Mastitis

odgovora

Objavljeno

Brezice,mislim da ako dojis cesto (na zahtjev) ne bih trebala da zaradis mastitis.Meni su u prvom mjesecu dojenja grudi redovno bile tvrde,tu i tamo crvene i ja bih stalno (cak i kad ne trazi beba) nudila sisu i kako je on dojio ja masirala to mjesto na dojci koje je tvrdo i crveno.Tako sam razbijala te grudvice i nikada hvala Bogu nisam dobila mastitis.

Sa prvim djetetom jesam,jer on nije dojio,a ja mlada neiskusna,morala sam ici na hirurgiji pa mi gnoj vadili spricem.Ne moram da pominjem koliko je bolno,bolove pri porodjaju su NULA za taj bol.

Brezica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala vam, obraticu paznju. Ju, ne mogu da vjerujem da tako strasno boli..

Bgb, zao mi je sto te to snalazilo vise puta, dala sam ti lajk za pomoc i opis simptoma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Brezice, pored svega ovoga sto su ti ispricale devojke, rekla bih ti samo da se koliko god je moguce pripazis bilo kakvih mogucih povredica u predelu grudi. Tu mislim na slucajne udarce, stiskanja, nepravilno stavljanje bebe na dojku tako da te pritiska (al' ga objasnih<_<), cak i bebino grickanje bradavice. Mastitis sa visokom temperaturom jesam imala samo posle porodjaja dok se grudi nisu jos razradile, ali sve ovo sto sam gore nabrojala, sigurno desetak puta do sada mi je uzrokovalo nagnjecenje kanala, na sta se posle dodavalo crvenilo, bolovi po nekoliko dana, ponekad i temperaturica. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo da se oglasim i ovde. Naravno, ne moze sve da bude kao podmazano, u svakom poslu, pa i dojenju. Moram ja da naidjem na po koji problem sta god radila, pa to ti je...

Elem, kada mi je V. imao 2 meseca, suprug i ja smo otisli na svadbu a njega istavili kuci. Nije mi padalo na pamet da tako malu bebu nosim medju 200 ljudi, u zagusljivo, svi da duvaju u njega, gde tresti muzika itd. On je ostao kod kuce sa babom i dedom, i ruckao mleko koje sam ja vremenom po potrebi malo po malo izmlazala i lagerovala u zamrzivac. Kada smo se vratili kuci, nekih 9 sati nakon zadnjeg podoja, meni su grudi bile kao 2 lubenice od po 5kg. Inace nemam nesto velike grudi, ali tada, ono je bilo strasno. 2 nedelje nakon toga V. je i dalje po obroku jeo samo iz jedne (pre svadbe je jeo iz obe za jedan obrok). Tada me jedno vece probudio strasan bol u levoj dojci, a kada sam je pipnula, bila je strasno tvrda i puna nekih cvorica. Zacepili su mi se kanalici... Srecom, odmah sam taj dan pozvala i savetovaliste za dojenje, gde su me savetovali da se izmlazam i stavljam obloge kupusa. Takodje sam pozvala i patronaznu sestricu koja mi je izmasirala i izmlazala tu dojku. Uspela je malo da mi olaksa iako i dalje nisu isli mlazevi mleka iz dojke vec samo "kap-po-kap" sistem. Neka 2-3 dana sam izmlazala, stavljala kupus i proslo je. Kapiram da je problem bio u tome sto nisam u nekim momentu na svadbi smugnula u toalet i makar malo se izmuzla. Nisam htela to da radim jer niko od nas ne sprema rucak pored wc solje, pa tako ni ja nisam htela pored iste da se izmlazam i posle dajem detetu da porucka. A takodje nisam htela da se izmlazam pa to da bacim, jer mi je ta tecnost previse dragocena da bih je bacala. Ocigledno me to kostalo bolova par dana ali proslo je, sto je najbitnije... Nisam odustala od dojenja, evo od tada je proslo mesec ipo dana, za sada je sve super, nadam se da necemo opet naici na takve probleme:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ovo me podseti na jednu svadbu gde se moja drugarica i ja nabismo u wc,obe dojilje,inace,i muzi li se muzi,ona pumpicom,ja rucno...Cak sam i posle tri sata otidla kuci da podojim dete i vratila se na svadbu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uff, i ja bih rado isla kuci da ga podojim da nisam bila 150km od kuce. Najbitnije je da je proslo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo me posle godinu dana sa mastitisom. :(

