Blizanačka trudnoća

odgovora

Objavljeno

Drage mame,

znajte da je najveći dar imati višeplodnu trudnoću.Osećanje da u tebi rastu dva života,čini te jednostavno posebnom.

Ja sam ovde za sada najstarija porodilja.Pre 9 dana su moji blizanci napunili 2 godinice.

Prosto vreme leti,ne možeš da ga zaustaviš,okreneš se i deca već velika.

Lazar i Andrej su dva jednojajčana blizanca,rođeni su u 37 nedelji carskim rezom,jer sam ja imala disproporciju karlice,tako da nisam mogla prirodno da se porodim.Sami čin njihovog dolaska na svet nisam videla,jer sam bila uspavana,ali bi vise volela da sam dobila lokalnu anesteziju,da vidim svoje anđele kada su se rodili.

Lazar je imao svega 2350g a Andrej 1400g,jako su brzo napredovali,Andrej je morao da bude u bolnici mesec dana da dostigne kilažu 2200g.Porodila sam se u Višegradskoj.Imala sam odličnu doktorku koja se brinula o meni i mojim bebima.U pitanju je doktorka Vrzić,koja takođe ima blizance,pa sam joj ukazala svo svoje poverenje.Bila je tako savesna,precizna,jednostavno zna svoj posao i radi ga savršeno.

Rodila sam Lazara u 08:25 a Andreja 08:26 ujutru.Kada su me probudili samo sam jedva čekala da čujem da li su dobro.Doktorka je kasnije došla i saopštila mi da imaju hipospadiju.To je jedan urološki problem koji se rešava hiruškim putem kada dete napuni dve-tri godine.Medjutim postojao jedan problem a to je što je Andrej dobio testisnu kilu u bolnici,nakon rodjenja.trbušni zid mu je bio slab i to je probilo.Trebala je da sledi operacija,ali smo ustanovili da su anemični.I posle godin dana borbe sa anemijom,4.februara 2010. smo ga odveli na operaciju,dete se preporodilo.8 sati nakon operacije je sedeo,sutradan sve normalno jeo.

Ovo vam sve pričam da se ne uplšit,i da budete spremne psihički na sve što vam predsoji.Meni doktorka nije videla na ultra zvuku da oni imaju hipospadiju,valjda se to ne vidi,ili šta već.

Psihički se pripremam za oktobar,novembar jer ga vodimo na tu operaciju.Inače on je pravi borac,mnogo se vole,svaki dan je pravo pozorište u kući,nikada nije dosadno sa njima....Zelim vam puno sreće i uživajte u trudnoći,to je zaista posebno.Ja bih jako želela da za par godina rodim još dve devojčice,aravno bliznakinje.Pozdrv,i ako vas nešto zanima,pišite mi

Cao, ja sam Tanja i ja imam blizance, Urosa i Savu koji imaju skoro 3 godine. Uros je stariji i imali smo dve-tj 4 operacije, kile na oba testisa (koje su urodjene, i posle godinu dana se podigle i postale preponske) i oba nespustena testisa. Operacija kao operacija nije nista strasno, tog istog dana smo izasli iz bolice, malo je grozno budjenje iz anestezije, ali sve se prezivi JAKE SMO MI MAME BLIZANACA. Nemoj da se plasis, stvarno nije strasno, uros je imao 2 god za prvu operaciju i 2 god i 4 meseca za drugu. Sad mu se pojavila i pupcana kila pa za 10 dana idemo da se dogovorimo sa doktorom sta cemo. Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zenska,znam da smo jake,ali ipak sve je to haoticno..sama pomisao na totalnu aesteziju,i budjenje iz nje,ne znam...Svaka ti cast na snazi,i ja sam se jako puno psihicki pripremala za tu operaciju,a sada imamo i jos tu hipospadiju da oerisemo,samo da on krene da piski i kaki u nosu,jer mora da bude sterilno..a sa koliko kilograma su ti oni rodjeni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

nego....ima li koja dupla trudnica u 35. nedelji trudnoce????

