Niska telesna temperatura kod beba

odgovora

Objavljeno

Porodila sam se u sred jula meseca, na onim nenormalnim temperturama od 40C, kako je kasnije bilo i u avgustu. Bebac rodjen u terminu, sasvim prosecan.

Medjutim, bebac nije spavao preko dana citava tri meseca,a pri tome nije bio placljiv niti je delovalo da mu nesto fali.

Tek sad, pre 20ak dana, bebac mi je imao visoku temperturu dva dana (39,3C) zbog upale grla, da bi se treci dan probudio potpuno hladan bez ikakvih drugih simptoma. Mi mu izmerimo temperturu, kad ono 35,0 C!?!?! Odemo kod doktorke i ona nam mrtva hladna kaze da je normalno da bebcima i bez velike temperature, telesna temperatura ponekad spadne jako nisko i bez obizra koliko je toplo u stanu(ili kakvo je vreme, jel?), bebca treba utopljavati. Ni na kraj pameti mi nije padalo na pamet da tek rodjenoj bebi merim temperaturu na 40C letos, ali sam kroz razgovor sa doktorkom shvatila da sam trebala.

Drage, mame, ako vam je dete placljivo ili nece da spava, a sve ste uradile sto treba, izmerite temperaturu za svaki slucaj.

Na milion mesta sam nasla diskusije o visokoj temperaturi, ali nigde nisam cula da iko spominje nisku. Zato i otvaram ovu temu, ne bi li jos neko bio upoznat sa promblemom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Dobro vece, nova sam ovdje, treba mi hitno odgovor, baba od 8 mjeseci ima nisku temperaturu 35, nijesmo koristili nista za snizavanje, prehladjen jee, kaslje, juce je imao 2 puta po 37 temperaturu, a nocas vidim skroz mokar od znoja, izmjerim i 34,9. Sta znate o tome, molim vas pisite?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mislim da je to nemoguce i da vam toplomer ne radi... Proverite sa drugim toplomerom, ako nemate u kuci pozajmite od komisije pa dezinfikujte alkoholom a u krajnjem slucaju uvek mozete i kupiti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moguce je i da niste dobro namjestili toplomjer.... Pokusaj vise puta, pa ako i onda bude isto, promijeni ga... Kao sto kaze Ana, i ja mislim da je malo vjerovatno da beba ima tako nisku temperaturu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ako je samo ujutro bila tako niska temperatura, nemoj se brinuti, to je normalno, pogotovo što je dete bilo oznojano. Nama se to prvi put desilo kad smo ležali u bolnici, i kad sam pitala dr za to, rekla mi je da se ne brinem, već kad se dete razbudi i kad se osuši od tog znoja da izmerim ponovo T, i naravno posle je bilo 36.6...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Šta se desilo kasnije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moguce je, imala sam 3 toplomjera i svi isto, jutros sam ga odvela do dr, kaze da nije strasno, samo da ga pazim da ne bude mokar, da ga utopljavam, i misli da je to od prehlade koja mu je u toku, i moguce od antibiotika koje je pio. Bas sam se prepala. danas je imao oko 35,6 nije toliko nisko. Dr kaze da se ne opterecujem oko toga, da treba da se regulise to polako, da ne mjerim svaki cas temperaturu, i da nije za ozbiljno. Valjda se poremetio malo centar za regulaciju temperature, ali da nije za terapiju. Tako sam se umuirila malo, Hvala vam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Mi bili danas u šetnju i kada došli primetim kako je Veljko vreo..izmerim mu temperaturu, kad ono 37, 4..nosić mu je sada zapušen i nekako je kenjkav..dala sam mu mericu eferalgana i čistim mu nosić fiziološkim rastvorom..spadne mu temperatura od eferalgana, ali posle dva sata opet ima..pomagajte.. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nema visoku temperaturu. Nije to ništa strašno. Kako si mu merila temperaturu - pod pazuhom ili u guzi? Sko si stavljala toplomer u guzu biće malo povišenija teperatura nego da si merila pod pazuhom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Merila sam pod pazuhom..joj baš sam se uplašila, Steva mi nikada nije imao temp. ovako mali..sada ga umivam mlakom vodom, pa je malo bolje..inače je kenjkav i samo mu se spava.. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pusti ga da spava. Nije to nešto visoka temperatura. Nemoj da se brineš. I moja ćerka je kao mala imala tako par puta temperaturu nešto iznad 37, ništa to nije, bebe imaju neznatno višu temperaturu od nas (ako se dobro sećam). Ako mu ne raste temperatura, onda je sve ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pusti ga da spava. Nije to nešto visoka temperatura. Nemoj da se brineš. I moja ćerka je kao mala imala tako par puta temperaturu nešto iznad 37, ništa to nije, bebe imaju neznatno višu temperaturu od nas (ako se dobro sećam). Ako mu ne raste temperatura, onda je sve ok.

