U Srbiji prodaju otrovne igracke!!!

odgovora

Objavljeno

RODITELJI, OPREZ!!

U Srbiji prodaju otrovne igračke!

Testiranje u Nemačkoj otkrilo toksične materije u 80 odsto igračaka za decu do tri godine. Vladimir Ješić (portal Bebac.com): Ovde je stanje još gore

OPASNE MATERIJE PRONAĐENE U IGRAČKAMA

- policiklični aromatični ugljovodonik

- nonilfenol

- formaldehid

- nikl

- organska jedinjenja sa kalajem

Istraživanje renomirane nemačke organizacije „Varentest" pokazalo je da više od 80 odsto igračaka za decu do tri godine u prodavnicama u toj zemlji sadrži toksične materije i predstavlja opasnost za mališane! Vladimir Ješić, urednik roditeljskog portala Bebac.com, navodi za Press da je situacija u Srbiji još gora.

- Srbija je deponija štetnih igračaka! Vrlo lako se može desiti da igračke koje su povučene iz prodaje u Nemačkoj legalno završe u našim prodavnicama. Takve stvari se dešavaju, jer mi nemamo adekvatne zakone i pravilnike koji propisuju koje su materije štetne. Recimo, otrovna supstanca bisfenol koja ima dejstvo kao sintetički ženski hormon nalazila se u flašicama za bebe koje su se dugo prodavale na našem tržištu. Naši pravilnici uopšte nisu prepoznali bisfenol kao štetnu materiju jer su pisani još osamdesetih godina prošlog veka - upozorava Ješić.

Made in China

U Nemačkoj, od 50 igračaka izabranih za testiranje, utvrđeno je da toksične materije sadrže čak 42. Suprotno uvreženom mišljenju, najveća opasnost ne preti od plastičnih, već od drvenih igračaka. Upozoreno je i da više od 50 odsto igračaka stiže iz Kine (kod nas je taj procenat znatno veći).

KAZNE DO TRI MILIONA

Zakonom o opštoj bezbednosti proizvoda za proizvođače i distributere nebezbednih proizvoda predviđena je kazna od 300.000 do tri miliona dinara ako se utvrdi da su na tržište plasirali opasan proizvod.

U igračkama su pronađeni policiklični aromatični ugljovodonik (PAU), nonilfenol, formaldehid, nikl, organska jedinjenja sa kalajem... Sve ove supstance mogu da doprinesu razvoju onkoloških oboljenja, uspore rast dece i prouzrokuju mnoge druge zdravstvene probleme.

- Proizvodi namenjeni deci moraju da budu sto odsto bezbedni! Nažalost, pojedine kompanije u Srbiji svesno uvoze štetne igračke ne vodeći računa o zdravlju dece, i to je ono što je najstrašnije. Dečja kolica „meklaren", koja su odgovorna za amputaciju prstiju kod 12 beba u SAD, prema našim informacijama još se mogu naći u prodaji kod neodgovornih prodavaca. Koliko znam, do sada je milion tih kolica povučeno iz prodaje kako bi se ugradio dodatak koji će zaštititi prstiće beba. On košta oko 30 centi, ali naši uvoznici ni to nisu nabavili. I niko nikad zbog toga nije odgovarao - upozorava Ješić.

Nadležni u Srbiji redovno dobijaju informacije od RAPEKS-a (sistem brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima u zemljama EU) i trebalo bi da te proizvode povuku sa tržišta.

- Igračke čine od 70 do 80 odsto svih opozvanih proizvoda u Evropi - upozorava Ješić.

Obećanja inspekcije

Načelnik granične sanitarne inspekcije dr Zoran Nikolić najavljuje da će inspekcija sprovesti pojačanu kontrolu da bi se utvrdilo da li su štetne igračke iz Nemačke dospele u naše prodavnice!

- Bliže se novogodišnji praznici, kada se naglo povećava prodaja igračaka i zato ćemo pojačati kontrolu - ističe dr Nikolić.

Srbija je deponija štetnih igračaka, pravilnici su zastareli, a prodavci neodgovorni" ... Vladimir Ješić, urednik portala Bebac.com

On tvrdi da u Srbiju legalnim putem ne može da uđe nijedna pošiljka dečjih igračaka dok se ne proveri njihova zdravstvena ispravnost.

- Tačno je da naši propisi dugo nisu menjani, ali naše laboratorije koriste sve direktive EU u pogledu sastava štetnih materija koje mogu da se nađu u tim igračkama. Novi zakon je trenutno u skupštinskoj proceduri i on je u potpunosti usklađen sa normama i direktivama koje važe u EU, a jedan deo odnosi se i na bezbednost igračaka - navodi dr Nikolić.

izvor:

http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/st...ačke!.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.