Prošlu noć je prespavala, ja sva srećna, baš smo se naspavali. Obično sisa po par puta u toku noći. Ujutru osetim da mi je nadošlo mleko i da su mi malo tvrde grudi ali ništa me nije bolelo. Ujutru ne sisa da bi lepo doručkovala, tek oko podne za uspavljivanje. Do tada mi ništa nije bilo. Onda joj oko podneva dadoh da sisa i kako sam ustala tako mi krenu drhtavica strašna i za 15min sam nagurala T38.1. Čula sam se sa dve dr koje poznajem od kojih je jedna ginekolog. Zbog ovog prokletog virusa, šta da radim. Jer nisam odmah bila sigurna šta mi je. Onda mi popodne mama pogledala i kaže crveno ti je. I bolelo me je oko same areole i negde u dubini. A crvenilo na koži u gornjem delu dojke. Dr gin mi reče da krenem Palitrex 2x2 i sinoć sam počela. Cele noći forsirala da sisa, stavljala kupus. Od jutros nemamT. Juče sam dva paracetamola popila jer sam imala i to oko podne i uveče pred spavanje. Jutros sam zvala DZ gde pripadam, razgovala sa sestrom, ona kaže masiranje i pražnjenje i AB 7 dana. Moja mama me uplašila jer kaže da je bolje da odem i da njoj nikad bez inekcija nije prošlo. Imala je puno puta ali nevezano za dojenje. Ne bih da idem usred ovog haosa tamo u KC. Iako mi rekoše preko tel da ako mi bude lošije i skoči visoka T da mogu da odem iako su neradni dani, da se javim.

Znala sam da će da mi presedne što sam se naspavala. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uh Kam, nisam imala na srecu mastitis i nemam neki savet osim da se javis dr. sto vec i jesi, nadam se da ti je bolje. Jedino sto znam to mi je babica savetovala caj od zalfije ko zeli da smanji ili prekine nadolazenje mleka, i mogu potvrditi da mi je oba puta delovalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kam,ja sam fasovala mastitis nakon svadbe. J 7 nedelja ja kuma na svadbi,nosila grudnjak....rezultat sledeća tri dana temperatura koja nije padala ni nakon podoja a često ni nakon lekova. Na moju molbu sam dobila ab. Babica rekla nije to mastitis a ginekolog mw nešto takodje skinuo s kne stvari. Dojka je bila crvena na jednom mestu,grudvu sam imala bas jaku i kažem tt nije padala ji nakon podoja...na kraju sam rekla i molila mm da mi daju ab neki sto može uz dojenje i za mastitis da je jer nisam mogla da izdržim i proslo je. Odmah nakon 3kapsule,čim je počeo ab da deluje valjda je bilo bolje,inace 3dana je samo skakaala tt.

samo opušteno kam,ako se ne vraća tt ne brini. Vidim da si već bil kod dr ali to sto je tvoja mama imala nešto teško ne znaci da ćeš i ti. Moja mama nije uspela ni da doji jer ju je bolelo a ja sam stiska zube i trpela bol dok nije prestalo. Nismo sve iste. Bitno da si dobila lek. Šta kaže dr?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Taman je T spala, juče se opet navratila. Imala sam 38 pa sam ipak otišla kod dr. Ali bolje da nisam. Nije radila moja. Pa zašto dojite, pa prekidajte to, pa eto ovo je sad najbolji trenutak (??)isl. Da mi da uput za UZ dojke. Pritom se radi u istoj zgradi gde je sada ambulanta za febrilna stanja i gde slikaju pluća sumnjivi. Kao nažalost nema termina, pa ne može. Ma da, mislim se kako da ne bih išla sada. Još pre 8 god mi je cenjeni radiolog koji baš radi za dojku rekao da se uz ne radi dok se doji već 4-6meseci nakon prestanka dojenja. I ona sad da me šalje. No comment.Tražila sam jaču terapiju ako Palitrex nije adekvantan. Nema kaže drugo, to je to, jedino da mi da inekcije. I napisa mi 5penicilina da primam ako mi bude lošije ili T nastavi da skače. Ako bude bolje da ne primam nego da nastavim sa palitrexom. Problem je što su neradni dani a plus i ovaj haos oko famoznog virusa. Jedan dežurni dok zdravlja radi i od 7-11h tu inekcije prima ceo grad. Ja sa mastitisom treba da čekam tamo sa onima koji možda primaju zbog upale pluća. A penicilin bi mi to raščistio najbolje. Ali za sada ću videti da ne primam inekcije. Popila sam opet lekove jutros. Noćas sisala 3x i kupus držim non stop. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Imala sam 2x mastitis ali to je davno bilo, pre 12 god. Nisu me slali ni na kakve pretrage, dali su mi Eritromicin i nastavila sam da dojim. Proslo je za par dana. Temperatura dok je ispod 38,5 sve je ok. Kod mene je isla preko 39 prva dva dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mene svekrva podhebava da V nije sisao nikako a J će predugo. Na kraju sam rekla rek’o do 2godine mi je normalno! Šta koga boli ona stvar ko koliko doji? Pogotovo medicinske radnike? Razumem da ima preko 2godine pa kao ajde ali ni tada ne treba da gledaju da li još neko doji ili ne.

masiraj samo grudvicu ako imaš i razbijaj je,kupus stavljaj...sredice se sve. 

