Kandida

odgovora

Objavljeno

Zanimaju me vasa iskustva sa pojacanim sekretom,kandidom...Borim se s tim vec pola god,stalno se vraca, i umorna sam vec. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kandida (Candida albicans) je sve češći izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa. Kod čoveka može da se pojavi u svakom životnom dobu, ali je najčešća kod odojčadi i staraca. Ova gljivica se nikada ne nalazi kao slobodna u prirodi. Normalni je stanovnik čovekovih organa za varenje. Kod zdravih može da se nađe u ustima ili vaginalnoj sluzokoži, ali samo u obliku spore.

U stolici se normalno nalazi do 20 kolonija kandide.

Katar, osipi, urtikarije, svrab, obložen jezik, svrab genitalija, upala sluznice u ustima, stalna upala grla, uporna upala vaginalne sluznice, loše varenje, žgaravica, nadimanje, podrigivanje, napadi vrućine, gasovi, umor, hladnoća, bolovi u želucu, prostatitis, iritabilno crevo, teško disanje, proliv, zatvor, razdražljivost, problemi sa sluzi, predmenstrualna napetost, bolovi u mišićima, hronični simptomi vrtoglavice, prehlade, bolovi i oticanje, alergija na hranu, peckanje u stopalima, loš imunitet, tačkice pred očima, zaboravnost, glavobolje, oči koje suze, depresija.

Simptome kandidijaze svrstavaju se u pet kategorija:

Opšti simptomi:

umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osetljivost prema hemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti.

Probavni simptomi:

gasovi, nadutost, učestali zatvor ili prolivi, probavne smetnje, grčevi u crevima.

Respiratorni simptomi: hronični sekret iz nosne šupljine koji se cedi po zadnjem delu ždrela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.

Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.

Hormonalne smetnje: neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Izvor: kandidalecenjeidetoksikacija.com

Nedozvoljena hrana:

Šećer-Treba izbaciti beli i smeđi šećer, med i džem.Takođe i namirnice koje ga sadrže. To su sve namirnice u čijoj deklaraciji piše : saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, sorbitol, galaktoza, monosaharidi , polisaharidi. Izbaciti keks, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu, ali i kečap i neke gotove sosove.

Voće-sveže, suvo, konzervirano, zamrznuto, voćni sokovi.

Kvasci-hleb i peciva sa kvascem nisu dozvoljeni. Može da se koristi hleb i pecivo od integralnog brašna, bez kvasca ili sa praškom za pecivo.

Sirće-salate sa sirćetom, majonez, kečap, senf, soja sos, konzervirane masline, kiseli krastavci, paprika i drugo ukiseljeno povrće.

Pečurke takođe izbaciti.

Kikiriki, puter od kikirikija i pistaći nisu dozvoljeni jer često sadrže plesni.

Alkohol-izbacuju se sve vrste alkohola.

Kafa i crni čaj nisu poželjni, izabrati biljne čajeve bez šećera, vodu, sveže sokov od povrća

Sirevi zreli i plesnivi treba da se izbace iz jelovnika. Zrele sireve će te poznati po tome što su tvrdi, žuti i masni.

Prerađevine od mesa nisu povoljne: salame, kobasice, viršle, konzervirana i sušena riba.

Takođe i konzervirana, obrađena i rafinisana hrana nije poželjna.

Hrana koja treba da se ograniči :

Unos mlečnih proizvoda se smanjuje, pre svega slatko mleko, većina sireva i sladoled. Povoljan je nemasni probiotski jogurt.

Hrana koja se preporučuje

Na prvi pogled se stiče utisak da ništa nesme da se jede. Međutim ima hrane koja sme da se jede i poželjna je. Zeleno povrće (kiselo zelje, blitva, spanać) je posebno korisno jer ubrzava izbacivanje gljivica iz organizma. Koristiti žitarice sa celim zrnom: integralni pirinač, ječam, proso, ražani i kukurizni hleb, kokice, svežu ribu. Za uklanjanje gljivica posebno su korisni maslinovo ulje i beli luk, svež i kratko prokuvan. Izuzetno je korisno kiselo zelje, koje je prirodni izvor laktobacila (korisna bakterija, koja ograničava razmnočavanje kandide). Preporučije se da se svakodnevno koristi jogurt probiotski ili običan (nikako voćni) i kiselo zelje. Integralni pirinač, krompir i ražani hleb se koriste u umerenim količinama.

Povrće - sve vrste povrća i to žto više sveže ili kuvano. Koristiti sve salate (naravno bez sirćeta), kiselo zelje, spanać, blitvu, krastavac, kupus, crni i beli luk, sokove od povrća bez dodatka šećera.

