Diastasias recti

odgovora

Objavljeno

ma ja imam definitivno ovo, rupa nije velika, mala je, ali oseca se kanalic, dala sam i mm da proveri i on kaze da misli da imam...a osecam i tu napetost u stomaku evo vec 11 meseci...ja sam se ugojila 15kg, a sada sam smrsala 16-17kg, a dete mi je bilo 4kg i uopste nisam pazila sta dizem i sta nosim niti sam nosila steznik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E, da se i ja upišem na spisak. Posle drugog porođaja sam imala tu "rupetinu". Kažem imala, jer mi se čini da je sad nema. Stomak mi sad nije baš kao pre trudnoća, ali stanje napreduje u dobrom smeru.

Uglavnom, posle drugog porođaja (a to je bilo pre dve godine) sam mogla nekoliko prstiju da stavim između trbušnih mišića. To je igledalo baš grozno - kao jedna velika uzdužna kila. Baš kao na slikama na netu. Nisam ništa preduzimala, nego je tempo života sa dvoje klinaca izgleda delovao terapeutski. Nisam ni proveravala situaciju, evo, sve do sada. Mišići su mi tik jedan uz drugi, ne može da stane između normalno ni jedan prst, ali mogu da ga "uglavim" ako se baš potrudim.

Inače, meni su ginekolozi i posle carskog i posle prirodnog porođaja rekli da ne koristim steznike jer će mi se trbušni mišići ulenjiti i duže će mi trebati da ih vratim u formu. Dobila sam savet za vežbice za stomačne mišiće i mišiće poda karlice, ali ništa od toga nisam radila. Šta da kažem, nikad to nije stiglo na vrh liste prioriteta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa, ja sad samo pišem kakva je trenutna situacija kod mene. Ne kažem da su se mišići bukvalno spojili, znam i sama kako izgledaju i funkcionišu, nego samo da su se za ovo vreme toliko približili da sad više nema te uzdužne rupe i da se sve vratilo na svoje mesto, u mom slučaju, bez ciljanih vežbi. Iako ja već desetak godina nisam aktivno radila vežbe, ipak živim vrlo aktivno, i moj dan je zato put vežbi. Evo i sada dok sedim, trudim se da mi kičma bude prava i stomak zategnut. Dok šetam takođe, ne razvlačim se mlitavo nego hodam žustro, svakodnevno, puno puno. Vozim bicikl, plivam. Puno sam napolju sa decom, a znate sve kako to onda izgleda. Kada budem ponovo radila i više sati dnevno provodila u nekim prinudnim položajima, verovatno ću opet osetiti potrebu za ciljanim vežbama. Za početak planiram da se u dogovoru sa fizijatrom malo posvetim kičmi jer nekako očekujem da me ona uskoro opomene jer već 4 godine nosam decu :).

U svakom slučaju, tema je super, treba o ovom problemu da se priča. Svojim iskustvom sam samo htela da ohrabrim mame.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Milar, nikako da ti se zahvalim na velikoj pomoći. Radila sam onu prostu vežbu sa uvlačenjem stomačnih mišića koju si navela i stanje se drastično popravilo. Stomak mi mnogo bolje izgleda. Za rezultate treba biti uporan jer se ne primećuju odmah već nakon dva meseca. Inače, ja sam i smršala više od 10 kg od prošle zime pa je efekat još jači. Hvala ti!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

i ja imam bas diastasis recti, tako mi je i hirurg napisao.. pored toga i pupcanu kilu. ja mislim da to nema veze sa porodjajem, vec sa slabim trbusnim misicima i velicinom bebe, a verovatno i sa samom konstutucijom trudnice. ja sam niska, 154 cm, a stomak mi je bio ogromaaaan. cak me je i babica koja je pred panzijom sa 40 god radnog staza pitala kad me je videla da tolikim stomakom, da li sam sigurna da ne nosim blizance. i naravno da je moralo da popuca sve zivo... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.