Prosiren pijelon kod beba

odgovora

Objavljeno

Tema o prosirenom pijelonu kod beba ne postoji,ili ja nisam pronasla,pa cu ovde da napisem sta imam.Sa dva meseca smo isli na uz kukova.Tada nam je dr rekla da na desnom bubregu imamo prosiren mokracni kanal,sto bi valjalo proveriti.juce smo bili na uz bubrega.Dr je rekla da je na desnom bubregu prosiren pijelon,sto treba kontrolisati na nekovreme,nista vise.Ja odem sinoc kod pedijatra da popricam o tome.Pedijatar kaze da taj prosireni pijelon moze da se povuce,ali treba kontrolisati tako sto se svakog meseca radi urin i urinokultura.Ako beba ima temperaturu odma mora da se radi analiza urina.Moze da se desi da se nikada ne javi neki problem,a moze dadodje do urinarne infekcije.Prosireni pijelon moze da izazove vracanje mokrace iz besike u bubreg i tada moze doci do infekcije.Kazem,moze da se i samo sve sredi i da nikada ne dodje do problema.Ja se nadam da nikada necemo imati problem,ali cemo voditi racuna i obratiti paznju na ovo.Kad sam ja bila mala nije ni radjen uz,i ko zna koliko beba je tako odrastalo i sve se samo sredilo .Sada se na sve obraca paznja ,sto je i bolje naravno.Meni su rekli da se bebama ne radi uz bubrega,ali kada neki dr primeti ovaj prosireni pijelon,napomene.Neko moze i da ne pomene.Citam na netu da se cesce javlja kod decaka ,i da to moze biti zariste urinarne infekcije,a moze da prodje i bez ikakvog problema,samo obratiti paznju kada je temperatura.Ako neko zna nesto o ovome ,molim da napise ...

A sinoc sam otisla kod pedijatra prvenstveno zbog malo sveze krvi u stolici.Odma sam otrcala do domza zdravlja.Opet se uspostavilo da je zbog pucanja kapilarcica.Juce su u kaki bile malo povece grudvice,tako da su one izazvale pucanje kapilarcica.Danas takodje ima grudvica u kaki ,ali sve je ok.Lepa je i zuta bez ikakvog traga krvi.

gaga2403 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobro jutro!

Milenice, nemoj da brines za prosireni pijelon (nisam ni znala da se tako zove) kod bebca. Mom bebcu je na levoj strani prosireno na 6mm, a valjda je normalno 2-3mm. To je utvrdjeno kad smo isli na uz bubrega kad je bebac imao temperaturu. Doktroka na institutu kaze da je totalno normalno da bude prosireno kod decaka i za normalno se smatra do 1cm, samo sto kazes - treba se pratiti... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja sam bila u panici kada su mi rekli da lena ima prosiren bubrezni pijelon... U Tirsovoj imam odlicnu vezu, zena moga tate radi tamo, i odmah smo otisli. Gledala su je 4 doktora na uz, svi koji su bili u smeni, i nasmejali se zbog kakvih gluposti salju decu!!! Kazu da je to sasvim normalno kod beba i da se ne trosim na gluposti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Auuuh, što ja ne videh ovu temu ranije da sebe poštedim suza i stresa!

Lana isto ima prošireni pijelon. To smo saznali na UZ kukova. Bile u Tiršovoj na UZ, uvlačili su joj kateter (rađena je mikciona), sačekali rezultate i rekoše mi da nije ništa strašno i da se to vremenom zna srediti što meni niko pre njih nije rekao. Iskidala sam se potpuno.

Doduše, Lana ima levi bubreg manji pa idemo u oktobru na još jedan eho da vide koliko je taj bubreg u funkciji. Ona pored toga nije imala T, nikakvu infekciju, svi nalazi urina, urinokluture i brisa vulve su do sad bili ok. Dr reče da to ništa nije alarmantno, samo će joj ishrana biti bez soli i više ćemo paziti, a to ionako radimo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo, ja sam u 23 sedmici, juce na ultrazvuku mi je doktorica rekla da je kod jedne bebe prijelon prosiren na 6mm, inace nosim blizance i curice su obje, mada kazu da se u vecini slucajeva ovo desava muskima. Molim vas da mi kazete vase iskustvo, sta me ceka, jer su mi rekli da ce pratiti i odluciti tek kad se beba rodi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.