Doniranje jajnih ćelija

odgovora

Objavljeno

Da li je u Srbiji dozvoljeno doniranje jajnih ćelija?

Naime, ukoliko žena ne može da formira jajnu ćeliju, a materica je u odličnom stanju, da li je dozvoljeno da u postupku vantelesne oplodnje druga žena donira jajnu ćeliju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Iskreno, o ovome ništa ne znam, ali vidim na netu da postoji takva banka u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Мислим да није дозвољено, а надам се и да неће бити. Мада, тренутно је у изради нацрт закона о породици па ћемо видети ...

Интересантан текст :

Сурогатно материнство из православне перспективе (Доктрина РПЦ).

Београд, 31.08.2011

У тексту „У Србији без памети“, објављеном у 175. броју недељника „Печат“, професор др Оливер Антић је исказао похвалну и разумљиву бригу због тешког стања нашег народа кад је природни прираштај у питању. (Иначе, Антић је члан државне комисије за израду новог Грађанског законика, који немамо од после Другог светског рата). Као једно од решења, предлог законика садржи могућност тзв. „сурогатног материнства“, то јест изнајмљивања женске утробе имућним потражиоцима потомства.

Ова појава се, по Антићу, шири свуда, од САД до Индије, а он је описује овако: „На пример, супруга не може да одржи трудноћу и зато је имућни (подвукао В. Д.) брачни пар спреман да сачини уговор са самохраном мајком која има више деце, према којем ће од њиховог генетског маетријала вантелесном оплодњом да одржи плод и роди им дете/.../ Уместо да одлазе у САД или Индију, на пример, наши ће грађани са мање новца и ризика доћи до истог циља: сурогат-мајка ће решити пробем егзистенције, како свој, тако и своје деце, биолошким родитељима се испуњава највећа и најприроднија жеља, а држава повећава број становника битно угрожен „белом кугом““.

Православна перспектива

Оставимо по страни укусе (рецимо, за мене је појава „сурогатног материнства“ сведочанство о томе до каквог степена одвратности у злоупотреби сиромаштва иде савремени, канцерогени либерал-капитализам, који људска бића претвара у стоку за оплодњу); али, из перспективе православног хришћанског морала, који је професору др Антићу свакако на срцу, пошто се, у предлогу Грађанског законика, залагао за изједначавње црквеног и грађанског брака, сурогатно материнство је крајње неморално.

О томе, изражавајући став православне пуноте, пише у једном од најзначајнијих савремених црквених докумената, „Основама социјалне концепције Руске Православне Цркве“, у одељку који се бави питањима биоетике: „Ако су муж и жена неспособни за рађање детета, и ако терапеутски и хируршки методи лечења неплодности не помажу супружницима, требало би да са смирењем прихвате своју бездетност као посебан призив. Требало би да у сличним случајевима/.../ размотре могућност усвајања детета уз обострану сагласност супружника/.../ „Сурогатно материнство“, тј. уношење оплођене јајне ћелије у жену која након рођења враћа дете „поручиоцима“ противприродно је и морално недопустиво чак и у оним случајевима кад се остварује на некомерцијалкној основи. Тај метод претпоставља рушење дубоке емотивне и духовне блискости која се између детета и мајке упоставља током трудноће.

„Сурогатно материнство“ траумира како жену која носи дете и чија се материнска осећања газе, тако и само дете које касније може доживети кризу самосвести“. Уношење могућности „сурогатног материнства“ у „Грађански законик“ из православне перспективе исто је што и легализација продаје сопствених органа имућним потражиоцима – доказ крајње неправедности друштва у коме су такве ствари могуће, и које новцем понижава човека, сводећи га на својеврсног модерног роба, „оруђе које говори“. Борба против „беле куге“ не води се на тај начин, без обзира што нико не сумња у поштене намере твораца преднацрта нашег Грађанског законика.

Јер, заиста, веза између мајке и детета почиње од мајчине утробе. Свети Оци су знали да је тако, а Црква је установила и два празника зачећа – Зачеће Богородице у утроби Свете Ане и Зачеће Светог Јована Крститеља у утроби Свете Јелисавете. Свети Сергије Радоњешки, духовни отац Русије, се, чудом Божјим, три пута огласио из мајчине утробе, за време појања Трисветог на Литургији. А цар Давид је, у псламима, Богу говорио да Му је он Бог од утробе мајчине. Дакле, та средина није „простор за изнајмљивање“, него свештени храм од кога почиње Богом даровани живот, кроз мајку, то биће љубављу најсличније Богу. Надајмо се да ће, бар у Србији Светог Саве, тако и остати.

Извор

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam za to da treba da postoji i drago mi je sto ima klinika u Srbiji koje se bave doniranjem jajnih celija.