Posebno je korisna hrana koja sadrži dosta dijetnih vlakana, koja mehanički uklanjaju gljivice: integralne žitarice, ražani hleb, zobene pahuljice, karfiol, brokoli, zeleni i crveni kupus, kiselo zelje i suplementi sa vlaknima.

Voće - posebno je koristan limun (lemon).

Meso - živina, divljač, riba, rakovi i bistre supe od mesa.

Šta se osim lekova (antimikotika) koristi protiv kandide?

Lactobacilus acidofilus �“ To je bakterija koja se normalno nalazi u crevima i vagini. Ova bakterija stvara mlečnu kiselinu i snižava pH vrednost, tako da sprečava rast gljivica. Prirodni izvor laktobacilusa je jogurt. U apotekama na slobodnoj prodaji postoje brojni suplementi sa acidobacilusom u obliku tableta i kapsula.

Multivivitamini �“ korisni su vitamin C, B kompleks, cink i magnezijum.

Od velike pomoći su ekstrakt limunovih semenki, beli luk (garlic, allium sativum), kaprilna kiselina i berberin (shaver), koji se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Ne resorbuju se u krv pa ih mogu koristiti i trudnice i dojilje.

Izvor: porodični lekar

Maricia i djordjevic.caca volite ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam imala nekoliko puta kandidu i jednom cak u trudoci. kandida je jako uporna i cim malo opadne imuni sistem ona napada. Ne znam koje si vaginalete koristila ali meni posle Cinisten za jedan dan prodje i ne javlja se posle jako dugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

I ja sam imala kandidu više puta, isto i za vreme trudnoće jednom. Koristila sam gino daktanol, a i macmiror compex vaginalete (naravno ne u isto vreme). Dobre su i canesten (ili kako se već zovu), što reče secer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Unapred cu se izvinuti sto cu biti opsirna.Sekret sam manje vise uvek imala,to mi je bilo normalno.

U maju mesecu mi se pojacao,sav u "komadima",uz svrab .Na svoju ruku uzela kanesten,povuklo se.

U junu mesecu,sredinom ciklusa,osetim pritisak u stomaku,plodne dane i opet taj gusti sekret,dva dana i povukao se.Pred menstruaciju dan dva opet i prodje.bez svraba i peckanja.

I tako dva meseca trpela,

U avgustu odem kod dr,uradi mi papa,VS,kolposkopiju ,ultrazvuk.Telefonski mi javljeno da je sve ok.Grupa II.Ne zvanicno,neki dr su komentarisali da ukkoliko nema svraba i peckanja,povecan sekret nekad se smatra normalnim stanjem,al ja ne mogu to da prihvatim,jer je GROZNO.

Poludela sam,opet uzela kanesten 3,stanje isto.Ovako ok,cim su mi plodni dani pojavi se,prodje za dva dana.

U septembru koristila kantarion,cisto tako.Cinilo mi se da se malo smirilo.

U novembru,odem kod drugog dr, tj doktorice,na osnovu obicnom pregleda prepise mi Polyginax, 6 kom.Ikoristila,sve je ok nedelju dana,zatim dobila.Posle menstruacije,dva dana sve ok, treceg dana sam se opet sokirala i isplakala,stvarno mi je dosta.Sutradan se vec smirilo,sekret se razredio.Za nedlju dana bi trebala opet dr.Tako da ja zvanicnu dijagnozu nemam.

Vas savet mi neophodan,sta da radim?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Natasa pa sta ti je rekla da dokktroka sto ti je prepisala polyginax? mislim iz kog razloga...to ako imas mali sekret je normalno, jer vagina je otvorena tako da nije nista cudno...osim ako ti je sekret povecan, smrducka i slico onda je nesto drugo. Ne znam , ja kad mi je sve ok, nemam sekret, cim me napadnu gljivice imam ga....e sad ne znam sta da ti kazem. Nikad ne bih uzimala nesto cisto na svoju ruku...Osim sto sam znala da se ispiram soda bkarbonom i kamilicom. to je bilo sve.Ali ipak bi trebalo da popricas sa dr, ipak su oni strucniji od nas.

Ali sto si se ti rasplakala, to ne razumem, zbog sekreta? :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To mi prepisala na osnovu "pregleda na oko".Rekla sam joj sta sam koristila ,samo je klimala glavom.Al briseve nije uzela.

Sa strepnjom cekam te plodne dane,znam da ce se pojaviti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To mi prepisala na osnovu "pregleda na oko".Rekla sam joj sta sam koristila ,samo je klimala glavom.Al briseve nije uzela.

