Epiduralna anestezija

odgovora

Objavljeno

Ovo kao da sam ja napisala :D Isto, isto tako razmišljam!

:D :D :D^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

na zalost devojke, totalno ste u pravu.. u drAgise misovic je epi.besplatan ali je potrebna debela veza.. ali kad je imate stvarno svi su tu da pomognu za bilo sta.. ja sam se tamo poradjala pre mesec dana uz epi ali i uz jaku vezu.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa da, besplatan, ali zato racunaj doktoru da tutnes kintu, pa ti na isto dodje...

Ma samo veza, nema sta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa da, besplatan, ali zato racunaj doktoru da tutnes kintu, pa ti na isto dodje...

Ma samo veza, nema sta...

za to si na zalost u pravu.. ali stvarno bez preterivanja mislim da je najbolje porodiliste u bg. mislim da svi koji tamo idu znaju sta i kako je.. kako god bilo za porodiliste, vazno ti je da odlucis da li ces ili ne epi.. i jako je vazno da na porodjau slusas sve sto ti budu govorili i anesteziolog i dr i babica jer ce ti biti lakse..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dakle definitivno uzimam epidural!!!

U svetu je epiduralna anestezija u porodilištu uobičajena metoda. Kod nas je situacija drugačija. Iako se veliki broj trudnica odlučuje za porođaj u epiduralu, još uvek ima onih koje se toga plaše

Dr Miomir Paštar, anesteziolog, jedan od inicijatora primene ove metode na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, predočio nam je njene prednosti, ali i ukazao na eventualne slabosti.

Šta je epiduralna anestezija?

- Reč je o ubacivanju lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se omogućava blokada senzornog nerva, odnosno sistem bezbolnog porođaja u porodilištu. Epiduralni kateter je plastični deo debljine vunice - čiji se jedan kraj, kroz epiduralnu iglu, ubacuje u epiduralni prostor, a drugi preko leđa porodilje izvede do levog ili desnog ramena. Zatim se u tako postavljen kateter u određenom trenutku ubacuje anestetik. Epiduralna igla služi da se ubaci kateter u prostor, zatim se prilikom postupka izvadi i baci. Ostaje samo tanka epiduralna cevčica (kateter), tako da pacijentkinja može sasvim normalno da leži na leđima.

Koliko pre porođaja se postavlja epiduralni kateter?

- Njegovo postavljanje nije direktno vezano sa davanjem anestetika. Može da se postavi nekoliko sati ranije, ukoliko pacijentkinja dođe bez kontrakcija u porodilište, a davanje anestetika je strogo povezano sa povoljnim akušerskim nalazom, koji omogućava ovu intervenciju. To nikada ne radi sam anesteziolog, nego u sadejstvu sa ginekologom. Anesteziolog je tu da stavi kateter, da odredi i daje doze anestetika po kilogramu težine i omogući ženi da se na porođajnom stolu opusti bez bolova. Sam tok porođaja (dilataciju - otvaranje, tonove bebe) prati akušer. Porođaj u epiduralu podrazumeva besprekornu saradnju anesteziologa i ginekologa. Tu su još anestetičarka (potrebna je prilikom plasiranja katetera) i babica.

Anestetik se daje kada se stekne povoljan akušerski nalaz, kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta. Kontrakcije traju 45 sekundi do jednog minuta. Drugi uslov je da je grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, odnosno tri do pet centimetara, a treći uslov je prokidanje vodenjaka, ili kada on pukne spontano, kod kuće. Ako izlazi plodova voda, kontrakcije često budu jače, pa se sa davanjem anestetika počinje što je pre moguće.

Kada porodilja počinje da oseća dejstvo anestetika?

- Nakon deset do petnaest minuta od prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i da sve slabije oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta. Daje se na svakih sat ipo vremena, i tako do kraja porođaja. Porodilja za to vreme ne oseća kontrakcije, ali oseća napone. Pri dobro vođenom porođaju u epiduralu, jedino «pravo» učestvovanje majke je da dobro koristi napone, kako bi dete došlo na svet. Kada se to dogodi, porodilji se daje završna doza anestetika, da ne bi osetila bol pri daljim intervencijama akušera - kao što su epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice.

