Ciste na jajnicima

odgovora

Objavljeno

Ja danas otkrih da imam na oba jajnika po jednu.Prepisao mi je doktor orgametril i estrofem.Kaze da su male,da ce mi lekovi izazvati menstruaciju i onda 2 ili 3 dan da odem opet.Jel imate vi iskustva sa cistama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja vec godinu dana imam cistu na desnom jajniku koju sam pratila par meseci i pucala je za vreme menstruacije. Kad mi je ovulacija jako me boli taj jajnik, i bas sam jednom tada otisla na uz i nije je bilo. Sad kako mi prvi put jako puno kasni, bila sam na uz prosle nedelje i opet je cista tu, 24x21mm. Jos uvek nisam dobila, ali sad vec imam sve simptome. Dr. mi nista nije dao kao terapiju, nego je rekao da sacekam jos malo, da cu dobiti, pa cemo videti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja danas otkrih da imam na oba jajnika po jednu.Prepisao mi je doktor orgametril i estrofem.Kaze da su male,da ce mi lekovi izazvati menstruaciju i onda 2 ili 3 dan da odem opet.Jel imate vi iskustva sa cistama?

Al' nas spopalo Sanja, reci! :blink:

Ali dobro, ciste ima svako!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

ma da,imam policisticne jajnike sto godina. Nije nista strasno samo prati situaciju i sve ce biti ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Skinuto sa www.porodicnilekar.net

"Ciste na jajnicima se veoma često sreću. To su promene, koje pri pregledu liče na prave tumore, a mogu da nastanu pod dejstvom zapaljenja, cirkulatornih i hormonskih promena.

Ciste mogu da budu :

  • Mikrocistična degeneracija ( Policistični jajnici)
  • Folikulinske ciste jajnika
  • Ciste žutog tela
  • Luteinske ciste
  • Endometriotične ciste
  • Folikulinski i luteinski hematomi

Mikrocistična degeneracija (Policistični jajnici)

Policistični jajnici (mikrocistična segeneracija) predstavljaju najčešći hormonski poremećaj. Istovremeno su oba jajnika uvećana sa brojnim cistama veličine zrna graška. Obično se javlja kod žena sa hormonskim poremećajima, miomom materice i disfunkcionim krvarenjima.

Uzrok nastanka: Pravi uzrok nastanka nije poznat, ali veliku ulogu u tome imaju poremećaji u međusobnoj korelaciji žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Verovatno da veliku ulogu ima i zapaljenje, koje sprečava normalno zrenje folikula, pa se oni pretvaraju u male ciste. Jajnici su uvećani do veličine omanjeg kokošjeg jajeta, sa neravninama veličine zrna gračka. Ciklusi su uglavnom bez ovulacije i menstrualni ciklus je poremećen.

Tegobe: Klinička slika je veoma raznolika, počev od toga da žena uopšte nema tegobe pa se ciste slučajno otkrivaju pri ultrazvučnom pregledu. Kod policističnih jajnika može da se javi poremećaj menstrualnog ciklusa i povišen nivo muških polnih hormona - androgena. Žene tada imaju neredovne menstruacije ili one potpuno izostaju pa se javlja neplodnost. Kod ovih žena može da postoji nakupljanje masnog tkiva u trbušnoj regiji (muški tip debljine), pojačana dlakavost, akne, opadanje kose, masna koža, povišen libido, povećanje klitorisa. Žene sa cistama na janicima češće oboljevaju od šećerne bolesti, anemije, srčanih bolesti, dislipidemije (povećan nivo masnoća u krvi), a takođe se kod njih češće javljaju spontani pobačaji.

Dijagnoza: Dijagnoza se postavlja ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. Cista se prati. Ako su ciste veće od 4cm u prečniku i traju više meseci, a posebno ako brzo rastu, ne reaguju na hormonsku terapiju, pri ultrazvučnom pregledu izgledaju sumnjivo ili ženi pričinjavaju velike tegobe, neophodno je da se urade dopunska istraživanja. S tim ciljem mogu da se određuju tumorski markeri u krvi(CA 125, CA 19-9, CEA, AFP) i pregled protoka krvi kroz cistu (kolor Doppler ultrazvuk). Po potrebi se uradi operativno odstranjenje ciste i histološki pregled dobijenog materijala. Tako se postavlja definitivna dijagnoza.