Ok, hvala ti puno..sada spavka, malo ga muči nosić, valja će biti ok :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Claro, ja sam primijetila da je kod nas temperatura do 37,2 normalna... Uglavnom mu mjerim u ustima- duda toplomjerom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ženskice, nadjoh jedan zanimljiv tekst o temperaturi, pa nije zgoreg pročitati..

Temperatura kao upozorenje

Termoregulacija je proces održavanja telesne temperature u fiziološkim granicama. Termoregulacioni centar se nalazi u delu mozga zvanom hipotalamus i on upravlja procesima produkcije i odavanja toplote.

Produkcija toplote (termogeneza) zavisi od uzrasta i uzimanja obroka. Metabolizmom se stvara određena količina toplote, koja može da se poveća drhtanjem, što je kod novorođenčadi slučaj samo kada temperatura okoline padne na 15 stepeni ili niže. U prvim nedeljama života, beba stvara dodatnu toplotu, najviše razlaganjem mrkog masnog tkiva koje je najzastupljenije na zadnjoj strani vrata. U toku ovog procesa se troši kiseonik, pa u slučaju njegove smanjene količine novorođenče drugačije reaguje na hladnoću. Stvaranje toplote u mrkom masnom tkivu može da bude ugroženo i lekovima, moždanim krvarenjem, sniženim nivoom šećera u krvi, i urođenim nenormalnostima centralnog nervnog sistema.

Beba brzo gubi toplotu

Novorođenče ima veliku površinu tela u odnosu na telesnu masu, pa brzo gubi toplotu. Ukoliko je dete manje i nezrelije, gubitak je veći, naročito ako je golo.

TABELA

NORMALNA TEMPERATURA NOVOROĐENČETA

Kožna

36,0-36,5ºC

Rektalna

36,6-37,5ºC

Aksilarna (pod pazuhom)

36,0-36,9ºC

Kod odraslih je odomaćeno aksilarno merenje temperature, koje treba da traje najmanje tri minuta, a kod beba (pod uslovom da nemaju proliv) - rektalno, koje traje do prestanka kretanja žive u termometru. Merenje temperature opipavanjem čela nije pouzdano. Temperatura se meri pre obroka, kod deteta koje je prethodno mirovalo. Ne treba je meriti više od dva do tri puta dnevno, i nikako nije dobro buditi dete zbog merenja temperature.

Pothlađenost (hipotermija) i pregrejanost (hipertermija) su opasne za novorođenu bebu, naročito za nedonošče. Ako dugo traju, mogu da ugroze bebin život. Za razliku od hipertermije, koja nastaje kao posledica pregrejanosti okoline, febrilnost podrazumeva povišenu telesnu temperaturu usled poremećenog termostata u hipotalamusu, i najčešće je posledica infekcije.

Infekcija kao čest uzrok

Kod veće dece, uporno održavanje povišene temperature nepoznatog uzroka može da bude znak alergije ili nekih teških bolesti (sistemske i maligne), dijabetesa i dr.

Daleko najčešći uzrok povišene temperature kod bebe je infekcija. Infekcije mogu da izazovu bakterije, virusi, gljivice i praživotinje. Prva dva uzročnika su najčešća. Novorođenče ne ispoljava jasne simptome kao starija deca i odrasli, pa je infekciju teško prepoznati. Ono menja dotadašnje ponašanje, a roditelji najčešće izjavljuju da »detetu nije dobro«. Odbija hranu, pospano je ili razdražljivo, a retko ima povišenu temperaturu. Virusne infekcije su obično lakše od bakterijskih, ali ima onih koje su toliko teške da podsećaju na sepsu, pa se tako i leče, jer se testovi za dokazivanje virusa ne sprovode rutinski. Treba naglasiti da su kod novorođenčadi najteže infekcije (sepsa i meningitis) obično praćene hipotermijom ili nestabilnom temperaturom (čas povišena, čas snižena), pri čemu dominira loše opšte stanje deteta (odbija hranu, bledo je, pospano ili razdražljivo, ubrzano diše ili ima prekide disanja, često povraća i ima proliv, trbuh je naduven, a kod meningitisa ima napetu fontanelu i ponekad konvulzije). Ovakva stanja zahtevaju neodložan prijem u bolnicu. Međutim, ponekad dete ima povišenu temperaturu, a uzrok se ne vidi ni posle detaljnog pregleda. Najpre treba proveriti da li je pregrejano, i da li je bilo u kontaktu sa obolelom osobom.

