Urođena Intolerancija Na Fruktozu - HFI

odgovora

Objavljeno

Imam sina od 14 meseci i prošle nedelje je ustanovljeno da ima urođenu intoleranciju na fruktozu (HFI) tj. potpuni nedostatak enzima koji vari fruktozu. Pošto nam je prepisana posebna ishrana u kojoj nema voća ili bilo kakvih drugih proizvoda koji u sebi sadrže šećer, zanima me dali još neko ima ovakvih problema i šta koristi u ishrani.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nisam ni cula za to,ali me jako zanima.Kako ste to otkrili?Koji su bili simptomi?Kako su uopste posumnjali na intoleranciju na fruktozu?Srecno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I mene isto zanima da nam napišeš kako su posumnjali na to i u kojoj je meri dete inolerantno na fruktozu? Baš je šteta što ne može voće da jede.

Šta su rekli - da li bi se vremenom mogla smanjiti? Kakvu ishranu ste dobili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sve je počelo uvođenjem čvrste hrane. Svaki put kada bi Marko pojeo voće, nakon nekih 2 sata od konzumacije povratio bi neku sluzavu masu koju je jedva uspevao da izbaci iz sebe. Nakon toga bi obavezno malaksao i to u toj meri da čak nije reagovao na dozivanje ili druge nadražaje. Tada smo završavali u bolnici na infuziji i naravno sa pogrešnom dijagnozom. Uvek su nam govorili da se radi o virusu iako ni u stolici ni u mokraći nikada nije bilo znakova bilo kakve infekcije. Tako smo nekih 2 meseca završavali u bolnici svake nedelje. Kada smo spomenuli da smo primetili da se povraćanje javlja prilikom unosa voća, govorili su nam da nema to nikakve veze i da smo paranoični i neiskusni pošto nam je ovo prvo dete. Onda nam je dosadilo da se ubeđujemo sa "stručnim" osobljem naše bolnice, i na svoju ruku smo zakazali konsultacije na institutu za majku i dete na Novom Beogradu kod gastroenterologa. Tamo su nas konačno pažljivo saslušali i uputili na odeljenje metabolizma gde je nakon urađenih analiza utvrđena intolerancija. Pošto se radi o urođenom poremećaju Markova jetra uopšte ne proizvodi enzim koji je potreban za varenje fruktoze tako da ima najteži oblik intolerancije, i samim tim se ne može ni prerasti. Dijeta koju će morati da sprovodi do kraja života se sastoji od: mleka i mlečnih nproizvoda (ukoliko tokom procesa obrade u njih nisu dodati šećeri), samo sveže meso ( mesne prerađevine ne sme jer se u njima koriste šećeri i emulgatori), jaja, neke vrste povrća (kupus, zelena paprika, zelena salata, spanać i pirinač) i hleb (samo ako je pravljen bez dodatka šećera). Najveći problem predstavlja to što se u proizvodnji 80% proizvoda u današnje vreme koriste šećeri ili zaslađivači koji se prilikom varenja u nekom momentu pretvaraju u fruktozu, a konzumacija tih proizvoda takođe dovodi do "trovanja" fruktozom kod osoa koje su intolerantne na fruktozu. Ako nekoga interesuje, više informacija možete naći ovde http://www.food-info.net/hr/intol/hfi.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ne znam koliko vam sada nakon ovoliko godina znaci moj odgovor; ali ja imam HFI i za sve što vas interesuje mozete mi se obratiti. 23 godine se "borim"..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li ima nekog na ovoj temi? Nasa beba ima godinu dana i jos uvek ne znamo sta joj je. Netolerantna je na laktozu sigurno ali za fruktozu nismo sigurni i ne znamo kako se to otkriva. Da li postoji neka analiza koja se radi iz krvi?

Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.