Lečenje: Ovaj poremećaj obično ne zahteva neko posebno lečenje. Cista se prati pri čemu se vidi da se ona vremenom smanjuje ili iščezava. Lečenje se sprovodi zbog steriliteta, koji može da ga prati policistične jajnike ili ako žena ima neke veće tegobe zbog pritiska ciste na okolne organe. U lečenju se koriste konzervativne i hirurške metode. Konzervativno lečenje je hormonsko. Obično je dovoljno da se par meseci za redom daju kombinovana oralna kontraceptivna sredstva. Kada se prekine sa njihovim davanjem obično se uspostavi ovulacija i žena može da zatrudni. Ako to nema efekta, onda se lečenje steriliteta sprovodi Klomidom. Hirurško lečenje se sastoji u laparaskopskoj klinastoj resekciji jajnika. Obično se nakom toga javljaju spontane ovulacije i žena može da zatrudni.

Folikulinske ciste jajnika

To su pojedinačne ciste jajnika, koje delimično ili u potpunosti zahvataju tkivo jajnika. Mogu da narastu do veličine mandarine. Uz njih su nekada prisutne i sitne ciste (Mikrocistična degeneracija).

Zašto nastaju?: Folikulinske ciste su retencione ciste tj. nastaju nakupljanjem folikulinske tečnosti u De Grafovom folikuli koji nije prsnuo, jer je izostala ovulacija. Ove ciste pri ginekološkom pregledu liče na prave tumore. Od njih se razlikuju samo mikroskpskim pregledom isečka.

Lečenje: Folikulinske ciste same iščezavaju i ne zahtevaju lečenje. Pri pregledu mogu da prsnu i posle toga se ne javljaju ponovo. Pri njihovom prskanju obično nema većeg krvarenja. Samo ako je krvarenje veliko mora hirurčki da se interveniše. Prilikom operacije vadi se samo cista, a jajnik se maksimalno štiti.

Ciste žutog tela

Ciste žutog tela, iako ređe od folikulinskih cista takođe se često viđaju na jajncima. Nastaju uvećanjem žutog tela i ispunjavanjem njegovog centralnog dela tečnošću. Ciste obično spontano nestaju za oko osam nedelja. Nekada mogu znatno da narastu.

Lečenje: Lečenje obično nije potrebno. Ako dođe do njihovog uvrtanja oko peteljke, neophodna je hitna hirurška intervencija. Hirurčka intervencija je neophodna i ako dođe do obilnog krvarenja prilikom njihovog prskanja. Prilikom operacije se nastoji da se očuva što veći deo jajnika.

Luteinske ciste

Luteinske ciste nastaju iz luteinizovanog perzistirajućeg folikula. Ovakve ciste se sreću kod grozdaste mole i horiokarcinoma. Javljaju se obično obostrano.

Uzrok nastanka

Nastaju zbog visokog nivoa horionskog gonadotropina u krvi bolesnice.

Lečenje

Hirurčkim otklanjanjem grozdaste mole uklanjaju se i ove ciste.

Endometrične ciste

Endometrične ciste se sreću u ognjištima endomertioze. Obično su jednostrane. U početku su ciste male. Prilikom cikličnog menstrualnog krvarenja, postepeno, ali stalno u šupljini ciste se nagomilava krv i ona može da naraste do 10cm u prečniku. Unutračnjost ciste je tečnost boje čokolade ili katrana. Obično cista sraste sa okolinom, pa pri pregledu se zaključuje da su nepokretne.

Tegobe: Bolesnice se žale na dismenoreju (bolne menstruscije). Kada cista znatno naraste osećaju tup bol u vidu tištanja i imaju osećaj težine u donjem delu trbuha. Usled pritiska na mokraćnu bešiku mogu da imaju učestale nagone na mokrenje i otežano mokrenje. Zbog pritiska na debelo crevo mogu da imaju zatvor.