U kojim slučajevima se ne preporučuje epiduralna anestezija?

- Vrlo su retke kontraindikacije, kada žene ne mogu da dobiju epidural. Obično se radi o trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, ako su bilo kada imale anafilaktički šok tokom davanja lokalnog anestetika (pri stomatološkim ili hirurškim intervencijama, na primer). Sa iskustvom od skoro 4.000 porođaja u epiduralu, ja nikad nisam video alergiju na lokalni anestetik, što znači da je potpuno bezbedan i može da se daje trudnicama.

Zatim, epidural se ne primenjuje kod trudnica koje imaju poremećaj faktora koagulacije, odnosno bilo koje hematološko oboljenje. Njima se prethodno utvrđuje vreme koagulacije, pa ako postoji bilo kakav poremećaj, izuzimaju se od pomenute metode. Međutim, to se prilično retko dešava. Takođe, kontraindikaciju predstavljaju problemi sa kičmom (povreda ili operacija kičmenog stuba), kao i infekcija u predelu gde se postavlja epidural. U knjigama se navodi čak i nizak pritisak, ali ja tvrdim da to nije smetnja, već i da te trudnice mogu da dobiju anesteziju, uz primenu odgovarajućeg slanog rastvora.

Da li epidural skraćuje porođajno vreme?

- Prednost epidurala je da pacijentkinja ne oseća bolove, a druga velika prednost jeste što skraćuje vreme trajanja porođaja: ubrzava fazu dilatacije (otvaranja), omogućava trudnicama da se što pre porode. Porođaj od 12, 14 sati u epiduralu ne postoji. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi kroz nekoliko sati.

Može li skraćen porođajni tok na neki način da naškodi mami ili bebi?

- Logika govori da je, ako porođaj kraće traje, trauma bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal manja. Naučni radovi pokazuju, pa čak i pedijatri to kažu - da su deca rođena uz epidural u daleko boljem stanju. Što kraće traje porođaj, dete se manje zadržava u porođajnom kanalu, što znači da će u boljoj opštoj kondiciji izaći na svet.

Epidural je kod nas još uvek novina, pa su i mišljenja podeljena. Kakva je situacija u svetu?

- U svetu se 80 do 100 odsto porođaja završava epiduralom. Ako žena ne želi epiduralni porođaj, mora da ide kod psihijatra i psihologa, da objašnjava zašto. Moje lično iskustvo govori da su pacijentkinje prezadovoljne, zato trudnicama toplo preporučujem ovu metodu kao savršenu, da u uslovima bez bola postanu majke.

Kada trudnica treba da se prijavi za porođaj u epiduralu?

- Na našoj klinici se prijavljuje posle 36. nedelje, zatim prolazi kroz pripremu koja podrazumeva ultrazvučni pregled ginekologa, susret i razgovor sa anesteziologom i uzimanje anamneze, kako bi se isključile neke od kontraindikacija. U savetovalištu za trudnice se uradi CTG zapis, uzmu karlične mere - i, ako je sve u redu, uz saglasnost načelnika porodilišta se omogućava trudnici da uz participaciju od 10.000 dinara kupi kateter i anestetike potrebne za porođaj u epiduralu.

Postavljanje epiduralnog katetera je suptilna intervencija. Šta može da se dogodi ako manje iskusnom doktoru zadrhti ruka?

- Ukoliko anesteziolog kvalitetno stavi kateter, i akušer dobro vodi porođaj, u 90 odsto i više slučajeva će sve biti u redu. Kada plasirate kateter (to je slepa metoda), ne vidite gde ulazi, već to činite na osnovu iskustva i svog osećaja. Naravno, ne vidite ni kakav je epiduralni prostor. Ako ima bilo kakvih promena (anatomskih, tipa stenoza ili priraslica), kateter može loše da se postavi, da eventualno dođe do laterizacije (pacijent je bezbedan, ali ga leva ili desna strana boli). Međutim, anesteziolog rešava taj problem i nikakvih posledica nema.

