Porodjajne povrede kod beba

odgovora

Objavljeno

Da li znate nesto o porodjajnim povredama kod beba? :(

Kazu da ni jedna nije opasna.

Fraktura ključne kosti

Ključna kost spaja rame i grudni koš. Kod novorođenčeta je nježna i krhka pa relativno često (2-3% sve djece) u porodu napukne. Pri prvom pregledu prepoznaje se napuknuće ako dijete slabije miče rukom, katkad tek drugi-treći dan, kad splasne endem. Srećom, ključna kost brzo zacjeljuju bez nekog naročitog liječenja, dovoljno je da se ručica učvrsti, imbolilizira, pelenom. Zato se prvih šest do osam dana života ne oblači rukav košuljice ili benkice na povrijeđenu ruku. Nakon tjedan dana, slomljena ključna kost zarasta bez posljedica. Dijete se već 4. dan otpušta iz rodilišta, s uputama za poštedno prematanje ruke, a kasnije kontrola nije potrebna. Ruka će zarsati bez posljedica.

Kefalhematom

Kefalhematom je tvrda elastična oteklina na jednoj ili obje strane glave. Vidljiva je od drugog dana života, a traje oko mjesec dana. To je dosta česta porođajna povreda. Nastaje pri prolazu glavice kroz porođajni kanal. Oteklina može i porasti prvih dana, no nije u pravilu opasna, pa se dijete otpušta kući iz rodilišta. Nije potrebna nikakva kontrola, a oteklina će postepeno nestati poslije mjesec dana. Samo iznimno će biti potrebna pomoć kirurga. Veći kefalhematom može uzrokovati jaču novorođenačku žuticu i, kasnije, anemiju.

Preuzeto sa www.e-beba.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao ja sam Amela i imam sina koji je star 3 meseca pre mesec dana smo primetili da na glavici ima malu vazdusastu lopticu velicine manjeg klikera vodili smo ga na institut za majku i dete i tada su nam rekli da je to hematom koji je nastao prilikom porodjaja i da nije nista zabrinjavajuce skoro smo primetili da pocinje da raste ako je neko imao slicna iskustva molila bih da se javi unapred hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nas sin nije imao te spoljne hematome na glavi vec unutrasnje koje doktori nazivaju cistama. I jedni i drugi hematomi su posledica povrede na rodjenjenu tj. pri samom porodjaju.

Kako su nama ubjasnili, unutrasnji se sami po sebi vremenom smanjuju, a spoljni neko vreme rastu, pa splasnu. Kako kod nas, odraslih, se pojavljuju modrice i podlivi pri udarcu, tako se kod beba pojavljuju razni podlivi i hematomi takvog tipa. Nista nije zabrinjavajuce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.