Sa strepnjom cekam te plodne dane,znam da ce se pojaviti.

Cekaj, tebi se pojavi samo sekret za vreme ovulacije?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Draga,ja sekret imam stalno,u normanoj kolicini i obliku,to je za mene normalno.Ali u danima ovulacije postane odvratan,jako se zgusne,bude u komadima,gromuljicama,suv...Tako dva dana i vec treci dan se razredjuje i postaje opet normalan.Kad sam bila kod dr to sam joj pricala jer bas dan pre sam osetila pritisak u stomaku i iscekivala to.Tek na ultrazvuku je prokkomentarisala "u pravu si,vidi se tacno gde je folikul pukao".

I opet se pojavi dan pred menstruaciju.I tako svaki mesec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Da, folikul je pukao jer nije došlo do oplodnje. Mislim da te to ne mora smarati, smatram da svi imamo te slučajeve, samo što je možda kod tebe izraženije, što se i meni često dogodi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E..KO O CEMU,BABA O USTIPCIMA.

Zanima me da li je neko koristio irigator i kakva imate iskustva?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Natasa ako je u pitanju kandida koja se uporno vraca trebalo bi da ti prepisu jacu terapiju- oralnu i vaginalnu, 3 meseca za redom dok se ne ocisti. Ja sam imala taj problem (do porodjaja nisam ni znala sta je kandida, tek posle) i tako sam ga resila. Na klasicnim brisevima mi nista strasno nisu videli, a meni se kandida vracala i vracala. Kod mene nije bila bas nakon ovulacije vec pre nego sto dobijem- kao deo PMS-a.

Otisla sam na privatnu kliniku za planiranje porodice i odradili su mi sijaset testova da bi bili sigurni. Bris je pokazao jako veliku prisunost kandide, ali su mi odradili i test urina (zbog potencijalnog dijabetesa koji moze biti uzrok) i test krvi zbog kolicine gvozdja. Gvozdje je ispalo nize (imam obilnija krvarenja zbog spirale) pa sam u isto vreme i na popravljanju toga radila.

Oralnu terapiju ne znam napamet (pogledacu ako te interesuje, ali ne bih savetovala da ista na svoju ruku uzimas). Vaginalna je bila Canestenom. U toku PMS-a bih prvo popila kapsulu i od te veceri tri zaredom stavljala vaginalete, i tako 3 meseca za redom. Da kucnem u drvo, sve se sredilo.

Moja preporuka- uradi ove testove koje sam navela, mozda u tome lezi problem. Nikako ne dozvoli da ti napamet prepisuju terapiju, od toga nema koristi, a stete, nazalost, moze biti. nZnam kako ti je i kako neprijatno moze biti. Ja sam cak i mm-a odvukla na kliniku- za svaki slucaj, da nije nesto ozbiljnije. Njega nisu ni pregledavali, problem smo kod mene resili i nije se vracao.

Ivančica voli ovo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

E..KO O CEMU,BABA O USTIPCIMA.

Zanima me da li je neko koristio irigator i kakva imate iskustva?

irigator sam ja jak odavno koristila ali cisto preventivno...tj "operem" se kamilicom ili sodom bakarbonom...ali to je cisto malo da se osvezim kad je sve u redu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Citala sam temu Kandida i sto vise citam manje sam pametna!Sta vise koristiti,piti,jer maximalno cuvam svoj imuno sistem,ali izgleda uzalud!

t1936.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Citala sam temu Kandida i sto vise citam manje sam pametna!Sta vise koristiti,piti,jer maximalno cuvam svoj imuno sistem,ali izgleda uzalud!

t1936.gif

Kazu da kad te kandida jednom napadne, uvek se posle vraca.Mada meni isreno Canesten odradi super stvar. A sve sam zivo probala. Dok sam bila trudna sam isto dobila candidu i samu sam stavila Canesten (onaj sto je za jedan dan, tj jedna vaginaleta) i odmah se sve izscistilo.

Da vam ne pricam da mi je candida upropastila nokte na nogama, sad pijem lekove Lamisil, terapija 12 nedelja. Sta da vam pricam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Meni se prvi put pojavila u aprilu prosle god i jos traje, problema mi pravi dva puta mesecno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kazu da kad te kandida jednom napadne, uvek se posle vraca.Mada meni isreno Canesten odradi super stvar. A sve sam zivo probala. Dok sam bila trudna sam isto dobila candidu i samu sam stavila Canesten (onaj sto je za jedan dan, tj jedna vaginaleta) i odmah se sve izscistilo.