Inače, može da dođe do blage hipofunkcije bešike. Naime, usled anestetika, bešika se ulenji, pa pacijentkinja ne može sama da mokri. Dok je na odeljenju, problem se rešava punkcijom. Ubrzo, kada prestane dejstvo anestetika, bešika uspostavlja svoj normalni tok. Ali, to kratko traje i retko se dešava.

Kada se stavlja kateter, uvek treba proveriti da nije u nekoj epiduralnoj veni, koje su kod trudnica malo proširene. Ukoliko se to ne primeti, anestetik će dospeti u cirkulaciju, umesto u epiduralni prostor, i tu može da dođe do nekih tegoba. Na to upozorava literatura, ali se u praksi ne dešava, jer svaki anesteziolog vodi računa da do toga ne dođe.

Ako doktoru ipak zadrhti ruka, ili se pacijent trgne, igla može da prođe epiduralni prostor i probuši opnu (duru), koja razdvaja epiduralni (prazan) prostor od spinalnog. Najgora stvar koja zbog toga može da se desi jesu jake glavobolje porodilje, koje dobije kroz 48 do 72 sata. Terapija je ležanje, infuzija, analgetici... Za dan, dva, najviše tri do pet, ta rupica će sama da se zatvori, a porodilja će se sećati da je imala jake glavobolje, koje se više neće pojaviti.

Ljubičica :) voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dakle definitivno uzimam epidural!!!

U svetu je epiduralna anestezija u porodilištu uobičajena metoda. Kod nas je situacija drugačija. Iako se veliki broj trudnica odlučuje za porođaj u epiduralu, još uvek ima onih koje se toga plaše

Dr Miomir Paštar, anesteziolog, jedan od inicijatora primene ove metode na Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, predočio nam je njene prednosti, ali i ukazao na eventualne slabosti.

Šta je epiduralna anestezija?

- Reč je o ubacivanju lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se omogućava blokada senzornog nerva, odnosno sistem bezbolnog porođaja u porodilištu. Epiduralni kateter je plastični deo debljine vunice - čiji se jedan kraj, kroz epiduralnu iglu, ubacuje u epiduralni prostor, a drugi preko leđa porodilje izvede do levog ili desnog ramena. Zatim se u tako postavljen kateter u određenom trenutku ubacuje anestetik. Epiduralna igla služi da se ubaci kateter u prostor, zatim se prilikom postupka izvadi i baci. Ostaje samo tanka epiduralna cevčica (kateter), tako da pacijentkinja može sasvim normalno da leži na leđima.

Koliko pre porođaja se postavlja epiduralni kateter?

- Njegovo postavljanje nije direktno vezano sa davanjem anestetika. Može da se postavi nekoliko sati ranije, ukoliko pacijentkinja dođe bez kontrakcija u porodilište, a davanje anestetika je strogo povezano sa povoljnim akušerskim nalazom, koji omogućava ovu intervenciju. To nikada ne radi sam anesteziolog, nego u sadejstvu sa ginekologom. Anesteziolog je tu da stavi kateter, da odredi i daje doze anestetika po kilogramu težine i omogući ženi da se na porođajnom stolu opusti bez bolova. Sam tok porođaja (dilataciju - otvaranje, tonove bebe) prati akušer. Porođaj u epiduralu podrazumeva besprekornu saradnju anesteziologa i ginekologa. Tu su još anestetičarka (potrebna je prilikom plasiranja katetera) i babica.

Anestetik se daje kada se stekne povoljan akušerski nalaz, kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta. Kontrakcije traju 45 sekundi do jednog minuta. Drugi uslov je da je grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, odnosno tri do pet centimetara, a treći uslov je prokidanje vodenjaka, ili kada on pukne spontano, kod kuće. Ako izlazi plodova voda, kontrakcije često budu jače, pa se sa davanjem anestetika počinje što je pre moguće.

Kada porodilja počinje da oseća dejstvo anestetika?