Savrsen nacin dobijanja detea u situaciji koju je navela Mar.

A zena koja iznese tudje dete je ili uzasno pohlepna za novcem ili je veoma plemenita, zavisi.

U svakom slucaju, u ovom postupku ne vidim nista lose, jer na kraju dobijemo srecne rodtelje koji su napokon u mogucnosti da vole i odgajaju svoje detesce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da li je u Srbiji dozvoljeno doniranje jajnih ćelija?

Naime, ukoliko žena ne može da formira jajnu ćeliju, a materica je u odličnom stanju, da li je dozvoljeno da u postupku vantelesne oplodnje druga žena donira jajnu ćeliju?

koliko ja znam u srbiji je jos uvek zakonom zabranjena donacija......ja sam zbog toga isla u prag........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kod nas su sve te nezgodne stvari zabranjene i ne verujem da ce se neko time u skorije vreme baviti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja se nadam da ce se doniranje jajnih celija uskoro razviti u Srbiji....svuda je to moguce osim ovde,ovo je zaostala zemlja.

Mislim da je to jako lep i plemenit cin da neko donira svoje jajne celije u tu svrhu jer je puno ljudi na svetu koji ne mogu da imaju svoju decu.

Tangerine i lory :) volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Jednom prilikom na nekoj stranoj televiziji, ne sećam se kojoj, gledala sam reportažu o ženama iz različitih delova sveta, neke od njih su samo donorke jajnih ćelija, neke su i surogat majke. Činjenica jeste da sve i jedna od njih to radi zbog novca, tu nema dileme. Nisam zapamtila koliko im plaćaju za te ćelije, znam samo da jedna donira svaki mesec i da je od tog novca napravila i opremila ogromnu kuću za sebe i svoju porodicu. Muž je u tome podržava. Na drugoj strani sveta, u Indiji, žene su surogat majke, dakle iznesu celu trudnoću i rode decu koju odmah predaju drugom paru, u nekim slučajevima one nisu biološke majke, u nekima i jesu, znam da to rade za vrlo sitne pare i to više puta :( Što je najgore, uglavnom pod pritiskom muževa :(:angry: Jednu jadnicu su snimili dok rađa, na carski rez jer prirodno nije išlo, svoje biološko dete, naravno rađena je VTO, naravno dete mora da da, kako je jadnica zaplakala kad su joj ga uzeli, srce mi se steglo :( Muž za to vreme izjavljuje kako eto mora i ona da doprinese nekako jer ne radi, a dete on hoće da upiše u vojnu školu a to mora da se plati :angry:

Ne znam, jesam za to da svako ko želi postati roditelj dobije priliku za to i detetu koje toliko želi pruži ljubav i izvede ga na pravi put, pa tako u načelu nemam ništa protiv i ovakvog načina. Ali kad mi padne na pamet da neka žena to možda ne radi zato što želi već što je pod nečijim pritiskom... ne znam, treba o svemu razmisliti, ništa nije crno-belo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Doniranje jajnih celija i iznajmljivanje materice po meni su dva razlicita sveta. Dok doniranje j.c. mogu da shvatim i prihvatim kao legitiman metod dolaska do potomstva (naravno u normalnim uslovima, i bez placanja, jer mi je to grozno, kao i prodavanje krvi, majcinog mleka ili organa), surogat majcinstvo ne mogu nikako da vidim u dobrom svetlu. Ako zena koristi tudju jajnu celiju da zatrudni, iznese trudnocu i odgaji to dete, tu ne vidim nista ruzno, dodje mi kao usvajanje od trenutka zaceca. Koga briga sto je zaceto iz tudje celije, ako je dete ostalo uz majku koja ga je nosila pod srcem 9 meseci? Iz istog razloga mi je potpuno nehumano odvajati bebu od majke po rodjenju. Jer toj bebi je majka ta koja ju je nosila u utrobi, a ne neka iz cije je celije nastala. Sta se bebe to tice? Njoj je materica ceo svet, majka joj je ona cije otkucaje srca slusa 9 meseci, i garantovano je za nju ogroman stres ako se od nje odvoji. Samo beba to ne ume da kaze, a posle zaboravi, i sigurno ce joj u zivotu roditelji koji su iznajmili tu matericu pruziti puno ljubavi, verovatno nece imati posledice zbog odvajanja... Ali u tom trenutku ce je boleti. A nijedan roditelj ne zeli svesno da nanese bol svom detetu, ni u jednom trenutku, i zato meni nije jasno kako neko moze da se odluci da svesno povredi svoje dete tako sto ce ga odvojiti od majke, sto nece moci da siki... Beba se sigurno oseca napustena, jer ona ne zna da je tako od pocetka planirano-ako ostane bez majke zato sto ju je ona napustila, ili zato sto su je platili, ili zato sto je umrla na porodjaju, za bebu je to sve isto, ona je ostala bez svoje majke i to je boli. Zato mi je surogat majcinstvo jako surovo, a potura nam se kao nesto izuzetno humano. Humano za narucioce, mozda i za inkubatorku, ali za bebu definitivno ne.