Zene kako izdrzavate????? Ja fizicki i nekako, vec sam navikla na ogroman pritisak na karlicu i ledja pa vise i ne kukam :rolleyes:

Ali psihicki....stalno brojim dane, jos ovoliko dana, jos onoliko sedmica.....ali da je porod blizu, blizu je :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage mame blizanaca,

Ja sam u 29. nedelji trudnoce i sa nestrpljenjem ocekujem svoje bebice (trebalo bi da nas obraduju krajem jula). Kako lekari kazu, u pitanju su decak i devojcica - to je i bio moj san :D

Mozda je malo rano, ali ja sam vec pocela da razmisljam o tome sta je potrebno da pripremim kako bih ih docekala spremna. Imam nekoliko pitanja za vas:

- kako ste ih iznele iz porodilista (da li je potrebno imati korpu ili u tu svrhu moze da se koristi i "jaje" za kola)?

- da li su od pocetka spavali u jednom krevetcu ili je svako imao svoj?

- koja kolica za blizance preporucujete?

- da li i kolica treba da imaju korpu ili se moze koristiti nulti polozaj za novorodjene bebice?

- posle koliko vremena ste pocele da ih izvodite napolje?

Hvala unapred na odgovorima.

Veliki pozdrav za sve :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo svima!

TaiChi, ja sam u 29.nedelji i interesuju me iste stvari :) Mi ne bismo nista kupovali pre porodjaja ali bih volela da napavim spisak muzicu da zna sta sve treba da kupi dok ja leskarim u bolnici :)

Cula sam da je pozeljno s psiholoskog gledista da bebci spavaju u jednom krevecu bar u pocetku jer su u stomaku bili blizu i tako ce biti mirniji. Sto se tice kolica, meni su zapala za oko ona Peg Perego Duette jer imaju lezeci polozaj i sedista se mogu okretati u 4 polozaja (da bebe gledaju ili u onog ko vozi ili napred ili jedna u drugu ili ledjima jedna od druge). Imaju velike tockove i uska su tako da prodju svuda i deluju vrlo prakticno u odnosu na ostala blizanacka kolica. Jedino su mozda dugacka i cena im je "zanimljiva":) Druga opcija su mi chipolino duo...videcemo.

Sto se tice dojenja, cula sam da postoje posebni jastuci tako da se bebe postave u isto vreme da sisaju. Volela bih da ih dojim sto je duze moguce (ako imam mleka). Zna li neko nesto o tim jastucima?

Hvala svim mamikama na savetima i podeli iskustava :)

Pozdrav

Netke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo drage mame!

Ja i nemam neko Bog zna kakvo iskustvo... Tek sam u 11. nedelji. Nemam pojma ni ocemu osim sto znam da nosim blizance... :)

Kako sam se samo usokirala kad sam videla na ultrazvuku da nije samo jedna beba. Sreca, pa posle strahovi: sitna sam, da li cu moci da iznesem trudnocu do kraja... sta ako ih rodim mnogo pre termina...inkubator... sta ako ne budu dovoljno zrele kad ih rodim... sta ako se porodjaj iskomplikuje... sta ako se desi nesto lose... sta ako moram da lezim tokom trudnoce... sta ako... sta ako... Sve mi je najgore padalo na pamet, necu ni da pominjem.

Prvi UZ pocetkom seste nedelje... jedan se embrion razvio vise nego drugi... Dr ne zna ni da li ce se taj drugi odrzati... Posle nedelju dana blago krvarenje... Drugi ultrazvuk, cekam nesto lose,u nakboljem slucaju da je jedan (manji) "otpao"... Kad Iznenadjenje: manji pristize veceg... Naravno, ubacili su mi Utrogstan u terapiju i lezanje...

Treci UZ za desetak dana - deveta nedalja, cicani su sada isti u mm. Registruje se srcana radnja. Vise ne moram da koristim hormonski dodatak ali treba da se pazim (sta god da to znaci).

