Može li zakon da vaspitava našu decu?

odgovora

Objavljeno

Нисам ни могао да читам, могуће је, кретени, свакако. 

Јадно дете :(  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne znam šta da kažem... Naravno da ne može

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Чија су наша деца?

a19aaas.png

Teкст са ФСК „Постизборна ЛГБТ инклузија“ (овде) алармирао је нашу јавност и допринео да се уздрма пројекат сексуализације деце у државним вртићима и школама.

Чланак су, најпре, пренели или препричали портали за родитеље, не само они за православне хришћане (рецимо овде) већ и „обични“ родитељски сајтови (попут овог). Затим су га преузели други информативни сајтови (на пример овде и овде), као и таблоиди  (рецимо овде и овде). На концу су се у штампи појавили и други ауторски текстови на исту тему и са истим критичким закључком (овдеовде и овде).

Министарство просвете је, суочено с критикама, направило корак назад и објавило да „препоруке и упутства која су послали вртићима и школама нису обавезујуће и коначне“, као и „да ће се на њима још радити и биће боље усклађене са узрастом деце“ (овде; слично и овде). У своју одбрану министар Младен Шарчевић још је навео да су „овакви образовни пакети нормална појава у целој ЕУ“ (Српски телеграф, бр. 327, 13. април 2017, стр. 9).

Министар, дакле, није покушао да докаже да је критиковани „образовни пакет“ сам по себи добар, већ се бранио аргументом да је реч о „нормалној појави у целој ЕУ“. То није први пут да се нека мера брани тврдњом: „ако хоћемо у ЕУ, морамо то да прихватимо“.

На пример – кажњавање родитеља ако шљапне дете по гузи. Наводно, Србија мора да са ЕУ „хармонизује национално законодавство и у овој области“ (овде). Зато су 18 НВО, већ у октобру 2007, тражиле да се код нас забрани свако телесно кажњавање деце од стране родитеља и да се „хитно успоставе механизми пријављивања таквих случајева” (овде). Онда су активисти једне НВО, 20. октобра 2008, заискали од заштитника грађана Саше Јанковића да се законом забрани „сваки облик физичког кажњавања, укључујући и обичан (родитељски) шамар или физичко гуркање детета” (видети овде). Такође су штампани уџбеници за Грађанско васпитање којима су деца позивана да своје родитеље пријаве уколико би их каткад „ударили” или „почупали за косу” (видети опширније овде).  

Коначно у преднацрту Грађанског законика (2014) предвиђена је  забрана сваке врсте родитељских физичких казни (члан 7, став 2: „Забрањено је физичко кажњавање детета“; чл. 87: „Родитељи не смеју физички кажњавати дете”). Образложење је гласило да је, наводно, „у нашем друштву степен толеранције насиља врло висок” (овде).

Међутим, угледни српски психолози, Јован Мирић (овде) и Зоран Миливојевић (овде) у међувремену су показали да „нема научног доказа да је свака телесна казна штетна“, а поготово да то не могу бити мање и разумне казне. Милош Станковић, са Правног факултета у Београду упозорио је пак да би и родитељ који је детету ударио чвргу у том случају требало да буде санкционисан. „Држава би морала да на дневном нивоу прати односе између родитеља и деце, да води рачуна о томе да ли је родитељ `прекомерном употребом силе` задржао дете да не излети на улицу“, написао је Станковић. „Држава која жели да до најситнијих детаља регулише однос између родитеља и деце је тоталитарна држава“ (овде). Сличан став заузео је и Станковићев колега  Милан Шкулић (овде).

„Заиста, шта још мајка троје деце пожелети може“, вајкала се иронично једна моја колегиница, која је заиста мајка троје деце, „него да јој неко ко је прочитао пар памфлета УН-а држи лекције о томе како стрпљиво и натенане (док вероватно нека кућна помоћница уместо ње кува, усисава и шири веш) треба деци по 700‒800 пута на дан да објашњава како се прсти не гурају у тостер и да не треба лупати по радијаторима у шест ујутро“ (видети овде).

Због отпора јавности, одредба о забрани родитељима да могу телесно да казне дете изостављена је из последње верзије нацрта Грађанског законика (видети овде, чл. 2301). Ипак, Законик је, и после три године, још увек предмет јавне расправе (погледати овде). И није искључено да се, уколико попусти пажња критичке јавности, опет не нађе неко ко ће покушати да нас ипак „хармонизује“ са ЕУ.

