Praznici

odgovora

Objavljeno

pocecu prva:

oduvek sam volela uskrs. kako sam zivela na selu, ulica puna dece to je bio najlepsi dozivljaj za nas. mama je uvek najbolje spremala za uskrs, puno svega. po nekoliko torti sto je meni licno bilo najdraze!!!

mi, deca iz ulice smo se taj dan najlepse oblacili i pravili priredbe. pevali, recitovali, glumili i igrali.

obicaj je bio da se ide redom po kucama i skupljaju jaja. tako smo mi iz naseg kraja skupimo se i krenemo. svaka domacica nam je iznosila jaja, kolace, slatkise..

sve je bilo tako lepo..

poslednjih godina se sve promenilo. gotovo da deca vise ne dolaze- milsim na decu koja sad rastu u toj ulici. sad ih je kao nesto sramota ili .. sta znam..

mi Luki pravimo gnezdo i poklone spremamo. naravno, jaja i slatkisi..

srecna sam jer sad imam svoje dete, uskoro ce i drugo i uzivamo u ovom prazniku!!!

premestili ste temu i moj post u temu praznicna trpeza, podforuma ISHRANA a moj post kao i tema koju sam postavila nema veze sa hranom.. pa ste sad samo pod drugim je nazivom otvorili..

ok!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Lijepo rečeno i to je to što daje osobenost! Cijenim tvoj stav. I daće Bog da sljedeći Vaskrs dočekaš sa svojim čedom.

Hvala ti...i ja se nadam :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

premestili ste temu i moj post u temu praznicna trpeza, podforuma ISHRANA a moj post kao i tema koju sam postavila nema veze sa hranom.. pa ste sad samo pod drugim je nazivom otvorili..

ok!!!

Nepravda... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Posto se kod nasih slave i jedan i drugi Uskrs kao i Bozic, mm i meni tako tesko padaju ti praznici, otisli bi kod svih da se neko ne uvredi, pa onda sedimo sat vremena vamo, sat vremena tamo, pa onda bi taj dan trebalo i obici babe i dede ( posto su jos svi zivi a svi zive posebno :D ) tako da nama ti lepi porodicni praznici zapravo prodju uglavnom u autu dok odemo vamo-tamo i i pijuci vrucu kafu da bi sve stigli, a da ne pricam o tome da kod koga god da odemo moras bar malo nesto da jedes da se naravno neko ne bi uvredio...

Ovaj Uskrs smo se izvukli posto cu ga ja kako-tako docekati u porodilistu, i ovako mi je prosao termin, tako da ili ce beba sama krenuti do nedelje ili ce mi indukovati a mm ce imati dobar izgovor da ne ide nigde :) A od Bozica pa nadalje smo se dogovorili da mi od sada taj prvi dan bilo kog praznika budemo kuci, sami nas troje, bez trcanja po kucama i da uzivamo u tom danu sa detetom, a drugi-treci dan da idemo po babama i dedama, jer tako niko nece moci da se uvredi sto smo bili kod jednih a ne kod drugih.