Taman pomislim da mogu da odahnem - stizu rezultati iz laboratorije. Imam manjak hormona tiroidne zlelzde. Opet panika: sta ako nastupi pobacaj, sta ako se bebe lepo ne razvijaju,... sta ako zaostanu u fizickom rzvoju pa bude neki missed abortion... sta ako se razvije neki oblik mentalne retardacije kod njih... Cuda su mi prosla kroz glavu.

Odem kod endokrinologa i zena me umiri, kaze mi da ce ponovirti analize (za svaki slucaj) pa ako se potvrde opet losi rezultati da cu piti tiroksin u nekom obliku i da to ne steti trudnoci...

Svaki cas gledam u stomak... Sto ne raste brze? Valjda kad ima dve bebe treba brze da raste, a ja nesto ne primecujem da je tako. Mozda mi bebe ne napreduju dobro? Znam da ne treba unapred da panicim, ali eto...

Ma nisu mi misli stalno mracne... Cak naprotiv. Uglavnom sam blazena. Nego sutra opet idem u laboratoriju pa mi se vrzmaju po glavi neprijatne misli.

Jedva cekam da budem u trideset i nekoj nedelji kao ostale mame koje su kucale na temu blizanacke trudnoce...

Pozdravljam vas!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bojana, strahovi su ti naravno opravdani, ali nemoj tako negativno razmišljati, budi vesela, srećna i ponosna što ćeš biti mama i to dva deteta odjednom, to je zaista predivno...Ja nemam to iskustvo, ali znam kako je jedno kad rodiš, i to pomnožiš sa dva, takvo ushićenje se ne da opisati, samo doživeti...Ja ti držim palčeve da u tome uspeš!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ruskinja, hvala :)

Ma mene cini napetom ovaj period do ulaska u četvrti mesec jer sam u prvoj trudnoći imala spontani u četrnaestoj nedelji pa dok taj period prevalim... Držim se dobro i radujem se mnogo, čak neumereno... I tada sam, pa na kraju ništa... Kako volim kad citam postove ovih mama koje su prevalile tridesetu nedelju :) Hoću i ja tako. Toliko sam nestrpljiva da bih išla na UZ bar jednom nedeljno da vidim da li bebe rastu, da li je sve u redu... Kad mi dr kaže: sledeći pregled za tri nedelje, ja pomislim "Ko će toliko dugo da čeka?" Pa visim ovde na forumu da brže prođe vreme, čitam brige i radosti drugih trudnica, savete onih iskusnijih... Nekako, ovde se osećam kao da sam na mestu gde mogu da očekujem razumevanje. Ove strahove čak i ne pominjem mojim najmilijima, rećiće mi "Preteruješ", kao da ja to ne znam... Ovde su u glavnom trudnice, a one znaju da je u našem stanju sasvim normalno ne biti normalan i ne prebacuju jedne drugima zbog toga...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jao Mama Bojana citam tvoje postove idu mi suze na oci,sto od srece sto od tuge.Takva sam i ja bila sa Leom...stalno u grcu,isla na UZ na 2-3 nedelje,prodje 5 dana a ja bi opet da je vidim na UZ...misli raznorazne...zasto mi nije muka,zasto ne povracam,zasto mi ne smetaju mirisi...citajuci tvoje podsetila sam se samo.A negde od 5.meseca...blazeno stanje...cak sam se oko 7.meseca popela na krov da spasim macku(lujka)...ali strahovi su se primirili...

Blizanci su tvoja nagrada...uzivaj.I ako ti je lakse idi ako mozes kada pozelis na UZ,taj mir koji posle sigurno osecas nema cenu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moji blizanci rastu u mom stomaku :)

Juce na UZ smo dobili sledece mere:

stasrost trudnoce 11 nedelja i 5 dana

beba A 42mm

beba B 44mm

Jao sto sam srecna!