Čišćenje zapušenog nosića je obaveza

Najlakše se prenose respiratorne infekcije. Novorođenčetu se brzo zapuši nos, a ako infekcija zahvati donje disajne puteve, neizostavan znak je ubrzano disanje. U slučaju zapaljenja pluća, bebino disanje je otežano, a u težim slučajevima se javlja i modrilo kože, što svakako zahteva lečenje u bolnici uz primenu kiseonika. Međutim, ako izostanu ovi ozbiljni simptomi i beba je samo slinava, a to ne prolazi ni posle nekoliko dana, može da se javi iznenadan, vriskav plač, koji budi dete iz sna, kao i proliv. Ovi simptomi ukazuju na moguću upalu srednjeg uva (otitis media), što se potvrđuje otorinolaringološkim pregledom, i leči antibioticima i kapima za nos. Čak 80 odsto otitisa kod beba je praćeno prolivom, koji prolazi po izlečenju osnovne bolesti i ne zahteva nikakvu dijetu. Kada beba ima zapušen nosić, on mora da se čisti pre svakog podoja, kako bi se omogućilo da može da diše dok sisa. U protivnom, gotovo sigurno će nastati zapaljenje uva.

Infekcija ulazi kroz pučanu ranu

Ako kod bebe nije zarasla pupčana rana, svaka nenormalna temperatura tela nalaže da se uzme i bris iz pupka, jer su to najosetljivija ulazna vrata za infekciju. Ponekad se na rubu pupčane rane i ne primećuje crvenilo kože, ali u dubini može da tinja infekcija koju treba lečiti. Gnojanice po koži obično nisu praćene povišenom temperaturom, ali ako se ona ipak javi, treba je shvatiti vrlo ozbiljno. U pitanju je skoro sigurno stafilokok koji lako može da se proširi svuda po telu, a posebno je opasan ako zahvati zglobove. Tada beba »štedi« zahvaćen zglob, a na dodir oseća jak bol i iznenada vrisne. Ne treba čekati pojavu otoka i crvenila zgloba, već odmah odneti dete lekaru. Rano započinjanje terapije je uslov za sprečavanje trajnih posledica.

Temperatura kao znak bolesti

Rashlađeno novorođenče (rektalna temperatura ispod 35 stepeni) je neophodno negovati u termoneutralnoj sredini. U bolnici se koristi inkubator, a u kućnim uslovima bebu treba presvući u suvo, umotati u ćebe, po mogućstvu prisloniti uz nju (ne direktno na kožu) termofor sa toplom vodom, i često kontrolisati temperaturu.

Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene, ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Ove greške u nezi bi trebalo otkloniti i, ukoliko temperatura brzo padne, nije potreban nikakav drugi postupak. Međutim, ako nije bilo pomenutih uslova a dete ne izgleda dobro, ili temperatura ne padne ni posle sat vremena, moraju se razmotriti sledeća stanja:

- Infekcija - sprovesti kompletno ispitivanje na infektivne bolesti.

- Dehidraciona groznica (obično kod ročnog deteta koje je slabo hranjeno i koje je izgubilo više od 10 odsto porođajne mase) - sprovesti rehidraciju oralnim ili intravenskim putem.

- Oštećenje mozga sa povredom hipotalamičkog centra (retko).

Mokraćne infekcije

Neke bebe neprimetno počinju da stagniraju u telesnoj masi i/ili imaju produženu novorođenačku žuticu. Povišena temperatura može, ali ne mora da bude prisutna. U težim slučajevima se javlja i povraćanje, a proliv je uobičajen. Ovo upućuje na mokraćnu infekciju, koja se dokazuje pregledom mokraće (običan i urinokultura).

Infektivni proliv je lako prepoznati po lošim stolicama, a može da bude praćen i povišenom temperaturom, naročito ako je beba teže dehidrirana.

Šta roditelji mogu da rade sa bebom koja ima povišenu temperaturu?

Naučno je dokazano da organizam u toku infekcije reaguje povišenjem temperature, jer u toplijoj sredini bolje deluju odbrambeni mehanizmi. Stoga povišenu temperaturu ne treba smatrati za neprijatelja, osim ako ne pređe 41 stepen, kada sama po sebi ugrožava organizam. Najvažnije je otkriti uzrok i delovati na njega. Temperatura će i sama da spadne kada više ne bude potrebna.