Но, с обзиром на то да је српским родитељима 2016. године законски прописано да морају да вакцинишу дете, ми смо сада „испред“ многих земаља ЕУ. Наиме, Законом о заштити од заразних болести (2016) пооштрене су казне за родитеље који одбијају да своју децу вакцинишу (150.000 динара и немогућност уписа детета у предшколски боравак и у школу). Уведена је чак и мера одузимања детета (видети овде).

Поступак одузимања детета такав је да лекар (педијатар) обавештава санитарну инспекцију о „тврдоглавом“ родитељу, а инспекција зове Центар за социјални рад који доноси решење о „занемаривању развоја детета”. Ако родитељ не попусти, Центар се обраћа суду који изриче меру одузимања детета, после чега се дете додељује старатељу који ће га одвести на вакцинацију. „Сва деца морају да буду вакцинисана“, сматрао је тадашњи заштитник грађана Саша Јанковић (овде).

Проблем је у томе што су новине пуне чланака о томе да се сумња да вакцина ММР код деце узрокује аутизам. У једном од њих, на пример, пише (овде) да „наш еминентни вирусолог и имунолог Тодор Јовановић наводи да су много веће шансе да вакцинисано дете оболи од аутизма, него да се невакцинисано дете зарази малим богињама, заушкама или рубеолама”. Доктор Јовановић такође тврди да су „Енглеска, Ирска, Немачка, Аустрија, Швајцарска, Холандија и Шпанија одбациле закон о обавезној вакцинацији, па њихове владе не приморавају родитеље да вакцинишу децу”.

У истом тексту пише да се с мишљењем др Јовановића слаже и др Бранислав Несторовић са Универзитетске дечје клинике. „Питање везе аутизма и ММР вакцине деценијска је дебата, која се у Енглеској завршила тако што родитељи сами бирају које ће вакцине дете примити“, тврди др Несторовић. „Аутизам је пре обавезне вакцинације био непозната болест, јављао се у односу један наспрам 10.000 деце. Деца Амиша у САД-у, која се не вакцинишу, не обољевају од аутизма”.

И др Слађана Велков, како пише у другом чланку (овде), тврди да у ЕУ вакцинација није свуда обавезна, наводећи земље као што су Немачка, Холандија, Луксембург, Велика Британија, Данска, Ирска, Грчка, Шпанија, Португалија, Аустрија, Финска, Шведска, Кипар, Естонија, Летонија, Литванија, као и Швајцарска и Норвешка, које су ван ЕУ. И она помиње корелацију вакцинисања и повећања броја аутистичне деце у САД (са 1:10.000 у 1980. години, на 1:50 у 2013. години).

Некада су наши родитељи били спокојни јер је вакцине за српско тржиште производио државни завод у Торлаку, а он није био комерцијална установа. Сада вакцине за Србију пак производи Новартис и друге комерцијалне, транснационалне компаније. Новартис је, међутим, био умешан у аферу наводне пандемије свињског грипа у Србији (2009), када је Министарство здравља од те компаније беспотребно купило три милиона вакцина по двоструко вишој цени (8 евра) од оне коју је понудио произвођач из Кине (видети о томе детаљно овде).

И поред таквог искуства, Србија је, ипак, 2016. године донела поменути насилан закон којим се одређује да је вакцинисање сумњивим страним вакцинама обавеза због чијег неиспуњавања родитељи могу да изгубе старатељство над дететом. Родитељ, наиме, више нема право да одлучује у вези са оним што је значајно за здравље његовог детета. Влада и њени министри, од којих су неки, будимо реални, најобичнији чиновници транснацоналних компанија, увели су обавезно цепљење наше деце стално новим и новим вакцинама (овде).

Отуда је оправдано поставити питање – чија су наша деца? Вакцинисањем деце против воље родитеља, а сада и увођењем васпитања које већина родитеља у Србији не подржава (што је супротно и праву родитеља из члана 65 Устава и члана 70 Породичног закона) – а под изговором Владе да је тако у ЕУ – врши се фактичка национализација наше деце. Тачније, имајући у виду стварни степен суверености Србије, врши се њихова колонијална експропријација.