Kikiriki, Dacha76 i buhla volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja bih donirala,zasto da ne...Videh ovde raznih stavova,ali evo drzacu se striktno mog misljenja.Mnogo parova ne mogu da imaju bioloski svoju deci i mogu da razumem taj bol.Ako ja npr sutradan daj Boze imam tipa 6 deteta (ne kazem da cu zaista imati toliko :lol: ) i ne zelim vise decu,zasto nekom ne bih pomogla da ima istu srecu da drzi svoje dete u rukama kao ja,ako sam vec zdrava i mogu biti davalac.

Smatram da su pravi roditelji oni koji odgajaju dete,a eto u ovom slucaju bi i ta zena rodila bebca,a ne bi ga sam odgajala kao staratelj ili usvojitelj.

Takodje znam da kad ne bih mogla bioloskim putem da imam decu zbog nekog problema ali da npr plod moze da opstane u mojoj materici,naravno da bih zelela da primim doniranu jajnu celiju.

Uvek sam za to da ima sto vise dece i zao mi je ljudi koji ne mogu da ih imaju.Potrebna je borba i sve opcije ukljucene.Bar ja tako razmisljam.

I sutradan kad budem imala previse godine (posle 35),a budem imala uslova za jos dece,dogovor sa muzem je da budemo hranitelji nekom klincu koji nije bio te srece da raste uz svoje roditelje iz bilo kog razloga.

Takav je moj stav prema ovome...

majat i Tangerine volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

e ovako,posto sam na oba pitanja odgovorila sa da, imam i ja zelju da pojasnim. prvo, u mojoj porodici, moja rodjena tetka ne moze da ima djecu sa svojim suprugom. sve su probali i nije im uspjelo. da sam tad kad se to radilo, bila dovoljno zrela i odrasla, ja bi im ponudila svoje jajne celije. jer kad vidite kako se neko uci oko djece i zaceca,nista mi ne bi bilo tesko. pa gledam sa druge strane, koliko je roditelja koji zbog genetike se ne usudjuju da zacnu "svoje" dijete. namjerno sam stavila ovo pod navodnike, jer dijete koje usvojis i odgajas ili rodis i odgajas je tvoje. roditelj je onaj koji te odgaja i vaspitava, a ne u svakom slucaju i onaj koji te rodi. znam mnogo slucajeva usvojene djece i djece rodjene preko vto koji nikad u zivotu nijesu pozeljeli da upoznaju svoje "bioloske roditelje".

da sam u situaciji da ne mogu prirodnim putem da zacnem, isprobala bih sve sto mogu. i vto,i surogat majku, i doniranje celija, i usvajanje i sve...

to je moje misljenje, neka se niko ne uvrijedi molim vas. svejedno, od nas koji nismo prosli kroz to niko zaista i ne zna sto bi radili i kako bi se ponasali da do toga dodje, paje lako svadjati se i suditi na osnovu misljenja. jednostavno, neko bi to uradio, neko ne. ne govorim o osjecanjima, sto bi bilo kad bih zivjela sa pomislju da tamo neka porodica podize dijete nastalo od moje jajne celije. to je njegova porodica, a ja kao donor celije samo sam pomogla toj porodici da dobije ono sto zeli najvise na svijetu.da li bih nekada pozeljela da upoznam tu porodicu i dijete,ili bilo sto drugo, to ne znam i o tome ne umijem da kazem nista iskreno.

Tangerine, tebi je srce na mjestu i odluka je samo vasa. znam da si pitala ovo samo radi misljenja,ali zanemari sve i odluci se za ono sto tebi odgovara. Svu srecu zelim od srca!

majat, Tangerine i Majibebac volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Donirala bih jajnu celiju jedino pod uslovom da je poklanjam. Ne bih mogla da prodajem jajnu celiju, to mi je na neki nacin strasno. Cena jajne celije bi po meni bila cena toga da oni budu sreni.

A sudeci da moja jajna celija nije iskoriscena za moju trudnocu i u toku tog ciklusa bi propala, zasto je onda kad je ja vec nisam iskoristila ne bih poklonila nekom drugom.

To mi je na primer kao kad imam neku garderobu koju ne zelim da nosim, pa da je ne bih bacila poklonila bih je nekom drugom. Ovo jeste nebo i zemlja poredjenje, ali eto na taj neki nacin to dozivljavam.