Neka deca, uzrasta od šest meseci do šest godina, reaguju na povišenu temperaturu frasom (febrilne konvulzije). On se manifestuje gubitkom svesti i grčevima celog tela, slično padavici (epilepsiji). Zbog dramatične slike, izaziva paniku kod očevidaca. Fras je obično nasledan. Može da se ponavlja, ali ako ne traje dugo, predstavlja bezopasnu pojavu. Za sprečavanje napada febrilnih konvulzija u toku povišene temperature postoje određene metode. Deci koja su sklona frasu se daju antipiretici (lekovi za obaranje temperature) čim temperatura pređe granicu normale. Osim toga, daju se i neki drugi lekovi, koji deluju umirujuće na centralni nervni sistem, što određuje pedijatar neurolog. Kod dece koja nisu sklona frasu, antipiretike ne treba davati pri temperaturi nižoj od 38 stepeni (aksilarno), odnosno 38,5 stepeni rektalno. Daju se acetaminofen (Paracetamol, Panadon, Febricet, Miralgin, Eferalgan i dr.), a posle navršenih šest meseci može i Ibuprofen (Brufen). Antipiretici iz grupe acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol, Ambol, Midol i sl.) se ne daju deci do 16 godina. Analgokain (Novalgetol i njegove zamene) treba izbegavati u vanbolničkim uslovima zbog mogućih, veoma opasnih alergijskih reakcija. Najmanji razmak između dve doze primenjenog antipiretika ne bi trebalo da bude ispod šest do osam časova. Uz ove lekove treba primeniti i opšte mere: laka odeća, povećan unos tečnosti, a kupanje u mlakoj vodi - samo ako detetu prija. Trljanje alkoholom nije dobro iz više razloga, a kod malih beba može doći do resorpcije alkohola preko kože i stanja alkoholisanosti. Febrilno dete ima slabiji apetit, pa ga ne treba prisiljavati da jede. Za bebe je najbolje majčino mleko.

Bebama je potrebna stručna pomoć

Često se u praksi strah od bolesti pretvara u strah od povišene temperature, pa se ishod borbe sa bolešću poistovećuje sa ishodom borbe protiv povišene temperature. Čak iznenađujuće mnogo roditelja u našoj sredini smatra da su antibiotici lekovi za snižavanje temperature, što je pokazatelj ozbiljne zdravstvene neprosvećenosti. Ako dete koje ima povišenu temperaturu ne izgleda loše, ne treba žuriti lekaru. Kada je u pitanju novorođenče, stvar je malo drugačija. Ukoliko se isključi pregrejanost usled pretopljavanja, bebu treba da pregleda pedijatar, jer je u tom uzrastu svaka febrilnost - infekcija, dok se ne dokaže suprotno. Zbog malih odbrambenih mogućnosti novorođenog deteta, većinu infekcija u ovom uzrastu treba lečiti u bolnici. Po pravilu se daju antibiotici, koji mogu da se isključe ako se dokaže virusno poreklo bolesti. Kako dete bude raslo, rašće i njegov imunitet, pa povišena temperatura ne bi trebalo da preterano zabrinjava roditelje, jer ona predstavlja normalan odbrambeni mehanizam od infekcija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma da nije to neka temperatura. Ja do 38 ne reagujem,tako mi je savetovala dr. Kako je danas Veljko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma da nije to neka temperatura. Ja do 38 ne reagujem,tako mi je savetovala dr. Kako je danas Veljko?

Izvini, ja tek sada videla..juče i danas nije imao T, hvala Bogu..još slini i kašljucka, ali mu je puno bolje.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I nama je pedijatar savetovala da se temperatura do 38 kod dece ne spušta. Ako pređe 38-38.5, onda treba spuštati paracetamolom ili u hitnijim slučajevima i kod starijih beba i brufenom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala na ovoj korisnoj informaciji..kakve posledice moze da izazove niska temperatura?

ja sam kod mog malog poslednjih par dana primetila da DOK SPAVA bude hladan,iako je u sobi grejanje i utopljen je(uvek je istoobucne bodic kratih rukava,bodic dugih rukava i pantalonice ili odelce preko bodica kratkih rukava,a spava u dzaku koji nije tanak).to sene dogadja cesto ali mi nije bilo jaszno zasto.

danas mu temperatura varira :(ne znam sta da ocekuje,recimo jutros mi je bio malo topliji tj glavica mu je bila toplija,merila sam mu t rektalnoi bilo je 37,6,posle toga se,,ohladio`` na dodiri na sledecem merenju je imao 37,2....znam da to nisu velike temperature,ali me to variranje brine.ne pokazuej da ga bilo sta boli,ali nije ni tolikom vesao kaoinace,ne obraduje mi sekad mevidi iz krevetica,stalno nesto prica,prica,ali bez preterane zivosti kao inace.

mi svaki dan idemo na vazbe u deciju bolnicu i tamo provedemo 3-4sata izmedju vezbi.tad smo u sobi sa ostalim mamama i decom,a jedna mama mi se pozalila da je njena devojcica pre par dana u bolnici dobil visoku temperaturu koja ju je drzala 2-3dana.

treba li ovo da me zabrinjava?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

BM,ta T rektalno je ok ,a i variranje T je normalno u tom intervalu,tako da to uopste ne treba da te brine.E,sad ,ako on nije raspolozen kao i obicno ,to stvarno moze biti znak da je pokupio neki viruscic,ali i ne mora da znaci.Sacekaj,pa ces videti.Nemoj brinuti pre vremena. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

hvala na ovoj korisnoj informaciji..kakve posledice moze da izazove niska temperatura?

