Dojenje nakon operacije

odgovora

Objavljeno

Caos mame !

U januaru bih trebala na operaciju kolena,a ja jos uvek dojim. Moja Milica sad prvog novembra puni 7 meseci i jos uvek sisa i ja bi volela da to ostane tako jos neko duze vreme,pa me zanima da li neko zna sta posle operacije,posto je to veliki sok za organizam... Cula sam da se mleko moze izbubiti ili da se smanji kvalitet mleka... Ne znam sta da mislim.... Ako je neko cuo nesto,bilo sta u vezi toga molim vas da mi pomognete...

Girl Power ;) !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Nemam iskustva, ali pretpostavljam da sve zavisi od post-opreativnog toka i terapije koju ćeš primati. Par dana nakon operacije svakako nećeš dojiti, ali bi valjalo da se izmlazaš da bi održala mleko. Čim prekineš sa terapijom, možeš nastaviti sa dojenjem.

Ne postoji nekvalitetno majčino mleko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Ja sam posle I porodjaja isla na operaciju prsta pod lokalnom anestezijom, pricala sam sa hirurgom pedijatrom, svi su mi rekli da je to mala kolicina anestetika, da cak ni ne dolazi do krvotoka pa nema opasnosti po bebu, da mogu slobodno da dojim, ako se bas plasim i ne zelim par dana pre operacije da sakupljam svoje mleko u sterilne bocice, da zamrznem i onda joj posle operacije dajem, jer je postojala verovatnoca da nece prihvatiti AD mleko, pa da ne bude frke. Bebac je imao 3mes, ja sam ga samo taj dan operacije hranila mlekom sacuvanim, vec sledeci dan smo normalno sikili.

E sad tvoja operacija ce biti malo "teza", tj jaca anestezija ako ne i skroz totalna, moj savet ti je da pitas dr, anesteziologa , pedijatra, koliko se anestezija zadrzava u tvom organizmu, pa da okvirno znas koliko dana ne mozes dojiti bebu.

Mozes u one sterilne bocice za urin sakupljati svoje mleko, drzati u zamrzivacu, i po potrebi vaditi i davati bebi, nakon operacije.

Ajde pa javi sta su ti rekli dr koliko ne bi smela da dojis, bas me zanima nisam dosad imala nikog sa slicnom situacijom, a znacice mi u buducem savetovanju majki dojilja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Pa da, najbolje je da se osiguraš zalihama mleka u zamrzivaču, bar za taj dan kada se operacija desi, pa do sutradan. Beba ti je velika, pa ne siki više kao novorođenče, jede i kašice, tako da i ako preskoči jedan podoj, neće biti problem. To mleko koje sačuvaš u frizu, može da ide i u mlečnu kašicu, umesto sike, važno je da ga ona dobije u bilo kom obliku. Mleko neće promeniti kvalitet, a anestezija brzo izađe iz sistema. Čak i ako posle budeš uzimala neke tablete za bolove, neće škoditi, ali budi umerena. A ako ti daju i antibiotike da piješ, opet nema problema, uz antibiotike se doji neometano, samo ipak napomeni lekarima da si dojilja. Ne možeš izgubiti mleko, niti se za jedan dan ili dva može količina drastično smanjiti. Ali budi oprezna da ti se mleko ne nagomilava, pa ne daj Bože, mastitis da te strefi! Izdajanje, izdajanje, izdajanje, odmah čim se osvestiš! Ne treba ti mastitis!

Inače... Bila sam u totalnoj, znam kako je posle... Mučnina... :( A ako ti kažem da sam u tom trenutku bila i u 5. mesecu trudnoće, što znači da je i moja bebica u materici bila u totalnoj takoreći! Užas! Ali evo nas sad, kao da nikad ništa bilo nije, - napunila 7 meseci juče i pokušava da puzi, ali joj još ne ide... :P

Elem, da se vratim na temu... Hoću da kažem da mislim da je ovde veća opasnost od mastitisa, nego od toga da ti se mleko ''pokvari'' ili ''nestane''. Kad se sve završi, ti se gledaj psihički opustiti, jer mleko se može, ako ti bol stvara stres i frustraciju, - blokirati, pa da neće napolje, a ima ga u dojkama! To je jedina stvar koja može da te zbuni, pa da pomisliš da mleka nema, a ustvari ga ima. :) Želim ti brz oporavak, a bebica da i ne primeti da se nešto dešavalo... :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno

Zene svaka vam cast ,bas ste me iznenadile sa brzinom vasih odgovora! Hvala vam svima na savetima...ublazile ste moje muke i strepnje ;) !

Divne ste :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.