- Nakon deset do petnaest minuta od prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i da sve slabije oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta. Daje se na svakih sat ipo vremena, i tako do kraja porođaja. Porodilja za to vreme ne oseća kontrakcije, ali oseća napone. Pri dobro vođenom porođaju u epiduralu, jedino «pravo» učestvovanje majke je da dobro koristi napone, kako bi dete došlo na svet. Kada se to dogodi, porodilji se daje završna doza anestetika, da ne bi osetila bol pri daljim intervencijama akušera - kao što su epiziotomija, ušivanje grlića ili revizija materice.

U kojim slučajevima se ne preporučuje epiduralna anestezija?

- Vrlo su retke kontraindikacije, kada žene ne mogu da dobiju epidural. Obično se radi o trudnicama koje su alergične na lokalni anestetik, ako su bilo kada imale anafilaktički šok tokom davanja lokalnog anestetika (pri stomatološkim ili hirurškim intervencijama, na primer). Sa iskustvom od skoro 4.000 porođaja u epiduralu, ja nikad nisam video alergiju na lokalni anestetik, što znači da je potpuno bezbedan i može da se daje trudnicama.

Zatim, epidural se ne primenjuje kod trudnica koje imaju poremećaj faktora koagulacije, odnosno bilo koje hematološko oboljenje. Njima se prethodno utvrđuje vreme koagulacije, pa ako postoji bilo kakav poremećaj, izuzimaju se od pomenute metode. Međutim, to se prilično retko dešava. Takođe, kontraindikaciju predstavljaju problemi sa kičmom (povreda ili operacija kičmenog stuba), kao i infekcija u predelu gde se postavlja epidural. U knjigama se navodi čak i nizak pritisak, ali ja tvrdim da to nije smetnja, već i da te trudnice mogu da dobiju anesteziju, uz primenu odgovarajućeg slanog rastvora.

Da li epidural skraćuje porođajno vreme?

- Prednost epidurala je da pacijentkinja ne oseća bolove, a druga velika prednost jeste što skraćuje vreme trajanja porođaja: ubrzava fazu dilatacije (otvaranja), omogućava trudnicama da se što pre porode. Porođaj od 12, 14 sati u epiduralu ne postoji. Od momenta davanja anestetika, dobro vođen porođaj može lako da se završi kroz nekoliko sati.

Može li skraćen porođajni tok na neki način da naškodi mami ili bebi?

- Logika govori da je, ako porođaj kraće traje, trauma bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal manja. Naučni radovi pokazuju, pa čak i pedijatri to kažu - da su deca rođena uz epidural u daleko boljem stanju. Što kraće traje porođaj, dete se manje zadržava u porođajnom kanalu, što znači da će u boljoj opštoj kondiciji izaći na svet.

Epidural je kod nas još uvek novina, pa su i mišljenja podeljena. Kakva je situacija u svetu?

- U svetu se 80 do 100 odsto porođaja završava epiduralom. Ako žena ne želi epiduralni porođaj, mora da ide kod psihijatra i psihologa, da objašnjava zašto. Moje lično iskustvo govori da su pacijentkinje prezadovoljne, zato trudnicama toplo preporučujem ovu metodu kao savršenu, da u uslovima bez bola postanu majke.

Kada trudnica treba da se prijavi za porođaj u epiduralu?

- Na našoj klinici se prijavljuje posle 36. nedelje, zatim prolazi kroz pripremu koja podrazumeva ultrazvučni pregled ginekologa, susret i razgovor sa anesteziologom i uzimanje anamneze, kako bi se isključile neke od kontraindikacija. U savetovalištu za trudnice se uradi CTG zapis, uzmu karlične mere - i, ako je sve u redu, uz saglasnost načelnika porodilišta se omogućava trudnici da uz participaciju od 10.000 dinara kupi kateter i anestetike potrebne za porođaj u epiduralu.

Postavljanje epiduralnog katetera je suptilna intervencija. Šta može da se dogodi ako manje iskusnom doktoru zadrhti ruka?