Zasto bi ljudi bili davaoci krvi, a jc ne? U cemu je razlika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Donirala bih jajnu celiju jedino pod uslovom da je poklanjam. Ne bih mogla da prodajem jajnu celiju, to mi je na neki nacin strasno. Cena jajne celije bi po meni bila cena toga da oni budu sreni.

A sudeci da moja jajna celija nije iskoriscena za moju trudnocu i u toku tog ciklusa bi propala, zasto je onda kad je ja vec nisam iskoristila ne bih poklonila nekom drugom.

To mi je na primer kao kad imam neku garderobu koju ne zelim da nosim, pa da je ne bih bacila poklonila bih je nekom drugom. Ovo jeste nebo i zemlja poredjenje, ali eto na taj neki nacin to dozivljavam.

Zasto bi ljudi bili davaoci krvi, a jc ne? U cemu je razlika?

Apsolutno se slazem!Jeste poredjenje malo ono,ali jeste tako najprostije receno...Mislim zasto da ne,koliko zena ne moze da zatrudni iz bilo kog razloga i ko zna kako se oni osecaju i kroz sta prolaze.Ako vec mogu pomoci uradila bih to jer znam kako je tesko boriti se za to da osnujes porodicu.I divim se ljudima koji ostaju zajedno i pored toga jer je mene zamalo kostalo braka i to tudja greska.Mi jednostavno jedno vreme nismo mogli zajedno da se izborimo sa tim i rastavili smo se.Mogu da zamislim koliko je tesko jednom paru koji zeli svoje potomstvo,a ne moze da ga ima.Zasto ih ne bih usrecila...?

Tangerine voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Posto su meni oplodili 5celija i cekamo da one dovoljno narastu da mi vrate tri... vec sam pitala lekara dal mozemo da ostale ako isto budu dobre zamrznemo i ako se neko nadje sa tim problemom jednostavno da ih poklonimo. Rekao je da sackamo prvo vto da uradimo i onda cemo odluciti.posto sam ga to pitala posle narkoze sigurno je mislio da gundjam :-) ne znam jos sta bi moj muz na to rekao al kako se ja mucim...ne bih zelela da niko kroz to prolazi

Smey voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

 • Članovi/članice na temi   0 članova

  No registered users viewing this page. • Postovi

  • Treći trimestar
   Započeo/la Drina · Objavljeno
   Ima li koga? 
  • Haljinice
   Započeo/la curvybee · Objavljeno
   Ordered 5 times while we have been in lockdown through Peacocks Coupon Codes and never had any trouble with delivery. Yes, the items took a bit longer to arrive but no longer than the seven working days stated on the website. All came well packaged and in are perfect sizing. Easy process and would definitely order again.
  • Test za utvrđivanje trudnoće
   Započeo/la Marijanamaja · Objavljeno
   Pozdravv curkeee  Nova sam ovde , videla sam mnogo tema,mnogo zanimljivih pitanja ,odgovora i slicno pa se odlucih da  vam se obratim..Da cujem vasa misljenja.. Duzi vremenski period sam imama problema sa neredovnim ciklusima,  produzenim,itd.. Polucisticni jajnici... U zadnjih 7/8mj ciklusi su mi okej..  E  sada mi kasni 5 dana, imam cesto mokrenje, vrtoglavice , stolicu cescu, nadutost trbuha ,  bol u donjim ledjima, u sustini sve simptome  .. Danas sam uzela kucni  Pregna test  oko 15h popodne, i pokazao je jednu crtu...  Dali da ponavljam, dali postoji  sanse da  je netacno ? Vasa misljenja ? Iskreno se nadam da je greska jer zelimo bebu vec god dana,ali nam ne uspeva... Unapred zahvalnaaa..  
  • VTO - procesi
   Započeo/la svetlanaceca · Objavljeno
   Profertil sam koristila duze vreme po preporuci i nije mi pomogao.  Pritom su meni svi oni osnovni nalazi ok u gramicama, nemam problem sa stitnom, sad sam radila IR nemam, radila histeroskopiju, sve ok.  
  • Alergije i osipi u trudnoći
   Započeo/la Ivančica990 · Objavljeno
   Pozz ja moram sa vama da podelim moje iskustvo za biljkom Aloe Verom. Prijateljica mi je preporučila ovu biljku, bila sam malo skeptična, jer kako kaktus može da da nešto zdravo :)) Iskreno meni je ova biiljka promenila život i sada je svakodnevno koristim ( proizvode od aloje), kako za imunitet (moj i moje dece ) ali i za negu telu i lica   Ukoliko vas zanima ima dosta toga na ovom sajtu www.aloevera.rs Čovek koji se bavi ovim i od koga godinama kupujem proizvode sve mi detaljno objasni i mnogo je ljubazan.
 • Teme

 • Ko je online? (See full list)

  There are no registered users currently online