! Prvi dani dojenja

odgovora

Objavljeno

Iako puno pisemo o dojenju, vrlo malo se govorilo o iskustvima iz porodilista ili odmah po dolasku kuci, sa patronaznim sestrama.

Koliko ste imale podrske u porodilistu? Sta su vam savetovali? Kako je izgledalo prvo dojenje?

Da li je patronazna sestra bila angazovana oko dojenja kada vas je posecivala kod kuce u prvim danima? Kako je to izgledalo?

Sta vam je bilo najneophpdnije u tim prvim danima dojenja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E ovako prve dane dojenja sa prvim detetom sam provela u neverovatnom strahu i neznanju,jos dok smo bili u porodilistu dođe jedna sestra kaze ovako se radi,dođe druga i izgrdi me kaze nije tako nego ovako tako da sam posle par dana dobila ragade jer mi nisu lepo pokazali...kada sam dosla kuci dosla je patronazna sutradan ujutru i sve mi lepo pokazala,rekla da na ragade stavljam multi-mam komprese i posle 2 dana su se povukle,dete sam obicno dojila u lezecem polozaju jer mi je tako bilo najlakse..posle 3-4 dana smo se uhodale tako da vise nista nije bio problem dojila sam je do godinu dana,a sa drugim je sve poznato tako da nema nikakvih problema...

Tasa021 i we4gyz volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da sam vise znala verovatno bih i sad dojila svoje dete, u startu sam pogresila tako da smo jedva izvukle tih prvih 6 meseci dok nije skroz presla na adaptirano.

U porodilistu su mi, ali bukvalno, samo doneli dete, pokazali kako da je presvucem, drzi je ovako, "danas nek sisa svaki sat, sutra dva, a od treceg dana na svaka tri sata". Nazalost pridrzavala sam se toga, nisam u pocetku kada je bilo najbitnije stavljala dete da doji na zahtev nego po satnici i slabo je napredovala pa sam joj sa mesec dana morala uvesti dohranu. Kasnije sam izbacila ali slusajuci pogresne savete od nekih osoba iz okoline opet smo poceli sa dohranom, ali ipak uspele smo skoro 6 meseci da sikimo i sad kad se svega setim srecna sam i zbog toga. Kad su mi se u porodilistu grudi stvrdnule i nisam znala ni da se izmuzem ni nista, sestrica mi je rekla " a jesi ti cula za pumpicu, sto nisi donela" i rekla da se masiram i to je bilo otprilike to, jer, posto sam za Uskrs bila u porodilistu, njih nije bilo "u punom broju" zbog praznika, pa "nisu stizale" da obidju "sve nas porodilje" a bilo nas je cak 5 u ta tri dana.

Nasa opstina Kula NEMA patronazne sestre ( SRAMOTA ), tako da sam oko svih tegoba sa dojenjem, bolnim grudima, itd mogla da se savetujem samo s mamom, s tim da je ona mene dojila samo 3 meseca pa mi i nije mogla puno pomoci.

Tih prvih mesec dana nisam imala puno vremena pa nisam ovde citala, a sad kad vidim toliko dobrih saveta u vezi dojenja, jako mi je zao sto to nisam gledala kad sam bila trudna, trebala sam unapred o tome razmisljati a ne da se opterecujem nekim, sad kad pogledam, nebitnim stvarima.

Ali dobro, hvala Bogu moje dete lepo nareduje, sikila je koliko smo uspele, za drugo cu bolje znati.

Savet trudnicama - informisite se o dojenju za vreme trudnoce, jer kad beba dodje necete mozda imati toliko vremena da citate o tome!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Joj, kad se samo setim! <_<

Posle porodjaja mleko mi je doslo tek treci dan, u bolnici su me sestre obilazile, pogledale bi mi grudi, videle da nema nista i samo produzile. Znaci niko mi nije nista pomogao prakticno.

Kad smo treci dan stigli kuci, dala sam bebi da sisa ali ona nije znala da vuce i nastao je plac i frka u celom stanu. Odmah smo doveli nasu babicu (porodicnu prijateljicu) koja mi je pomogla najvise i hvala joj do neba. Ona je namestala moju dojku, namestala bebu i trudila se da sisa, pokazivala mi masazu, izmlazanje, terala me da se izmlazam, da se masiram, da dojim iako me bole bradavice, bila mi je prva pomoc. Dolazila je jednom dnevno i tacno je znala sve, koliko je beba jela, kako je jela... Okupali bi bebu, sisala bi i zaspala i tad je babica isla kuci. Toj zeni ne mogu da se oduzim, koliko je uradila za nas.