Уколико мислите да тврдећи то претерујем, погледајте шта предвиђа нови Закон о трансплатацији. О томе у наредној колумни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dragi roditelji,

 

Zaštitnik građana Srbije saopštio je 20. novembra, na Svetski dan deteta, da je pripremljen Prednacrt zakona o pravima deteta.

 

Donosimo vam izvode iz prednacrta zakona o kojima se u javnosti već sad raspravlja. Odnose se na fizičko kažnjavanje, pravo na lečenje i školovanje dece, kao i na obaveze i prava roditelja.

 

1. Da li ste razumeli zakon?

2. Slažete li se sa predloženim prednacrtom zakona?

3. Da li je realno očekivati da se predloženi zakon može sprovoditi?

4. Šta bi ste promenili (izbacili ili dodali) u predlogu zakona?

 

 

Pročitajte članove budućeg zakona koji su izazvali najviše polemike >>

 

Ako želite da Prednacrt zakon o pravima deteta pročitate u celosti možete ga pogledati ovde >>

 

ZAKON O RODITELJSTVU ja bih to svela samo da ovi sto ostavljaju decu po smecu, zlostavljaju decu u pravom smislu te reci, iskoristavaju svoju decu... eeee te treba sterilizovati da vise ne mogu nikada imati dece, kaznit ih na sve moguce nacine. A sad normalnim roditeljima koji zele najbolje za svoje dete da nama uspostavljaju neka pravila i zakone NEMA smisla. I koliko je samo medju doktorima podeljeno misljenje oko prokletih vakcina.... Ko ce meni da kaze ZASTO SU VAKCINE OBAVEZNE????? Sta je to 6u1??? Vakcina protiv krpelja protiv koliko bolesti stiti, a koliko opasnih zaraznih boletibkrpelj moze da prenese??? Roditelji postaju zrtve prokletog sistema.... koliko smo samo svi mi dobili batina pa niko nema traume iz detinjstva. Danas deci je sve dostupno, nazalost, ubija im se masta... ja ne znam dragi roditelji sta vi mislite o svemu ovome, ali ja sam toliko besna i razocarana.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Najgori su crno beli odgovori. Svako od nas je različit pa tako i deca. Ne možete od retarda, nezrelih i iskompleksiranih ličnosti očekivati da vaspitavaju decu u skladu sa civilizacijskim dostignućima. Jer da to znaju i oni bi bili bolje osobe. A kda društvo treba da se umeša nije nikakva nauka. Normalan svet je to uredio. Na nama je da to prilagodimo našem mentalitetu jer je vatra odavno izmišljena.

Earl Grey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

kaznjavanje dece je i prisiljavanje da npr: imaju samo petice.

Brezica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Naravno da se sa nekim stavkama Zakona slažem, a sa nekima ne. 

Jako puno se govori o slobodama deteta i nejgovim pravima, dok niko ne govori o njihovim obavezama - kako onda da nam pomogne da vaspitamo decu?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Baš me zanima koje su to obaveze dece koje treba zakon da reguliše. 

broccoli voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

As soon as players reach stage forty six, they release the capacity to do glassblowing. Each Unpowered Orb a player creates nets them a touch over 52 revel in. Even as this approach is slower than maximum other strategies, it's far by way of a long way the most inexpensive way to stage up the talent. 

Players that need to maintain a decent budget ought to pick out this approach to degree up from degree 46 to stage ninety nine. For players additionally interested by leveling up their Magic skill, this might be the precise crafting technique. 

Players must be at degree 54 before they gain the capability to begin this method, however it is able to be used to stage up to degree ninety nine and even make a earnings if gamers are inclined to price the Unpowered Orbs themselves.

Water Battlestaff - offers one hundred exp in step with personnel Earth Battlestaff - gives 112.5 exp according to workforce fire Battlestaff - gives 125 exp in line with staff Air Battlestaff - gives 137.Five exp per body of workers 1 level Up With gems

Gamers can pick out to degree up with gem stones but be warned: it's miles by way of a ways the most pricey way to train degrees. It leads to a internet loss of a mind-blowing 89,029,889 gold to accomplish. Still, if players need to take this on and have gold to burn, here is the maximum green approach. High-quality, comprehensive, 24/7 online, worry-free after-sales platform for selling OSRS gold, please visit https://www.rsgoldfast.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.