U danasnje vreme svi trce, rade, razlicite smene, pa bar taj jedan dan kad su i po zakonu svi slobodni bolje mi je provesti kuci sa detetom i muzem a ne da se vozikam od kuce do kuce. Srecom pa se svi medjusobno slazemo tako da se babe i dede zbog toga nece mnogo buniti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Možda je došlo do konfuzije, ali ovu temu sam ja otvorila sa sasvim drugom tematikom, prije svega, odnosi se na sve praznike, gdje i kod koga provodite. Bez trpeze, farbanja jaja i sl. Tako da mi to u svakom slučaju odgovata temi gdje je i smješteno. Ivana izvini...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kod mene se slavi i jedan i drugi bozic i uskrs, tako da pravoslavni smo uci a katolicki kod mojih. E a kada se uskrsi poklapaju onda smokod svoje kuce a sutradan ili odemo kod mojih ili oni dodju kod nas, sve zavisi da li su tetke dosle kod nas ili smo mi bili kod njih ... ma ko gde stigne bitno da smo zajedno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Od kada smo poceli da se zabvljamo pa do danas svaki Bozic smo provodili kod mm, a Vaskrs kod mojih. U pocetku je bilo negodovanja, a bogami i od kako se Jana rodila idu price tipa ko je video da se na Uskrs ide van kuce, u goste... Pa naopako mi smo i kod mojih u svojoj kuci.To mi je nekako bilo normalno jer moji imaju sestru i mene i razmisljala sam da ce praznike provoditi sami kad se nas dve udamo. Tacno imamo ritual za taj dan. Kad ustanemo doruckujemo sa s&s, onda Jana trazi zeku, dodju zaovina deca po paketice i onda krecemo kod mojih.Tamo dolaze LAKI/LUKA po svoje paketice, rucamo, odmaramo i idemo u setnju. Obicno na kej. Uvece kod LAKI/LUKE, uglavnom svi prezdrani i puni svega. Ali uvek se oseca ono nesto u vazduhu, praznicna atmosfera. Volim i jedva cekam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Praznike uvek provodimo okruženi familijom...za Vaskrs smo obično kod mojih na primorju (najverovatnije putujemo uskoro jupiiiiiiiiii)....na Božić dočekamo položajnika i nakon doručka odemo kod svekra i svekrve...za Slavu su i moji i roditelji mm kod nas tako da puna kuća 'o praznicima' uvek :)....nama su praznici povod za druženje i okupljanje sa sve pozitivnom energijom tako da nema prostora za 'krive' misli ko-kod -koga-kako-gde....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ove godine smo za Uskrs u Novom Sadu, kod babe i dede. Kod nas je malo komplikovano jer nam roditelji slave istu slavu, pa smo jedne godine kod jednih, a jedne kod drugih. Kad smo za Djurdjevdan u Užicu, Božić i Uskrs provodimo u NS-u, i obrnuto. Ko razume shvatiće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Praznike sam do prošle godine provodila sa svojom porodicom (mama, tata, sestra) nekada smo i išli kod maminih u Srbiju, ali većinu praznika smo proveli kod kuće i bilo nam je ljepo. Od ove godine praznike proslavljam sa svojom novom porodicom mm i bebicom pa za Božić smo bili kod njegovih i moji su isto došli, a za Uskrs ćemo ići kod mojih. Tako je ove godine a kako će biti u buduće vidjećemo...Bitno je da nam je ljepo i da smo svi zajedno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I Božić i Uskrs prvi dan smo kod sveki a drugi dan idemo kod mojih. Moji žive sa bratom u istom dvorištu a sveki imaju samo nas pa smo se tako podelili. Pošto slavimo istu slavu kod mojih idem 3 dan sv. Nikole. I lepo nam je. Pogotovo meni, nema spremanjaaaaaaaaa

a i Srđa uživa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Djevojke drage moje...

Srećne vam Vaskršnje praznike želim, da ih provedete u miru, blagostanju i sreći sa vama dragim osobama...

vaskrs1.6843.jpg

Pazite na ishranu...umjereno...

Očekujem fotografije i biramo najljepše Vaskršnje jaje...

Otvaram temu u ponedeljak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja želim srećne praznike svima, da ih provedete sa svojom porodicom, da uživate i odmorite se!!!

Mama mazo hvala ti na ovim lepim željama... :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

svima koje slave sretan Uskrs,a onim koje ne slave ZELIM da slobodne dane provedu u prisustvu voljenih i sebi dragih osoba...i svima nama da zeka donese nesto fino,,,a cekalicama ono najfinije... :wub::wub::wub:

Hvala Mama Mazo i tebi kao i svim curama a i tatama sve najbolje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA - 1. MAJ

prvi-maj.jpg

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, podsjećanje je na istorijsku borbu radničke klase u čitavom svijetu i težnju da se stvore humaniji i pravedniji odnos prema radniku/ci.

Stoljetna borba za radnička prava. Federacija trgovačkih organizacija i Radnički sindikat su 1884. godine donijeli rezoluciju o osmosatnom radnom vremenu, koja je trebala stupiti na snagu 1. maja 1886. godine.