A ova patronazna sestra je dolazila dva puta, nije htela da kupa bebu, a oko dojenja se i nije puno interesovala.

Najpotrebnije u tim prvim danima mi je bio mir i tisina, ili neka lagana muzika. I samo mm i babica. Svi ostali samo dodju i odu. Bebu sam dojila na zahtev a u pocetku je taj zahtev bio 24sata.

Mislim da je potrebno imati i za svaki slucaj kutiju adaptiranog mleka u rezervi, bar dok se mleko ne ustali.

Cela frka oko dojenja je trajala mesec dana, i mogu da kazem da smo uspesno savladali tu frku i dojila sam bebu 13 meseci.

Drugi put je sve islo mnoogo lakse, ja sam cak pomagala zenama u porodilistu i pokazivala im sve vezano za dojenje.

Drugu cerku sam odmah, bez ikakvih problema, naucila da sisa, mleka je bilo ali nije bilo nikakvih problema i sa ponosom mogu da kazem da moja mladja cerka nikad nije popila ni kap adaptiranog mleka (sem u porodilistu posle porodjaja) i da je ona jedna od retkih beba koja ne zna da pije na flasicu.

we4gyz, Tasa021 i Bubi988 volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

iskustvima iz porodilista

Da li je to sreća ili ne ali Ema je u startu znala kako treba da uhvati bradavicu i bila je jaka beba tako da apsolutno nikakvih problema nisam imala. A sa druge strane naš prvi podoj je bio "praćen" pogledom odnosno kontrolom od strane med.sestre sa laktarijum-odeljenja. I sve to kada se sabere dobija se fenomenalna osnova za početak dojenja.

U toku trudnoće mi je puno značilo fotografije koje sam našla u knjizi Dr Spoka (kako se namestiti, koje sve poze postoje i naravno na koji način beba treba da obuhvati samu siku. Takođe, gledala sam drugaricu koja je bila voljna da to podeli samnom i to mi je podjednako mnogo pomoglo. Ali, praksa je praksa.

Pošto smo imali fenomenalni start, patronažna sestra je samo kontrolisala moje grudi i naravno ispitivala me je kako napreduje dojenje. Apsolutno ništa više mi nije pokazivala-objašnjavala

Koliko ste imale podrske u porodilistu? Sta su vam savetovali? Kako je izgledalo prvo dojenje?

Na prvom mesto MUŽ i zbog toga mu DO NEBA HVALA!!!! Moja mama se Bogu molila da ja dojim bar godinu dana mada je često znala da provuče crv sumnje u količinu mleka koje Ema sisa :angry: Naravno i ne samo ona već i tetke od mog muža uuuuuuu :angry: I dan danas mi odzvanjaju "njene" reči "pa ti možda nemaš dovoljno mleka" :angry: To me je znalo u momentu da preznoji. :( Psiha je čudo.

JEDINO je mm davao prave savete i toga sam bila svesna tek kasnije. Saveti su se odnosili uglavnom na to da treba da se opustim i ništa više i da izbacim iz glave da "nemam dovoljno mleka".

Kako je izgledalo prvo dojenje?

Par sati posle porođaja (čini mi se 4 ili 6) došla je gospođica princezica :wub: a sa njom i sestra iz laktarijuma koja je prvo proverila moje grudi, objasnila kako da se namestim i namestila mi Emu da siki. Ona se odmah "zakačila" kao koalica :wub: Par puta je povukla i zahrkala :lol:

Da li je patronazna sestra bila angazovana oko dojenja kada vas je posecivala kod kuce u prvim danima? Kako je to izgledalo?

Dakle, samo kontrola mojih grudi (opipavanje grudi i pregled bradavica) i ništa više pošto apsolutno nikakvih problema (osim ragada) nismo imali.

Sta vam je bilo najneophpdnije u tim prvim danima dojenja?

komprese... da sam imala mogućnosti čini mi se da bih se umotala skroz u njih :lol: Kao što napomenuh, Ema je bila "savršena" beba za početak dojenja a to MNOOOGOOOO znači.

