Hormoni, trombofilije i putokazi

odgovora

Objavljeno

Hvala vam puno na odgovoru i savetu. Malo sam se uplasila svega, jer sam cula da je HOMOZIGOT tezi oblik trombofilije, a u Kragujevcu ne postoji doktor koji zeli da objasni sta to znaci. Svi su u fazonu "lako ces" i zavrse sa tobom za 5 minuta razgovora. Hvala vam puno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jel ima neki lek koji je slican Utrogestanu tj da sluzi istoj svrsi?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Ada29, ja sam prvo pila Dabroston, a kasnije su mi zbog stalnih mučnina i povraćanja dali Utrogestan vaginalno. Mislim da je ista svrha lijeka i da ih ima još nekoliko, ne znam tačno kojih. Najbolje je posavjetovati se sa ginekologom.

Izmenjeno od strane Abej
Ada29 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Žene drage :wub:

 

Imam jedno hormonsko pitanje :D Radila sam hormone 2. dan ciklusa i evo ih rezultati:

FSH 4,9(2-15)

LH 24,5(1-10)

Prolaktin 231(59-619)

Estradiol 651(105-217)

Progesteron 3,5(1-9,5)

Testosteron 0,57(0,3-33)

 

Šta mi ovo govori?:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Žene drage :wub:

 

Imam jedno hormonsko pitanje :D Radila sam hormone 2. dan ciklusa i evo ih rezultati:

FSH 4,9(2-15)

LH 24,5(1-10)

Prolaktin 231(59-619)

Estradiol 651(105-217)

Progesteron 3,5(1-9,5)

Testosteron 0,57(0,3-33)

 

Šta mi ovo govori?:rolleyes:

el imas problema sa ovulacijom?

lh skace u ovulaciji...

estadiol ti je visok i on utice na ovulaciju

a ti si radila hormone 2dc

mislim da progesteron treba da radis u drugoj fazi ciklusa 21 dc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jel radio neko F II, F V, mthfr i pai gen? Jel zna neko koliko to kosta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jel radio neko F II, F V, mthfr i pai gen? Jel zna neko koliko to kosta?

ja platila u neo labu pre manje od godinu dana 12100

u nisu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Joj :(

EDIT:  ne kontam sto mi ispisala da idem na analizu trombofilija, nikad nisam ostajala trudna...

Izmenjeno od strane Ada29

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Žene drage :wub:

 

Imam jedno hormonsko pitanje :D Radila sam hormone 2. dan ciklusa i evo ih rezultati:

FSH 4,9(2-15)

LH 24,5(1-10)

Prolaktin 231(59-619)

Estradiol 651(105-217)

Progesteron 3,5(1-9,5)

Testosteron 0,57(0,3-33)

 

Šta mi ovo govori?:rolleyes:

Govori da je ovo klasican PCOS, moze i menopauza ali ne u tvom slucaju ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A vidiš ja se menopauze pribojavam jer je moja mama u 38.oj godini počela da gubi ciklus.... Hvala na teoriji, srce si :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Joj :(

EDIT:  ne kontam sto mi ispisala da idem na analizu trombofilija, nikad nisam ostajala trudna...

Ni ja nikad nisam ostala trudna (ne računajući jednu biohemijsku trudnoću), niti je bilo ko u mojoj porodici, hvala Bogu, imao slog, tromb, problem sa venama I radila sam analizu na trombofilije, doduše samoinicijativno, I ispostavilo se da imam dve mutacije. Vecina hematologa ne povezuje urođene mutacije sa problemom ostajanja u drugom stanju, ali strane studije govore drugačije, da mogu imati veze I sa procesom implantacije, mada je ova oblast počela ozbiljno da se izučava tek pre 7-8 godina.

Kod nas se trombofilije uglavnom povezuju sa spontanim pobačajima.

Inače, koliko sam ispratila, ti imaš problem sa hormonima, pcos ako se ne varam. Inače, mutacija na genu MTHFR takođe se povezuje sa PCOS I Insulinskom rezistencijom, jer sve to ima veze sa tim jednim genom.

Da li si radila test opterećenja glukozom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A vidiš ja se menopauze pribojavam jer je moja mama u 38.oj godini počela da gubi ciklus.... Hvala na teoriji, srce si :wub:

Maro, rana menopauza nije normalna, ona je posledica. Ti to mozes da sprecis ali moras da se potrudis. Prva stvar ishrana i skidanje salceta oko stomaka, tu se talozi visak estrogena. Obavezno uradi ogtt sa insulinemijom. Moguce i da je tvoja mama imala isti problem, IR i PCOS ali tada se manje znalo o tome, zena je radjala pa nisu dublje zalazili a IR i PCOS remete a cesto i obustavljaju cikluse. Svaka menopauza je posledica promene hormona, a zasto dolazi do ranije promene hormona? To je najcesce posledica neurednog zivota (ishrane, nedovoljnog ili preteranog spavanja  i stresa). Ne bi bilo lose da uradis i kortizol.