Da vam ne pricam da mi je candida upropastila nokte na nogama, sad pijem lekove Lamisil, terapija 12 nedelja. Sta da vam pricam.

Kandidu imam jako dugo i nema sta sve nisam probala da je uklonim ali je idalje prisutna a koliko znam da Canesten vaginalete je samo ublaze ali ne i da prodje pogotovu od jedne vaginalete!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Povećanu kandidu je u najvećem broju slučajeva nemoguće izlečiti nistatinom i lekovima na bazi nistatina. Njime je moguće ublažiti, ali se gljivica najčešće vraća vrlo brzo još u većem broju.

Mora striktna dijeta i eventualno biljna terapija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Kandidu imam jako dugo i nema sta sve nisam probala da je uklonim ali je idalje prisutna a koliko znam da Canesten vaginalete je samo ublaze ali ne i da prodje pogotovu od jedne vaginalete!

Pa ne moze se totalno ukloniti candida posto ona zivi u vagini , ali njen porast da. A Canesten vaginalete postoje razlicite. Postoji pakovanje od jedne vaginalete, zove se "Canesten- jedan dan". Stavlja se jednu noc i meni je zaista to pomagalo , narocito u trudnoci kad sam je dobila. E sad ne znam drugima da li su te vaginalete pomagale, mada one vaze za jedne od boljih u lecenju protiv kandide.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

A da li si, gagana, vadila krv? Zene koje imaju povisen secer, cesto imaju i kandidu.

Samo ideja...

Inace, zavisi od cega je kandida. Moze canesten, koji je najbolji, moze i macmirror, moze i lomexin, ali se on uglavnom koristi posle uzimanja antibiotika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To sam cula,mada ja licno imam genetske predispozicije za to,al ne verjum da me je vec snaslo.A ovako sam zdrava osoba,uvek kazem da nemam vremena da budem bolesna jer mojima stalno nesto fali pa oko njih.

Antibiotike retko koristim,ako se moze reci za to,2 puta god,zbog upale desni.

Kazu ukoliko se koriste jaka sredstva za higijenu,npr CEO zivot koristim deciji sapun merima.

i nisam ljubitelj slatkisa.

Koliko sam shvatila dr menjaju te vag,jer ne uticu na svaki organizam isto.

Gagana,kako se tebi manifestuje kandida?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Moze dugo da ti se cini da si zdrava, iako mozda nisi. Ja sam uvek za proveru. Izvadis krv i resila si nedoumice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To sam cula,mada ja licno imam genetske predispozicije za to,al ne verjum da me je vec snaslo.A ovako sam zdrava osoba,uvek kazem da nemam vremena da budem bolesna jer mojima stalno nesto fali pa oko njih.

Antibiotike retko koristim,ako se moze reci za to,2 puta god,zbog upale desni.

Kazu ukoliko se koriste jaka sredstva za higijenu,npr CEO zivot koristim deciji sapun merima.

i nisam ljubitelj slatkisa.

Koliko sam shvatila dr menjaju te vag,jer ne uticu na svaki organizam isto.

Gagana,kako se tebi manifestuje kandida?

Javlja mi se obicno par dana pre nego da dobijem i kada mi se zavrsava ciklus,a i sad u trudnoci mi se opet javila. I izludjuje me....

Nisam sigurna ga je bas bezopasna u trdnoci s obzirom da izaziva sterilitet ako se zanemari...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nervira me sto nijedan lekar mi to nije rekao,predlozio,moram ih vuci za rukav,insistirati.

Sad kad budem isla videcu sta ce ovaj reci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

To sam cula,mada ja licno imam genetske predispozicije za to,al ne verjum da me je vec snaslo.A ovako sam zdrava osoba,uvek kazem da nemam vremena da budem bolesna jer mojima stalno nesto fali pa oko njih.

Antibiotike retko koristim,ako se moze reci za to,2 puta god,zbog upale desni.

Kazu ukoliko se koriste jaka sredstva za higijenu,npr CEO zivot koristim deciji sapun merima.

i nisam ljubitelj slatkisa.

Koliko sam shvatila dr menjaju te vag,jer ne uticu na svaki organizam isto.

Gagana,kako se tebi manifestuje kandida?

Javlja mi se obicno par dana pre nego da dobijem i kada mi se zavrsava ciklus,a i sad u trudnoci mi se opet javila. I izludjuje me....

Nisam sigurna ga je bas bezopasna u trdnoci s obzirom da izaziva sterilitet ako se zanemari...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.