Tasa021 voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

posle prvog porodjaja, mleka nije bilo 3 dana. mislila sam gotovo, nece ga ni biti. Luka je bio na PI i nisu ga donosili, nije smeo da se pomera puno. samo sam ujutro i uvece isla na par minuta da ga vidim. kada je mleko to jutro nadoslo grudi su mi bile kao kamen tvrde, grozno. sreca da se tu nasla jedna stara sestra koja je ceo dan provela samnom i cedila me. onda je mm rekla da kupi pumpicu i onda me na pumpicu izmlazala..

kada su mi dete prvi put doneli ja sam bila gola voda od znoja. sestre su ga donele i ostavile, bas su bile od pomoci :unsure:

ja sam se stalno cedila i pune flasice nosila njima na PI da mu daju moje mleko.

dojila sam samo zato sto sam sama uspela da se snadjem a pomoc u bolnici 0, sem te jedne sestre..

drugi porodjaj, vec sam vise znala ali ovaj put.. svaka sestra dolazi sa svojom pricom..

najiskrenije, meni je najvise koristilo to sto sam naucila u skolici za trudnice i po tome sam se vodila. tamo nas je sestra ucila da posle podoja ako se beba buni posle 30min, verovatno je gladna ali ne davati dohranu u vidu AD vec opet podojiti dete. verujem da je to dohranjivanje sa AD najveci problem..

patronazna mi ni prvi ni drugi put nije nesto pomagala..

Tasa021 i we4gyz volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Luka se rodio i odmah otisao u inkubator, tako da ga to vece i sutradan ceo dan nisam dojila. Uvece dolazi med. sestra i nosi neku soljicu i kaze : Tvoja beba nece da jede vestacku hranu, moras da se izmazas da mu dajemo tvoje mleko. Sama mislim pa tako je trebalo od pocetka. Prvi podoj je imao 1.1.2010.god. u 10 ujutru. Sisao je 28grama. :) Sestre u porodilistu su se stvarno trudile da svaku od nas obidju i vide ide li sve kako treba, pokazu, cak i masiraju grudi.

Patronazna je dolazila sedam puta, prva tri dana svaki dan a posle svaki drugi. I naravno uvek je pogledala bebu, pa moje grudi i uvek davala savete oko dojenja i cak mi je ostavila broj telefona ako treba nesto da je pitam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Napisala sam samo ovo poslednje iskustvo jer je bilo i najlepse, Luka je sisao 15 meseci. Prvo dvoje dece su sisali jako malo, jer ja nista nisam znala a i saveti raznih dusebriznika kako mi je dete gladno... Buduce mame samo upornost i znajte da je retko kome tih prvih mesec-dva lako, nije uvek znak ako beba trazi cesto da siki da nemate dovoljno mleka, neke bebe eto vole maminu siku i kad nisu gladne. :) Nema lepseg osecaja. Ja i Luka smo prosli kroz pakao na porodjaju, u mojoj glavi sve vreme je odzvanjalo da ce moje mleko da mu pomogne, cinilo mi se da svakim gutljajem dobija snagu da se bori. I znam da je tako bilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

kao sto neke od vas znaju ja sam kukala ceo treci trimestar zbog toga sto mi mleko curi na sve strane...imala sam mleko odmah nakon porodjaja al mi nisu dali odmah da je dojim jer je bljuckala plodovu vodu...nekoliko sledecih puta kad su je doneli ili je spavala jer se nakrkala vestacke hrane ili se drala ko magare jer je bila gladna...niko ama niko mi nije pokazao kako da je namestim gledala sam kako su cimerke svoju decu postavljale pa sam tako i ja...sestra iz laktarijuma nas je lozila da se mazemo nekakvim uljima da nam nadodje mleko toliko da sam mislila da ce grudi da mi eksplodiraju...kad sam vec imala dovoljno mleka muku sam mucila da je namestim al mi nikako nije uspevalo...bas sam se bila smorila i vec kad sam htela da kazem muzu da mi kupi pumpicu odlucila sam da sacekam da dodjemo kuci...kad smo dosli kuci , legla sam pored nje i odmah je prihvatila sisu, moja mama je pogurala malko njenu glavicu i od tada da kucnema u drvo nemamo nikakav problem...jede kao pumpica...jedno vreme sam imala bas previse mleka pa sam nocu spavala s dva peskira da bi imalo sta da upije toliko tecnosti...patronazna sestra je bila odusevljena koliko su mi bile razradjene grudi kao da sam vec petoro dojila...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Za vreme prve trudnoce nisam ni razmisljala o dojenju u smislu da tu moze biti nekih problema. U sedmom mesecu sam krenula u skolu za trudnice i dobila gomilu informacija izmedju ostalog i o dojenju...medjutim, to je bila samo teorija, a u praksi se pokazalo da je to nesto sasvim drugo.