ja sam kod mog malog poslednjih par dana primetila da DOK SPAVA bude hladan,iako je u sobi grejanje i utopljen je(uvek je istoobucne bodic kratih rukava,bodic dugih rukava i pantalonice ili odelce preko bodica kratkih rukava,a spava u dzaku koji nije tanak).to sene dogadja cesto ali mi nije bilo jaszno zasto.

danas mu temperatura varira :(ne znam sta da ocekuje,recimo jutros mi je bio malo topliji tj glavica mu je bila toplija,merila sam mu t rektalnoi bilo je 37,6,posle toga se,,ohladio`` na dodiri na sledecem merenju je imao 37,2....znam da to nisu velike temperature,ali me to variranje brine.ne pokazuej da ga bilo sta boli,ali nije ni tolikom vesao kaoinace,ne obraduje mi sekad mevidi iz krevetica,stalno nesto prica,prica,ali bez preterane zivosti kao inace.

mi svaki dan idemo na vazbe u deciju bolnicu i tamo provedemo 3-4sata izmedju vezbi.tad smo u sobi sa ostalim mamama i decom,a jedna mama mi se pozalila da je njena devojcica pre par dana u bolnici dobil visoku temperaturu koja ju je drzala 2-3dana.

treba li ovo da me zabrinjava?

To sto je nocu hladan je posledica uglavnom blagih grceva u stomaku koji ga preznoje.Takozvani hladan znoj. Moze jos da se desi kad su mali, nocu kad postaju gladni, desava se da se zbog gladi 'ohlade'.Padne im secer. To nije zabrinjavajuce, ali je to jos jedan od razloga zasto ne bih izbacivala nocni obrok, nego da ga oni same izbace.

Variranje temperature koju ti spominjes nije nikakv pokazatelj.

Uglavnom nema posledica osim sto je bebi hladno, tj.ima nisku temperaturu.

To je posledica nedefinisnog metabilzma, sto u vasem slucaju nije.

Inace, vrlo cesto se desi da beba zbog infekcije ili virusa dobije temperturu 39,5C i da posle cepica ili sirupa ona spadne na 35C. Nije zabrinjavajuce ali je vredno znati da bebu rashladjujete kada ima veliku temperturu,a utoljavate kada joj jako spadne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mali je sma izbacio obrok,nisamnista radila na silu,jedno vece sam ga prosto pustila da spava i da vidim kad ce se probuditi.on je sam spojio od 21 :00 do 5:30 ,posle do 6:00 i tako i dan dans praktikujemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

mali je sma izbacio obrok,nisamnista radila na silu,jedno vece sam ga prosto pustila da spava i da vidim kad ce se probuditi.on je sam spojio od 21 :00 do 5:30 ,posle do 6:00 i tako i dan dans praktikujemo.

Super!Znam da smo skoro pricale o tome, pa nisam sad u toku. Ali to su ti uglavnom simptomi tako kad ti se cini da je 'hladan'. Nista ne brini. Ljubi ga za mene!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Niska temperatura (od 34.5 - 36 stepeni) moze biti urodjena. Bez panike niste jedini. Imam ja klinca nikada nije imao temperaturu preko 36 stepeni a uobicajena temperatura mu je 35.7. Kada prehladi temperatura mu pada usled znojenja do 34.5.stepeni.

Radili smo sve pretrage i sve je ok. A vrlo cesto mi ljekari ne vjeruju kada im kazem. T.j. vjeruju samo oni koji su za ovo culi. Moja sestra ima isti (uslovno receno) problem od rodjenja, sada ima 30 godina i to joj nikada nije pricinjavalo smetnju.

Urodjena hipotermija dakle postoji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Konacno sam nasla temu vezanu za nisku telesnu temperaturu kod dece pa evo da napisem svoje iskustvo mozda nekom pomogne bar malo :

imam decaka od 3,5 godina. Prosle nedelje je imao temperat. DO 40 koja se vrlo tesko skidala. Zadnjih 5 dana je temperatura počela da mu pada do 35 i nocu se uzasno znoji po glavi i vratu tako da ga presvlacimo bukvalno na 5 minuta. MORAM DA NAGLASIM DA KORISTIM TOPLOMER SA ZIVOM, PROVERAVALA SAM GA NA SEBI (I SVI UKUCANI) TAKO DA JE TOPLOMER U REDU. Jutros smo merili temperaturu u Institutu za majku i dete bila je 35,1. Tako da je toplomer dobar! Zvala sam pedijatra, halo bebu svi pricaju isto utopljvajte ga. Posto ta niska temper. traje vec 4 noci a nocas je pala na 34,7 (preko dana je do 35,7 zadnja 2 dana) dete je na dodir hladno, a kad spava znoji se a temperatura ostaje ista ili pada evo sta je rekao pedijatar:

niska temperatura(hipotonija) moze da se desi kad je dete bilo u infekciji i to nije nista strasno jer im nije razvijen centar za regul. telesne temp.

naravno vazno je kako dete izgleda (klinicka slika ponasanje, stolica, apetit, zedj...)