nemoj da padas u bedak vec shvati ovo kao opomenu da moras nesto (skoro sve :P ) da menjas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Maro, obavezno uradi i hormone stitne zlezde!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ni ja nikad nisam ostala trudna (ne računajući jednu biohemijsku trudnoću), niti je bilo ko u mojoj porodici, hvala Bogu, imao slog, tromb, problem sa venama I radila sam analizu na trombofilije, doduše samoinicijativno, I ispostavilo se da imam dve mutacije. Vecina hematologa ne povezuje urođene mutacije sa problemom ostajanja u drugom stanju, ali strane studije govore drugačije, da mogu imati veze I sa procesom implantacije, mada je ova oblast počela ozbiljno da se izučava tek pre 7-8 godina.

Kod nas se trombofilije uglavnom povezuju sa spontanim pobačajima.

Inače, koliko sam ispratila, ti imaš problem sa hormonima, pcos ako se ne varam. Inače, mutacija na genu MTHFR takođe se povezuje sa PCOS I Insulinskom rezistencijom, jer sve to ima veze sa tim jednim genom.

Da li si radila test opterećenja glukozom?

Hormoni su mi u redu ali da imam policisticne jajnike, radila sam glukozu na leto i od tada pijem Siofor.

Ne znam, volela bi sve analize koje mi daju da uradim ali 22000 din za te analize mi je puno :( 

ivannnica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hormoni su mi u redu ali da imam policisticne jajnike, radila sam glukozu na leto i od tada pijem Siofor.

Ne znam, volela bi sve analize koje mi daju da uradim ali 22000 din za te analize mi je puno :( 

Urodjene trombofilije (ima ih 4 osnovne) kostaju 10.000, a stecene su negde oko 12.000, tako da da, ispadne 22.000 ukupno. Neke od ovih analiza se mogu raditi drzavno, ali su potrebne indikacije da bi ih doktor predlozio i trazio, ja imam stvarno super doktorku opste prakse, pa sam nesto i uspela da uradim drzavno.

Svakako smatram da to ne treba da ti bude prioritet. Ja sam ih odradila jer mi je sve drugo bilo ok i prakticno mi je bilo ostalo jos jedino to da proverim i eto, ispostavilo se da imam, slucajnost ili ne, ne znam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hormoni su mi u redu ali da imam policisticne jajnike, radila sam glukozu na leto i od tada pijem Siofor.

Ne znam, volela bi sve analize koje mi daju da uradim ali 22000 din za te analize mi je puno :( 

ada mozda sumnjaju da imas biohemiske trudnoce jer kod pojedinih mutacija plod ode sa vesticom...uradi ih obavezno

probaj u beo labu mislim da su oko 11000 raspitaj se u svim privatnim lab.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ada odradi prvo te cetiri ako su one dobre onda o.k ali ako nisu imas osnova da trazis od dr da ti da uput za hematologa kod kog ces uraditi ostalo o drzavnom trosku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za te prve cetri da li je bitno koji mi je dan ciklusa? Jel uzimaju uzorak krvi ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za te prve cetri da li je bitno koji mi je dan ciklusa? Jel uzimaju uzorak krvi ili?

odes u bilokoje doba dana u lab i uzmu uzorak krvi

mozes da jedes pre toga sta zelis jer se radi genetika

Ada29 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

da da ,mozes bilo kog dana ciklusa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Maro, rana menopauza nije normalna, ona je posledica. Ti to mozes da sprecis ali moras da se potrudis. Prva stvar ishrana i skidanje salceta oko stomaka, tu se talozi visak estrogena. Obavezno uradi ogtt sa insulinemijom. Moguce i da je tvoja mama imala isti problem, IR i PCOS ali tada se manje znalo o tome, zena je radjala pa nisu dublje zalazili a IR i PCOS remete a cesto i obustavljaju cikluse. Svaka menopauza je posledica promene hormona, a zasto dolazi do ranije promene hormona? To je najcesce posledica neurednog zivota (ishrane, nedovoljnog ili preteranog spavanja  i stresa). Ne bi bilo lose da uradis i kortizol.

nemoj da padas u bedak vec shvati ovo kao opomenu da moras nesto (skoro sve :P ) da menjas.

Hvala Ljubo, u avgustu sam se požalila da su mi zadnja 3 ciklusa bila neuredna i uradila sam UZ jer je dr. posumnjao na cistu ali je sve bilo ok. Radila sam hormone štitne dva puta u zadnja 4 meseca i oni su u redu. Od porođaja sam smršala 20+ kg, bilo mi je lepo dok su kile nestajale a onda sam se letos zapitala od čega su nestale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A vidiš ja se menopauze pribojavam jer je moja mama u 38.oj godini počela da gubi ciklus....

I moja isto tako, a ja sam sva na majku :huh: Mislim da je ovo prvenstveno nasledno, mada ne kazem da u manjoj mjeri mozda mozemo da uticemo korigovanjem losih navika...