I tako, kad sam se porodila, u porodilistu su se sestre ponasale kao da mi je bar trece dete- niti kakvo objasnjenje, niti pomoc- samo pogleda, stisne, kaze nadoslo mleko i izvoli...okrene se i ode. Pomoc nula!!!

Secam se da su mi i devojka u skolici i posle patronazna stalno spominjale neke minute- te koliko beba treba da sisa, te na koliko vremena sisa itd...i to mi je ustvari napravilo problem posle porodjaja. Stalno sam gledala na sat, merila vreme, razmisljala da li je beba dovoljno sisala i da li je napravila dovoljno mleka za sledeci put, besomucno sam se izmuzala sa onom pumpicom itd...elem, ocigledno sam bila u grcu i nisam na pravi nacin uzivala u necem tako divnom....bar ne u pocetku. Posle nekih pola godine sam se konacno opustila i moja cerka je sisala skoro godinu i po.

Sa sinom totalno druga prica...porodila se, od prvog momenta sam ga stavljala na grudi, naizmenicno. Mleko nije odmah nadoslo, ali nikakve panike nije bilo- posle dva dana krenulo mleko, sisao je na zahtev, nijednom na sat nisam pogledala. Totalno uzivanje! Jos uvek sisa i bas nam je lepo. :)

Inace, oboje su prvih sest meseci iskljucivo sisali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I jos jedna stvar- svima bih preporucila pumpicu za izmuzanje mleka. U prvih nekoliko meseci meni je puno pomogla, narocito posle prvog porodjaja. Dok beba ne uspostavi ritam sisanja, dolazi do nakupljanja mleka u grudima i ja u tim momentima da nisam imala pumpicu ne znam sta bih, jer mi ono rucno cedjenje nikako nije islo od ruke. Ovako pumpicom caskom izvucem, bar toliko da mi ne stvara nelagodu i da ne curi mleko.

Posle kad se uspostavi ritam milina! :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Oba puta katastrofa, ni jednom mi niko nista nije objasnio, prvi put u bolnici su samo donjeli bebu i nisu rekli kako da podojim nego jednostavno, vrijeme je za podoj i to je to. Babica nije ništa rekla, meni je mlijeko nadošlo tek 4 ili 5 dan i bilo ga je ČAK 4 mjeseca. Ana je jako loše napredovala dok joj nisam uvela adaptno i bukvalno preko noci prestala da dojim jer nije bilo mlijeka.

Sa Stefanom ista priča ali sam ovaj put bila odlučnija da ga dojim, U porodilištu nula bambija od toga da neko nešto pokaže. Mlijeko je nadošlo isto 4-5 dan i bilo ga je ISTO 4 mjeseca. I pored moje želje da ga dojim što duže, da ga stavljam na siku što ćešće i da po čitav dan izvlačim mlijeka ono jednostavno nikada nije nadolazilo na više od 120 ml :( .... takođe nije napredovao i uveli smo adaptno, još mjesec dana je sikio i pio adaptno da bi na kraju nestalo u potpunosti (5. mejsec ako se ne varam). Drugi put se babica maksimalno trudila, ostalaja po 1,5 sat samo da bi mi navlačila mlijeko i nahranila bebu, brinula se oko bebe nevjerovatno pažljivo ali to je zato što sam je plaćala da dođe privatno jer su mi rekli da do 10.01. nema babice radi praznika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drugi put se babica maksimalno trudila, ostalaja po 1,5 sat samo da bi mi navlačila mlijeko i nahranila bebu, brinula se oko bebe nevjerovatno pažljivo ali to je zato što sam je plaćala da dođe privatno jer su mi rekli da do 10.01. nema babice radi praznika.