Lečenje: Cista se leči hirurškim odsranjenjem.

Folikulinski i luteinski hematomi

Ove promene nastaju punjenjem meška i žutog tela jajnika krvlju. Klinički značaj im je u tome što mogu da prsnu i dovedu do krvarenja. Nastalo stanje liči na rupturu vanmaterične trudnoće, sem što žena nema izostanak menstruacije i znake trudnoće. Nije neophodno da se tačno utvrdi priroda bolesti, jer je lečenje isto. Znači ako dođe do krvarenja u trbušnoj duplji hitno se hirurški interveniše. Otvara se trbušna duplja, otklanja uzrok krvarenja, uklanja tečna i koagulisana krv, a njen gubitak nadoknađuje transfuzijama."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Uz pomoc lekova dobih menstruaciju.Idem u utorak kod doktora pa cu videti da li ih jos ima i kakve su.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja danas otkrih da imam na oba jajnika po jednu.Prepisao mi je doktor orgametril i estrofem.Kaze da su male,da ce mi lekovi izazvati menstruaciju i onda 2 ili 3 dan da odem opet.Jel imate vi iskustva sa cistama?

Ja sam imala na levom jajniku velicine 6cm i nisu mi prepisivali nista nego samo pracenje preko ultrazvuka... Tetka mi je rekla da svako vece stavim krpu natopljenu toplom rakijom na dno stomaka i to sam i radila duze... Smanjila se na 1cm...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nemam ih vise ali hormoni...Estradiol mi je 54 a normalno je 200.Sada ide na bolje,dobila sam bez orgametrila.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sad gledam po internetu i vidim da je taj hormon bas vazan... Evo sta pise:

Estradiol je polni hormon koji nema samo uticaja na seksualnu funkciju, vec ima i uticaja i na ostale organe, cak i na strukturu kostiju. Kolicina estadiola okd zena odrzava primarnu aktivnost jajnika.

U normalnom menstrualnom ciklusu kolicina estradiola je obicno ispod 50 ng/ml u menstruaciji sa tendencijom daljeg rasta.(Slika 6. - plava linija oznacava nivo estradiola tokom menstrualnog ciklusa).

Tokom trudnoce nivoi estrogena rastu ravnomerno u odnosu na vremenski period. U periodu puberteta nivo estradiola naglo raste.

Estradiol, kod zena, deluje kao hormon rasta i razvoja organa za reprodukciju.

Razvice sekundarnih polnih odlika kod zena je u zavisnosti od estrogena, narocito estradiola. Te promene pocinju u periodu puberteta, najprimetnije su u reproduktivnom dobu, a manje su primetne u periodu kada nivo estradiola pada, u periodu menopauze.

To znaci da estradiol utice na razvoj grudi kod zena, promene u organizmu, razvoj skeleta, zglobova, deponovanja masti, kompozicije koze.

Uticaj estradiola i estrogena uopste kod muskaraca je slozeno. Estriol se kod muskaraca proizvodi u posebnim celijama u testisima.

Muskarci koji pate od Klinefelterovog cindroma (genetickog polnog poremesaja hromozoma) ce imati povisen nivo estradiola.

Dokaz uticaja estradiola na skelet i kostani sustem je cinjenica da zene nakon menopauze gube na kostanoj masi i kod njih postoji mogucnost pojave osteoporoze (osteoporosis) bas zbog niskog nivoa estradiola.

Estradiol ima i znacajan uticaj na jetru jer utice na proizvodnju proteina bitnih za razgradnju masti, vezivnih proteina i proteina bitnih za process zgrusavanja krvi.

Sta ti kazu doktori na to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Sad gledam po internetu i vidim da je taj hormon bas vazan... Evo sta pise:

Sta ti kazu doktori na to?

Cekam rezultate progesterona,prolaktina i testosterona,ali sam sada dobila menstruaciju bez upotrebe lekova.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.