Paraliza ili ukočenost lica u trudnoći

odgovora

Objavljeno

Zene, odsekla sam se malopre. Stavila neku masku na lice, i nakon sto sam je isprala, pogledam se na ogledalo a zivac ispod oka skace li skace. Odem, vratim se posle par minuta ali on i ponovo pulsira. To nisam videla nikad u zivotu, i da je neko bio pored mene sigurno bi se i on uplasio.

Naravno, to se desava na desnom oku, tj. na strani koja mi je bila paralizovana.

Elem, vidim da u ovoj temi nema nista. Secam se da je pao server i pobrisao pola tema i postova koje sam ja pisala u jednom od najtezi trenutaka u svom zivotu. I, ako je! Kamo srece da se neke stvari, tj. nevolje, nisu nikad ni desile.

Ukratko, za one koji ne znaju, a ne daj Boze nekom slicno da se desi, eto da ima i ova tema. Mada to sto se meni desilo a zove se Bell's palsy ili Belova paraliza, moze da se desi svakom i nije vezano za trudnocu. Znaci moze se desiti u bilo kom trenutku. Necu sad da ulazim u istoriju ove bolesti, koga zanima na googlu se sve moze naci, opisacu sta se meni desilo.

Nedelju dana pred porodjaj iznenada sam osetila kako mi oticu usne, kao kad vas ujede pcela. Oni kojima se desilo da ih ujede pcela u usnu duplju znaju o cemu pricam. I, tako. Krenulo sa osecaj oticanja i zavrsilo se sa ukocenoscu cele desne strane lica. Oko sa te strane mi je bilo otvoreno i nije moglo da se zatvori. Nocu sam morala da stavljam gazu dok spavam da se ne bi inficiralo. Usta skroz nakrivo. Ma, katastrofa. Izgledala sam uzasno! Nema ko me nije gledao sa cudjenjem. A, najgore od svega sto to utice na psihu. Samo Bog dragi zna da mi je razum sacuvao, valjda.

I, takva ja odlazim na porodjaj, takva se poradjam i takva ostajem narednih dva meseca. Onda krece poboljsanje. Prvo sam mogla malkice da mrdam pojedine delove te strane da bi do sad se skoro u potpunosti oporavila. Ne mogu jos da zvizducem na primer, skupim usne kao da saljem poljubac i tako jos neke stvari, ali izgledam skoro potpuno ok. Malkice mi je to oko malo kao naizgled manje, no nista upecatljivo.

Najgore sto za ovu boljku nema leka, ako se vrati samo vrati se a ako ne nista - operacija. Mada, ni sa operacijom vise nikad ne izgledas isti. Prvih nedelju dana sam pila neke steroide i kasnije nastavila sa cekanjem. Oporavak dugo traje, od sest meseci do dve godine. Kazu da se u 80 % slucajeva zivac oporavi, i da se retko vrati po drugi put, ali ako se vrati da je onda teze izlecivo. Zato sam se ja sad i uplasila.

Sta god da bude, bice, a nadam se da ce biti dobro.

Zelim i ovom prilikom, opet, da se zahvalim Jeleni Pesic koja mi je mnogo pomogla u tim teskim trenucima. Njeni saveti i pomoc mi je jako znacila. Hvala i svim drugim clanicama a one ce se prepoznati, koje su bile tad uz mene i ostavile poruke na ovim obrisanim stranicama.

Jos jednom kazem, ne dao Bog nikom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jao...mislila sam da si se opet ukočila...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pu, daleko bilo! Mada me ovaj zivac posteno uplasio! Sad je malo bolji, smirio se.