Dr kaze da se lepo razvijaju. Pogledala ih je kolor dopler ultrazvukom i kaze da su tkiva dobro prokrvljena i da je (zasad - grrr!) sve u najboljem redu. Sto bih volela da postoje stopostotne garancije da ce i nadalje biti tako. Uputila me da uradim i dabl test, ali nemam para pa cu ga preskociti. Planiracu tripl za mesec dana.

Hvala ti, Citana, na brizi i podrsci!

Poljubac od srecne trudnice!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mama Bojana jako mi je drago da je sve u redu.I naravno da te vidim srecnu, i sa malo manje strahova :)

A zasto ne uradis drzavno dabl?

Nisam znala da se tako bebe razlikuju beba A i beba B :) Mislim da ce beba B da bude devojcica :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moji blizanci rastu u mom stomaku :)

Juce na UZ smo dobili sledece mere:

stasrost trudnoce 11 nedelja i 5 dana

beba A 42mm

beba B 44mm

Jao sto sam srecna!

Dr kaze da se lepo razvijaju. Pogledala ih je kolor dopler ultrazvukom i kaze da su tkiva dobro prokrvljena i da je (zasad - grrr!) sve u najboljem redu. Sto bih volela da postoje stopostotne garancije da ce i nadalje biti tako. Uputila me da uradim i dabl test, ali nemam para pa cu ga preskociti. Planiracu tripl za mesec dana.

Hvala ti, Citana, na brizi i podrsci!

Poljubac od srecne trudnice!

Prava si srecnica! Bas ti zavidim! Blizanci... Diiivno!!! Uzivaj u tom duplo lepsem stanju :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moji blizanci rastu u mom stomaku :)

Juce na UZ smo dobili sledece mere:

stasrost trudnoce 11 nedelja i 5 dana

beba A 42mm

beba B 44mm

Sva se raznežih!!! Mišići mali, samo nek rastu...a dabl uradi u državnoj klinici, ako te ne mrzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mama Bojana jako mi je drago da je sve u redu.I naravno da te vidim srecnu, i sa malo manje strahova :)

A zasto ne uradis drzavno dabl?

Nisam znala da se tako bebe razlikuju beba A i beba B :)Mislim da ce beba B da bude devojcica :D

Hihihihi, i ja! Ima lepsi profil :)

Nisam ni znala da se radi dabl u bolnici. Jutros sam dala krv, sutra rezultati. Imam dobar osecaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Prava si srecnica! Bas ti zavidim! Blizanci... Diiivno!!! Uzivaj u tom duplo lepsem stanju :rolleyes:

Tamara, pa i ti imas jaku predispoziciju za blizanacku trudnocu. Nikad se ne zna...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bojana,

zelim samo da ti kazem da se opustis. Ja sam se porodila pre 2 meseca i dobila decaka i devojcicu. Porodjaj je bio carskim rezom. Nisam radila ni double ni triple test, i na kraju je sve ispalo OK.

Meni je stomak poceo da "raste" tek u 4-5 mesecu. Da nabacujem kilazu sam pocela u 8. mesecu.

Naravno da sam i ja malo panichila (narochito pred carski, jer imam neverovatnu paranoju od operacija, anestezije & bolnica u globalu), ali sad mi to sve izgleda daleko... Inache, rezultati su mi bili malo ovakvi, malo onakvi... Lekari kazu da sam se porodila 2 nedelje ranije, a ja sam ubedjena da sam porodila na vreme (moji i njihovi termini zacheca se nisu poklopili).

Sve sto bi trebalo da radis jeste da se opustis i cekas bepce. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bojana,

zelim samo da ti kazem da se opustis. Ja sam se porodila pre 2 meseca i dobila decaka i devojcicu. Porodjaj je bio carskim rezom. Nisam radila ni double ni triple test, i na kraju je sve ispalo OK.

Meni je stomak poceo da "raste" tek u 4-5 mesecu. Da nabacujem kilazu sam pocela u 8. mesecu.