isto je bilo i sa nasom prvi put kada je dolazila vikendom privatno!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Porodila sam se na CR. Pavla su mi doveli na podoj posle skoro 30 sati. Mleka nisam imala, a kada sub dolazile da nam daju bebe na podoj ni jedna se nije potrudila da objasni... ja sam stavljala Pavla na sisu i vec posle prvog podoja mi napravio ragadu, sutradan kad sam pokazala sestrama, onda su ustanovile da nemam mleka i da ga ne drzim dugo na sisi nego po malo da bi mleko krenulo i rekli mi da kupim silikonske bradavice. Tih nedelju dana u bolnici mucili smo se i on i ja. Kad sam dosla kuci, patronazna je bila sokirana sto su mi rekli da kupim sil.bradavice i elpo objasnila kako da ga dojim! I stvarno od tada je super sikio i svakim danom sam imala sve vise mleka i dojila sam ga do godinu dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni je prvih dana uvek bilo bolno i to vrlo...posle nekoliko gutljajcica ja bih dobila ragade..e sada sa prvim nisam znala za multi mam, a sa drugim i trecim jsam ali nije on neko cudo napravio...Ja bih uzimala plazmu u usta i kad bi beba kretala da doji a mene kretalo uzasno da boli ja da ne bih vristala ja sam onu plazmu grizla i mlela...eto...a gledala sam zene sa osmehom kako doje.Mislim da je to do mojih hipersenzitivnih bradavica :lol:

Sa Jankom sam u porodilistu imala problem ostavili su mi ga nocu odmah posle trece noci od carskog ...a on kad je na sisi super...kad ga skinem vristi...a mene sramota da vristi i da uznemirava ostale zene,a sramota me da pozovem negovateljice i tako mi provede na siki celu noc...e tek tada izlizana bradavica nije mogla dugo da se sredi...

Posle sam se sa ovo dvoje nnaucila...

Sa Jankom sam imala opet kod kuce epizodu da li napreduje i da li je gladan...a u stvari on je hteo biti stalno na siki..e kada sam mu uvela varalicu bilo je bolje onda sam ja mogla predahnuti,spustiti majicu,a na pregledu se utvrdilo da i odlicno napreduje.

Sa Lukom je islo glat,posto nije hteo postupno da uvodi namirnice odbijao je, on je dojio iskljucivo prvih 6 meseci a onda u sedmom presao na pire direktno :rolleyes: .

Janko i Luka su dojili 12 meseci.Nikakve probleme nisam imala sa odbijanjem jer sam obroke ukidala postupno.

Sa Magdalenom u porodilistu me niko nije gledao u fazonu trecerotka...a ja opet ragade i bolna dojenja.I dojila sam je i onih nedelju dana kuci dok sam se mucila sa svim onim "cudnim" simptomima kad sam na nozi jedva stajala i od bolova u plucima jedva disala..trebala sam znati kad sam videla da je napredovala samo 150g za dve nedelje a braca su joj napredovala za to vreme 500g da nesto nije ipak u redu...ali eto...mnoge znake ne procitasmo pa ni taj...zadnji podoj je dobila negde 17.dana svog zivota i ostala je gladna da vristi dok su joj mamu odvozili u borbu za zivot....da je bilo drugacije ,a ja se eto u medjuvremenu zdruzila sa vama bila bi mi ona na grudima jos uvek :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Ja sam prva 4 dana imala kolostruma ali bukvalno na kašikicu, nedovoljno za pošten obrok jedne bebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Pa ne mozemo sve da se setimo...zato si ti tu Yeco..

Naravno..ja sam imala kolostrum.

E sada znas sta se kod nas negativno desavalo...odnesu bebe pre sedam npr.da ih srede i da se mi sredimo za vizitu...i onda nema vizite nema nema...pa prodje vizita..pa onda bude tamo vizita za bebe...pa nikako da prodje ...a tebi za to vreme grudi pucaju..izmlazas se i na kraju (nekad je to bilo i 11h) ti donesu bebe a one site samo spavaju nece sike ni da pogledaju...eto to su npr negativnosti!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Ja sam još pred kraj trudnoće imala kolostrum tako da je Ema već na prvom podoju sisala kolostrum. On mi se baš dugo "održao" skoro duže od 24h. Sestre iz laktrajima tvrde da je u prvim danima to njima i sasvim dovoljno (par gutljaja kolostruma) i to je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

da kolostrum mi se pojavio sutradan posle porođaja i tako zuto mleko je bilo neka 2 dana tek 3 dan sam uspostavila laktaciju

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Aha, posle oba porodjaja...mada posle prvog se bas dobro secam, taj dan sam joj davala...u toku onog pokusavanja da sisa. A posle drugog porodjaja sam imala takodje, ali kao da je pre krenulo ono bas mleko, u odnosu na prvi put...mozda bas zato sto je drugi porodjaj :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene, da li je i jedna od vas imala kolostrum u prva tri dana?