M@r@ voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I moja isto tako, a ja sam sva na majku :huh: Mislim da je ovo prvenstveno nasledno, mada ne kazem da u manjoj mjeri mozda mozemo da uticemo korigovanjem losih navika...

Brezice, meni su uglavnom svi lekari rekli da obratim pažnju jer su mišljenja da jeste nasledno....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Djevojke, imam za vas jedno pitanjce vezano za testove na trombofiliju-od kojeg dr ste dobile uputnicu za njih (ginekologa, hematologa, dr opšte prakse..)? Naime, želim da ih odradim da bih bila mirna u budućnosti, iako po riječima više ginekologa kod mene nema osnova za te testove na osnovu prethodne trudnoće. Državni ginekolog mi nije htjela dati uput iz tog razloga (iako sam insistirala, bila uporna), a privatni gin. takođe smatra da nema osnove, ali da možemo biti sigurni samo ako se testovi odrade, ali mi ona ne može dati uput. Inače, nisam iz Srbije, ali po većini stvari vidim da je slična situacija u zdravstvu i kod nas u BiH (R.Srpska).

Ako imate neki savjet kako bih još mogla dobiti uputnicu, molim vas da mi napišete.  Hvala unaprijed na odgovorima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam negde pisala ali se ne sećam gde.

Otišla sam kod gin. da se posavetujem i tražila da mi napiše sve što misli da treba kako bih ja mirna ušla u narednu trudnoću. Rekao mi je da je napisao sve što se uglavnom radi za VTO.

Skoro sve sam radila privatno, za nešto sam samo dobila uput od lekara opšte prakse. Tražila sam od ginekologa uput za trombofiliju ali mi je on rekao kako je najbolje privatno da odradim jer je državno isuviše komplikovano.

Ako hoćeš, mogu ti poslati pp da pročitaš šta sam sve odradila. Znam da me je privatno koštalo nekih 30000din.

Abej i Barbie doll volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.



  • Postovi

    • Novi članovi Bebac foruma
      Započeo/la Aida87 · Objavljeno
      Zdravo, moja beba ima 40 dana i danas je prvi put zaspala na stomaku.Koliko dugo smije spavati u tom polozaju,cini mi se da mu godi jer juce nije spavao cijeli dan (malo ga grcevi muce).!? Hvala unaprijed na odgovoru
    • Porodilište - Sombor
      Započeo/la JovanicaC · Objavljeno
      Bralac, mnogo nam znači tvoja pomoć.  Uglavnom sam i spakovala sve to što si pomenula. Samo eto me je bunila ta odeća za bebu pošto mi je par mama reklo da ponesem odeću (zeke i benkice) a par vas da ne treba ništa.    Termin mi je 15. 06. 
    • Treći trimestar
      Započeo/la wonderwoman · Objavljeno
      Auu sta je sa ovim forumom, nigde nikog nema 32 nedelja, termin je 25.7. I ocekujem devojcicu, pocinje da me bolucka donji stomak, u prvoj trudnoci to nisam imala a nosila sam decaka jako nisko. Pozdrav svima! 
    • Porodilište - Požarevac
      Započeo/la wonderwoman · Objavljeno
      Pozdrav mame i buduće mame  ima li koja da se skoro poradjala u poxarevackom porodilistu? Nisam od 2013e,malo sam u zaostatku sa informacijama, sve je dobrodoslo! Hvala! 
    • Porodilište - Čačak
      Započeo/la Sarita10 · Objavljeno
      Moje iskustvo sa kraja 2019 godine je odlično! Sto se tice porodilistu u Cacku jedinu primedbu imam na sestre sa neonatologije. Donose bebe na podoj, odu, nema ih po sat vremena. Obavezno je dojenje lezeci, i kako legnes sa bebom da doji nema okretanja na drugu dojku dok ne dodju, a njih nema, bebe plaču. Ne mozes da ustanes iz tog položaja zbog rane. I zene ne dobijaju savete i pomoc oko dojenja. Nije ni čudo što danas retko ko doji. Sve ostalo u porodilistu ocena 5! Babice su predivne, čistoca je na zavidnom nivou, sve je renovirano, novo, svaki čas dobijamo nove spavacice koje nisu pocepane kao sto su ranije bile. Moj porodjaj je bio prirodan. Dali su mi nesto za ublažavanje bolova kad sam došla u salu, nisam trazila nista, a to mi je mnogo pomoglo.  Da napomenem da nisam imala nikog poznatog u porodilistu, ni jednog doktora, ni sestru, a prema meni su svi bili divni.  Ovo pišem jer znam da ima puno negativnih komentara, ali nije sve baš tako. Moj stav je da je čačansko poridiliste veoma dobro, u nekim stvarima bolje i od Narodnog Fronta i drugih vecih bolnica.  Sve pohvale! 
  • Teme

  • Ko je online? (See full list)

    There are no registered users currently online