Govor, 1.godina

odgovora

Objavljeno

E, evo pre par dana prva reč

DAJA (daj)

bio gladan frajer i plače plače i viče DAJA i pokazuje na frižider (zna šta odatle dolazi)

amorfati i Anastasja volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bas nema pravila. Bliznakinje u pesmice znale do godinu ipo, A prica sve zivo ,dosta na svom jeziku al ima veci font reci nego njen duplo staeiji brat do skora. A je peohodala a 13m, i nije se pustala dok nije bila stabilna. M sa 10m a bliznakinje sa od.dana. al su padale na svaka 5 koraka. Miki do druge god pricao samo mama tata baba deda,mam,to i daj. A Andj mi sad sve to prica i plus keka (tetka) ihi (stric Misa)nana(Gorana) nina (Hristina)i tako jos dosta reci. Zavisi i od rada sa njimA. Sa M bas nisam imala vremena da mu se posvetim.sa 2,5m ostao sa babom i dedom,ja morala da radim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sa ravno godinu dana nas fond reci i nije bas zavidan :D

Govori tata, teta, baba, deda. Uskoro ce i striceve, strine, ujake i ujne poceti da doziva ali da kaze mama jok :D

Kaze jos i oko, ka ka (to je patkice ), koka (to je kroka), da (daj), da (potvrdni odgovor), go (lopta ali i jos svasta nesto) i to je manje vise to. Nekoliko puta je po jednom ponovio neke reci ali to ne racunam jer ih ne koristi aktivno.

Razumevanje govora nam mnogo bolje ide. Sad vec imam utisak da razume maltene sve sto mu govorim. Kada se njemu obracam prilagodim govor, ne tepam mu ali se trudim da recenice budu kratke i jasne. Zna da pokaze oko, nos, usta, uvo...Zna da "pusti" muziku, ne zna tacno dugme ali zna odakle muzika dolazi. Zna da koristi svakdnevne predmete, cesalj, casa, kasika,daljinski <_< ,cipela... (zna gde sta ide i cemu sluzi). Tapse kada pevamo, kad kazemo bravo...Imitira me kako duvam u kasiku kad je jelo vruce, mnogo je smesan :).I jos svasta nesto... :) Oduzih ja, eto,tako je kod nas sa godinu dana...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo i mi da se upišemo na ovu temu, jer imamo nekoliko reči sa kojima možemo da se pohvalimo :-)

Mama, tata, baba koristi odavno i pre godinu dana. Počela je rano da brblja, ali se brbljanje intenziviralo posle rodjendana. Sad zna da kaže cveće (to zvuči tvete), ali ga koristi vrlo svesno. To je naravno naučila jer obožava da vadi zemlju iz cveća, pa se to vrlo često ponavlja. Juče je prvi put rekla ptica kada je gledala u golubove. ‚‚Neće‚‚ koristi uvek u kontekstu i srećom, ne toliko često :-) Već nekoliko dana govori kaka, ali se ne ukaki uvek kada to govori. Ume da na zahtev pokaže ljutu facu i to je presmešno. Naučila je onomatopeju nekih životinja pa zna macu, kucu, pile, konja. Kada joj pevam pesmicu ‚‚kad si srećan‚‚ zna sve da pokaže, ali neće baš uvek. Tek od pre neki dan je počela aktivno da maše i govori pa pa. Šalje poljubce takođe od nedavno. Za loptu ima neki svoj naziv koji ne znam ni sama da ponovim. U nekoliko navrata se dogodilo da je ponovila za mnom doviđenja što je u njenoj izvedbi izgledalo kao enja. 

Pokušava već danima da sebi obuje cipele, ali naravno da ne zna ni blizu da nabode i volela bih da joj nekako u tome pomognem. O delova tela zna oko, nos, usta, pupak. 

Nedavno smo posetile psihologa u Sokobanjskoj i bila je prezadovoljna. 

Razume gotovo sve što joj se kaže, samo što vrlo često kulira :-)

Brblja po čitav dan i noć (noću ne znam da li da se smejem ili plačem, jer se meni užasno spava, a ona razdragana kao da je dan). Nadam se da će se sada intenzivirati taj govor pa da ćemo imati još koju reč :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moj malisa ima 19m i nije bas neka pricalica. Ono osnovno mama, tata, baba, deda je savladao pre godine. I to po ceo dan ponavlja. Zna kako kaze maca, kuca, ptica, konj, auto, voz. Ponekad izgovori neku rec ali je retko kad ponovi.  Tu su jos i tekta (tetka), aje (jaje), tator (traktor). Peva na nekom svom jeziku, uglavnom bke, bke, pka, pka. I za sad je to to. Mada primecujem da sve vise pokusava da komunicira samnom i bas se iznervira kad ga ne shvatim iz prve.

andisam i Mašimoto volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vasa MELJE! Svasta prica, sastavlja fraze, pa i cele proste recenice 'daje mama odu', 'Mija je pava', 'tata je poso'..

Ilina, Girasole, amorfati i 5 ostalih volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mile ima svoju prvu recenicu DAJ PAJE (pare)...mislim sta reci!

