Aromaterapija u trudnoći

odgovora

Objavljeno

Devet meseci trudnoće može biti najsrećnijih devet meseci vašeg života. Ovo se dešava i zbog toga što još od vremena puberteta telo žene iščekuje dešavanje ovog fenomena, pa tako nije ni čudo što ono sa sobom nosi tako izvanredno osećanje ispunjenosti. Nosićete nešto što se rodilo iz ljubavi i predivan je osećaj iskusiti da to nešto raste zajedno sa vama. Za mene, svaki dan moje trudnoće je bio posebno uzbudljiv I osećala sam se izuzetno ispunjenom čitavo vreme.

U toku trudnoće veoma je važno da ste zdravi i u dobroj formi, zbog toga što će vaše psihičko i fizičko stanje imati mnogo toga da "pretrpi" u toku razvoja vaše bebe. Posebno je važno voditi računa o sebi u ranoj trudnoći zbog toga što, od trenutka začeća tokom prvih osam nedelja, fetus se razvija fenomenalnom brzinom.

Fetalne ćelije trebaju izuzetne količine svih esencijalnih vitamina, minerala, amino kiselina, masnih kiselina i još mnogo toga da bi mogle da rastu i reprodukuju se. Stoga je veoma važno dase pravilno hranite. Polen je izuzetan dodatak ishrani trudnice pošto sadrži sve hranljive materije koje su dobre za zdravlje, pa ne bi bilo loše da se uzima 1/4 do 1/2 kašičice svakog dana. Takođe bi trebalo prekinuti sa uzimanjem stimulanata kao što su kafa, čaj i alkohol tako što će te ih zameniti nekim biljnim čajem, recimo od kamilice i zasladiti medom.

Studije takođe ukaziju i na činjenicu da udisanje škodljivih isparenja i dimova koji sadrže razne hemikalije ili toksične minerale kao na primer olovo, takođe može biti kobno za bebu u razvoju pa može dovesti i do pobađaja. Zapamtite, otrovne materije ipak uspevaju da prođu iz tela majke u telo bebe, pa je jako važno zaštititi vašu bebu od bilo čega što bi moglo biti otrovno u ovom veoma delikatnom stanju.

Trudnoća se karakteriše porastom produkcije estrogena i progesterona.

Ovakve hormonske promena mogu da dovedu i do nekih drugih promena. Možete doživete da žudite za određenom hranom ili mirisom a neke druge će vam stvarati osećaj muke i izazvati želju za povraćanjem. Ostale neugodnosti mogu biti: otoci, problemi sa cirkulacijom, pospanost, nesanica i u kasnom stadijumu nervoza.

Etarska ulja obezbeđuju odličan način tretiranja ovih nelagodnosti i generalno će doprineti da se osećate bolje. Pošto ona dospevaju do vašeg krvotoka, njihovo blagotvorno dejstvo će imati povoljan efekat i na vašu bebu.

Ipak, trebalo bi naglasiti da izvesne mirisne materije mogu biti i abortificijensi, pa nije dobra ideja igrati se etarskih uljima. Ona etarska ulja koja će biti navedena u ovom časopisu možete koristiti sa sigurnošću, a recepti su posebno osmišljeni i dati u izbalansiranim proporcijama.

Autor teksta Dr. Tatjana Marković

Izvor <--klikni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Priprema za porođaj

Kada je vaša beba spremna da bude rođena, hiupotalamus "kaže" štitnoj žlezdi da počne sa otpuštanjem supstance po imenu oksitocin, koja će stimulisati kontrakcije mišića uterusa. U Maleziji, žene u toku trudnoće dosta koriste u svome kuvanju oraščiće, pošto se veruje da jačaju i okrepljuju mišiče i da ih to priprema za kontrakcije.

Dve do tri nedelje pred porođaj masirajte vaš stomak mešavinom pripremljenom na sledeći način:

* 3 kapi etarskog ulja oraščića

* 2 kapi etarskog ulja žalfije

* 1 kapi etarskog ulja nerolija

* 4-5 kašičica bademovog ulja

Takođe, možete da narendate preko povrća malo orščića pošto će to pomoći u njegovom lakšem varenju, a možete i da ga dodate vašem mleku koje nesumnjivo treba da pijete.

Autor teksta Dr. Tatjana Marković

Izvor Naturamedica.info

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.