- Ukoliko anesteziolog kvalitetno stavi kateter, i akušer dobro vodi porođaj, u 90 odsto i više slučajeva će sve biti u redu. Kada plasirate kateter (to je slepa metoda), ne vidite gde ulazi, već to činite na osnovu iskustva i svog osećaja. Naravno, ne vidite ni kakav je epiduralni prostor. Ako ima bilo kakvih promena (anatomskih, tipa stenoza ili priraslica), kateter može loše da se postavi, da eventualno dođe do laterizacije (pacijent je bezbedan, ali ga leva ili desna strana boli). Međutim, anesteziolog rešava taj problem i nikakvih posledica nema.

Inače, može da dođe do blage hipofunkcije bešike. Naime, usled anestetika, bešika se ulenji, pa pacijentkinja ne može sama da mokri. Dok je na odeljenju, problem se rešava punkcijom. Ubrzo, kada prestane dejstvo anestetika, bešika uspostavlja svoj normalni tok. Ali, to kratko traje i retko se dešava.

Kada se stavlja kateter, uvek treba proveriti da nije u nekoj epiduralnoj veni, koje su kod trudnica malo proširene. Ukoliko se to ne primeti, anestetik će dospeti u cirkulaciju, umesto u epiduralni prostor, i tu može da dođe do nekih tegoba. Na to upozorava literatura, ali se u praksi ne dešava, jer svaki anesteziolog vodi računa da do toga ne dođe.

Ako doktoru ipak zadrhti ruka, ili se pacijent trgne, igla može da prođe epiduralni prostor i probuši opnu (duru), koja razdvaja epiduralni (prazan) prostor od spinalnog. Najgora stvar koja zbog toga može da se desi jesu jake glavobolje porodilje, koje dobije kroz 48 do 72 sata. Terapija je ležanje, infuzija, analgetici... Za dan, dva, najviše tri do pet, ta rupica će sama da se zatvori, a porodilja će se sećati da je imala jake glavobolje, koje se više neće pojaviti.

E mene taj Pastar treba da bocne :) Super lik :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

za mene je najbolji anasteziolof u narodnom frontu MIKEZIC.stariji covek i zna svoj posao.veliki psiholog.samo napred i SRECNO.napominjem da imam diskosherniju i 2oo6 sam imala mozdani udar i sad nemam nikakvih problema zbog apidurala.imam 45 god. sto se tice nar.fronta,nisam imala nikakvu vezu jer sam dosla iy panceva sa dijagnozom rizicna trudnoca.platila sam 12ooo hiljada. imam vec dvoje dece sa kojima sam prosla haus a ovo je bilo super.nema straha,bol,panike. SRECNO i javi kako si prosla stashice

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

za mene je najbolji anasteziolof u narodnom frontu MIKEZIC.stariji covek i zna svoj posao.veliki psiholog.samo napred i SRECNO.napominjem da imam diskosherniju i 2oo6 sam imala mozdani udar i sad nemam nikakvih problema zbog apidurala.imam 45 god. sto se tice nar.fronta,nisam imala nikakvu vezu jer sam dosla iy panceva sa dijagnozom rizicna trudnoca.platila sam 12ooo hiljada. imam vec dvoje dece sa kojima sam prosla haus a ovo je bilo super.nema straha,bol,panike. SRECNO i javi kako si prosla stashice

hocu naravno!! jedva cekam!!!! smucilo mi se ovo grozno vreme. ne moze covek da izadje normalno napolje! :) a cula sam za mikezica. kako se bira anesteziolog? i kad se to ide na razgovor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hocu naravno!! jedva cekam!!!! smucilo mi se ovo grozno vreme. ne moze covek da izadje normalno napolje! :) a cula sam za mikezica. kako se bira anesteziolog? i kad se to ide na razgovor?

