Dojenje samo sa jedne strane

odgovora

Objavljeno

 Procitaj ovaj citirani tekst, beba tako i navlaci mleko jer joj je vise potrebno,naizmenicno nudi, bebe sisaju u skoku nervoznije pa nam bude zao i mislimo da nemamo mleka, ali to je tako..

 

 

Evo jednog korisnog teksta za mame koje zele da doje a u nedoumici su oko nekih stvari :wub:

 

Šta to STVARNO reguliše količinu mlijeka koju žena proizvodi?

- mlijeka mi se skupi tek za 3-4 sata da mogu podojiti ...
- prije mi je mlijeko nadolazilo svaka 4 sata, a sad tek nakon 6 sati ...
- kad sam rodila rekli su mi da nemam mlijeka i da dok ne nadođe dajem formulu ...
- nemam dovoljno pa dodajem formulu, a jedem to i to, pijem čaj za dojilje ...

Ovo su jako česta pitanja i situacije sa kojima nam se javljate i tražite uputu kako dalje.

Često ćete čuti da se mlijeko proizvodi po principu ponude i potražnje, koliko dijete doji toliko će se proizvesti, no izgleda da to veoma često nije baš sasvim jasna predstava o načinu kako se reguliše količina mlijeka koju žena proizvodi.

U dojkama žlijezde rade stalno. Bolje i brže rade kad su prazne. Žlijezde proizvode mlijeko koje otiče u kanaliće i dojka se "puni". Kad se dojka napuni (mlijeko se nalazi i u kanalima i u žlijezdama) žlijezde usporavaju svoj rad zbog jednog sastojka u mlijeku koji sprečava da se dojka opasno prepuni.
Čim se dojka počne prazniti, mlijeko napusti žlijezde, one opet krenu lučiti mlijeko.

Kad žena čeka 3 sata da joj se dojke napune proizvodnja isto čeka 3 sata da ponovo krene. 
Problematičan je pojam "napunjene" dojke, jer dojka je dovoljno puna za podoj tako da majka to ne osjeti onako kako to žene najčešće očekuju, da je teška i tvrda. Kad žena misli da je dojka konačno puna, ona je zapravo zakasnila da je prazni i već je dat signal organizmu da se proizvodnja smanji jer nije potrebna tolika kolika je trenutno.

I tako, žena čeka punjenje sve duže, a organizam to tumači sve manjom potrebom za proizvodnjom. 

Čekanje smanjuje proizvodnju!

Ako je vaš cilj dojenje, dojite, nemate šta čekati. 

Ista stvar je i sa dodavanjem formule. Vi dodatkom zapravo pravite dug interval između pražnjenja, dojke čekaju i smanjuju proizvodnju. 
Imajte na umu da 60ml formule ne zamjenjuje 60ml vašeg mlijeka, već cca tri puta toliko majčinog mlijeka ćete za dan dva manje proizvoditi!

 

 

miliccam i MakiJana volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvala na savjetima. Ja sam sina dojila 1 godinu i sada sam bukvalno u panici. Vec mjesec i po nikako da se uspostavi. Ne moze se najesti, buni se, bojim se. Prvi put sam danas mislila da odustanem od svega. Ne smijem ni reci babama itd da se smanjilo jer i tako svi samo cekaju i ponavljaji da dam flasicu. Ja se bojim da cu upasri u depresiju prvi put u zivotu. Sve mi je krenulo od mastitisa i kad mi je jedna zastekala i ja je onda forsirala pa sada druga zastekala. Da mi je ova pamet sada dojila bih s onom jednom i mogla bih a ovako sam obje sada dovela u pitanje. Nudicu ja stalno, samo se bojim kad vidim da trazi jos a nema i migolji se i buni se i onda ne znam sta cu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pokusaj da ne odustanes, da ne pruzis tim babama zadovoljstvo vec se bori. Znam da je tesko ali sredice se I to. Prvo, kazes da pijes tecnosti, nije samo voda dovoljna vec spremaj sebi supice, sa dosta povrca I mesa, pij cajeve, postoje oni specijani cajevi za dojilje, I hrani se raznovrsno. Drugo, nemoj da forsiras samo jednu dojku, tako ces napraviti problem onoj drugoj posto obe moraju da se prazne da bi proizvodile.

Meni od samog pocetka jedna dojka proizvodi vise I bas na toj sam dobila mastitis u drugoj nedelji, samo tog dana sam joj vise nudila tu, vec sledeceg je bilo bolje pa sam nastavila obe da nudim, pri svakom podoju, kasnije sam jedan podoj jedna pa sledeci druga. 

To ti je moje iskustvo, nadam se da sam bila od neke pomoci. 

Margaritta voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

Kako danasnji dan odmice beba se buni na obje, nista je ne boli ali tacno vuce i kidakida a nema gutljaja! Zalosno mi je sto nista dodavala nisam do sad a danas kontam jesam li ja uzasna osoba koja drzi bebu gladnom. Ona se pati dijete a ne ide. Nudici sve tako i evo radim ali odmah na pocetku podoja ona se buni i vuce i place jer joj je ide kako treba. Tako mi je bilo tada kada sam ostala bez mlijeka na jednoj pa mi je trebo 15 dana da vratim ali sam imala drugu i ona je imala sta da sisa a sada obje stekaju i ja sam ocajna. Nije da odustajem vec ne znam kako da hranim dijete, bas sam u panici cure. AKO NEKO IMA IDEJU STA RADITI KAD OBJE DOJKE DIJETE VUCE A SLABO IDE NER ZNSM KAKO JE DO SAD ISLO BAS NA POCETKU PODOJA.MOLIM ZA SAVJET

Izmenjeno od strane MilenaHelena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage cure, kod mene se jedna dojka ima mlijeka a druga nema. I kad beba sisa tu koja nema, izdrzi jedva 3min, a ovu drugu dugo. Ja ne znam kako ne mogu da vratim mlijeko, izdajala sam danima. Kako da vratim mlijeko?ako neko zna koliko i kako da se izdajam. Dao je dovoljno 6x na dan po 10min? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.