Naravno da sam i ja malo panichila (narochito pred carski, jer imam neverovatnu paranoju od operacija, anestezije & bolnica u globalu), ali sad mi to sve izgleda daleko... Inache, rezultati su mi bili malo ovakvi, malo onakvi... Lekari kazu da sam se porodila 2 nedelje ranije, a ja sam ubedjena da sam porodila na vreme (moji i njihovi termini zacheca se nisu poklopili).

Sve sto bi trebalo da radis jeste da se opustis i cekas bepce. :)

Hvala, Constrictoria

Reci mi koliko cesto si isla na UZ. Cisto da imam neki reper. Neko mi je rekao da kod viseplodnih trudnoca treba cesce da se posecuje ginekolog...

O porodjaju jos i ne razmisljam, daleko mi je (a i bojim se)

I ja bih volela devojcicu i decaka :) kao sto si ti dobila.

Hvala ti sto si odreagovala na moj post. Iskustva mnogo znace.

Pozdrav za tebe i tvoje malisane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Tamara, pa i ti imas jaku predispoziciju za blizanacku trudnocu. Nikad se ne zna...

Ja bih bas zelela ali sta bude bice, bitno mi da Mina ne bude sama :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Drage trudnice i mame,

Posto sam nova na forumu, zelim da se najpre predstavim...Jos jedna trudnica koja nosi blizance, jako srcna zbog toga...Usla sam u 29 nedelju trudnoce, dobro se oscam, samo mi tesko pada boravak u stanu jer izbegavam da izlazim po ovoj vrucini. Dakle 7. mesec, pol je najverovatnije razlicit, ali nisu definitivno potvrdili jer mi je na poslednjem UZ bas bilo lose...brzo je proslo :blink: Ugojila sam se skoro 15 kg :unsure: Ipak, to me toliko ne brine, jer lako skidam kilazu, koliko se plasim pordjaja a i perioda posle toga. Zivim sama sa muzem koji puno radi i pomoc od majke i svekrve mogu ocekivati samo u pocetku, jer ne zivimo u istom gradu.

Htela sam da pitam mame blizanaca kako su se one izborile sa ovim problemima. Takodje me zanima da li neko zna postoje li neki veci "krevetci za blizance", da li bebe mogu u jedan ili moraju dva krevetca. Zanimam me jer plniram da ih stavim u spavacu sobu a tamo nema previse mesta.

Takodje me interesuje da li je bolje kupiti kolica gde su bebe jedna pored druge ili ona gde su jedna iza druge? Imala bih jos gomilu pitanja ali da ne preterujem. :rolleyes: Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zdravo Miaa i dobrodosla na forum. Posto jemoja trudnoca jos mladja od tvoje ne mogu ti dati odgovore na pitanja ali mi je jako drago sto nas sada ima dve :) Ima na forumu mama blizanaca, ali one su u podforumu Deca (nisu vise u Trudnoci), tako da je zgodnije da tamo postavljas pitanja - brze ces dobiti odgovore.

U vrlo smo slicnim zivotnim situacijama (mame nisu u istom gradu, ogranicen stambeni prostor ... :) )

Sto se kreveca tice, nisam cula za veci od standardnog, ali sam cula da je pozeljno da bebani budu, bar za pocetak u zajednickom.

Ja planiram kolica u kojima ce deca biti jedno pored drugog (tako mi je lepse), samo da nisu presiroka. Bas sam juce u parku videla jedna veoma prakticna kolica za blizance - setala je jedna mama svoje decake. Uopste nisu delovala glomazno kao inace znaju da budu.

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Mia & mama Bojana,

Ja sam se porodila pre dva i po meseca. dobila sam dečaka i devojčicu. Da probam da odgovorim na Miina pitanja. Č) Pre nego što bilo šta napišem, želim samo da napomenem da ja postupam na sledeći način, sa kojim se možda neće složiti većina, ali to je moj način. Ne želim da shvatiš da "to tako mora", već ako nađeš da je praktično da primeniš.