E to bih i ja volela da čujem jer bih i ja u NF i sa epiduralom ako je ikako moguće... A nemam ni V od veze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mene nema sta moze da natera na nju. Nekako mi lakse da zamislim da to ide prirodno nego da me bodu u kicmu, da se cimam hocu li osetiti kontakcije koliko je dovoljno i sta vec. Nema teorije, igle sto dalje od mene!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mene je u NF bocnu Miomir Pastar! On je moj heroj od tog dana... Jedini je on bio pored mene, kakva babica i doktori... Samo on... I zbog njega mi je porodjaj ostao u divnom secanju... Gurala sam malog napolje uz osmeh... I celokupni porodjaj sam imala osmeh na licu i sigurnost u sebi...

Ubod njegove igle osetila nisam... Bog mu ruke blagoslovio...

I ako mi NF, sam po sebi, ostao u ne bas lepo secanju, zbog bebifrendli programa, sledeci put cu samo zbog njega otici tamo!!!

Tako da, ako vec imate mogucnost da birate, on je pravi!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vec sam pisala o ovome u drugoj temi. Ja sam se porodila u novembru 2008 i tada se epidural nije placao u Visegradskoj ali ga zato nisu ni davali, samo ako ste imali jaku vezu ili neki dogovor sa dr. par meseci pre porodjaja. Naravno uzasno je bolelo, NEOPISIVO. Zalim samo da napomenem buducim porodiljama, ne da ih uplasim, epiduralna anestezija ne moze da se planira, ako pukne vodenjak ili ako ste otvoreni vise od 4-5 cm ne mozete ga dobiti zato sto u tim slucajevima ne deluje!!!!!!! Tako da ne ocajavajte ako ne primite epidural, prezivecete i takav porodjaj i brzo cete ga zaboraviti

Ja sam se porodila 2005. sa epiduralom. Zlata je vredan!!!! Imala sam dogovor sa anesteziologom, par meseci pre porodjaja. Divna dr. koja je bila uz mene od pocetka do kraja porodjaja.

Tacno je da ne moze 100% da se planira, ali to nema veze sa vodenjakom. Meni su prokinuli vodenjak, bila sam otvorena 5 prstiju i tek onda su mi dali epidural. Da pojasnim - mozda bi mi dali i ranije, ali s obzirom da sam bila prvorotka, nisu verovali da mi je porodjaj tako brzo krenuo. Epidural sam primila u 16 h, porodila se u 17,25. Nije ni stigla da mi da punu dozu. Mnogo mi je znacio posle porodjaja, posto sam se `zahvaljujuci`` dr. pocepala, pa su me usivali duze od sat vremena!!!

Ponovo sam trudna, danas sam bas usla u 8. mesec i sigurno cu se poradjati sa epiduralom.

:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A kako to dr moze biti odgovoran za to sto si popucala? Ili ti je easticna koza ili nije. Nece te cesi do grlica da ne popucas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage mame i buduce mame, evo da se i ja javim sa svojim iskustvom. Dugo me nije bilo na forumu, stalno neka seljenja, tako da vam saljem pozdrave s prekrasne Sardinije! Porodila sam se prije tri mjeseca u Zagrebu, bolnica Sveti Duh. Puknuo mi je vodenjak u 5 popodne (prnijela sam 7 dana), i nakon 18 sati sam se porodila. Prvorotkinja sam. Htjela bih napisati sve ukratko ali u mom slucaju to nije moguce. Uglavnom, puknuo vodenjak, otisla u bolnicu i nakon 5 sati jakih trudova ustanovili da sam se otvorila samo 2 prsta, tada su mi dali prvu epiduralnu, bilo je oko 23 sata, do 7 ujutro su mi samo davali epiduralne, jednu za drugom (ukupno 4 epiduralne), mislim da su cekali jutarnju smjenu doktora da me porode, jer ujutro bude vise doktora. Beba je bila velika i ustanovili su da mi je grlic maternice nesto uzi od prosjeka, tj. nije toliko elastican. Pod epiduralnom nisam osjecala trudove, nije me boljelo, ali sam morala lezati cijelu noc na boku jer je malenom padao puls kad bih legla na ledja, tako da me tijelo boljelo od lezanja na onom sjedecem stolu. I naravno, nema ustajanja, setanja i slicno. U 7 ujutro su ustanovili da sam se otvorila 9 prstiju i da ce pricekati da prestane djelovati epiduralna i da ce mi dati drip, kako bih se skroz otvorila. Psihicki mi je bilo tesko podnijeti cinjenicu u tom trenutku da cu se poradjati bez epiduralne jer sam imala jake trudove vecer prije i bilo mi je nevjerojatno da cu to prolaziti ponovo, ali mnogo jace. Jako sam bila umorna. Bebi je pocela glava oticati od trudova. Dali su mi drip. Onda je trebalo cekati da se beba spusti, uglavnom u 11 ujutro je poceo porodjaj. Ja nisam osjecala trudove vec samo konstantnu bol i molila sam ih da me porode kako god znaju, tako da su mi oni govorili kada da tiskam. Dakle, na kraju porod je bio prirodan, tri doktora su me poradjali, dvojica su gurali trbuh rukama, tj. bebu, a treci je ustanovio da ce dijete ipak morati izaci na vakum. Kad sam ga konacno porodila dijete nije disalo, bilo je plavo i nije se micalo. Zene moje, ne mogu vam opisati taj osjecaj, strasno nesto. U tih 18 sati, 6oro zena se porodilo tu noc pored mene, 6 puta sam cula kako dijete prvi put zaplace, a moje nije. Krenuli su za reanimacijom, odmah se tu stvorio pedijatar, tako da nam je prvi Apgar 6, a drugi, hvala Bogu, 10. Odmah su mi ga stavili na grudi, no nije dugo bio samnom, jer su ustanovili da mi nije izasla cijela posteljica. Jako me je boljelo, pa su mi dali potpunu anesteziju da me ociste i zasiju, buduci da su me dosta i zarezali dole. isti dan sam primila 2 transfuzije krvi jer sam izgubila puno krvi. Moja sestra je bila samnom na porodjaju, svih 18 sati. Ne znam sto bih bez nje. Puno znaci kad vam je netko blizak na porodjaju, ako suprug ne moze biti tu. Pogotovo kad se stvari zakompliciraju. Kao posljedica epiduralne bila je jaka migrena u prvom tjednu nakon porodjaja i nisam smjela penjati se stepenicama. Dojenje sam uspostavila bez problema. Takodjer, maleni mi je prva dva dana samo spavao u bolnici, nije puno plakao, rukice su mu bile otvorene. Bila sam jako prestrasena da nesto nije uredu s njim s obzirom na tezak porodaj, no sve je odlicno s djetetom. Dva puta smo radili ultrazvuk mozga i sve je super! Jako dobro napreduje. Sad ima 3 mjeseca, evo bas jucer, 7 kila i 300 grama, 63,5 centimetara! Pravi Lav! Uglavnom, preporucujem epiduralnu, i prirodan porod. Cetvriti dan nakon poroda su me pustili iz bolnice i i odlicno sam se osjecala! Zena se puno brze oporavi nego nakon carskog. Epiduralna je super jer stvarno se ne osjecaju bolovi. Nadam se da cu imati laksi iduci porod jer bih htjela imati jos djece. Ma samo da su bebe zive i zdrave, mame mogu sve izdrzati! Sada moj andjeo spava, idem da ga poljubim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo! Imam pitanje o Višegradskoj, može li se tamo birati anesteziolog? I jel' cena i dalje 20k? Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li je istina da ako imas tetovazu preko kicme gde se daje, da ne mozes da primis epidural???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ljudi jel boli kada se dobija epidural???? :( :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam imala kontrakcije kada su mi ga davali, pa nisam osećala uopšte taj bol u kičmi, veruj mi, uopšte!!!! Znači, kontrakcije tako bole da se ovo ne oseti. Osetiš ubod, ali ne i bol, bar u mom slučaju. Da, nikakvu lokalnu anesteziju nisam dobila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam imala kontrakcije kada su mi ga davali, pa nisam osećala uopšte taj bol u kičmi, veruj mi, uopšte!!!! Znači, kontrakcije tako bole da se ovo ne oseti. Osetiš ubod, ali ne i bol, bar u mom slučaju. Da, nikakvu lokalnu anesteziju nisam dobila.

a sto ne daju lokalnu pre epidurala...? mislim trebalo bi... gde god sam gledala daju lokalnu prvo... :unsure: sad mi je tek frka :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

a sto ne daju lokalnu pre epidurala...? mislim trebalo bi... gde god sam gledala daju lokalnu prvo... :unsure: sad mi je tek frka :(

Kažem ti - ne boli!!!! To je najvažnije :D !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kažem ti - ne boli!!!! To je najvažnije :D !