Ova rezolucija je izazvala generalni štrajk u cilju ostvarenja radničkih zahtjeva, jer sve legalne metode nisu uspjele. S obzirom da su radnici do tada radili 10, 12 ili čak 14 sati dnevno, podrška za osmosatno radno vrijeme je izuzetno brzo rasla, bez obzira na indiferentnost i neslaganje mnogih sindikalnih vođa. U aprilu 1886. godine, 250.000 radnika je uzelo učešće u štrajku. Centar pokreta je bio u Chicagu i bio je organizovan od strane Međunarodne radničke asocijacije. Biznismeni i državne institucije su bile zaprepaštene sve većim revolucionarnim karakterom pokreta i spremili su i adekvatnu odbranu. Policija i lokalna milicija podigli su stepen spremnosti te dobili novo naoružanje, a sve to su financirali lokalni biznismeni. "Chicagocommercial club" je financirao sa 2.000 dolara nabavu pušaka za Nacionalnu gardu Illinois-a koje su se trebale upotrijebiti protiv štrajkača.

Bez obzira na sve to, do 1. maja pokret je okupio veliki broj tekstilnih, obućarskih i radnika iz ostalih grana privrede. Ali, 3. maja 1886. godine, policija je počela pucati na radnike u "McCormic Ripper works factory" i tom prilikom su ubijena četiri radnika, a veliki broj radnika je ranjen. Čelnici sindikata su sljedeći dan sazvali masovni miting u Hymarket squer-u kako bi protestovali protiv brutalnosti. Miting je prošao bez incidenta, ali kada je na red došao i posljednji govornik ostalo je tek nekoliko stotina štrajkača. Tada je 180 policajaca došlo i naredilo im da se raziđu. Kada je govornik sišao sa platforme, bačena je bomba na policiju i tom prilikom je ubijen jedan policajac, a ranjeno 70. Policija je odgovorila pucnjavom, ubivši jednog, a ranivši mnoge druge. Iako nikada nije točno utvrđeno tko je bacio bombu, ovaj incident je poslužio kao izgovor za napad na lijevicu i radnički pokret. Policija je upadala i pretraživala domove i kancelarije osumnjičenih radikala, a stotine ih je uhapšeno bez optužbe.

Načelnici radničke partije su uznemiravani, a osam njih koji su bili najaktivniji optuženi su za zavjeru prilikom ubistva koje se dogodilo u bombaškom napadu na Hymarket-u. Sud je svu osmoricu proglasio krivim, usprkos nedostatku dokaza koji bi ih povezali sa bombašem (od njih osmorice, samo jedan je bio prisutan na mitingu u to vrijeme, dok su se ostali već bili razišli) i osuđeni su na kaznu smrti. Albert Parsons, August Spiss, Adolf Fisher i George Angel obješeni su 11. studenog1887 godine, Louis Leing je izvršio samoubojstvo u zatvoru, dok su ostala trojica oslobođeni 1893. godine. Ne začuđuje činjenica da su država, biznismeni i ostali zvaničnici, kao i predstavnici medija, željeli sakriti pravu istinu o "majskim događajima", predstavljajući ga kao praznik koji se slavi isključivo na Crvenom trgu u Moskvi. U svojim pokušajima da izbrišu istorijsku istinu i značaj 1. maj, umjesto Dana rada proglašen je Dan zakona, praznik koji ima svaku drugu konotaciju, osim one koja bi zaista trebala biti. Bez obzira na sve to, događaji iz 1886. i pogubljenje čikaških radnika je ipak uticalo na svijest naroda kao i budućih generacija radikala.

Emma Goldman, koja je tih godina baš imigrirala, kasnije je isticala da su ti događaji predstavljali njezino političko rođenje. Louise Parsons, udovica Alberta Parsonsa, pozivala je siromašne da svoju ljutnju usmjere ka onima koji su i odgovorni za to njihovo stanje - ka bogatima. Umjesto da nestane, radnički pokret se povećavao, stvarajući brojne druge pokrete i organizacije, uključujući i "Industrijske radnike svijeta". Proslava 1. maja je savremeno obilježavanje i podsjećanje na događaje iz 1886, ali sam ovaj dan ima posebno značenje širom svijeta. Međunarodna radnička organizacija (prva međunarodna organizacija te vrste u svijetu) 1889. godine proglasila je 1. maj praznikom radničke klase, kao znak sjećanja na događaje u "Hymarket Martirs-u". Crvena zastava je postala simbol radničke krvi koja je pala za ostvarivanje radničkih prava.