Ja sam takodje imala veliku tt išla je na 39,6cak....

leni voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E bre Kru. Pa puca mi kaiš šta ko misli da ja treba da radim. Nego sam bila smorena i nemam šta da se objašnjavam sa dr koju vidim sad pa možda nikad više. Još kao u utorak radi vaša dr pa da vidite sa njom kako da se prekine ta laktacija. Mhh samo sam rekla. :D 

E žene danas nemam T iako sam je merila jer sam se osećala kao da imam. Inače mi je išla najviše 38.1 ali i to sam jedva podnela. Ja T baš loše podnosim, evo još sam malaksala. Kupus stavljam stalno. Pijem ab i gledam da te inekcije nekako izbegnem. Manje je crveno i bolno ali još tu ima kvrga..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Al nije Isidora više sisavac ko kad je bila manja pa da mogu da joj uvalim da sisa kad god mi odgovara. Sisa jedva dvaput dnevno i to kratko da bi se uspavala. Zato noću hoće više da sisa, tako mi i navlači mleko. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage, evo me ponovo. Od srede sam na AB, dakle danas peti dan. Dojka mi je mnooogo bolje. Spolja se vidi još malo crvenila i mogu da napipam krvžice ali uopšte me ne boli. I mekana je. Danas mi se učinilo da me je par puta žacnulo ispod pazuha,skroz nisko ka ruci. I verečas dok sam džse tuširala stvarno sam napipala uvećanu limfnu žlezdu. Jasno je da je posledica upale, jer je sa te strane gde je bolesna dojka. Ali čudim se kako tek sada, posle 5 dana. Zašto me boli? Moja dr radi u utorak popodne, ako se nastavii sutra ovo mislim se da odem.  Da li se vama dešavalo da vam odreaguju žlezde? 

Bralac voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kam, imala sam 5 puta mastitis, 2 puta se zakoplikovalo sa temp I ostalo, ono sto ti mogu reći je da je normalno da te boli ispod pazuha ali više gore ka dojci nego ka ruci. Drago mi je da si bolje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A koliko je vremena trebalo da se to povuče i prestane da te boli? Mene onako tu i tamo žigne, ne non stop. I opet me malo dojka boli, taj spoljašnje deo sada, a bio je više unutrašnji, gornji. Ma sva je bila upaljena i u manjim i većim kvrgama. Imam AB za još dva dana. Ne znam ni sama dal da sutra idem ili ne. ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Najduze me je bolelo nedelju dana. Dr mi je rekla da bol i crvenilo mogu dugo da traju. Prvo boli stalno a posle samo na dodir i onda skroz prestane. Ja sam posle 4 dana mislila da nesto nije u redu. Ako ces biti mirnija, najbolje da odes kod dr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

kam, samo zavrsi sa antibiotikom do kraja, i obavezno na kontrolu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mici, piši pošto nažalost imaš iskustva. :babymommy:

Juče sam zvala jer je moja dr radila ali sestra mi reče da ne dolazim na kontrolu jer imam AB još za danas i četvrtak ujutru. Pa da vidim kako će mi biti i ako treba da dođem u petak prepodne jer tada opet radi. Videću, jer mi je konačno dobro, a i žlezda me ne boli više.

Popila sam tu i tamo po neku šolju čaja od nane da malo smanjim mleko. A i dobih juče.

miliccam voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo, treba mi pomoć.

Imam bebicu od 3 meseca, koja vec 2 meseca samo doji, u pocetku je uvece dobijala AD.

Mene interesuje, u obe dojke sa leve strane na levoj dojci i sa desne strane na desnoj dojci  imam kao neku grudvu, poveliku, koju osecam kad uhvatim sa dva prsta, a kada dojku prepivam jagoducama mekana je.  Boli me kad pritisnem bas jako. Beba sisa na zahtev, ima 8-10 podoja u toku dana, sisa oko 23h i spava do nekih 9 ujutru. Nocu nema podoj, sama ga je izbacila.

Da li je moguce da je zacepljen kanal ili sta? S kim god sam pricala kazu da su to mlecne zledze.

Ja sam to i masirala i izmlaazala se te grudve su non stop bile tu. Sta je u pitanju?

 

Hvala vam unapred.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Inna, ukoliko misliš da je začepljen kanal, blago ga izmasiraj pre podoja.

Mada, ja mislim da su to žlezde, one su orjentisane  više u gornjem delu ka pazuhu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Daco, masirala sam, i posle podoja masirala jer sam se iplasila da se uplocalo, medjutim te 2 grudve su non stop tu. 

 

Nekad me bole nekad ne.

Posto sam uplasena da ne dobijem mastitis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I samo da napomenem da se te 'grudve' protezu od korena leve dojke pa skoro do bradavice, i isto tako na desnoj. Ne znam kako bih vam objasnila. :(

I osecam ih samo kada uhvatim sa dva prsta... samo se plasim mastitisa :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Masiraj ih tokom podoja, probaj. I daj bebi da ih odcepi. Mora da sisa. Ili nadji neku savetnicu za dojenje. Ako imas instragram, pronadji mama iz magarece klupe.  Zena zna sve o dojenju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.