Uzas! Jedva cekam, samo da prodje sto pre :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li, ako imate tetovazu na donjem delu ledja, ne mozete da primite epidural???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Stashice,

Epidural ne boli više od vađenja krvi.

Tetovaža nema nikakve veze sa tim da li možeš da primiš epidural ili ne. Kontraindikacije za primenu ovog vida anestezije su deformiteti kičme, poremećaj zgrušavanja krvi, i neke interne bolisti( teža oboljenja jetre, bubrega...) što bi svakako uticalo i na to da li se trudnica upšte i porađa prirodnim putem.

Prvo te postave u bočni položaj, saviju te kao kiflu, da bi se raširili prostori između pršljanova. Onda urade dobru dezinfekciju ubodnog mesta, pa dobiješ lokalnu anesteziju. Samo taj upod osetiš, bukvalno kao da vadiš krv iz vene. Dok lekar pripremi kateter, lokalni anestetik počne da deluje i ti više ne osećaš ništa. Samo blaženstvo jer bolovi polako popuštaju i za nekih 10-15 min. ih više nema.

Sa obzirom da sam se dva puta porađala sa epiduralom i zdravstveni sam radnik po struci, podaci su tačni.

Ne može bez lokalne anestezije, jer bi bilo suviše bolno postavljanje katetera u epiduralni prostor kičme.

Ako imaš još pitanja povikavaj, pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Stashice,

Epidural ne boli više od vađenja krvi.

Tetovaža nema nikakve veze sa tim da li možeš da primiš epidural ili ne. Kontraindikacije za primenu ovog vida anestezije su deformiteti kičme, poremećaj zgrušavanja krvi, i neke interne bolisti( teža oboljenja jetre, bubrega...) što bi svakako uticalo i na to da li se trudnica upšte i porađa prirodnim putem.

Prvo te postave u bočni položaj, saviju te kao kiflu, da bi se raširili prostori između pršljanova. Onda urade dobru dezinfekciju ubodnog mesta, pa dobiješ lokalnu anesteziju. Samo taj upod osetiš, bukvalno kao da vadiš krv iz vene. Dok lekar pripremi kateter, lokalni anestetik počne da deluje i ti više ne osećaš ništa. Samo blaženstvo jer bolovi polako popuštaju i za nekih 10-15 min. ih više nema.

Sa obzirom da sam se dva puta porađala sa epiduralom i zdravstveni sam radnik po struci, podaci su tačni.

Ne može bez lokalne anestezije, jer bi bilo suviše bolno postavljanje katetera u epiduralni prostor kičme.

Ako imaš još pitanja povikavaj, pozdrav

joj hvala ti do neba!!! ja sam to za tetovazu davno cula da kao ne moze jer se unosi tinta (glupost) ... gde si se ti poradjala?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam se oba puta porađala u gradskoj bolnici, prvi put 2007. u septembru, a drugi put 2010. u aprilu.

O ovome sam nešto više pisala u temi epidural u gradskoj bolnici- koliko košta, pa mozes tamo da pročitaš.

Ja epidural toplo preporučujem svima, prosto je , kada nema bola bolje se skoncentrišeš na disanje, napone, uputstva babice i lekara, samim tim, po meni, porođaj prolazi brže.

Što se tiče izbora porodilišta, to je teška odluka, jer su utisci i komentari jako različiti, moraš sakupiti što više pozitivnih stvari vezanih za svaku bolnicu pa polako napraviti selekciju. Dobro bi bilo da u izabrano porodilište na vreme kraneš sa školicom.

Pozdrav tebi, pa se kucamo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.