Nagli i iznenadni porođaj

odgovora

Objavljeno

Uvjek sam se pitala šta žena treba da radi da se slučajno desi da ne stigne do bolnice. Mala je vjerovatnoća da će se neko poroditi naglo i odjednom ali isto tako nije ni nemoguće. U svakom slučaju čačkala sm po netu i iskopala jedan vrlo kratak i zanimljiv tekst.

KOMENTARIŠITE!!! Dajte vaša iskustva, mišljenja i znanja

Malo je verovatno da ćete se naći u situaciji da se iznenada porađate kod kuće ili na zadnjem sedištu taksija – posebno ako je u pitanju prva trudnoća – ali se može desiti. Kod nekih žena se dešava da iako nisu imale simptome ili samo slabe kontrakcije, odjednom osete jak nagon da guraju, što može značiti trenutan dolazak bebe. Ako ste već imali brz porođaj, važno je da se pripremite pre vremena za polazak u bolnicu.

Ukoliko vam se čini da nećete izdržati, da su kontrakcije brze i jake i da imate nagon da gurate prvo što treba da uradite je da pozovete hitnu pomoć. Ako vaš partner nije sa vama, pozovite susede ili prijatelja u blizini. Otključajte vrata da hitna pomoć može da uđe. Uzmite peškire, čaršav ili ćebe. Stavite jedno ispod sebe, a ostalo držite pored da biste osušili bebu nakon porođaja (ako pomoć ne stigne na vreme). Ako osećate jak poriv da gurate, pokušajte da ga odložite tehnikama disanja ili tako što ćete leći na stranu. Skinite pantalone i donji veš. Ukoliko se kojim slučajem desi da se porodite, a da pomoć još uvek nije stigla, nikako ne pokušavajte da presečete pupčanu vrpcu. Ako je obmotana oko bebine glave, pokušajte da je olabavite. Kada beba potpuno izađe, osušite je i postavite na svoj stomak, koža uz kožu, i zagrejte je svojom telesnom temperaturom. Pokrijte sebe i bebu suvim ćebetom ili čaršavom. Polako i nežno prođite prstima sa strane bebinog nosa da bi izbacili tečnost. Ukoliko beba ne počne spontano da plače nakon porođaja, stimulišite je trljajući joj leđa ili lupkajući joj pete.

Izvor: www.mojabeba.com

PS. Koliko dugo može vremena proći a da se bebi ne odječe pupčana vrpca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Topaz...uvek otvaraš neke zanimljive teme :) ...nemam pojma koliko pupčana vrpca može da stoji nepresečena...ali ne vidim razlog da ne može neko vreme...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.