednosti proteina c pokazuju sumnju na FV-Leiden i FII202010A i to mi je trazila kao dodatno da uradim ,medjutim mi smo se razisli i bebe su imale anomalije .Nisam to nikad uradila ,sa ovim muzem idem na vto i razmisljam se da li da to uradim ,nekako mi mnogo kosta .Koliko su te dve trombofilije opasne i da li se rade negde na uput?1.Trudnocu sam iznela bez problema .Trenutno na vto idem iz drugih razloga ,razmisljam da krenem sama da pijem cardiopirin od 75,ili 100 ne moze mi skoditi ali u slucaju da imam  problem sa time to nije dovoljna terapija zar ne?hvala:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ma znam, nemoj nista da mi pricas. S jedne strane frka da ne naudim bebi, sa druge strane frka ako prestanem sa terapijom, da se nesto ne iskomplikuje.

Ako nista drugo, iscitala sam sve zivo o aspirinu u trudnoci na stranim sajtovima i zaista nisam nasla nijedan jedini podatak o bilo kakvom negativnom uticaju na bebu (svakako mislim na ove male doze aspirina), i znam da ga zene piju do 36. nedelje i onda se ukida, tako da me sada bas iznenadilo to sto ti je rekla hematolog.

 

Pa da,i ja cula podatak da je o.. do 32. nedelje,bas se sad brinem...Ali idem kod dva razlicita ginica,pa cu uporediti i izvagati sta cu i kako cu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao svima ja sam uradila stecene trombofilije pre 8 godina zbog ponavljanih pobacaja sa bivsim muzem i sve je bilo ok sem APC-R je pokazao granicnu vrednost dr.je rekao da granicne vrednosti proteina c pokazuju sumnju na FV-Leiden i FII202010A i to mi je trazila kao dodatno da uradim ,medjutim mi smo se razisli i bebe su imale anomalije .Nisam to nikad uradila ,sa ovim muzem idem na vto i razmisljam se da li da to uradim ,nekako mi mnogo kosta .Koliko su te dve trombofilije opasne i da li se rade negde na uput?1.Trudnocu sam iznela bez problema .Trenutno na vto idem iz drugih razloga ,razmisljam da krenem sama da pijem cardiopirin od 75,ili 100 ne moze mi skoditi ali u slucaju da imam  problem sa time to nije dovoljna terapija zar ne?hvala:)

Na zalost,mogu biti veoma opasne,ako mozes,proveri Leiden-a,mislim da uopste nije bezazlena mutacija...Cak mi se cini da je i najozbiljnija od svih koje obicno radimo,neka me devojke isprave ako gresim...

leni voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.



  • Postovi

    • Trudnoća bez ikakvih simptoma
      Započeo/la Andrejica · Objavljeno
      Zdravo svima,imam pitanje. Dali se nekom desilo da ostanete trudni al' da dobijate menstrualni ciklus.  
    • Expertni ultrazvuk
      Započeo/la tegy18 · Objavljeno
      Pozdrav mame. Da li je neko radio Expertni u NS, u poliklinici Consulium? Da li doktorice ok? Ili imate neku drugu preporuku.
    • Nemiran san kod bebe
      Započeo/la NikaTea · Objavljeno
      Da li mogu da dobijem Vaš kontakt telefon/mail?
    • Kad je najbolje vreme početi bebu navikavati na nošu?
      Započeo/la Emma46 · Objavljeno
      Moje dete ne piski noci u pelenu. Nikada i nije. Obucem ga u 21h i u 5 ujutru kad se budi da sisa, pelena je suva. Od kad se rodio. Kakio je za ovih 7 meseci mozda 20x u pelenu. Svaki put moramo da ga skinemo da bi kakio. Sad ja njega treba da cekam do 2god da mu skinem pelene. Vristi kad mu se oblaci pelena, samo je cupa i pokusava da skine. Ne moze on ostaviti pelene tako mali, ali moje misljenje je da on vec pokazuje zelju da mu se skine plastika sa guze. Jer mu to nije prirodno ni prijatno. I kaki na nosi. Ne piski, to obavi cim ga skinem. Ali se na njemu vidi jasno i kad hoce da kaki i kad hoce da piski. Da li ja previse analiziram moje dete ili je on specifican ne znam, ali je jako jasno kad zeli u vc. A sad su se doktori i proizvodjaci pelena slozili da dete treba da nosi pelene 2god jer nije psihicki spremno za to pre(gore su znaci koje dete od 2god pokazuje kada je spremno za odvikavanje od pelena, koje sam ja licno videla na mnogo beba, ne samo na mom detetu, ali pedijatar je rekao mami ne jos ). Ali zato svi upisuju decu na strani jezik sa 2-3god. Za to su spremni, ali za osnovnu, urodjenu fiziolosku potrebu nisu.  Ne zelim da forsiram neke stvari, ali cista logika mi je da nije zdravo za kozu ni za samo razvijanje osecaja i kontrole nuzde dugo nosenje pelena. Kako ce da razviju osecaj za to ranije kad ih mi teramo da budu upisani i ucimo da je to ok. Ispada da deca prvo nauce bukvalno sve drugo sto mogu pre nego sto krenu u skolu a sto nije urodjena ljudska potreba, ali da piske sami to najteze savladaju.  
    • Dečiji biseri
      Započeo/la NikaTea · Objavljeno
      Ženice potrebna mi je pomoć. Kako da dođem do članice Priboj? Mail adresa koju je ostavila kao kontakt neispravna je a hitno mi je da stupim u kontakt sa njom. Da li je neko možda zna?
  • Teme

  • Ko je online? (See full list)

    There are no registered users currently online