:lol:

KruelaDeviL voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

14,5meseci za sada:

mama,tata,teta, baba,neda(nedam),nam-nam(njam-njam),CIC(zove macku kad vidi),brmmm,Ana(sestra od strica njegova) 

Zadovoljna Sam,do 14 meseci ni mama nije hteo da kaze a sad odjednim sve vise.

lulu. i andisam volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno (Izmenjeno)

M je bas pricalica u smislu da brblja po citav dan (a bogami i nocu). Apsolvirali smo mama, tata, baba, sat, kuc kuc, pet, sest (kad silazimo niz stepenice jer joj ja uvek brojim stepenike), oko, nos, slon, meda, cvet. Ima i dosta reci koje ume da ponovi za mnom, neke pravilno neke nepravilno npr. tetka je katka. Ono sto mene brine je to sto nikako da predje na neki visi stupanj tj. da iz tog tolikog brbljanja nastane nesto konkretnije. Ja bas dosta komuniciram sa njom, jer smo po citav dan zajedno. ZApravo, postoji li neka razvojna tabela za govor. Kad pocinju da sklapaju vise reci? Mozda ja panicim bez razloga, nemam pojma.

Takodje, imamo  jos veci problem zvani decije igracke na engleskom jeziku. Dosla baba iz USA i donela ih gomilu i sve su predivne i ona se super igra sa njima. Medjutim, u poslednjih nekoliko dana jasno se cuje da govori what`s this. Crtace na engleskom ne gleda skoro uopste. To je naucila sa nekog lap topa koji je fenomenalan za ucenje zivotinja i reci, ali na engleskom. Zao mi je da joj ga uskratim, jer je tacno naucila koje dugme pritiska za koju funkciju i kada zeli muziku ona klikne na odredjeno dugme. Zivotinje se ispisuju na ekranu i pustaju zvuke koje ona ponavlja. Prijateljima je to sve jako zabavno, a bogami i tati pa su  poceli i da forsiraju pricu na engleskom. Mene to strasno iritira.

Da skratim... Gresim li i sta biste vi uradile?

Izmenjeno od strane Mašimoto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mašimoto, neki smatraju da deca ne treba da uče novi jezik dok maternji nisu savladali. Ja ne znam šta da mislim. Svoje dete nisam izlagala drugom jeziku dok tečno nije progovorio na srpskom, nisam za buljenje u ekran i učenje jezika tim putem. Ali ako njoj prija i lepo joj ide, ako je zabavlja i u tome uživa, mislim da najgore što može da joj se dogodi je da počne da meša dva jezika i da u rečenicu ubacuje malo jedno malo drugo. To usporava razvoj govora svakako, ali ne vidim da može ostaviti neke posledice, u nekom dobu će se korigovati. Prosto ja ne bih ništa forsirala, videla bih kako će ići to što očigledno već neko vreme traje, pa ako baš primetiš neku stagnaciju, skloni joj igračke na neki period. 

andisam i Mašimoto volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Masimoto, nemam pojma da li gresis, ali kako deca koja su prinudjena da slusaju dva jezika?

Milutin je bas napredovao u govoru, sve zna, sve prica, sve imenuje, prosto sam to tako radi. Ima neke reci, naravno, koje nisu kako treba

potok je pokota

pecurka je pekuta

krastavac je krasika

maslinka je masika

 

zna svoju prvi pesmicu grdila je mala Anka, ne celu vec da kazekoja rec ide na kraju slika...npr grdila je mala pa onda on kaze Anka i tako...ima i svoju prvu pesmu koju bas voli da peva: igraj hoki poki on peva iiiiii po ko hahha

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Vaskrsija, pa vi ste bas napredni u odnosu na nas i svaka vam cast na tome. Mene tesi cinjenica da ja do druge godine nisam ni jednu rec govorila, mama kaze da je bila u panici i vec krenula po logopedima da me vucara dok je moja starija sestra sa malo vise od godinu dana pricala kao odrasla :-) eto ti razlike u deci, a isti sistem vaspitanja i odgajanja. 

Na dobrom sam putu da ja ipak izbacim te igracke na neko vreme mada cemo ovih dana imati simpatican test. Dolaze nam prijatelji iz Londona cija deca ne govore srpski i bas jedva cekam da vidim kako ce da reaguje na njihov jezik :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Naša Anastasija,obično joj tepamo maco ili Anči ali uglavnom se trudim da kada je napolju i igra se ,pozovem je punim imenom.Inače ima 20 meseci i od pre nedelju ,otprilike je upetostručila fond reči,još ne ume da sastavi rečenicu ali 2,3 reči su po meni dovoljno trenutno jer 90% sve nas razume i sad polako kopira svakodnevno reči,mislili smo dugo joj treba kad odjednom je počela.Zna osnovno i pravilno mama,tata,baba,baka i još dosta ,ne pada mi sve sad a od onako njenih su digi ili ti digni se,dodi-dođi,dob dan-dobar dan,pak-park lula-ljulja,kok-sok,oda-voda,moko-čoko mleko,gore lepo kaže,doje-dole,buba,pupa,dagi -dragii tata ,mama i naravno ADEE ili ti ajde,to izgovori 100 puta na dan,eto to što mi sada ostalo jer mislili smo da je ona  nemirna i puna energije ali čim smo počeli da izlazimo posle zime u park videli smo da je Anastasija zlato u odnosu na druge klince,mada nije ni ona cvećka ali sve u svemu laknulo nam je jer smo mislili (pošto nam je prvo dete) kada ode negde u park ili šetnju da će da pravi haos ali je situacija super jer od silnih klinaca i njihovih vratolomija ona više se zagleda u njih pa nam je mnogo lakše,ima dosta i roditelja koji za trenutak pogledaju mobilni a dete već počne da se penje na tobogan i sreća što ima roditelja koji pripomognu jer bilo bi možda svašta tako da telefon kući pa dete u park.14813091_897075477092612_57419318_o.thumova je slika još pre zime,25. oktobar,od sutra idu novije slike

14795747_897075420425951_427606083_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.