Da li buditi bebu?

odgovora

Objavljeno

Na svakom adaptiranom mleku pise kolika je preporuka za odredjenu starost i tezinu. Cini mi se da se vasa beba ulenjila zbog dohranjivanja, pa se ne trudi da vuce iz sike jer mu je iz flasice lakse, pa se sa dojkom igra. Isto tako mi se cini da majka ima dovoljno mleka. Trebali su vas uputiti u to da je bebu najbolje dohranjivati kasicicom da se takve stvari ne bi desavale. Inace sam kivna na kadar nasih poridilista jer majkama ne objasnjavaju zbog cega se nesto radi na odredjeni nacin, vec ti samo saopste u formi naredjenja, bez ikakvih objasnjenja.

Pa otprilike tako. Šta nam drugo preostaje nego da pišemo na forumu, kada do njih ne može da se dođe - nedodirljivi su!

Ragdoll85, to što pričate zvuči logično. Ali on zaista pokušava da siki, ali nekako mu je problem prvo da nađe mesto, a onda i da povuče. Kako ga sada "prešaltati" sa flašice na siku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Huh, ja sam malo nekompetetntna jer nisam uspela da dojim duze od 3 meseca, a i ta 3 meseca sam i dohranjivala. Imala sam mnoooogo komplikacija i na kraju je tako ispalo. Mogu da vas uputim u ono sto smatram da su bile moje greske. Imali smo i taj problem, a ja sam ga resila tako sto sam jedan dan dohranu nudila kasicicom. Trebalo je zivaca i placa, ali je na kraju povukla iz sike. Ono sto preporucujem da uradite (ja sam to uradila, ali kasno, a vama je sada idealno vreme) ukoliko majka ima zelju da doji bebu, da kontaktirate neku od savetnica za dojenje. Najpozatija je Tereza Miljkovic, ima grupu za podrsku na FB i vrlo brzo odgovara ja sve poruke. Treba prvo nauciti kako bebu pravilno postaviti na dojku i da bi ona mogla efikasno sisati i da majka ne bi imala problem sa ragadama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

On je mali, a sto je manji- lakse cete ga vratiti na sisanje. Jednostavno prekinite da mu dohranu dajete na flasicu, vec na kasicicu i to POSLE podoja... sto cesce sisa, bice vise mleka. Zvuci jednostavno ali zapravo zahteva punooo strpljenja. Neophodno je da neko drugi preuzme ostale obaveze da bi majka mogla da se dovoljno odmara i spava. Za spavanje bebe ne brinite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sad nam je bio pedijatar u poseti - iskusan stručnjak u penziji.

U odnosu na sve ono što sam napisao, on kaže da nema potrebe buditi bebu na svaka 3 sata. Kaže da može da odspava i 4, pa i 5 sati, ali ne više od toga. 

Što se tiče redosleda, kaže da je najbolje prvo ga podojiti, a tek onda mu ponuditi flašicu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pedijatar vam neće pomoći kad je tehnika podoja u pitanju.

Važno je da definišete šta vam je cilj i da li vam je isključivo dojenje prioritet, pa da pričamo dalje.

Kao prvo, ne znam zbog čega je data preporuka da se dete dohranjuje adaptiranim mlekom -- da li vam je to objašnjeno? Pretpostavljam da je dete izgubilo veći od očekivanog procenta u odnosu na porođajnu telesnu masu, i da se zato savetuje kombinovana ishrana, ali morate znati da to nije pokazatelj da majka nema dovoljno mleka. To samo znači da dete u porodilištu nije adekvatno, odnosno, efikasno hranjeno. Sad ću izložiti samo okvirne smernice, jer nemam sve podatke o detetu, i u ovom trenutku ne vidim zbog čega je indikovana kombinovana ishrana.

Napomenuću odmah da postoji dohranjivanje majčinim mlekom kao opcija, ali tu taktiku vam ne bih savetovala pre nego što se isprate drugi, elegantniji i učinkovitiji koraci. Svaka flašica je mač sa dve oštrice, bez obzira šta se navodi u reklami za cuclu.

U ovom trenutku neću se baviti tehnikama i varijantama dohranjivanja.

Savetujem da prvo probate isključivo dojenje po sledećim smernicama.