Maj je peti mesec u godini i još od doba starog Rima ima 31 dan. Ime je, čini se, dobio po Maji, staroitalskoj boginji prirode, plodne zemlje i biljaka. Ako bi se birao najljepši mjesec, maj bi po većini ljudi bio na prvom mestu. To je mjesec kada se priroda već probudila iz zimskog sna i sada sve buja, raste i razmnožava se. Dani su primjetno duži, a sunce prijatno grije. Mlade majke izvode svoju djecu u šetnju i stiže prvo voće i prvo povrće. Proslava prvog maja vuče porijeklo iz mnogo davnijih vremena. U starom Rimu su toga dana održavane svečanosti u čast Flore, boginje cvijeća. A u srednjem vijeku u Europi su se organizirale procesije koje su nosile zelene grančice i vijence, birali su se kralj i kraljica maja itd. Ovakve proslave su zostatak nekadašnih rituala koji su imali za cilj da obezbijede plodnu žetvu i uvećaju stada

stoke.

A sada pitanje: Gdje će te za 1. maj, kako ga proslavljate i šta za vas predstavlja ovaj dan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A sada pitanje: Gdje će te za 1. maj, kako ga proslavljate i šta za vas predstavlja ovaj dan?

26.gif

Prognozu vidimo....i jako sam tužna. Trebali smo sa prijateljima na druženje u prirodu, tako da sada ne znam kako ćemo to iskombinovati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

b0403.gif

Isti slucaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi smo 01.05. 2008. godine dobili batu, tako da u zadnjih par godina slavimo to, a ne praznik rada :)

Međutim ove godine je strina pomerila rođendan, tako da idemo sa mojim bratio i njegovom porodicom na Palić u zološki vrt i Suboticu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

26.gif

Prognozu vidimo....i jako sam tužna. Trebali smo sa prijateljima na druženje u prirodu, tako da sada ne znam kako ćemo to iskombinovati.

Ista situacija... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja ga vjerovatno necu nigdje proslaviti .....

Uskrs je prosao za 10 :) sa mamom i tatom na vikendici su unucad provela nezaboravne momente :) Bilo nas je desetak

Anastasija je na popklon dobila dva živa mini zeca :) pustili smo ih da protrce kao u fazonu zeko joj je donjeo poklon pa su se ona i ujko trkali ko ce da nadje poklon posto ko ga nadje njegov je :) ma fenomenalno ..... još da su zecevi krenuli da bjeze bila bi scena kao iz filma Ko to tamo peva :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dogovor da Laki/Luka dodje kod nas sa porodicom naravno, da rostiljamo ili u dvoristu ili negde u divljini. Uvece u susednom selu koncert Riblje Corbe. Sve je jos uvek pod ? jer ce 100% padati kisa kao i svake godine <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih negde da putujem...uvek slavimo kod kuće...a ja bih u neku evropsku prestonicu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih negde da putujem...uvek slavimo kod kuće...a ja bih u neku evropsku prestonicu...

I ja bi negde, daleko...

Nego, kako i gde i sa kim cete docekati Novu Godinu?

MM je mislio da izadjemo na dva sata do nekog kafica sa rodjacima, a meni to nije to ako i Pavle nije tu noc sa nama, tj u ponoc, pa makar i spavao al da je tu da ga poljubim :wub: Meni sad praznici imaju drugi smisao od kad je on tu :rolleyes: Da li ja preterujem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja bi negde, daleko...

Nego, kako i gde i sa kim cete docekati Novu Godinu?

MM je mislio da izadjemo na dva sata do nekog kafica sa rodjacima, a meni to nije to ako i Pavle nije tu noc sa nama, tj u ponoc, pa makar i spavao al da je tu da ga poljubim :wub: Meni sad praznici imaju drugi smisao od kad je on tu :rolleyes: Da li ja preterujem?

Ja volim da sam kući sa decom tu noć...već 1. januara bi u kafanu :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Idemo u kafanicu, bice nam to treci docek tamo i super nam je. Odgovara nam muzika, drustvo.... Jana ce kod mojih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.