Eklampsija-strah svake trudnice

odgovor

Objavljeno

Pošto nisam našla do sada temu o ovoj jako teškoj i opasnoj komplikaciji trudnoće, otvaram ovu temu(ako ima slične teme, izvinite, ja je nisam našla :lol: )..

Eklampsija je najteži oblik graviditetnih toksikoza. Najčešće se javlja pri kraju trudnoće ili u toku porođaja, uglavnom kod prvorotkinja i obično se nadovezuje na preeklampsiju. Uz edeme, proteinuriju (protini u mokraći) i hipertenziju ( povišen krvni pritisak), praćena je i gubitkom svesti, a zatim pojavom toničnih i kloničnih ( trzajevi i ukočenost) grčeva, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

Uzrok nastanka

Kao i kod ostalih grviditetnih toksikoza, pravi uzrok eklampsije do danas nije otkriven. Eklampsija se češće javlja kod višeplodne trudnoće, kod dijabetičarki, kod gojaznih žena i žena koje boluju od povišenog krvnog pritiska. Uglavnom se javlja u krajevima gde se trudnice obilno i neracionalne hrane.

Klinička slika

Pre izbijanja pravog eklamptičnog napada, od subjektivnih simptoma žena se žali na glavobolju, treperenje i svetlucanje pred očima, zujanje u ušima i opštu slabost. Zapaža se slabije izlučivanje mokraće (oligurija), koja može ići do potpunog prestanka izlučivanja (anurija). Proteinurija je veoma izražena. Trudnica je otečena u licu, nogama i donjim delovima tela. Ima izrazito podaduo izgled. Krvni pritisak je veoma visok, i uporno se održava.

U jednom momentu, često posle delovanja neke spoljnje draži ili bez nje trudnica dobije eklamptični napad. Pri tome bolesnica gubi svest i javljaju se tonični i klonični grčevi mišića. U toničnim grčevima učestvuju i trbušni, torakalni, leđni mišići i dijafragma. Trudnica zadržava disanje, pomodri, vilice, zubi i usnice su čvrsto stegnuti. Tonične kontrakcije ne traju duže od jednog minuta, po njihovom popuštanju, bolesnica prodiše i koža i vidljive sluzokože dobijaju normalnu boju. Zatim se javljaju klonični grčevi gotovo svih mišića, naročito su izraženi grčevi mimičnih mišića lica i očnih jabučica, tako da se vide različite grimase uz kolutanje očiju, sem toga nastaje bacakanje ruku i nogu, na ustima se pojavljuje pena koja je, ako se trudnica ugrize za jezik, krvava. Po prestanku napada bolesnica se smiruje, još nekoo vreme je u nesvesti, polusvesti, najzad se budi i ničega se ne seća.

Pri najtežem stanju (status eclampticus) bolesnica uopšte ne dolazi svesti, već se smenjuju napad za napadom i često se završava smrću. Uzroci smrti kod eklampsije su : cirkulatorni kolaps (zastoj srčanog rada, edem pluća, šok), krvarenje u mozgu, ugušenje aspiriranim sadržajem i insuficijencija bubrega. Plod je takđe ugrožen, rađa se sa manjom telesnom težinom, ali je i smrtnost ploda pre rođenja visoka.

Dijagnoza

U suštini dijagnostikuje se preeklampsija, a zatim se prevenira nastanak eklampsije. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nađu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje

Bolesnicu treba odmah hospitalizovati i ako je to moguće smestiti u zasebnu, mirnu, zamračenu sobu. Bolesnica se položi na stranu kako bi se smanjila opasnost od aspiracije, ako dođe do povraćanja. Svakodenvno je treba kontrolisati i nadgledati da ne bi došlo do napada. U slučaju napada, treba dati magnezijum sulfat intravenski, i uz to velike količine vitamina B i C, glikozu. Ishrana ima veliki značaj. Treba izbaciti so, masti i u prvo vreme proteine. U najtežim formama se daje samo voće. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.