  • Vaše dete je rođeno sitnije, slabašno, sa fiziološkom žuticom. Ne bi smelo biti bez podoja max. 3h -- kako danju, tako i noću. Danju da sisa najdalje na 2-3h, a noću da razmak između početka dva podoja ne bude veći od 3h zbog žutice. Tako do punih 6 nedelja ili makar do prve posete pedijatru. Noćni podoji su instrumentalni za povećanje i stabilizaciju laktacije, kao i za napredovanje i jačanje bebe.
  • Vreme između podoja se meri od početka jednog do početka sledećeg podoja i to vreme ne sme da premaši 2-3h bez obzira na trajanje podoja. Umesto merenja trajanja podoja, obratite pažnju na položaj bebinih usta jer hvat i položaj moraju da budu pravilni da bi podoj bio efikasan. Potražite na YT snimak Pravilna tehnika podoja Mirjane Stupar, patronažne sestre DZ Novi Beograd.
  • Podoja mora biti najmanje 8-12 u roku od 24h, ali može ih biti i mnogo više. Morate biti sigurni da su položaj i hvat pravilni, jer ako nisu, dete može da kampuje na sisi i 24/7 a da napredak bude nikakav.
  • Ne dajte bebi vodu, čaj, šećernu vodicu itd.Sve to bespotrebno zasićuje bebu i zaprema prostor u želucu za nasušno potrebno mleko.
  • Ne čekajte da beba počne da se dere. Nudite dojku na prve znake gladi, čim dete krene da se oblizuje, meškolji, vrti glavicom. Ako počne da plače, da crveni i da se zacenjuje, em neće hteti da prihvati siku, em ćete prvo morati da se polomite dok je umirite. Ne nasedajte na savet da će bolje sisati ako dobro ogladni -- neće.
  • Bebe koje nemaju žuticu mogu da sisaju u snu, ali vaša beba mora dobro da se razbudi da bi mogla da sisa valjano. Presvucite je, pevajte joj, umijte je... mora da se rasani, inače neće hteti da sisa i može da se uspava i da joj padne šećer, a to je opasnost.
  • Ne nudite lažu do punih 6 nedelja. Posle kako hoćete, a ja vam ne bih savetovala ni posle, ali to je posle punih 6 nedelja vaš izbor. Dotad nikako.
  • Beba mora da piški 6-8 puta (to je količina mokraće kao 2-3 supene kašike vode kad biste sipali u čistu pelenu) i da kaki 4-6 puta u prosečnoj količini kao jedna kafena kašičia (ne računa se recimo ako je samo prducnula pa zamazala pelenu, mora kvalitetno da se kumulativno prosere u toku dana, da izvinite na izrazu). Boja stolice može da varira i zelena stolica nije znak gladi. Gladno dete nema stolicu. Posle 6 nedelja je druga priča.

Ne znam da li sam sve rekla, ali suština je tu. Inače više ne pišem po forumu, ali na poruke u inboxu odgovaram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Tangerine, bas si divna :babymommy:

Mada , nikada ti neću oprostiti sto si nas napustila :P:babymommy:

Mislim da ovde nema sta da ne bude jasno, i da treba uokviriti ovaj tekst i svuda ga ponavljati!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Bebac ima tek 10 dana.

Sto se budjenja nocu tice, da li ste budili ovako male bebe nocu ili ne?Kod nas u porodilistu sestre su mi rekle buiti na 2 sata danju, nocu najvise na tri, prvih dve nedelje obaveyno, a i duze po potrebi

Ja moju smizlu nisam budila nikad. Pustala sam je da spava koliko je htela nadajuci se da ce tako da prespava celu noc ali to se jos uvek nije desilo :lol: Sad se cak budi cesce nego pre a puni 6 meseci 11og.

ja sam moju morala da budim, jer je slabo dobijala na tezini, bila je vrlo lenja beba i tesko ju je bilo buditi. Pa smo se i dohranjivali na flasicu prvih mesec dana. Mada priznajem nocu sam je pustala i po 5h. Do 4.meseca je spavala po 6-8h u komadu. A od tada napred se budi na svaka 3h ako imam srece. 

I ja sam svoju budila iz istih razloga kao i Bepce. Vec sam par puta pisala i tome i pisle svega dan danas ne znam da li je zaista trebalo.

Vuciguraj voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.