Nema terapije a evo sta da radimo:

masiranje ruku i nogu, paziti da dete ne dehidrira, davati mu umereno tople napitke supa, caj, kad spava umereno ga utopliti ne da se znoji, pokriti ga frotirom (pamuk) i presvlacenje cim se oznoji, moze i tusiranje prostorije moraju da budu tople. Posto mi sve to radimo vec 3 dana nije nam od pomoci jer mozemo golog da ga pokrijemo carsavom on ce se znojiti (takav slucaj kaze doktor nije imao). Dete mi je mršavo ima 13kg. Ako je neko imao neko iskustvo sa ovim znojenjem i niskom temperaturom ili ako neko zna sta je to molim vas pisite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A da li ste mu radili analizu urina i kks?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

 • Članovi/članice na temi   0 članova

  No registered users viewing this page. • Postovi

  • Gde se nalazi tema o....?
   Započeo/la panjack · Objavljeno
   Enhancing Quality and Safety In the ever- evolving geography of healthcare, the use of data- driven tools has come necessary. Dashboards serve as dynamic visual representations of complex data, allowing healthcare professionals to cover, dissect, and ameliorate colorful aspects nurs fpx 4020 assessment 1 enhancing quality and safety sneezan of patient care and healthcare delivery. In this assessment, we claw into the significance of dashboard standard evaluations and how they contribute to enhancing healthcare quality, safety, and effectiveness. Understanding Dashboard marks A dashboard standard is a technical tool that combines data from colorful sources, processes it, and presents it in an fluently scrutable visual format. This format generally includes maps, graphs, and tables, furnishing a quick overview of crucial performance pointers and criteria. Dashboard marks have a significant impact on healthcare as they help in Data Monitoring Dashboards allow for real- time monitoring of critical healthcare criteria. This includes patient issues, sanitarium performance, patient satisfaction nurs fpx 4020 assessment 3 improvement plan in service presentation and resource application. Data Analysis Dashboards help in assaying trends and patterns within healthcare data. This assists in relating areas that bear attention and intervention. Decision- Making The data presented in dashboards assists healthcare professionals in making informed opinions, from clinical treatment options to resource allocation and process enhancement. Performance enhancement By relating areas of concern and measuring progress, dashboard marks can significantly contribute to performance enhancement within healthcare associations. The Interplay of Dashboards with Quality, Safety, and effectiveness Quality enhancement Dashboards can track colorful quality criteria, including clinical issues, patient satisfaction, and adherence to stylish practices. By relating variations in quality criteria nurs fpx 4020 assessment 3 improvement plan in service presentation ts healthcare associations can take targeted conduct to ameliorate the quality of care. The capability to fantasize data trends on dashboards enables real- time interventions to address quality issues instantly. Case Safety Monitoring patient safety pointers, similar as infection rates, drug crimes, and falls, is critical in healthcare. Dashboards help in relating trends that may indicate a safety concern and grease the perpetration of preventative measures. Rapid access to safety data allows healthcare providers to enhance patient safety protocols in real- time. Effectiveness improvement Effective resource application is essential in healthcare to control costs and optimize case care. Dashboards can display data related to resource allocation, bed residency, and case inflow. By covering these criteria , healthcare associations nurs fpx 4020 assessment 4 improvement plan tool kit nr can make adaptations to streamline processes and reduce inefficiencies. Dashboard standard Evaluation Process Identify Key Metrics The evaluation process begins by relating the crucial performance pointers and criteria that are essential for the association's pretensions. This may include criteria related to patient issues, safety, cost, and patient experience. Data Collection Data is collected from colorful sources, including electronic health records, patient checks, and fiscal records. The data should be accurate, up- to- date, and applicable to the chosen criteria. Data Visualization The collected data nurs fpx 4030 assessment 1 locating credible databases and research ts is converted into visual representations, similar as maps, graphs, and tables. These illustrations should be stoner-friendly and easy to interpret. Benchmark Comparison marks are set using assiduity norms or stylish practices. Data from the dashboard is compared to these marks to identify areas that need enhancement. Root Beget Analysis If disagreement between the data and marks are linked, a root cause analysis is performed to understand the reasons behind the variations.  Action Planning Grounded on the root cause analysis, action plans are developed to address the linked issues. This may involve changes in processes, resource allocation, or clinical practices. Monitoring and Feedback The dashboard continues buy coursework to be used for ongoing monitoring, and feedback circles are established to track the impact of the enforced changes. Challenges and Considerations While dashboard standard evaluations offer significant benefits, several challenges and considerations need to be addressed Data Accuracy The quality of data input into dashboards is pivotal. Inaccurate or deficient data can lead to incorrect conclusions and ineffective decision- timber. Data Security guarding patient data is consummate. Dashboards must cleave to strict data security and sequestration norms, similar as HIPAA, to insure patient confidentiality. Stoner Training