1. Porođaj

Mene su porodili carskim rezom. Uglavnom blizanačke trudnoće idu i idu na carski. Imala sam sreću da ginekolozi budu OK, ali sam zato sa pedijatrima prošla kroz pakao. Elem, sve u svemu, ako klinci budu manje težine i izgube na kilaži posle porođaja - nemoj da se brineš. Sve će na kraju biti u redu. Ako klinci kojim slučajem dobiju žuticu u bolnici - nemoj da brineš i to je sasvim normalno (u tom slučaju ih samo malo sunčaju u inkubatoru). Meni su pedijatri rekli da klinci imaju ciste u glavama, da ne čuju dobro na levo uvo (i on i ona), da će imati problema sa kukovima, te da dečak ima kilu. Naravno da sam bila sva isprepadana. odmah po izlasku iz bolnice sam ih odvela privatniku i tamo su ih pregledali od glave do pete i NIŠTA! Oni su totalno OK. :) Sad imamo karton u tom domu zdravlja i tamo primaju vakcine. Pre 2 nedelje smo tamo radili i ultrazvuk kukića i sve je sasvim ok.

2. Sam u kući

Suprug i ja živimo sami. Babama (i dedama, naravno) sam dozvolila da dođu kad god hoće da vide klince, da se poigraju sa njima, ali da mi se ne mešaju u hranjenje, presvlačenje, kupanje & ostalo. Decu ne dojim, već ih hranim adaptiranim mlekom. sad jedu na 3-4 sata. U početku je malo teže, ali kako vreme prolazi sve postaje rutina. Kad spavaju oni - spavaj i ti. Uredno ih šetaj, hrani, kupaj i nema problema. Ja sam klince smestila u njihovu sobu u zasebne krevece. Tako su i oni navikli da imaju svoj krevet & kutak. U naš krevet ih nikada ne stavljam. Budu svaki dan sa nama predveče u dnevnoj sobi na kauču. Tad se igramo i veselo je, a čim im se oprispava idu u krevece (taklo ih učim od malena da postoji prostor za igru, za spavanje, itd.).

Što se kolica tiče, kupila sam ona u kojoj oni leže jedno pored drugog. Super stvar sa ovim kolicima je to što mogu da im štelujem širinu. :) Namestila sam širinu tajko da možemo da proiđemo kroz normalna vrata. Tako sad nas troje, dok matori radi, idemo u kupovinu, u kafić na piće, poslastičarnicu na sladoled, butičić po haljinice i pantalonice i svuda pomalo da nam ne bude dosadno. :) Oni vole da su napolju - često mi i zaspe tokom šetnje.

Rekla sam ti da ih ne dojim. Ako imaš nameru da ih dojiš, pretpostavljam da ćeš svejedno morati da ih dohranjuješ. Ja koristim Aptamil mleko (nisu mi lepo reagovali na Humanu i nestle). Ovo mleko je puno vitamina i minerala. Dajem im i jednom dnevno po kap Vigantola. Da ih ne bi mučili grčići daj im pomalo tokom dana da pijucnu i čaj od komorača ili čajić "bibilibi". :) Što se samog hranjenja tiče, možeš da ih hraniš odjednom ili jedno po jedno. Ako želiš da ih hraniš odjednom, onda uzmi jastuke za blizance. Ja moje hranim sa pola sata razlike. nekada će da pojedu više, nekada manje. Sve dok fino napreduje, sve je ok.

Što se pomoći sa strane tiče moj ti je savet da se što više možeš osloniš na samu sebe u žmua. Babe mogu da imaju neka viđenja i da ti daju neke savete koji su, recimo, prevaziđeni, a ni deci nisu korisni. Tako, da možeš da dođeš bezveze u konflikt ili sa majkom ili sa svekrvom. :) Recimo, mene su probale da ubede da moram da ih široko povijam (by the way, to su mi savetovali i pedijatri u porodilištu). Međutim, moj pedijatar mi je rekao da su pampersice dovoljne. tako da im ja od prvog dana po izlasku iz porodilišta stavljam samo pampers (kao što sam i napisala, sa kukićima je sve u najboljem redu). Biloi je tu još svačega, al' da ne nabrajam sve... Elem, radi samo ono što ti misliš da treba! I meni su klinci prva deca, ali veruj mi - MAJKA NE MOŽE NIKADA DA POGREŠI!