Ja sam Petru cedila kolostrum posle 4 sata od porodjaja bukvalno direktno u usta. Nije bilo sisanja...tek sutradan.

Ja sam još pred kraj trudnoće imala kolostrum tako da je Ema već na prvom podoju sisala kolostrum. On mi se baš dugo "održao" skoro duže od 24h. Sestre iz laktrajima tvrde da je u prvim danima to njima i sasvim dovoljno (par gutljaja kolostruma) i to je to.

Da, kolostrum, jos sam isla da pitam sestru kad mi je dete bljucnulo sta je to jer nije bilo belo ( mislim bas nisam imala pojma, sad stvarno kad se setim koja sam curka bila nista nisam znala a ko da nisam imala vremena da se informisem o tim stvarima ). I opet da ponovim za sve mlade mame da se jos za vreme trudnoce bave tim stvarima... koliko sam birala krevetac i posteljinu bolje da sam pogledala koji prirucnik o dojenju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam prva 4 dana imala kolostruma ali bukvalno na kašikicu, nedovoljno za pošten obrok jedne bebe

Greska, nani! ;)

Ja sam još pred kraj trudnoće imala kolostrum tako da je Ema već na prvom podoju sisala kolostrum. On mi se baš dugo "održao" skoro duže od 24h. Sestre iz laktrajima tvrde da je u prvim danima to njima i sasvim dovoljno (par gutljaja kolostruma) i to je to.

Ma ne ni par nego bukvalno 2 kapi je sasvim dovoljno u prvih par sati od rodjenja.

Ne samo koliko je dovoljno nego je to i najvaznije!!!

Zato, zene koje nisu imale prilike da budu sa svojim bebama odmah nakon porodjaja (mislim na par sati od porodjaja) kolostrum nisu ni mogle da daju svojim bebama. Uglavnom kolostrum traje 1 dan. Blago onom kome je trajao 3 dana, ali generalno, kolostruma ima sve dok ne prorade zlezde da naprave mleko. Vazno je samo da se to zna i da se, ukoliko beba ne hvata dojku da sisa, kolostrum iscedi iz dojke i stavi bebi na usne ili u usta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Greska, nani! ;)

Ma ne ni par nego bukvalno 2 kapi je sasvim dovoljno u prvih par sati od rodjenja.

Ne samo koliko je dovoljno nego je to i najvaznije!!!

Zato, zene koje nisu imale prilike da budu sa svojim bebama odmah nakon porodjaja (mislim na par sati od porodjaja) kolostrum nisu ni mogle da daju svojim bebama. Uglavnom kolostrum traje 1 dan. Blago onom kome je trajao 3 dana, ali generalno, kolostruma ima sve dok ne prorade zlezde da naprave mleko. Vazno je samo da se to zna i da se, ukoliko beba ne hvata dojku da sisa, kolostrum iscedi iz dojke i stavi bebi na usne ili u usta.

Pa sta je onda meni ono zuto gusto sto je izlazilo drugi treci dan kad mi je kretalo mleko (carski rez)...zar to nije kolostrum?

A zato ti moj post ne citiras..neces da me uvredis...velis obrukala sam se neznanjem :lol:

Ja ubedjena da imala kolostrum i da moja deca toga okusila e sad sto meni krenulo kasnije...ali dobili kad ti kazem :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa sta je onda meni ono zuto gusto sto je izlazilo drugi treci dan kad mi je kretalo mleko (carski rez)...zar to nije kolostrum?

A zato ti moj post ne citiras..neces da me uvredis...velis obrukala sam se neznanjem :lol:

Ja ubedjena da imala kolostrum i da moja deca toga okusila e sad sto meni krenulo kasnije...ali dobili kad ti kazem :lol:

Dobro de, Joko! Ne buni se... :lol:

Mislila sam najpre na one koje nisu bile na BF i da su bebe dobijale na podoj kad oni odredjuju podoj. Ima i toga koliko hoces.

Naravno da je posle carskog reza malo drugacija prica, osim u slucajevima hitnog carkog reza gde je zena krenula vec prirodno da se poradja. To su sve prirodni tokovi stvari.

Ideja je bila upravo ono sto je Jacka napisala:

Pisemo nasa iskustva zarad buducih mama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.