Healthcare professionals using dashboards bear proper training to interpret and use the data effectively. Dashboard Design The design of dashboards should be stoner-friendly, with an emphasis on data visualization that's easy to understand. Integration Integrating data from colorful sources into a single dashboard can be grueling . Interoperability between systems is essential. Conclusion Dashboards serve as inestimable tools that prop healthcare professionals in monitoring, assaying, and enhancing colorful aspects of healthcare quality, safety, and effectiveness. By imaging complex data and easing informed decision- timber, dashboards contribute NR 393 Week 4 Course Project Milestone to the delivery of high- quality case care. still, addressing challenges, similar as data delicacy and security, and icing effective stoner training are essential to harness the full eventuality of dashboard marks in healthcare. In an period where data- driven decision- timber is consummate, dashboard standard evaluations offer a pathway to bettered healthcare issues and gests .
  • Humanitarne akcije
   Započeo/la panjack · Objavljeno
   Creating a Health Promotion Plan Presentation Before diving into the creation of your health creation plan donation, it's essential to completely understand the assignment conditions. Assessment 4 in nrs 451 vn topic 3 grand canyon kr generally involves opting a Target Population Choose a specific population or community to concentrate on in your donation. This could be grounded on factors similar as age, gender, position, or a particular health concern. Conducting a Needs Assessment dissect the health requirements and enterprises of your chosen population. This may involve gathering data on being health issues, threat factors, and social determinants of health. Relating Health Promotion pretensions Define clear, measurable health creation pretensions that address the linked requirements and enterprises of your target population. Developing Strategies Propose substantiation- grounded strategies and interventions to achieve your health creation pretensions. These strategies should be acclimatized to the characteristics and requirements of your chosen population. Creating a Presentation Construct a visually charming nrs 493 strategic plan summary and instructional donation that effectively communicates your health creation plan. This may include slides, infographics, and other media rudiments. Grand Canyon Title Slide launch with a title slide that includes your donation's title, your name, the course name, and date. Preface give an overview of your donation's purpose, the named population, and the significance of health creation in nursing practice. Population Assessment Present the results of your requirements assessment. This can include data on health issues, demographics, and socioeconomic factors that impact the target population's health. Health Promotion pretensions easily state your health creation pretensions. Make sure they're specific, measurable, attainable, applicable, and time- bound (SMART).  Theoretical Framework bandy the theoretical frame nrs 493 topic 1 reflective journal entry 1 kr that underpins your health creation plan. Consider models like the Health Belief Model, Social Cognitive Theory, or the Ecological Model, depending on your specific population and pretensions. Substantiation- Grounded Strategies Describe the strategies and interventions you plan to apply to achieve your health creation pretensions. These strategies should be supported by exploration and acclimatized to your population. Timeline produce a timeline for the perpetration of your strategies. This can be a visual representation, similar as a Gantt map, to show when each intervention will do. Resource Allocation figure the coffers demanded to execute your plan, including labor force, budget, and accoutrements. Evaluation Plan Explain how you'll estimate the effectiveness of your health creation plan. Define specific outgrowth measures and evaluation styles.   walls and Challenges bandy implicit obstacles you may encounter and how you plan to address them. Conclusion epitomize the crucial points of your donation, emphasizing nurs fpx 4010 assessment 1 collaboration and leadership reflection nb the significance of your health creation plan for the target population. References Include a list of all sources and references used in your donation. Effective Health Promotion Strategies Health creation is each about encouraging individualities and communities to take control of their health. To produce an effective health creation plan, consider these strategies Education and mindfulness give information and raise mindfulness about the health issue at hand. Use clear and culturally applicable communication styles. Community Engagement Involve the community in the planning and perpetration of health creation conditioning. This fosters a sense of power and commission. Life Interventions Encourage healthy actions similar as physical exertion, healthy eating, smoking conclusion, and alcohol temperance. Access to Healthcare insure that the target population has access to necessary healthcare services and coffers. Policy Advocacy Advocate for policy changes nurs fpx 4010 assessment 2 interview and interdisciplinary issue identification nr that support the health of your population. This could involve lobbying for better healthcare backing or bettered structure.  