Da se ne lažemo, u početku ćeš misliti da si u paklu i da gore ne može da bude. Ali, kako vreme bude prolazilo, sve više će ti neke stvari biti normalne i nećeš ih osećati kao teret. :)

Izvini što sam bila malo konfuzna. Ako te baš interesuje nešto konkretno - slobodno pitaj. :)

Samo se opusti i uživaj. I spavaj. :) Kasnije će ti san nedostajati, veruj mi na reč. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Mia & mama Bojana,

Ja sam se porodila pre dva i po meseca. dobila sam dečaka i devojčicu. Da probam da odgovorim na Miina pitanja. Č) Pre nego što bilo šta napišem, želim samo da napomenem da ja postupam na sledeći način, sa kojim se možda neće složiti većina, ali to je moj način. Ne želim da shvatiš da "to tako mora", već ako nađeš da je praktično da primeniš.

1. Porođaj

Mene su porodili carskim rezom. Uglavnom blizanačke trudnoće idu i idu na carski. Imala sam sreću da ginekolozi budu OK, ali sam zato sa pedijatrima prošla kroz pakao. Elem, sve u svemu, ako klinci budu manje težine i izgube na kilaži posle porođaja - nemoj da se brineš. Sve će na kraju biti u redu. Ako klinci kojim slučajem dobiju žuticu u bolnici - nemoj da brineš i to je sasvim normalno (u tom slučaju ih samo malo sunčaju u inkubatoru). Meni su pedijatri rekli da klinci imaju ciste u glavama, da ne čuju dobro na levo uvo (i on i ona), da će imati problema sa kukovima, te da dečak ima kilu. Naravno da sam bila sva isprepadana. odmah po izlasku iz bolnice sam ih odvela privatniku i tamo su ih pregledali od glave do pete i NIŠTA! Oni su totalno OK. :) Sad imamo karton u tom domu zdravlja i tamo primaju vakcine. Pre 2 nedelje smo tamo radili i ultrazvuk kukića i sve je sasvim ok.

2. Sam u kući

Suprug i ja živimo sami. Babama (i dedama, naravno) sam dozvolila da dođu kad god hoće da vide klince, da se poigraju sa njima, ali da mi se ne mešaju u hranjenje, presvlačenje, kupanje & ostalo. Decu ne dojim, već ih hranim adaptiranim mlekom. sad jedu na 3-4 sata. U početku je malo teže, ali kako vreme prolazi sve postaje rutina. Kad spavaju oni - spavaj i ti. Uredno ih šetaj, hrani, kupaj i nema problema. Ja sam klince smestila u njihovu sobu u zasebne krevece. Tako su i oni navikli da imaju svoj krevet & kutak. U naš krevet ih nikada ne stavljam. Budu svaki dan sa nama predveče u dnevnoj sobi na kauču. Tad se igramo i veselo je, a čim im se oprispava idu u krevece (taklo ih učim od malena da postoji prostor za igru, za spavanje, itd.).

Što se kolica tiče, kupila sam ona u kojoj oni leže jedno pored drugog. Super stvar sa ovim kolicima je to što mogu da im štelujem širinu. :) Namestila sam širinu tajko da možemo da proiđemo kroz normalna vrata. Tako sad nas troje, dok matori radi, idemo u kupovinu, u kafić na piće, poslastičarnicu na sladoled, butičić po haljinice i pantalonice i svuda pomalo da nam ne bude dosadno. :) Oni vole da su napolju - često mi i zaspe tokom šetnje.

