Korupcija

odgovora

Objavljeno

Корупција је велики проблем и у неруређеном друштву као што је наше, тешко да се може свести на "прихватљиву" меру, ма како то звучало.

Ствар је у следећем, ако не платиш, не знаш шта те све може очекивати, а опет, ако платиш, испаднеш кретен, ем плаћаш здравствено ем мораш да "допуњаваш". Не зна човек шта је горе.

Иначе, та корупција у здравству јесте проблем, међутим, много озбиљнији и већи проблем јесте системска корупција. Из те корупције настају велики губици за буџет, па се то прелива на кориснике буџета (лекаре, професоре...) и онда све иде наопако.

Замислите само колико новца негде нестане када се купује канц. материјал за државну администрацију? Где су ту путеви, школе, мостови, остала буџетска потрошња.

Да би се то решило, потребна је буџетска консолидација и нормална агенција за борбу против корупције, независно судство, полиција итд.

Тек тада се може кренути у обрачун са овом тз. ситном корупцијом.

Ту је проблем како доказати корупцију, јер, ако је неко тражио мито, а то не можете да докажете ништа нисте урадили а поврх свега тога опет треба да идеш "под нож" истом том доктору или његовом колеги.

Иначе, наравно да не подржавам да се доктори подмићују, јер њихов је то посао за који примају плату. Са друге стране из њиховог угла није баш ни нормално да један хирург прима плату од 70 000 динара, да размишља како ће да прехрани породицу а треба да оперише срце некоме и таквих операција има 3 - 4 дневно. Опет, ми смо земља из које учени људи одлазе, остају они који или не могу да оду негде или не желе. Ти који не желе обично у првим годинама и раде пристојно, међутим, врло брзо се уклопе у "систем" и сами постану део тог поквареног система.

На жалост, то ће бити процес који ће трајати, да ли ће се и када нешто променити, видећемо, али у целој овој ситуацији, ми као корисници услуга у сваком случају нисмо ни заштићени ни поштеђени.

Свако добро!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.