Social Support Establish support networks within the community, as social support plays a significant part in health creation. Visual rudiments and donation Chops The success of your donation depends not only on the content but also on how you present it. Then are some tips for creating engaging and effective illustrations Clear and Concise Slides Use pellet points, illustrations, and terse textbook to convey your communication. Avoid overcrowded slides with inordinate textbook. Engaging Graphics Incorporate images, maps, and infographics to make your donation pay someone to take my online class visually appealing and aid in understanding. Harmonious Design Maintain a harmonious color scheme and fountain style throughout your donation for a professional look. Engaging Delivery Exercise your donation to insure smooth delivery. Maintain eye contact, speak easily, and use body language effectively. Q&A Preparation Anticipate questions that may arise during the donation and be prepared to answer them. Conclusion By following the crucial factors and strategies outlined in this companion, you can develop a donation that's both instructional and compelling. Flash back to base your plan on solid substantiation and engage with your followership effectively NR 447 Week 3 Conflict Resolution Paper to convey the significance of your health creation sweats.
  • Hormoni, trombofilije i putokazi
   Započeo/la haoyun0367@gmail.com · Objavljeno
   For the period of the sale, all 3 degrees of the 12-month Playstation Plus plans are 25% off for individuals who aren't already a part of the subscription provider. Even the ones presently part of the Essential plan can upgrade to the Extra or Premium ranges and keep 25% off, as properly.  Although the video games featured on PlayStation Plus plans in November are many, the PlayStation Black Friday sale capabilities upwards of 550 discounted products for gamers to take benefit of. The following are the exceptional game deals that PS4 and PS5 customers can indulge in this week. With the exceptionally expected sequel of the Spider-Man collection, Spider-Man 2, not set to release till 2023, some Marvel fans may be itching to pass the time with a chunk of adventuring. In truth, there may be plenty that Spider-Man 2 can analyze from its predecessor before its release.  The nice manner to accomplish that, of course, is to swing freely thru the streets of New York - like you possibly can do in Spider-Man: Miles Morales. This movement-packed open-global title has visible sparkling opinions from players and is a must-play for fans of the beloved man or woman.  With Spider-Man: Miles Morales receiving a 60% bargain this Black Friday, reducing its rate from $forty nine.99 to just $19.Ninety nine, the sequel sincerely has its work reduce out. Both PS4 and PS5 customers can take part in this deal. Hey, my friend. Want to know more comprehensive and detailed 2k23 mt purchase information? Can access https://www.mmoexp.com/Nba-2k23/Mt.html
  • Može li zakon da vaspitava našu decu?
   Započeo/la haoyun0367@gmail.com · Objavljeno
   As soon as players reach stage forty six, they release the capacity to do glassblowing. Each Unpowered Orb a player creates nets them a touch over 52 revel in. Even as this approach is slower than maximum other strategies, it's far by way of a long way the most inexpensive way to stage up the talent.  Players that need to maintain a decent budget ought to pick out this approach to degree up from degree 46 to stage ninety nine. For players additionally interested by leveling up their Magic skill, this might be the precise crafting technique.  Players must be at degree 54 before they gain the capability to begin this method, however it is able to be used to stage up to degree ninety nine and even make a earnings if gamers are inclined to price the Unpowered Orbs themselves. Water Battlestaff - offers one hundred exp in step with personnel Earth Battlestaff - gives 112.5 exp according to workforce fire Battlestaff - gives 125 exp in line with staff Air Battlestaff - gives 137.Five exp per body of workers 1 level Up With gems Gamers can pick out to degree up with gem stones but be warned: it's miles by way of a ways the most pricey way to train degrees. It leads to a internet loss of a mind-blowing 89,029,889 gold to accomplish. Still, if players need to take this on and have gold to burn, here is the maximum green approach. High-quality, comprehensive, 24/7 online, worry-free after-sales platform for selling OSRS gold, please visit https://www.rsgoldfast.com/
  • Humanitarne akcije
   Započeo/la haoyun0367@gmail.com · Objavljeno
   But, simply as it happens quite frequently with hyped-up games, Diablo three fell extremely quick of the legacy of its predecessor. Now, Diablo 4 is in the end coming to surpass it. Enter course of Exile, which via the early looks of it appeared like a first rate ARPG to play after the frustration in Diablo 3.  Diablo 3 acquired lots of positive reviews on launch, but it failed to take lengthy for folks that played the game to observe that it was lacking in terms of depth while compared to Diablo 2. Then there was the auction residence scenario, with players spending or promoting items for actual cash.  Right from the begin, all people who played path of Exile right now recognized its complexity. The skill tree changed into big (and it is somehow even larger now), the skills were many, and the options to build the characters have been even more. Will Diablo 4 stay up to that? Related: what to anticipate from the imminent direction of Exile: Ultimatum growth and Livestream declaration It is precisely what came about with Diablo 2, and this is going to reveal precisely what the ARPG community desires from new video games.  Path Of Exile's fulfillment, and how it modified the ARPG style Direction of Exile's success was possibly sparked with the aid of how much ARPG enthusiasts wished a game to play for a long time, getting to know its secrets and techniques, slowly getting to know every issue of it. To sell Diablo 4 Gold platform with high quality and comprehensive, efficient delivery and worry-free after-sales service, please visit https://www.p2pah.com/diablo-4-gold.html
 • Teme

 • Ko je online? (See full list)

  There are no registered users currently online