Rekla sam ti da ih ne dojim. Ako imaš nameru da ih dojiš, pretpostavljam da ćeš svejedno morati da ih dohranjuješ. Ja koristim Aptamil mleko (nisu mi lepo reagovali na Humanu i nestle). Ovo mleko je puno vitamina i minerala. Dajem im i jednom dnevno po kap Vigantola. Da ih ne bi mučili grčići daj im pomalo tokom dana da pijucnu i čaj od komorača ili čajić "bibilibi". :) Što se samog hranjenja tiče, možeš da ih hraniš odjednom ili jedno po jedno. Ako želiš da ih hraniš odjednom, onda uzmi jastuke za blizance. Ja moje hranim sa pola sata razlike. nekada će da pojedu više, nekada manje. Sve dok fino napreduje, sve je ok.

Što se pomoći sa strane tiče moj ti je savet da se što više možeš osloniš na samu sebe u žmua. Babe mogu da imaju neka viđenja i da ti daju neke savete koji su, recimo, prevaziđeni, a ni deci nisu korisni. Tako, da možeš da dođeš bezveze u konflikt ili sa majkom ili sa svekrvom. :) Recimo, mene su probale da ubede da moram da ih široko povijam (by the way, to su mi savetovali i pedijatri u porodilištu). Međutim, moj pedijatar mi je rekao da su pampersice dovoljne. tako da im ja od prvog dana po izlasku iz porodilišta stavljam samo pampers (kao što sam i napisala, sa kukićima je sve u najboljem redu). Biloi je tu još svačega, al' da ne nabrajam sve... Elem, radi samo ono što ti misliš da treba! I meni su klinci prva deca, ali veruj mi - MAJKA NE MOŽE NIKADA DA POGREŠI!

Da se ne lažemo, u početku ćeš misliti da si u paklu i da gore ne može da bude. Ali, kako vreme bude prolazilo, sve više će ti neke stvari biti normalne i nećeš ih osećati kao teret. :)

Izvini što sam bila malo konfuzna. Ako te baš interesuje nešto konkretno - slobodno pitaj. :)

Samo se opusti i uživaj. I spavaj. :) Kasnije će ti san nedostajati, veruj mi na reč. :D

Draga Constrictorija i mama Bojana, hvala vam na tako brzim odgovorima. Zaista mi svako iskustvo mnogo znaci da cujem. Constrictorija, hvala bogu da je sada sve ok sa bebcima, zao mi je sto si se u pocetku bezveze nasikirala. Tvoje iskustvo zvuci ohrabrujuce... svaka cast sto si se tako lepo i samostalno organizovala... i ja bih volela da bude tako. Sto se tice spavanja, mislim da sam pripremila dobre zalihe

Hvala jos jednom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moji blizanci rastu :) Tek sam u 16 nedelji ali mi se stomak bas poceo primecivati. Ne znam da li se vozim, ali cini mi se da sam pocela da ih osecam kad mrdaju. Kao da me zagolica nesto ili kao da u vodi riba prodje pored mog stomaka pa osetim one blage talasice... Jao, smesim se dok pisem ovo sva srecna... Mozda samo haluciniram od zelje da sto pre osetim bebame, a mozda je stvarno.. MM mi kaze da je prerano i da izmisljam. Spolja se, na stomaku, ne registruju nikakvi pokreti.

Samo ja znam da mrdaju :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

vasi postovi mi izvlace osmjeh na lice .... kako sam samo zelila blizance, nadala sam se da su blizanci kada sam ostala u drugom stanju (jako su male sanse ali bile su) ali naravno .... moje bepce je citav stomak zauzelo samo za sebe :) :) :)

Zelim vam puno srece i zaista sam sretna zbog vas :) .... i duplih kolica i duplih "briga" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Hvata me strah od velicine stomaka. Jos je rano i nije mi ogroman stomak, ali bice i jako se bojim toga. Videla sam fotografiju jedne trudnice. Ona je pri kraju trudnoce i nosi samo jednu bebu, a stomak joj je bas veliki. Ogroman. Koliki ce biti meni sa dve bebe? Bas se bojim. Hocu li ja to moci da nosim? Trnem sva od straha da nesto ne krene naopako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.