Sta ces, neko dobije sedmicu na lotou a neko ovo. Mislim, retko se dobija i jedno i drugo. Ja sam bila losije srece <_<

Ja sam imala isto tu bolest, da je tako nazovem, kad sam bila dete.Naime bila sam na casu fizickog i oznojana sam sela na promaju.Naravno posto sam bila dete nisam ni slutila da ce mi se cela desna strana lica ukociti od toga.Kad sam dosla kuci bilo mi cudno jer mi je sestra rekla ti kad se smejes krive ti se usta!Da a ne samo to,oko nisam mogla da zatvorim ,obrvu da pomerim kao i da naduvam balon od zvake :P

Roditelji su na srecu brzo odreagovali i odveli me u bolnicu gde sam provela 20 dana na terapijama nekom strujom koliko se sad vec jedva secam,i oporavila sam se.Sve se lepo vratilo s'obzirom da je odmah odreagovano.

Pre jedno dve godine sam bila jako prehladjena,opao mi je strasno imunitet i jako sam smrsala i prvi put od tad sam osetila posledice pareze facijalis jer mi je blago trnula desna strana lica ali sreca samo na kratko.Bilo pa proslo i sto ti kazes medaj Boze nikom!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Milar i mig zao mi je sto ste prosle kroz parezu.

Ja poznajem 2 osobe kojima se to desilo i to jednoj u trudnoci kao tebi,Milar,a drugoj pred veridbu.Ovoj drugoj znam da je uzrok bilo stajanje pored nekog prozora pa je produvala promaja,a za trudnicu ne znam sta je bio uzrok,ali obe su se lecile na fizikalnoj ,tretmani strujom,e sad trudnica ne znam koliko je toga smela.Ali obe su se potpuno oporavile bez kasnijih posledica i povratnickih pareza.

Zagrljaj za obe...desava se..eto..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Evo da se ukljucim, poznajem osobu kojoj se vratila pareza, radila je sve pretrage ali nitko od specijalista joj nije mogao reci sta,kako, odkud.... to je strasno pogotovo kad se vrati...oporavak traje mjesecimaaaa...znam da je isla na terapije struja i to,pila b kompleks i stavljala obloge od neke vodice cini mi se da se zove Acidi borici (Borna kiselina)...a i zamotavala glavu kao mumija...sada se strogo mora paziti propuha i svih potencijalnih opasnosti....to stanje veoma se odrazava na psihu ali uspjeli smo ju ponekad kad se malo oporavila nagovoriti da izide u grad s nama,sada cim osjeti titranje zivca slijedi terapija...Molitva i terapija su jedini lijek, a nadamo i molimo se da se ni vama ni njoj to nikad ne vrati...

VELIKO HVALA NA OVOJ TEMI PREPORUČIT ĆU JOJ DA PROČITA OVO NA FORUMU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga Milar, ja nisam ni znala da si ovo prošla...

Važno da si prebrodila i da je sve ok.

:*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Cao dragi moji ...

Nova sam ovdje i bas ovo je tema radi koje sam se i prijavila, nadam se da ce mi neko uspjeti pomoci ili me bar malo smiriti...

Naime i ja sam prije 18.mj u 9.mj trudnoce dobila parezu dok. nisu uspjeli da utvrde od cega , u glavnom zapoceli smo odmah fiz. terapiju i vjezbe i to je bilo sve jer medikamnte nisam mogla da uymimam radi mog stanja tad... Posto sam bila jako uporna sa tim vjezbama uspjela sam da u roku 2 sedmice svoje lice vratim skoro pa u normalu i ako je bila duboka pareya facialisa ali sam po citav dan sjedila pred ogledalom vjezbala, stavljala obloge i molila boga da sve to prodje... poslje poroda osjetila sam bolove u tom lijevom dijelu lica i moj neurolog me poslao da uradim MRI endokriuma koji je potpuno uredan medjutim sad mi titra usna bila sam kod dok. opste prakse dala mi b kompleks i bensedin ali ono i dalje titra... moram da kazem da sam pod velikim stresom jer su mi se izdesavale razne tragedije... Dali je netko imao sl. iskustva poslje parez. fac .. jako sam uznemirena iskreno strah me ...;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.